| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - To też kamper-nietypowe zabudowy.
ZbigStan - 2020-12-04, 13:25 Temat postu: To też kamper-nietypowe zabudowy. Inwencja bractwa kamperowego jest nieograniczona. W czasie podróży spotyka się wiele oryginalnie zabudowanych kamperów. Jeśli macie ich fotografie, to proszę o zamieszczenie.
Spotyka się też pomalowane lub oklejone kampery, które swoją niespotykaną "szatą" przyciągają uwagę. Również w tym przypadku proszę o zdjęcia.
Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-12-04, 13:37
Kamper spotkany na plaży w Elai, zachodni Peloponez. Podróżowało nim ponad siedemdziesięcio letnie małżeństwo z Niemiec. Na uwagę zasługuje czterokołowiec podnoszony na wysięgniku.
ZbigStan - 2020-12-05, 09:33
"Szata " kampera z Niderlandów.
Piasek1 - 2020-12-05, 10:44
Wiele podobnych u nich widywałem. Tam parę lat temu modny się stał "road-trip" czyli po skończeniu jakiejś tam szkoły średniej grupka młodych za hajs ojców nabywała za grosze coś kultowego pokroju VW T2/T3, Kaczkę, Mitsubishi Delica, Ford Econovan oraz jego najbardziej poszukiwane wcielenie Mazdę Bongo (nie trudno domyślić się dlaczego) w zabudowach camperowych albo inne tanie "prawdziwe" campery i przez parę miesięcy robiło to za melanżownię po różnych rejonach Europy. Po drodze auto było opróżniane ze wszystkiego co się zepsuło, nie działało albo było zbędne (czyli wyposażenie campera) a zamieniało w mobilną jaskinię rozkoszy (czyt: jaranie i jeb*anie)
Dzisiaj co jakiś czas wypływa jakiś taki gdzieś w ogłoszenia, w stanie agonalnym bo ostatnie 3-4 lata spędził pod chmurką w holenderskim (zgniłym) klimacie. Wspólna cecha: każdy sprzedawany jako ekskluzywna, unikatowa i poszukiwana wersja wyprawowa a w rzeczywistości jest to tylko zgnita skorupa tego czym to kiedyś było z wymalowanym zazwyczaj marnym graffiti. Z wyposażenia jakieś szczątki szafek z pomazanymi flamastrem i parę zaplamionych (lepiej nie wnikać czym) zatęchłych materacy, trochę koralików i tasiemek a`la dzieci kwiaty Woodstoku i pełno nalepek pacyfki, maryśki i Che Guewary
Tego typu klimaty
Mechanicznie zazwyczaj po jakiejś grubej bombie która definitywnie przekreśliła (u nich) sens naprawy poza tym tradycyjnie do jeżdżenia byli wszyscy ale do zrzuty za remont już nikogo.
LukF - 2020-12-05, 14:49
Piasek,
Lubię czytać te Twoje opowieści. Skąd Ty czepiesz inspiracje ? I kiedy wydasz to drukiem ???
dyha - 2020-12-05, 17:12
W nawiązaniu do "dzieci kwiatów" okleiliśmy naszego Dethlefsa i tak powstał "Rock&rollowóz"
Uwielbiamy atmosferę ,klimat koncertów i festowali. Te tłumy kolorowych ludzi, zapach zdeptanej trawy pod sceną , leżenie na karimacie i dzikie pogo. I w tyle mamy to,że czasami jesteśmy tam najstarsi. Bo jak powiedziała moja żona "starość jest wtedy kiedy przekładasz baterie z wibratora do ciśnieniomierza"
Niestety Covid zweryfikował nam plany włóczęgi od festiwalu do koncertu, jedynie załapaliśmy się na pobliską "domówkę" Poland Rock Festiwalu.I po takim wyposzczeniu normalnie popuściły nam hamulce i był.. sex,drug's and rock&roll !!!
Wielką nadzieją żyjemy,że..."jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie"
bert - 2020-12-05, 17:21
dwoje młodych Szwajcarów po półrocznym objeździe Skandynawii wędruje po jesiennej Polsce
Chałupa na Iveco Magirus 75-16
Biwak "Murzynka" poj drawskie
obok chałupa na Iveco Magirus 90-16
ZbigStan - 2020-12-05, 19:46
Piasek1, Dyha, Bert , Dzięki za posty rozwijające temat.
Jest wiele zabudów na podwoziach pojazdów ciezarowych.
bert - 2020-12-05, 20:37
Pod plandeką kryje się... kamper
Na Pomorskim Szlaku
yamah - 2020-12-05, 21:52
| LukF napisał/a: | Skąd Ty czepiesz inspiracje ? |
Z podróży "Hondą"
ZbigStan - 2020-12-05, 22:12
bert, zgromadziłeś pokaźną kolekcje "nietypowych". Pozdrawiam.
Spax - 2020-12-05, 23:06 Temat postu: Eeeee i aaaah Taki zestaw napotkany na kampingu w 2015 r. w południowej Francji.
