| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - CODE ERROR - Radio oryginalne Fiat
matgor23 - 2021-01-06, 20:43 Temat postu: CODE ERROR - Radio oryginalne Fiat Cześć, kupiłem niedawno Fiata Ducato z 2014 roku (z nowymi światłami już), poprzedni właściciel dokupił do niego radio, którego nie było wraz z nim, wcześniej podobno było radio tzw. "pojedyncze" z półką nad nim. Teraz jest model Fiat 250 FL VP2.
Niestety wyświetla się błąd "Code Error". Trochę czytałem na forum co zrobić, ale nie wiem do końca czy dobrze myślę, pierwsze co zrobić to do wtyczki OBD próbować podciągnąć przewody do wtyczki radia? A i 1 oraz B i 9? W jaki sposób dobrać się do złącza OBD, aby dorobić tam dodatkowe kable?
Chyba, że źle myślę i zaczynać od czegoś innego?
kimtop - 2021-01-06, 20:47
Również cześć
matgor23 - 2021-01-06, 20:55
tutaj jeszcze parę zdjęć
Socale - 2021-01-06, 21:15
W radyjku masz 2 piny obsługujące CAN, są to pin nr 2 i 12 (masz na naklejce na radiu)
Musisz dolutować do nich przewód 2 żyłowy np głośnikowy i doprowadzić aż do gniazda OBD.
Wymontuj gniazdo OBD i zerknij czy z tyłu wygląda identycznie jak na foto, mój kamper był właśnie z 2014r
W tym gnieździe najpierw na próbę wpinasz się w piny nr 1 i 9 lub odwrotnie 9 i 1 (nic się nie stanie) przy prawidłowym wpięciu do tych pinów radio powinno zawołać kod i to oznacza że już się wzajemnie widzą z kompem auta.
Kod wpisujesz tylko raz by się obydwa urządzenia zapoznały wzajemnie na wieki wieków.
Jak radio się odezwie, doprowadzone kabelki połącz profesjonalnie i się ciesz.
matgor23 - 2021-01-06, 21:32
| Socale napisał/a: | W radyjku masz 2 piny obsługujące CAN, są to pin nr 2 i 12 (masz na naklejce na radiu)
Musisz dolutować do nich przewód 2 żyłowy np głośnikowy i doprowadzić aż do gniazda OBD.
Wymontuj gniazdo OBD i zerknij czy z tyłu wygląda identycznie jak na foto, mój kamper był właśnie z 2014r
W tym gnieździe najpierw na próbę wpinasz się w piny nr 1 i 9 lub odwrotnie 9 i 1 (nic się nie stanie) przy prawidłowym wpięciu do tych pinów radio powinno zawołać kod i to oznacza że już się wzajemnie widzą z kompem auta.
Kod wpisujesz tylko raz by się obydwa urządzenia zapoznały wzajemnie na wieki wieków.
Jak radio się odezwie, doprowadzone kabelki połącz profesjonalnie i się ciesz. |
A jak to gniazdo wymontować? Próbowałem ale nie chce nic wyłamać.
Co do wlutowania kabelków do radia, miałeś na myśli do wtyczki z radia?
Kod można zdobyć zdalnie czasami prawda? Bo nie posiadam. Jesteś w stanie powiedzieć czy do mojego radia też?
Jeszcze jedno pytanie, nie wiesz dlaczego radio nie odpala się po przekręceniu kluczyka oraz nie wyłącza po wyciągnięciu? Trzeba je uruchamiać i wyłączać ręcznie
Socale - 2021-01-06, 21:47
| matgor23 napisał/a: |
Kod można zdobyć zdalnie czasami prawda? Bo nie posiadam. Jesteś w stanie powiedzieć czy do mojego radia też?
Jeszcze jedno pytanie, nie wiesz dlaczego radio nie odpala się po przekręceniu kluczyka oraz nie wyłącza po wyciągnięciu? Trzeba je uruchamiać i wyłączać ręcznie |
Nie pamiętam jak, ale pamiętam że łatwo, bodaj z jednej strony jest zatrzask.
Wlutowanie dokładnie pisząc, to do wystających pinów nr 2 i 12 w gnieździe w radiu.
