Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - kolejna budowa - Vivaro na miesiac wakacji i male wypady

Danyxm - 2020-12-14, 21:58
Temat postu: kolejna budowa - Vivaro na miesiac wakacji i male wypady
I zaczynam swoja druga budowę!
Poprzednia (master) zakończyła się w trakcie jej trwania wypadkiem..

Teraz mam vivaro 2017 wersja dluga, przeszklona , osobowa z dwoma rzedami foteli i klimatyzacja.
W lutym jade do portugalii na 4-6 tyg i mam kilka tygodni zeby przystosowac auto pod to zadanie.
Zalozenie jest takie by nie demolować wersji osobowej i zbudowac zabudowe w kilku częsciach , która w jakiś rozsądny czas moge włożyć/wyjąć z auta.
Auto na 1-2 osoby , do spania na dziko przez kilka dni - bo przewiduje co kilka dni hotel/hostel itd.

1. zalozenie relingow plus pomiedzy solar jakis , regulator i aku - tutaj pytanie czego szukac? Potrzebuje do webasto, zasilacza kompa, ladowanie 2 telefonow i oswietlenie..

2. fotel obrotowy - ktos moze ma juz gotowy pomysl co przypasuje bez wiekszych kombinacji ? sharan ?
3. zabudowa ze sklejki z rozsuwanym lozkiem, szafka na lodoweczke - w kilku modulach , przmowocowana do scian i podlogi.
4. musze zmienic podloge - sklejka a pod nia pianka , tyle ze musze zrobic tak zeby to mozna bylo zamienic na oryginalna podloge - jak spowodowac zeby pianka nie przylgnela do blachy podlogi ? folia?
5. toaleta turystyczna - emergency :)
6. moze jakis zbiornik pod autem - moze jakies dedykowane sa w rozsadnych pieniadzach albo ktos ma jakis pomysl ?
7. markiza ktora na relingi moge zaczepic a potem zdjac ? sa jakies takie?

Najwiecej problemow przewiduje z elektryka - kompletnie nie moja bajka , nigdy nie instalowalem solarow ..

Bardzo bede wdzieczny za wasze porady - mam malo czasu i zero slepych drog przewiduje ..
:)

Pozdrawiam cieplo

EwaMarek - 2020-12-15, 09:57

Poczytaj na forum - w zasadzie masz to wszystko opisane.

Tak na szybko - kiepska baza bo dużo szyb i będzie mocno się woda skraplać.

Piasek1 - 2020-12-15, 15:01

EwaMarek napisał/a:
dużo szyb i będzie mocno się woda skraplać.

zawsze można lekko okna rozszczelnić
Danyxm napisał/a:
2. fotel obrotowy - ktos moze ma juz gotowy pomysl co przypasuje bez wiekszych kombinacji ? sharan ?

link

EwaMarek - 2020-12-15, 15:10

obrotnice kupisz gotowe do trafica, vivaro
Piasek1 - 2020-12-15, 15:18

W cenie ok 1 tyś zł sztuka...
Monter - 2020-12-15, 16:45

Zdrożały kampery, zdrożały i akcesoria ;)
jawi13 - 2020-12-15, 17:09

https://www.camperteam.pl...6&highlight=psa Poczytaj. Mnie się podobało właśnie coś takiego i nawet przymierzałem się do budowy czegoś takiego. Ale niestety oszczędności przeznaczone na ten cel poszły na coś innego/ :placze2 Właśnie taka przebudowa nie demoluje auta i samochód poza sezonem może służyć do codziennej jazdy.
EwaMarek - 2020-12-15, 19:15

:super
Danyxm - 2020-12-16, 02:29

jawi13 napisał/a:
https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=16456&highlight=psa Poczytaj. Mnie się podobało właśnie coś takiego i nawet przymierzałem się do budowy czegoś takiego. Ale niestety oszczędności przeznaczone na ten cel poszły na coś innego/ :placze2 Właśnie taka przebudowa nie demoluje auta i samochód poza sezonem może służyć do codziennej jazdy.

No plan mam na coś na podobnej zasadzie.
1. Normalne auto dla max 9 os z dwoma rzędami siedzeń dla pasażerów , w pełni przeszklone , podwójna klima , miękka podłoga, w pełni przeszklone .
2. Wyjmujemy siedzenia i podłogę , zakładamy podłogę ze sklejki plus jakaś izolacja od blachy (jak ja do sklejki przykleić ? Moj pomysł to folia na blachę , na to pianka na to sklejka .. )
Mamy wersje towarowa (najczęściej używana przeze mnie)
3. W przygotowane wcześniej mocowania wkręcamy łóżko , szafkę na jedna stronę i zabudowę lodówki z drugiej , wkładamy graty i mamy kampera na dziko.

Plan jest ;)

Danyxm - 2020-12-16, 02:31

Co do fotela : z przodu mam ławkę 2os i koniecznie chce to zmienić .
Także muszę mowę fotel kupić i Ew obrotnicę. Pomyślałem ze może kupię coś już z obrotnica - ten fotel piwinien być wygodny bo będzie moja sofa w aucie :)

EwaMarek - 2020-12-16, 07:46

Poza naszym forum w internecie jest MASA takich przeróbek. Filmy, całe strony itd