Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zagraniczne - ZbigStan: zimowa podróż w styczniu 2021.

ZbigStan - 2021-01-08, 19:42
Temat postu: ZbigStan: zimowa podróż w styczniu 2021.
08.01.2021 Lockdown panuje w całej narciarskiej Europie. Zielone światełko dla szusowania na stokach jest tylko w Szwajcarii. Dłużej nie czekamy. Jedziemy do Helwetów, drogę przetarli koledzy z CT. Aby nie pokonywać długich dystansów, podzieliliśmy trasę na dwa i pół dnia. Mamy czas. Wyjechaliśmy po południu, aby po trzech godzinach stanąć, na bardzo dobrze nam znanym, parkingu z miejscami dla kamperów, z pięknym widokiem na oświetloną starówkę Budziszyna. Jak ja lubię być w trasie. Pozdrawiam.
007jędruś - 2021-01-08, 20:54

Brawo :bukiet: będzie nowa relacja .
Endi - 2021-01-08, 21:47

ZbigStan napisał/a:
... Zielone światełko dla szusowania na stokach jest tylko w Szwajcarii. Dłużej nie czekamy. Jedziemy do Helwetów...

ZbigStan... jesteście niesamowici :bukiet: Kocham takie decyzje !! Otwórz proszę nowy temat, który będziemy śledzić z ,, wypiekami,, :)

Zazadraszczam całkiem pozytywnie :spoko i toż samym
wspaniałego, udanego oraz bezpiecznego wyjazdu życzę :roza:

My jesteśmy uziemnieni co najmniej do marca, niestety :?

Ela i Andrzej - 2021-01-08, 22:20

Moi koledzy pojechali do Szwecji 800 km na narty .
LukF - 2021-01-09, 10:42

ZbigStan,

Fajnie, że znów jesteście w drodze. Widzę, że to lubisz i tego potrzebujesz :bukiet:

Udanej wyprawy :spoko

ZbigStan - 2021-01-09, 20:30

09.01. Początek dnia pod znakiem śnieżycy na pograniczu Saksonii i Bawarii. Na drodze mija nas bardzo dużo samochodów osobowych z rejestracjami, z całej Polski i często z boxami na dachu. Gdzie mogą jechać? Tylko na narty do Szwajcarii. Ciekawe ilu rodaków spotkamy na stoku. Na podróż zabrałem trzecią butlę kupioną kiedyś w Niemczech. Do tej pory nie miałem problemu z jej wymianą na pełną. Było to możliwe w marketach budowlanych i na stacjach paliw. W Dreźnie podjechaliśmy pod Hornbach i okazało się, że z uwagi na lockdown nie obsługują klientów inwidualnych, a wyłącznie firmy. Przekonywanie nic nie dało i byłem pewny, że na jakiejś stacji paliw dostanę butlę z propanem. Dojechaliśmy do Norymbergi, wstępując na stacje paliw, bez rezultatu. Po naradzie przypomnieliśmy sobie, że wymienialiśmy butlę na stacji OMV za Monachium jadąc na narty do Austrii. Po sprawdzeniu na mapie, stwierdziliśmy, że aż tak dużo km nie dołożymy, a przejazd przez południową Bawarię może być ciekawy. Rzeczywiście butlę wymieniliśmy bez problemów w Irschenberg, a że zrobiło się późno, zatrzymaliśmy się w pobliskim Miesbach 47.786055, 11.834383. Ten przypadek pokazuje, że nie zawsze wie się rano gdzie zakończy się podróż wieczorem. Ta nieprzewidywalność dodaje kolorów życiu i budzi ciekawość co przyniesie następny dzień.
Endi - 2021-01-09, 21:32

3 butle, to pewnie gazu już nie zabraknie :)

ZbigStan napisał/a:
Ciekawe ilu rodaków spotkamy na stoku

A ciekawe który to ten ...stok ?? :ski:

ZbigStan - 2021-01-10, 15:45

Endi, Liczę, że przy wjeździe do CH z pełnymi butlami, wystarczą mi one na tydzień, jeśli będzie możliwość tankowania autogazu to i dłużej. Chcemy dotrzeć na stoki Adelboden, które opisywali koledzy. Pozdrawiam.
PS. Skorzystałem z Twojej sugestie i wydzieliłem temat.