ZbigStan - 2020-12-06, 09:01
Spax, imponująca długość i szerokość po rozsunięciu. Ledwie się mieści na parceli. Kampingi raczej nie obsługują takich dużych. Pozdrawiam.
LukF - 2020-12-06, 09:03
| yamah napisał/a: | | LukF napisał/a: | Skąd Ty czepiesz inspiracje ? |
Z podróży "Hondą" |
Dobre, to Ci się udało
ZbigStan - 2020-12-06, 09:16
Zamiast się śmiać wspierajmy nowych, jeśli forum ma się rozwijać. Piasek1 bardzo ciekawie pisze, a jego post jest zgodny z tematem. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-12-06, 13:27
Kamper spotkany w tym roku, w Grecji, w Nafplio.
LukF - 2020-12-06, 15:10
| ZbigStan napisał/a: | | Zamiast się śmiać wspierajmy nowych, jeśli forum ma się rozwijać. Piasek1 bardzo ciekawie pisze, a jego post jest zgodny z tematem. Pozdrawiam. |
Przecież ja szczerze napisałem, że Piasek1 ciekawie pisze i lubię Go czytać. Pytałem o Jego doświadczenia.
Pozdrawiam
ZbigStan - 2020-12-06, 16:59
LukF, Pewnie nie zrozumiałem opowieści o hondzie. Żarty też są potrzebne. Pozdrawiam.
Robold - 2020-12-06, 18:47
a to kamper kolegi Adasia na plaży Karathona
ZbigStan - 2020-12-06, 22:08
Robold, Robercie, czy byłeś w środku. Z zewnątrz wygląda jak kontener transportowany na kolejną budowę. Różnie się kamperowcy maskują. Pozdrawiam.
Monter - 2020-12-06, 23:00
Fura zacna, zapewne napęd na wszystkie osie. Po wielkości zbiornika widać, że toto lubi wypić.
andi at - 2020-12-07, 06:33
| Monter napisał/a: | | Fura zacna, zapewne napęd na wszystkie osie. Po wielkości zbiornika widać, że toto lubi wypić. |
A kto nie lubi przy
Robold - 2020-12-07, 10:22
| ZbigStan napisał/a: | | Robold, Robercie, czy byłeś w środku. Z zewnątrz wygląda jak kontener transportowany na kolejną budowę. |
Tak, byłem w środku - wyposażenie raczej spartańskie bo pojazd przygotowywany był na wyprawy w kilkuosobowych grupach po Azji. W tej chwili jest w Nafplio i czeka na zniesienie ograniczeń w poruszaniu się.
Piasek1 - 2020-12-07, 10:44
| Monter napisał/a: | | Fura zacna, zapewne napęd na wszystkie osie. Po wielkości zbiornika widać, że toto lubi wypić. |
MAN Kat1 - auto zbudowane dla potrzeb wojska skąd przez demobil trafiają do użytku cywilnego. Taki odpowiednik Kraza zrobiony jednak przez ludzi potrafiących budować samochody. Na jakichś pokazach militarnych widziałem to w akcji to radził sobie nie gorzej jak czołgi. Osie zawsze napędzane były wszystkie bez względu na setup (4x4, 6x6 czy 8x8) i jak nie pokręciłem to silniki to miało chłodzone powietrzem...
Ten ze zdjęcia - szacun dla właściciela bo poruszanie się takim mastodontem w dzisiejszym świecie to jak ujeżdżanie słonia na Wielkiej Pardubickiej. Z resztą skala jest widoczna względem tego campera za nim...
bert - 2020-12-07, 11:12
| Piasek1 napisał/a: | | Monter napisał/a: | | Fura zacna, zapewne napęd na wszystkie osie. Po wielkości zbiornika widać, że toto lubi wypić. |
MAN Kat1 - auto zbudowane dla potrzeb wojska skąd przez demobil trafiają do użytku cywilnego. Taki odpowiednik Kraza zrobiony jednak przez ludzi potrafiących budować samochody. Na jakichś pokazach militarnych widziałem to w akcji to radził sobie nie gorzej jak czołgi. Osie zawsze napędzane były wszystkie bez względu na setup (4x4, 6x6 czy 8x8) i jak nie pokręciłem to silniki to miało chłodzone powietrzem...
Ten ze zdjęcia - szacun dla właściciela bo poruszanie się takim mastodontem w dzisiejszym świecie to jak ujeżdżanie słonia na Wielkiej Pardubickiej. Z resztą skala jest widoczna względem tego campera za nim... |
jak się porównuje ciężarówki
1 - kraz produkcja od 1959 roku
i
2 - MAN KAT produkcja od 1976
to chyba coś jest nie tak w wnioskach oceniającego
to w motoryzacji najmniej II epoki różnicy
bert - 2020-12-10, 17:47
kopalnia nietypowców:
https://www.selfbuildmoto...le_gallery.html
ZbigStan - 2020-12-10, 19:27
bert, Kolekcja piękna, choć dalej aktualne umieszczanie zdjęć pojazdów widzianych osobiście w podróżach. Pozdrawiam.
Zaradek - 2020-12-14, 15:48
Wypasiony rosyjski kamper terenowy
https://m.cda.pl/video/63036929d
|
|