Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Webasto ..mokre..czy warto zamontować???

nikita55 - 2021-01-06, 20:55
Temat postu: Webasto ..mokre..czy warto zamontować???
Witam wszystkich,
Ponieważ z webasto ( 5 kw diesel) nie mam styczności, chciałbym się zapytać osób które mają je zamontowane w swoich kamperach.
1- czy jest głośne w swojej pracy.
2- czy jest mocno uciążliwe gdy pracuje w kwestii spalin. Wiem że zwykły piec np. Truma combi 6 kw też ma spaliny ale gazu. Czy jest wielka różnica.
3-czy może pracować podczas jazdy autem ( do ogrzewania budy).
Potrzebuję tylko do ogrzewania kampera ( ewentualnie silnika). Bojler na wodę mam oddzielnie.
Wszystkim dziękuję za rady i pomoc.

Matheus - 2021-01-06, 21:05

Mam.
Jest cicho, pompki prawie nie słychać.
Spaliny wyprowadzone poza obrys pojazdu.
Działa cały czas, także w czasie jazdy.

nikita55 - 2021-01-06, 21:16

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli się zdecyduje to chyba bym zamontował pod ..maską..silnika.
Chyba to dobre miejsce???

Matheus - 2021-01-06, 21:22

W osobowce mam pod podłogą auta a w kamperze w schowku bocznym.
Pod maską pewnie będzie ok. Zresztą wodne można zamontować wszędzie i będzie działać, kwestia wyłącznie głośności.

smok_wawelski - 2021-01-06, 23:08

Też biłem się z tymi myślami co Ty nikita55,
Mam Ebera wodnego w osobówce (Sharan) - umiejscowiony pod podłogą ,pod lewym siedzeniem drugiego rzędu
Słychać b. lekki szum w kabinie gdy silnik nie pracuje ale trzeba ucha fest naciągać
Słychać szum na zewnątrz - w warunkach dziennego tła głośności cichego miejsca, szum jest słyszalny ale nie uciążliwy porównywalny do głośności wentylatora chłodnicy na 1-szym biegu, w nocy gdy ciszej wiadomo słychać bardziej dla mnie akceptowalne pod tym względem ale gdyby ktoś spał b. blisko w sąsiednim aucie i miał cienkie uszka może być zły
Smrodek trwa max kilka minut na zewnątrz przy rozruchu, maleje w miarę nagrzewania sie pieca, nagrzany piec czuć ale słabo - tu taka sama uwaga co do smrodku o bliskości jak z szumem
Różnica w głosności do Trumy bez nawiewu no comment wiadomo, róznica w smrodku w stosunku do Trumy gazowej trochę jest - ropa zawsze bardziej capi spalinami niż gaz i woń jest inna - pytanie tez jak Truma ma wywiew czy boczny czy dachowy. Pracować wodne może zawsze
Mimo tych w/w minusów zdecydowałem się do puszki na webasto wodne - połączone z obiegiem silnika ale odcinanym zaworami.
Czemu - dla mnie decydująca była łatwość grzania cwu wymiennikiem płytowym oraz możliwość zagrzania silnika 2,8 gdy czasem muszę auta użyć w zimie nie kamperowo jako drugie a parkuje niestety na zewnątrz. Dodatkowym aspektem wyboru było to że Koledzy na tym forum zarazili mnie podłogówką :)
Jeśli planujesz tylko ogrzewanie nawiewne a nie planujesz grzać wody czy ogrzewania w postaci podłogówki - warto rozważyć webasto suche, żre mniej prądu niż wodne , przy wodnym aby mieć nawiew dochodzi pobór prądu nie tylko pompki obiegu cieczy ale i silnika wiatraka nagrzewnicy,

SlawekEwa - 2021-01-06, 23:36

Tak pry okazji się zapytam : czy się różni wodne Webasto od ogrzewania Alde?
andi at - 2021-01-07, 02:15

Po co ci wodne 6KW do kampera .Potem będziesz szukać prądu i dodatkowe kilogramy .Ja mam fabryczne 2,2 suche pod kamperkiem i starcza .Jak założysz około 3,5 to hoho .No ale to twoje :spoko
nikita55 - 2021-01-07, 05:49

Różnica pomiędzy webasto wodne a Alde to chyba tylko taka że Alde grzeje wodę ciepłą do mycia i jest kilkakrotnie droższe.
nikita55 - 2021-01-07, 05:58