ZbigStan - 2021-01-10, 18:32

10.01. Noc była mroźna, ninus 15 stopni. Truma mocno pracowała i dzień rozpoczęliśmy od uzupełnienia autogazu. Zewnętrzny zawór od napełniania butli GazBank nie pasuje do mojch adapterów. Mają różne średnice. Po powrocie będę musiał go wymienić. Na szczęście na stacji dopasowałem odpowiedni adapter i mogłem napełnić butlę. Cały dzień był słoneczny i przez okna to ciepło było wyraźnie odczuwalne i jednocześnie dobrze oświetlało krajobrazy. Jechaliśmy południową Bawarią, przez Bad Tolz, gdzie zrobiliśmy serwis na kamperplazu 47.763394, 11.549587, za wyjątkiem wody, która uzupełniliśmy na stacji paliw. Następnie trasa wiodła do Kempten, lokalnymi drogami przez szereg małych miejscowości. Drogi czarne i umiarkowany ruch. Trasa jest bardzo widokowa i chcemy ją zobaczyć w cieplejszej porze. W połączeniu z "bawarskim szlakiem romantycznym" może to być ciekawa podróż. Przejazd zakończyliśmy na parkingu nad Jeziorem Bodeńskim, obok Sipplingem 47.803671, 9.078753. Na drogach widać wyraźnie mniej pojazdów i nie ma podróżujących kamperów.
Dziękuję Darkowi (Banan) za wydzielenie tematu, zgodnie z sugestią Endiego. Pozdrawiam.

ZbigStan - 2021-01-10, 18:46

10.01.CD
Banan - 2021-01-10, 19:01

ZbigStan napisał/a:
Dziękuję Darkowi (Banan) za wydzielenie tematu, zgodnie z sugestią Endiego.

To sama przyjemność, zwłaszcza że będę pilnie śledził Twoją kolejną relację, za którą już Ci dziękuję :ok
I browarek na ochłodę :pifko

Endi - 2021-01-10, 19:04

ZbigStan napisał/a:
Przejazd zakończyliśmy na parkingu nad Jeziorem Bodeńskim

Bez pośpiechu, powolutku aż do skutku :) pozostało do Adelboden około 340 km.

W miejscowości Spiez CH tuż przed celem, namierzyłem stacje LPG Schonegg Garage AG 46.686997, 7.680884. W Szwajcarii nie ma za wiele stacji LPG. Może się przyda .

-15 to już zimno brrr. Ale widoki macie super !! :spoko

daro35 - 2021-01-10, 21:34

Faktycznie,jesteście nieźli,życzę udanej zabawy,a za relację leci :pifko
LukF - 2021-01-11, 17:41

ZbigStan,

Fajna relacja, czekam na kolejny dzień :spoko

ZbigStan - 2021-01-11, 18:32

11.01.Jak wcześniej napisałem, że nie wie się rano co przyniesie wieczór,co sprawdziło się koleiny raz. Po dość ciepłej nocy, bo tylko minus jeden, co uwidacznia tonujący wpływ Jeziora Bodeńskiego, podjechaliśmy w kierunku granicy do Bietingen. Jeszcze zrobiliśmy uzupełniające zakupy w markecie i przed przekroczeniem granicy i zaczęliśmy na wszelki wypadek przygotowywać dokumenty. Wprawdzie Szwajcaria jest w strefie Schengen, ale to nie UE. I w tym momencie moja żona, gorączkowo przeszukuje torebkę, plecak i kieszenie, aby stwierdzić, że chyba nie zabrała swoich dokumentów z domu. Przed wyjazdem to ona mnie przepytuje, masz dokumenty, zabrałeś lekarstwa, masz pieniądze i kartę kredytową. Po czym stwierdza, że Szwajcaria to nie Unia i ona bez dokumentów tam nie pojedzie. Przemoc wobec kobiety jest obecnie na cenzurowanym, więc pozostałem na przekonywaniu werbalnym, że nikogo nie legitymują przy przekraczaniu granicy, o czym koledzy już pisali. Oczywiście to nic nie dało i z wyboru zmienić żonę czy kierunek podróży, wybrałem podróż. Czyż to nie świadczy o moim uczuciu?.
Wracać do domu nie chcemy, a jesteśmy blisko ulubionej Alzacji i tam się kierujemy. Jedziemy podziwiając piękne krajobrazy Schwarzwaldu do Freiburga, a następnie w okolice Colmaru.

