Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Zmiana w dowodzie - z osobówki na inny

prazio - 2009-01-06, 16:01
Temat postu: Zmiana w dowodzie - z osobówki na inny
Witam.
Zakupiłem jakiś czas temu VWt3 Westfalie.
Jest to orginał i poprzedni właściciel spraowadzająć ją z niemiec w 2005 zarejstrował jąjako samochód osobowy.
Chciałbym zarejstrować auto jako pojazd campingowy czyli inny.
Jak to najlepiej zrobić?

Według urzędu musiałbym zmienić poprzednie dokumenty co już jest raczej niemożliwe.
Istnieje również opcja że samochó Osobowy jakim obecnie jest ;) zostanie przerobiony na Camping ;] i potrzebne będzie tylko zatwierdzenie zakłądu który mi to niby zrobi.
Powiedzmy, że znalazłaby sięosoba która by mi wystawiłą takie zaświadczenie.
Kolejnym etapem będzie podjechanie na przegląd i skorygowanie wszystkiego.

Co należałoby napisać na takim zaświadczeniu? Czy wystarczy wpis "Przeróbka na wersję Campingową Westfalia" ?

Proszę o pomoc jak najlepiej rozwiązać ten problem ze zmianą wpisu w dowodzie...
no i oczywiście czy warto to robić.

Z góry dzięki
pozdrawiam
--
Prazio

SlawekEwa - 2009-01-06, 20:27

prazio napisał/a:
Proszę o pomoc jak najlepiej rozwiązać ten problem ze zmianą wpisu w dowodzie...

To tylko do O. D.

Dziabong - 2009-01-06, 20:28

Proponuje abyś zadzwonił do rzeczoznawców z PZMotu oni to wiedzą , na ich stronie masz właściwych dla swojego miejsca zamieszkania lub w W-wie na Jagiellońskiej 80. Mnie pomogli.
prazio - 2009-01-06, 22:35

a warto cos takiego robic?
Dziabong - 2009-01-06, 22:38

Może dla niższego OC, ale o 100 pln na rok robić tyle zachodu.
Smyk - 2009-01-09, 20:06

prazio napisał/a:
Istnieje również opcja że samochó Osobowy jakim obecnie jest zostanie przerobiony na Camping ;] i potrzebne będzie tylko zatwierdzenie zakłądu który mi to niby zrobi.
Powiedzmy, że znalazłaby sięosoba która by mi wystawiłą takie zaświadczenie.
Kolejnym etapem będzie podjechanie na przegląd i skorygowanie wszystkiego.

Co należałoby napisać na takim zaświadczeniu?

Jest to zmiana rodzaju pojazdu z osobowego na specjalny .
Jest to w polskim prawodawstwie zabronione , z wyjątkiem , że dokona tego uprawniony zakład dokonujący takiej przeróbki
Jeśli zdąbędziesz rachunek na przeróbkę musisz podjechać na Okręgową Stację Kontroli która dokona opisu zmian w pojeżdzie , które mają wpływ na zmianę danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym
Koszt takiego badania to 180 PLN. Potem to już tylko wymiana dowodu rejestracyjnego i masz samochód specjalny - campingowy
Na to badanie warto jechać wtedy kiedy kończy się okresowe badanie techniczne gdyż to badanie ze zmianami przedłuża okres następnego badania okresowego o rok :spoko

prazio - 2009-01-10, 00:27

w takim razie zrobie to sobie za rok ;]