Mam Fiata Ducato półintegrę. Oryginalny piec Truma S3002 ( 3 kw) jest w części tylnej auta. Niestety rozprowadzenie kanałów powietrznych jest tak poprowadzone ze względu na zabudowę że z tyłu i w łazience jest ciepło,ale po środku jest średnio ciepło ( powietrze ze względu na długość kanałów wylatuje letnie). Z przodu w kabinie ogólnie zimno. Truma combi też gdy testuje inne auta w pracy nie zawsze też się spisuje. Alde wodne daje jednak równomierne w całym aucie ciepło!!! Jeśli rury z wodą ( plus wymienniki) są rozmieszczone wokół auta wszędzie jest tak samo ciepło.
nikita55 - 2021-01-07, 06:11

Rozważam opcję czy by czasem nie zdemontować truma s3002 i w jego miejsce nie zamontować Webasto ..mokre..
Myślałem o użyciu ( wykorzystaniu) wentylatora kabiny np.na 1 plus 4-5 wymienniki ciepła. Alde ma normalne wymienniki bez wentylatora choć z przodu pod fotelami kabiny są z wentylatorami.
Alde dosyć długo rozgrzewa kampera ( chyba z 30 min może dłużej).
Ja chciałbym dać wymienniki z wentylatorami np. gdy ruszam autem w miarę szybko się nagrzał a potem wentylatory na wymiennikach mogą być wyłączone gdy temp. jest już uzyskana.
Docelowo będzie solar 110 wat i 275 AH baterie. Więc o prąd się nie martwię.
Co o tym sądzicie?
Może ktoś by coś inaczej zrobił? Lub pomysł jest dobry?

adaml61 - 2021-01-07, 08:03

nikita55 napisał/a:
Docelowo będzie solar 110 wat i 275 AH baterie
W takiej konfiguracji nic nieda , pod taki akumulator to minimum 300 W . Taki solar nigdy nie naładuje tego akumulatora .
janus - 2021-01-07, 09:03

Trzeba pamiętać jednak, montując Webasto, że można się spotkać po chłodnej nocy ze spojrzeniami sąsiadów, które z całą pewnością nie wyrażają żadnych pozytywnych uczuć w stosunku do posiadacza tego rodzaju ogrzewania :evil:
I na "dzień dobry" nie ma co liczyć :-/
Ale ludzie teraz jacyś tacy nieużyci są 8-)

nikita55 - 2021-01-07, 09:59

adaml61 napisał/a:
nikita55 napisał/a:
Docelowo będzie solar 110 wat i 275 AH baterie
W takiej konfiguracji nic nieda , pod taki akumulator to minimum 300 W . Taki solar nigdy nie naładuje tego akumulatora .

Tak wiem,solar miał być tylko by wyrównoważać pobór 12v z lodówki kompresorowej, myślę że to zadanie spełni. Większe baterie są tylko po to bym mieć większy zapas 12 v. Ładowane w większości będą ze słupka,lub podczas jazdy.

Comsio - 2021-01-07, 10:00

Mam całorocznego, dołożyłem suche 5 kw (duza kubatura)☝️
Wrzuciłem je między podłogi, wcielem się w rurę od trumy,hula ze ho ho.
Pompka pod spodem pod kabiną, ☝️woda ciepła w trumie.👍
Halas tak jest :ok jak się rozkręca okolo 5-10 min.😁
Tez jest na sąsiadów lekarstwo. ☝️
Wiem ze jadę na spęd, to włączę je podczas jazdy,na miejscu jest już po krzyku. 👌:szeroki_usmiech

nikita55 - 2021-01-07, 10:00

janus napisał/a:
Trzeba pamiętać jednak, montując Webasto, że można się spotkać po chłodnej nocy ze spojrzeniami sąsiadów, które z całą pewnością nie wyrażają żadnych pozytywnych uczuć w stosunku do posiadacza tego rodzaju ogrzewania :evil:
I na "dzień dobry" nie ma co liczyć :-/
Ale ludzie teraz jacyś tacy nieużyci są 8-)

Zawsze używam na kempingu klimatyzacji dachowej i wiem o czym piszesz. Jednakże chyba głośność pracy jest porównywalna, więc może nie będzie źle.

nikita55 - 2021-01-07, 12:42

Z innej strony, problem smrodku diesla można sobie odpuścić ponieważ są kampery seryjnie wyposażone w piec Truma combi D ( diesel) więc skoro inni ..mogą używać... dlaczego ja nie...???🤔
lepciak - 2021-01-07, 14:32

