| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Podłączenie regulatora MPPT do energobloku
tomzu - 2020-12-20, 12:05 Temat postu: Podłączenie regulatora MPPT do energobloku Mam taką małą rozkminę.
Mam panel sterujący Board Control 845. Do tego stary regulator P264 z panelem. Solar o nieznanych parametrach i marce.
Kupiłem regulator MPPT tracer wraz z kontrolerem MT 50. Wstawiłem go w miejsce starego. w chwili obecnej ładuje akumulator a wyjście obciążenia jest wolne
Teraz mam pytanie
Jeśli odepnę kabel idący z akumulatora pokładowego do panelu na styki 20,21,22 i w to miejsce doprowadzę kabel z regulatora ze styków obciążenie, to będzie dobre rozwiązanie?
Czy regulator wytrzyma takie obciążenie ?
Na wiosnę chcę wymienić panele na dachu auta oraz okablowanie
Na razie przy obecnej pogodzie regulator pokazuje 13,8 V i prąd od 0,5A do 1 A.
Sławek B - 2021-01-18, 17:59
| tomzu napisał/a: | Jeśli odepnę kabel idący z akumulatora pokładowego do panelu na styki 20,21,22 i w to miejsce doprowadzę kabel z regulatora ze styków obciążenie, to będzie dobre rozwiązanie?
Czy regulator wytrzyma takie obciążenie ? |
W jakim celu chcesz dokonać takiego przełączenia?
Gdzie obecnie jest podłączone wyjście regulatora?
Jaki są parametry wyjścia "Load" regulatora?
Gewehr - 2021-01-18, 21:08
Regulator daj bezpośrednio na akumulator. Oczywiście z bezpiecznikiem. Wyjście z regla na odbiorniki zostaw wolne. Bezpieczeństwo rozładowania będzie pilnowane przez EB i nie potrzeba tego dublować regulatorem solarnym.
tomzu - 2021-01-23, 17:41
Dzięki za odpowiedź,
Zrobiłem tak: EBL zostawiłem w spokoju, regulator podłączyłem pod akumulator. Wyjście obciążenia na razie zostawiłem w spokoju
|
|