Tak, ja kod zdobyłem zdalnie na zasadzie zaufania w ciemno z prośbą o uiszczenie zapłaty jeśli radio zadziała. Zadziałało więc... grosza nie żal było. Do Twojego radia zapewne też, zasady w roczniku są identyczne.
Najważniejsze żeby radio po prawidłowym podłączeniu nie zgłaszało Error Code, tylko żeby prosiło o Enter Code , to już pół sukcesu
matgor23 - 2021-01-06, 21:53
| Socale napisał/a: | | matgor23 napisał/a: |
Jeszcze jedno pytanie, nie wiesz dlaczego radio nie odpala się po przekręceniu kluczyka oraz nie wyłącza po wyciągnięciu? Trzeba je uruchamiać i wyłączać ręcznie |
Nie pamiętam jak, ale pamiętam że łatwo, bodaj z jednej strony jest zatrzask.
Wlutowanie dokładnie pisząc, to do wystających pinów nr 2 i 12 w gnieździe w radiu.
Tak, ja kod zdobyłem zdalnie na zasadzie zaufania w ciemno z prośbą o uiszczenie zapłaty jeśli radio zadziała. Zadziałało więc... grosza nie żal było. Do Twojego radia zapewne też, zasady w roczniku są identyczne.
Najważniejsze żeby radio po prawidłowym podłączeniu nie zgłaszało Error Code, tylko żeby prosiło o Enter Code , to już pół sukcesu |
No dobra, ale widzisz na zdjęciu, że do radia wchodzi wtyczka czarna, a ja mam wlutować przewody do pinów w radiu na stałe? Wtedy nie włożę wtyczki
Pamiętasz od kogo ten kod? jakieś namiary? Wiem, że już będzie pół sukcesu jeśli pojawi się możliwość wprowadzenia kodu:) chyba że wystąpi jakiś błąd, że ktoś za dużo razy wpisał zły kod, niby komuś tu na forum też takie coś się stało, ale nie jestem pewny czy o to chodziło
Socale - 2021-01-06, 22:05
Tak ta wtyczka to przejściówka z Twojego radia na ISO i choć kablowo jest tam pusto to może być ciasno, trzeba będzie delikatnie coś porzeźbić, rozwiercić analogicznie w tych pinach by się kabelki przecisnęły, byleby się dolutować do tych pinów i wyprowadzić.
Z kodem też Ci pomogę ale musze poszperać w swoich komentarzach w google i odnajdę namiary.
Ale na to przyjdzie czas, najpierw radio musi prosić o kod.
matgor23 - 2021-01-06, 22:19
| Socale napisał/a: | Tak ta wtyczka to przejściówka z Twojego radia na ISO i choć kablowo jest tam pusto to może być ciasno, trzeba będzie delikatnie coś porzeźbić, rozwiercić analogicznie w tych pinach by się kabelki przecisnęły, byleby się dolutować do tych pinów i wyprowadzić.
Z kodem też Ci pomogę ale musze poszperać w swoich komentarzach w google i odnajdę namiary.
Ale na to przyjdzie czas, najpierw radio musi prosić o kod. |
Ok jutro będę działał, a jak się wpiąć we wtyczkę OBD w te piny żeby nic nie uszkodzić? Przeciąć któryś kabel który wychodzi z danego pinu i się tam dolutować?
Socale - 2021-01-06, 22:38
Na próbę wciśniesz kabelki w dziurki, tylko zadbaj by miały kontakt, potem zrobisz na trwałe. Przetniesz, zlutujesz, zaizolujesz.
Wszystko będzie jaśniejsze jak będziesz przy aucie i postępował dokładnie krok po kroku.
dpong - 2021-01-06, 22:45
Bez obrazy, absolutnie nie mam nic złego na myśli ale, może podjedź do specjalistów od car audio bo sądząc po Twoich pytaniach możesz sobie nabroić
matgor23 - 2021-01-06, 22:46
| Socale napisał/a: | Na próbę wciśniesz kabelki w dziurki, tylko zadbaj by miały kontakt, potem zrobisz na trwałe. Przetniesz, zlutujesz, zaizolujesz.