ZbigStan - 2021-01-11, 19:08

11.01. CD Przekraczamy Ren i kierujemy się do centrum Colmaru. Zostawiamy kampera na dedykowanym dla niego parkingu 48.0835, 7.3551 i zwiedzamy koleiny raz starówkę, tym razem pod rygorami anty-Covidowymi. Parking jest bezpłatny w godz 19 - 9, ale tu nie zostaniemy i przenosimy się do naszego ulubionego Alzackiego miasteczka, do Equisheim. Kiedyś staliśmy tam w winiarni Stoffel. Mina Pani Stoffel, na nasz widok jest bezcenna, uśmiech, że znowu przyjechali turyści. Na powitanie kupuję Gewurztraminera Stoffel, jest wyśmienity. Jeszcze idziemy zobaczyć miasteczko i powrót na obiado-kolacje z ulubionym winem. Wniarnia posiada 5 stanowisk dla kamperow, postój bezpłatny, z serwisem, ale wypada kupić wino. 48.046902, 7.30706
ZbigStan - 2021-01-11, 19:17

11.01.CD Equisheim
ZbigStan - 2021-01-11, 19:24

Equisheim CD.
Endi - 2021-01-11, 19:40

ZbigStan napisał/a:
11.01..... Wprawdzie Szwajcaria jest w strefie Schengen, ale to nie UE. I w tym momencie moja żona, gorączkowo przeszukuje torebkę, plecak i kieszenie, aby stwierdzić, że chyba nie zabrała swoich dokumentów z domu. Przed wyjazdem to ona mnie przepytuje, masz dokumenty, zabrałeś lekarstwa, masz pieniądze i kartę kredytową. Po czym stwierdza, że Szwajcaria to nie Unia i ona bez dokumentów tam nie pojedzie...

No cóż ten wyjazd to była spontaniczna decyzja i jak to czasami przy takich okazjach bywa wydarzyło się coś nieporządanego coś co trudno odwrócić, czyli d(o)pa blada ;)

Zbig ...nie ma tego złego co by.... skrzyneczka "aromatycznych ziół" i piękna pogoda w Alzacji z pewnością wzmocni Twoje Wasze uczucie :spoko

Powodzenia i :bukiet: dla małżonki.

ZbigStan - 2021-01-11, 21:08

Endi,. Dla mnie najważniejsza jest podróż, a ona trwa. Samopoczucie mamy dobre, nie tylko z powodu aromatycznego wina. Na narty jeszcze pojedziemy, a Twoją ulubioną krainę też odwiedzimy. Serdecznie pozdrawiam.
Ela i Andrzej - 2021-01-11, 22:43

Szwajcaria jest mi bardzo bliska [ kolarstwo] dzięki za relacje .
Endi - 2021-01-11, 22:48

ZbigStan napisał/a:
.... Dla mnie najważniejsza jest podróż, a ona trwa.

I to jest to co charakteryzuje takich jak my włóczęgów... :) :kwiatek2

ZbigStan napisał/a:
... a Twoją ulubioną krainę też odwiedzimy...

OK !! to zacznijmy od tej pierwszej - zapraszamy do Kołobrzegu :spoko

Aulos - 2021-01-11, 23:52

Ależ Wam zazdroszczę - może nie nart, bo my niezbyt narciarscy jesteśmy, ale tego, że ciągle kamperujecie. My niestety jesteśmy chwilowo "bezdomni", bo stary domek na kółkach sprzedany, a nowy dopiero w planach. :spoko
ZbigStan - 2021-01-12, 08:37

Ela i Andrzej, 007, LukF, Daro35, Aulos, dziękuję za towarzyszenie w podróży. Jeszcze kilka dni przed nami. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-12, 08:42

Endi, Dziękuję za zaproszenie, będąc nad Bałtykiem, chętnie się skontaktuję. Opowieści wędrowców zawsze są interesujące. Pozdrawiam.
Cyryl - 2021-01-12, 10:40

wiesz, że teraz w Gracji jest 31 stopni?

i po co było wracać?