Kilkakrotnie montowałem mokre Webasto sprowadzane najczęściej ze Szwecji. Montują je właściciele pojazdów którzy dużo jeżdżą przez okrągły rok i zależy im na tym aby w chłodne dni w momencie otwarcia pojazdu czuć było, że kabina jest nagrzana a silnik ciepły - gotowy do natychmiastowej jazdy.
Bożka-Witek - 2021-01-27, 22:26

Przeczytałam temat. Mamy ogrzewanie webasto części mieszkalnej a ogrzewanie wody osobno też webasto ale tzw. mokre.
Suche już rozpracowałam ale to mokre zupełnie nie.
Czy urządzenie działa na zasadzie przepływu wody, którą płomień palnika ogrzewa?
Czy woda wchodzi gdzieś do środka i jest grzałka? Tematu dopiero się uczę i prosiłabym o wyjaśnienie osób zorientowanych.

Comsio - 2021-01-28, 08:57

:kawka:
To podobnie do suchego, w suchym dmucha powietrzem.
W mokrym przy rzeberkach przepływa woda, odpowiednim kanałem. :ok

EwaMarek - 2021-01-28, 10:58

nikita55,
Wtrącę coś od siebie chociaż w różnych tematach koledzy też o tym pisali.

Pierwsze to pytanie - co to znaczy że w środku jest zimniej?

Czy pozakrywałeś odpowiednio nawiewy - kryzowanie klapek. Kiedyś hydraulicy tak robili żeby ciepło równo w instalacji sie rozchodziło. Najbliżej pieca musisz klapki poprzymykać i to sporo ,potem dalsze mniej a te na końcu co słabo wieją otwarte ma maxa. Metodą prób i błędów dojdziesz co jak.

Druga sprawa kabina kierowcy nie ma nawiewu - głupota lub lenistwo producenta!!!! Dlatego jak możesz to poprowadź dodatkową rure właśnie np między siedzenia - ja tak zrobiłem :-)
Jeśli jest alkowa to też powinien być nawiew żeby nie robiła tam się strefa zimna.

Wiadomo że przydałoby sie zakrycie szyb z zewnątrz kabiny kierowcy :-) Dla jeszcze lepszego komfortu cieplnego mada termiczna do środka od sufitu kabiny do podłogi.

Teraz webasto. Tylko suche bo mokrym nie ma co ogrzewać chyba że założysz ogrzewanie podłogowe lub grzejniki alde.

Gazowe czy ropa???? za i przeciw.
Jeśli dużo jeździsz i martwi cie częsta wymiana butli to ropa. Ale jest trochę głośniejsze i śmierdzi.

Natomiast bez smrodu masz gazowe. Dodatkowo pobiera mniej prądu no i nagrzewa przy okazji wodę do mycia. Ale zabiera miejsce na drugą butlę.

Piszecie że co mnie obchodzą sąsiedzi i tak smrodzą . Niby tak jak wiaterek zawieje Ci z pod kampera i cały smrodek poleci na Was siedzących sobie wygodnie przed kamperem???
Miałem ropnego ebrea w Chaussonie i wiem co pisze. Wnerwiało mnie też pukanie pompki!!!

Ale sie rozpisalem. Może cos z tych wypocin komuś sie przyda.

EwaMarek - 2021-01-28, 11:02

Jeszcze jedno. W moich autach osobowych mam mokre - wygoda bo wsiadasz do ciepłego autka. Na postoju jak siedzisz dłużej w aucie też jest ciepełko. CO do grzania przy dużych mrozach n- niby też ale musi być bardzo dobry aku.
janus - 2021-01-28, 16:53

A poza tym uważam, że Webasto to zlo :(
EwaMarek - 2021-01-28, 17:02

To inna kwestia :-(
ogrzewanie gazowe jest bardziej ekologiczne.

ZABAWNE PRAWO - skoro na postoju samochód z pdfem czy innymi filtrami nie może pracować na postoju a Webasto czy inny wynalazek BEZ FILTRÓW jest dopuszczone - TO GDZIE EKOLOGIA???

lepciak - 2021-01-28, 17:15

EwaMarek napisał/a:
Jeszcze jedno. W moich autach osobowych mam mokre - wygoda bo wsiadasz do ciepłego autka.

I jednocześnie masz nagrzany silnik - gotowy do natychmiastowej jazdy.