Wszystko będzie jaśniejsze jak będziesz przy aucie i postępował dokładnie krok po kroku. |
Ok w razie czego będę pisał o postępach, tylko zastanawia mnie czemu nie uruchamia się po kluczyku, jak myślisz po podpieciu pod Can to się zmieni?
dpong - 2021-01-06, 22:51
| matgor23 napisał/a: | | Socale napisał/a: | Na próbę wciśniesz kabelki w dziurki, tylko zadbaj by miały kontakt, potem zrobisz na trwałe. Przetniesz, zlutujesz, zaizolujesz.
Wszystko będzie jaśniejsze jak będziesz przy aucie i postępował dokładnie krok po kroku. |
Ok w razie czego będę pisał o postępach, tylko zastanawia mnie czemu nie uruchamia się po kluczyku, jak myślisz po podpieciu pod Can to się zmieni? |
Podłączając radio możesz dokonać wyboru czy ma się włączać i wyłączać ze stacyjki, czy nie. Ja np mam tak podłączone, że stacyjka go nie wyłącza, a to dlatego, że używam tego radia na postoju.
Socale - 2021-01-06, 22:51
O auto uruchamianiu decyduje informacja po linii CAN, to nastąpi jak radio i body będą się już znały.
Radio może być wyłączone ale jak widzi sparowany telefon po BT, to połączenie przychodzące uruchamia radio bez względu na pozycję w stacyjce. To wszystko ma swoją logikę ale bardzo nieprzyjazną nam, userom tych i podobnych radyjek.
matgor23 - 2021-01-07, 16:16
| Socale napisał/a: | O auto uruchamianiu decyduje informacja po linii CAN, to nastąpi jak radio i body będą się już znały.
Radio może być wyłączone ale jak widzi sparowany telefon po BT, to połączenie przychodzące uruchamia radio bez względu na pozycję w stacyjce. To wszystko ma swoją logikę ale bardzo nieprzyjazną nam, userom tych i podobnych radyjek. |
Ja mam taką wtyczkę, niby trochę inaczej rozmieszczone kable jak u Ciebie. Zobacz
matgor23 - 2021-01-07, 16:17
| Socale napisał/a: | O auto uruchamianiu decyduje informacja po linii CAN, to nastąpi jak radio i body będą się już znały.
Radio może być wyłączone ale jak widzi sparowany telefon po BT, to połączenie przychodzące uruchamia radio bez względu na pozycję w stacyjce. To wszystko ma swoją logikę ale bardzo nieprzyjazną nam, userom tych i podobnych radyjek. |
A tu jeszcze przód
matgor23 - 2021-01-07, 17:01
Nie wytrzymałem i odblokowałem, wpisałem też kod, zadziałał i za pierwszym razem pograło z 1 minute i się zresetowało i włączyło ponownie i później już działało dłużej aż sam wyłączyłem. Co może być tego przyczyną?
Drugie pytanie bo widzę że mikrofon mogę podłączyć ale kamerę cofania też? Możecie zerknąć na piny i podpowiedzieć?
Socale - 2021-01-07, 21:48
BRAWO. Fajnie że się udało , przynajmniej wiem że coś w tej mojej łepetynie jeszcze siedzi O podłączaniu akcesoriów też było tu pisane ale nie śledziłem tematu bo ja miałem radio VP1, bez ekranu. O wyłączeniu radyjka mógł zadecydować przypadek, może soft wymagał powtórzenia zabiegu z obcym elementem.
W OBD układ kabli jest identyczny, inna jest już kolorystyka, mój był 2014 ale ostatni wypust, potem był lift.
matgor23 - 2021-01-07, 22:00
| Socale napisał/a: | BRAWO. Fajnie że się udało , przynajmniej wiem że coś w tej mojej łepetynie jeszcze siedzi O podłączaniu akcesoriów też było tu pisane ale nie śledziłem tematu bo ja miałem radio VP1, bez ekranu. O wyłączeniu radyjka mógł zadecydować przypadek, może soft wymagał powtórzenia zabiegu z obcym elementem.