LukF - 2021-01-12, 12:17

Cyryl napisał/a:
teraz w Gracji

Powrót z Gracji był z dużą dozą gracji :bajer

ZbigStan - 2021-01-12, 14:45

Aviator Dziękuję za uznanie i towarzyszenie w podróży. . Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-12, 14:50

Cyryl, w styczniu ponad 20 stopni to prawie lato. My jak "Bieguni", musimy się poruszać, aby świat się nie skończył. W Grecji mam nadzieję że jeszcze będziemy. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-12, 14:52

LukF,nie wiem czy z gracją, ale wyjeżdżaliśmy przed lockdown-em. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-12, 20:39

12.01.Rano zaczynamy od serwisu, a później kupuję karton gewurztraminera, a dodatkowo w ramach prezentu dostajemy butelkę Grand Cru tej samej odmiany. Młody przedstawiciel rodziny idzie do winnicy przycinać pędy, idę z nim zobaczyć jak się to robi fachowo. Przy domu mam posadzone kilkanaście winorośli i po powrocie te obserwacje się przydadzą. Dowiaduję się też, że winnica ma 8 hektarów, czterech alzackich odmian.
Po drodze kupujemy prawdziwe bagietki na śniadanie. Jest ciepło, ale deszcz o jakiś czas pada. Kierujemy się na Kaysersberg. Latem, na ulicach były tłumy turystów, chcemy zobaczyć jak wygląda miasteczko po sezonie. Na parkingu jesteśmy sami i tak samo puste są ulice. Widać to na zdjęciach z Colmaru i Equisheim. Oczywiście latem jest dużo kwiatów i ładniej to wygląda.
Pomiędzy winnicami, przez wiele zabytkowych miejscowosci docieramy do Bergheim 48.20517, 7.35816.
Chodzimy po ładnych uliczkach i kupujemy Flamme Kueches na wynos. Skoro restaurację są zamknięte to w kamperze, spróbujemy na obiad tego Alzackiego specjału.
W Bergheim zostajemy na noc.

ZbigStan - 2021-01-12, 20:52

12.01. CD Bergheim
fan - 2021-01-12, 21:15

bez fromage blanc ,ale z dobrym winkiem zazdroszczę
miejsca bliskie sercu
polecam Châtenois parking dla camperów gratis i Maisonsgoutte -nazwa do rozszyfrowania
pozdrawiam

ZbigStan - 2021-01-13, 14:52

fan, w Chatenois, na parkingu z serwisem, nocowaliśmy w 2019 w drodze do Normandi. Bardzo ładne miasteczko, właściwie przedmieścia Selestat. Podróże po Francji bardzo lubimy. Jest infrastruktura kamperowa i klimat (luzik). Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-13, 15:41

13.01. Po spokojnej nocy, korzystając z pobliskiego public toalet, robię serwis. Obok kupuję bagietkę i ruszamy do Rorschwihr 48.216702, 7.36554 gdzie jemy śniadanie i idziemy zobaczyć miejscowość. Nie ma tylu atrakcji turystycznych jak poprzednie, ale kilka dostrzegamy.
Następnie oglądamy St. Hypolyte 48.232498, 7.37239. Tu jeszcze nie byliśmy i ruszamy na zwiedzanie. Nad miastem widać zamek Chateau Haut-Koenigsbourg, obecnie zamknięty do zwiedzania.
Na koniec zostawiamy zwiedzanie Selestat, miasto z mniejszą niż w Colmarze, starówką, ale też wartą zobaczenia. Po spacerze kawa i przenosimy się na nocleg, też w Selestat 48.254601, 7.46539, na duży parking po za miastem, blisko obiektów kulturalnych i terenów zielonych.

ZbigStan - 2021-01-13, 16:00

13.01. Na parkingu w ST. Hypolyte spotykamy francuskiego kampera. Idziemy zwiedzać miasteczko.
ZbigStan - 2021-01-13, 16:12

13.01. CD Selestat.
Den-tal - 2021-01-13, 22:14

Poza sezonowe wypady kamperem,to chyba najlepsze co mozna robic.Minimalna konkurecja o miejsca parkingowe w ciekawych okolicach, bez stresu i nawet chlod nie przeszkadza.Zazdroszcze Wam, ale wczesna wiosna to sobie "odbije" ;) .Mam natomiast male pytanie o parking w Bautzen( koledzy z pracy nie wiedzieli co to Budziszyn) . Czy stales na parkplatz Schütsenplatz, czy parkplatz Schliebebenstraße ?
Jesli chodzi o Flammkuche, to nie tylko specjalnosc regionu Alsace, ale i calego pogranicza francusko-niemieckiego.Saarland,Baden i Pfaltz.Moja slubna pochodzi z tych okolic i robi z creme fraiche,cebula i lardons. Bardzo sie zlosci jak to nazywam francuska pizza :lol:

MILUŚ - 2021-01-14, 00:06

Mnie to wygląda na Stellplatz Schliebenstrase :chytry
ZbigStan - 2021-01-14, 08:46

Den-tal, Miluś , w Budziszynie stoimy na Parkplatz Schliebenstrasse 51.18204, 14.41520. Z tego miejsca ładnie wygląda starówka Bautzen, a szczególnie podświetlona w nocy. Przepisów na Flamme Kueches jest pewnie tak dużo jak na bigos.
Po za krótkim dniem i temperaturą to jest to pora na bez problemowe podróżowanie, parkowanie, zwiedzanie, choć to ostatnie ogranicza Covid-19. Pozdrawiam.

andrzej627 - 2021-01-14, 19:06

ZbigStan napisał/a:

Po za krótkim dniem i temperaturą to jest to pora na bez problemowe podróżowanie, parkowanie, zwiedzanie, choć to ostatnie ogranicza Covid-19.

Uwaga: od soboty będzie obowiązywać godzina policyjna od 18:00 w całej Francji.

ZbigStan - 2021-01-14, 19:54

andrzej627, to niewielka różnica, o tej porze jesteśmy w kamperze. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-14, 20:40

14.01. Całą noc padał deszcz. Pogoda nie sprzyja dalszemu zwiedzaniu i zaczynamy powrót. Jeszcze zrobiliśmy uzupełniające zakupy w markecie, wino i sery. Zamiast jechać autostradą, postanowilismy jechać przez Schwarzwald do Freudenstadt. Opady deszczu przeszły w opad śniegu i było go coraz więcej. Za Bad Peterstal-Griesbach zaczynają się serpentyny i na kolejnym podjeździe musieliśmy się zatrzymać, bo pojazdy przed nami zakładały łańcuchy. Jak już się zatrzymaliśmy to też założyłem. Na pierwszej napotkanej zatoczce, zawróciliśmy i pojechaliśmy do autostrady. Niedługi, co do długości, przejazd zajął nam dwie godziny. Przed 17 tą zjechaliśmy do Heilbronn. Przy wjeździe jest informacja o konieczności posiadania zielonej plakietki świadczącej o dopuszczalnej emisji spalin. Znaleźliśmy TUV i za 6 euro mamy plakietkę. Podany w P4N kamperplatz był zamknięty więc stanęliśmy w pobliżu, obok letniego kąpieliska. [/b] Heilbronn 49.13053, 9.204761.
Endi - 2021-01-14, 21:00

ZbigStan napisał/a:
Na pierwszej napotkanej zatoczce, zawróciliśmy i pojechaliśmy do autostrady

I dobrze zrobliście. Ubiegłej nocy w wielu rejonach Badeni-Wirtembergi (Schwartzwald) spadło ponad pół metra śniegu :?

Szczęśliwego powrotu :spoko

A może jeszcze Rothenburg ob der Tauber ? :)

zbyszekwoj - 2021-01-14, 22:06

To co tygrysy lubia najbardziej. Może brakuje ukwieconych balkonów w Alzacji ale to najlepiej we wrześniu. Muzeum techniki zwiedzaliśmy juz w warunkach cowidowych ,szkoda że zamknęli.
:pifko

Mavv - 2021-01-14, 23:10

O, relacja! Piękna! I znajome tereny! Ale Wam zazdroszczę! :spoko

Te francuskie pizze :lol: zwane flammkuche - całkiem niedawno wyguglałem, czym zajadałem się lata temu w Alzacji. Alzacki podpłomyk, który wtedy jedliśmy, miał w sobie również kawałki szynki. Potrafiliśmy z kolegą kilka takich zjeść jako danie główne a nie starter :haha: ale obciach! Ale to było pyszne :)
Mam nadzieję, że będzie mi dane jeszcze ich spróbować.

ZbigStan - 2021-01-15, 18:45

Endi też tak uważaliśmy, że przy narastających opadach sniegu, lepiej nadłożyć km, niż gdzieś utknąć.
Rothemburg jest pięknym miastem z imponującym ratuszem i rynkiem, ale już tam byliśmy. Mam w planach przejechać w cieplejszej porze roku cały "bawarski szlak romantyczny". Pozdrawiam.