W OBD układ kabli jest identyczny, inna jest już kolorystyka, mój był 2014 ale ostatni wypust, potem był lift. |
A do którego wejścia podłącza się antenę w tym radiu? Bo też nie mogę znaleźć anteny gdzie wychodzi.. Ktoś nieźle kombinował w tym samochodzie. Może ktoś inny podpowie czy da radę podłączyć w tym radiu mikrofon i kamerę?
jsaluga - 2021-01-07, 22:02
A te radio bez kodu to kradzione, czy znalezione w lesie?
LukF - 2021-01-07, 22:04
Antena musi mieć specjalną końcówkę, tę w jasno-szarym kolorze.
Mikrofon nie wiem.
Kamerę próbowałem ale się poddałem i kupiłem osobny wyświetlacz.
Ps. W lesie
Socale - 2021-01-07, 22:08
Dziękuję za punkcik.
Z kamerą i mikrofonem temat do ogarnięcia ale trzeba przegonić pajęczyny w zasobach mojej pamięci.
Teraz uwaga bo piszę z pamięci i nie jestem pewien:
W radyjku, jeśli masz pod ekranem środkowy klawisz Trip, to nie masz nawigacji, jeśli środkowy klawisz nazywa się Navi, to obok gniazda antenowego radiowego jest gniazdo do anteny nawigacji. One są podobne ale różnią się kolorami.
Jeśli chodzi o antenę radiową to musisz dokupić przejściówkę, np taką:
Socale - 2021-01-07, 22:16
| LukF napisał/a: | ...
Ps. W lesie |
A Ty gdzie jesteś bo ja też kamperem w lesie, serio.
.
.
| jsaluga napisał/a: | | A te radio bez kodu to kradzione, czy znalezione w lesie? |
Epoka kradzionych radyjek dawno minęła, dedykowanych radyjek nikt nie kradnie bo popyt jest bardzo słaby. Zazwyczaj pochodzą z rozbiórek skończonych aut i nikt nie myśli o papierze z kodem.
Socale - 2021-01-07, 22:20
| jsaluga napisał/a: | | A te radio bez kodu to kradzione, czy znalezione w lesie? |
Epoka kradzionych radyjek dawno minęła, dedykowanych radyjek nikt nie kradnie bo popyt jest bardzo słaby. Zazwyczaj pochodzą z rozbiórek skończonych aut i nikt nie myśli o papierze z kodem.
jsaluga - 2021-01-07, 22:31
Dzięki za wyjaśnienie.
Socale - 2021-01-07, 22:40
Chłopaki wybaczcie że post pod postem piszę, jestem poza domem i pracuję na sprzęcie "leśnym" a tu słabiutko z nadążaniem z edycją postów.
matgor23 - 2021-01-10, 18:22
| Socale napisał/a: | Dziękuję za punkcik.
Z kamerą i mikrofonem temat do ogarnięcia ale trzeba przegonić pajęczyny w zasobach mojej pamięci.
Teraz uwaga bo piszę z pamięci i nie jestem pewien:
W radyjku, jeśli masz pod ekranem środkowy klawisz Trip, to nie masz nawigacji, jeśli środkowy klawisz nazywa się Navi, to obok gniazda antenowego radiowego jest gniazdo do anteny nawigacji. One są podobne ale różnią się kolorami.
Jeśli chodzi o antenę radiową to musisz dokupić przejściówkę, np taką: |
Socale ta przejściówka która podesłałeś nie będzie, w instalacji mam standardowe wyjście antenowe jak w załączniku, a w radiu Fakra (chyba tak to się nazywa) i teraz nie wiem który adapter kupić bo nie mogę nic takiego znaleźć
dpong - 2021-01-11, 09:58
https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-antenowa-iso-fakra-gniazdo-40240-9561600699?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla&ev_adgr=Wyposa%C5%BCenie+i+akcesoria+samochodowe+-+Elektronika+samochodowa&gclid=CjwKCAiAi_D_BRApEiwASslbJ1cpZ8w8mSAYj9Wwc2abhtPiqofxbX0xU3eKsyeQj97Pgc0-PYN-wRoCGZ4QAvD_BwE
|
|