ZbigStan - 2021-01-15, 18:49

Zbyszekwoj Dziękuję za piwo, chętnie bym się spotkał i porozmawiał o tym co lubią tygrysy. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-15, 18:52

MavvDziękuję za towarzyszenie w podróży. Przypomniałeś mi, że Irlandia czeka. Pozdrawiam
ZbigStan - 2021-01-15, 19:25

15.01.Cicho i spokojnie na miejscu w Heilbronn. Rano jak wynosiłem śmieci, zagadał rodak ponad trzydzieści lat mieszkający w Niemczech, a będący na spacerze z psem. Ubolewał nad sytuacją w Polsce, mentalnością ludzi i panującym bałaganem. No jeśli Polak tak to widzi to jaką opinię mają inne nacje. Chyba się obsunelismy w europejskim rankingu.
Jeszcze tankujemy paliwo i jedziemy autostradami, pomni wczorajszych doświadczeń, do Meiningen 50.5781, 10.412559. Spacer po mieście, z próbowaniem "oryginal thuringen wurst", czyli kiełbaska z grila w bułce.
Pogoda nie sprzyja zwiedzaniu koleinych miejscowosci, więc autostradą na Erfurt, pokonujemy Thuringer Wald. Na trasie jest pięć tuneli, w tym liczący 7800m.
W Weimarze już byliśmy, na nocleg wybieramy znajdujący się w pobliżu kamperplatz, w Bad Berka 50.899447, 11.286012. Jest punkt serwisowy dla kamperów. Z czego niezwłocznie korzystam, a po obiedzie idę na nocne oglądanie miejscowości. A śnieg pada.

ZbigStan - 2021-01-15, 19:43

15.01. CD
Mavv - 2021-01-15, 19:49

Co zwraca uwagę, to te pustki... Zero ludzi.
ZbigStan - 2021-01-15, 19:52

15.01. CD
ZbigStan - 2021-01-15, 20:04

15.01. CD Bad Berka
Den-tal - 2021-01-15, 23:03

Dzieki za dane z Budziszyna, moga sie przydac za kilka miesiecy.Piekna relacja i zdjecia, ale moze powinienes byl wybrac sie na Polnoc,bo tu sniegu napadalo na 1,5 m, stoki otwarte i tloku nie ma . Rozumiem ze z Opola masz blizej ku Poludniowi, ale czego sie nie robi dla nart.
ZbigStan - 2021-01-16, 19:31

Den-tal, Sytuacja, pod względem narciarskim, jest taka, że tylko w Szwajcarii i Szwecji są otwarte stoki. Wszystko jest więc możliwe, nawet Szwecja. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-16, 19:46

16.01. Zakończyliśmy zimową podróż. Chwilowo zaspokoiliśmy "głód podróży". Chwilę pomieszkamy i ruszymy w drogę, przecież nie dotarliśmy na narty.
Dziękuję, za towarzyszenie nam w podróży, jak wiem, że relacja jest czytana to chętniej, co dziennie, ją uzupełniam. Serdecznie pozdrawiam.

yamah - 2021-01-16, 20:19

ZbigStan napisał/a:

Dziękuję, za towarzyszenie nam w podróży, jak wiem, że relacja jest czytana to chętniej, co dziennie, ją uzupełniam. Serdecznie pozdrawiam.

Jest codziennie... czytana,oglądana i skrupulatnie notowana :kawka: Twoje relacje są kopalnią wiedzy dla podróżników kamperowych.. a jak dla mnie to bezcenne :ok
Tak trzymaj :pifko

Wieluniak_1 - 2021-01-16, 20:28

tak to prawda....czytam i przenoszę się w miejsca, które opisujesz i pokazujesz. Dzięki Wielkie za to.
Den-tal - 2021-01-16, 20:41

Zbig-Stan - Szwecja wita :bigok Ale nie probuj wjazdu przez Danie. Ta granica jest zamknieta :gwm
MILUŚ - 2021-01-16, 21:12

Den-tal napisał/a:
Zbig-Stan - Szwecja wita :bigok Ale nie probuj wjazdu przez Danie. Ta granica jest zamknieta :gwm

A do wakacji są jakieś nadzieje na poprawę tej sytuacji ? :chytry
Marzy nam się w tym roku kolejny powrót do Skandynawii :-P

yamah - 2021-01-16, 22:01

MILUŚ napisał/a:

A do wakacji są jakieś nadzieje na poprawę tej sytuacji ? :chytry
Marzy nam się w tym roku kolejny powrót do Skandynawii :-P

Myślę że w tym temacie będziemy mogli zamieszczać i szukać najświeższych info. :bajer Olśnienia jakiegoś dostałem w mroźną i śnieżną sobote :shock: :idea: :roll:
https://www.camperteam.pl...p=850325#850325

MILUŚ - 2021-01-16, 22:08

yamah ..........przedni pomysł :ok

należne :piwo:

ZEUS - 2021-01-16, 22:14

ZbigStan napisał/a:
Dziękuję, za towarzyszenie nam w podróży

podziękowania należą się Tobie za fajną relację :szeroki_usmiech

pora roku (i nie tylko) znacząco ograniczyła aktywność podróżniczą dlatego dzięki Tobie nawet wirtualna podróż sprawia wiele radości :spoko

oczywiście w pełni zasłużone :pifko

MILUŚ - 2021-01-16, 22:29

ZbigStan napisał/a:
..............

Też pozdrawiamy i dziękujemy za kolejną wspaniałą relację i możliwość towarzyszenia Wam w podróży :kwiatki:

Należne :piwo:

chemik - 2021-01-17, 17:59

miło się czyta takie relacje - tym bardziej , iż z nie zamierzonego spontanu -- super
zasłużone :pifko

Den-tal - 2021-01-17, 20:53

MILUS ! Chcialbym miec szklana kule by moc cos przewidywac. Jak na razie kraje skandynawskie "okopaly sie" sie na swoich granicach :zastrzelic choc trzeba przyznac ze Szwecja najmniej, tylko Dunczycy i mieszkancy WB nie maja wjazdu. Od ponad 50 lat S,Dk,N i SU mieli wspaniala wspolprace.Mozna bylo sie przemiszczac miedzy tymi krajami bez paszport,pracowac i osiedlac sie bezproblemu.Teraz gdy tysiace Szwedow pracje w Dani musza 3 razy w tygodniu robic testy C-19(na wlasny koszt) a Dunczycy to samo gdy pracuja w Szwecji- Norwedzy caly czas zmieniaja przepisy - kwarantanna, testy etc.W Szwecji szczepienia ida ospale (zaszczepili w kazdym razie rodzine krolewska :-/ ) i podejzewam, ze moze do lata uda im sie zaszczepic grupy ryzyka. Ten tzw. paszport szczepieniowy jest odlegly, bo zajela sie tym UE i dopiero gdy biurokraci z Brukseli cos zadecyduja bedzie on respektowny(Dunczycy probowali i dostali po nosie). Ale moze to tylko ja czarno widze i juz w marcu ruszymy w Swiat :mrgreen:
Cyryl - 2021-01-18, 07:35

Den-tal napisał/a:
MILUS ! Chcialbym miec szklana kule by moc cos przewidywac....

jak na razie to szklaną kulę ma ZbigStan:
jak miały u nas wejść obostrzenia i zimno, to on w Grecji,
jak u nas obostrzenia, zamknięte stoki i bestia ze wschodu, to on na zachodzie.

zawsze wie gdzie pojechać ku lepszemu.

yamah - 2021-01-18, 09:02

Cyryl napisał/a:
[

zawsze wie gdzie pojechać ku lepszemu.

Dokładnie :szeroki_usmiech i ja nie mogę tego rozgryźć :chytry ..jak skubany to robi :bigok :idea:

Den-tal - 2021-01-18, 21:42

Ale ta szklana kula ZbigStana nie zawsze dziala - nic nie pokazala ze zona paszport zapomniala :shock:
chemik - 2021-01-19, 07:21

bo nie chciała się jej narażać ... :diabelski_usmiech
ZbigStan - 2021-01-19, 09:20

Zaglądam, a tu fajna dyskusja. Co do kuli, to brak dokumentów przez to, że zajęci pakowaniem nie wyczyściliśmy jej i tego nie pokazała. :spoko .
ZbigStan - 2021-01-19, 09:26

Yamach, Zeus, Miluś, Nowkris, Chemik Dziękuję za piwa. Jak fajnie było by je razem, kiedyś, wypić. Już sobie wyobraziłem jak świetne mogło by to być spotkanie. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-19, 09:31

Wieluniak_1, Cyryl, Den-tal Dziękuję za wirtualne towarzyszenie w podróży. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2021-01-25, 14:45

Den-tal Dziękuję za apke myLPG. eu. Na pewno się przyda. Pozdrawiam.