|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Jak nie narty zjazdowe to...narty biegowe w Stroniu Śląskim
Wieluniak_1 - 2021-01-13, 20:49 Temat postu: Jak nie narty zjazdowe to...narty biegowe w Stroniu Śląskim Stoki zamknięte, narty zjazdowe czekają „w blokach. My jednak nie zamierzamy rezygnować z przygody na śniegu. Decyzja może być tylko jedna - jedziemy do naszego ulubionego Stronia Śląskiego (jest tam wszystko co lubimy dobra co lubię ja - rowery, narty zjazdowe, biegowe i spacery po górach).
Wyjazd z domu w piątek po pracy (odwiedzamy jeszcze pięknie oświetlony Wrocław). Do Stronia , a raczej nad zalew w Starej Morawie dojeżdżamy ok 23. Stajemy na dużym, pustym parkingu przed polem biwakowym (50.27435981219015, 16.88321904177809, jest na Park4Night). Brak prądu i dostępu do wody, ale nam na weekendowy wypad to nie potrzebne (kamper jest w wersji zimowej, więc wodę mamy w zbiornikach).
Sobota rano, dobre śniadanko i jedziemy na parking w Nowej Morawie (pomieści kilka kamperów, 50.23318327896855, 16.92546211864535). Można tam nocować, niestety brak zasięgu w telefonach zmuszał nas na powrót na nocleg na parking w Starej Morawie (w niedzielę powtórka, a po solidnej dawce nart, powrót do domu).
Z parkingu w Nowej Morawie biegnie trasa biegowa na Przełęcz Suchą (3.9 km podbiegu). Z przełęczy mamy już kilka wariantów tras biegowych . Ja wybieram trasę Drogą nad Spławami (10 km), trasa płaska , łatwa, dla początkujących. Momentami na trasie sporo ludzi ale nie tłumy. Były też długie odcinki gdzie nie spotkałem nikogo. Trasy bardzo dobrze przygotowane (łącznie z trasami czeskimi ok 130 km szlaków). Na szlakach można spotkać zarówno biegaczy jak i piechurów. Nie przeszkadzaliśmy sobie.
Wszystkie trasy, wraz ze skalą trudności i śladami gps opisane są na stronie: www.stronie.pl.
Na szlaki biegowe można też ruszyć z Bielic. Ja w ubiegłym roku tam byłem. Niestety droga dużo gorsza (w stosunku do dojazdu do Nowej Morawy), bardzo wąska. Ostatnie 3-4 km wąskie na tyle ,że nie ma możliwości minięcia się z innym autem (trzeba cofać). Na dodatek droga bardzo oblodzona (ale parking jest dużo większy niż ten w Nowej Morawie). Można co prawda stanąć na parkingu koło wypożyczalni nart (duży parking), ale trzeba ok 2 km na nogach iść na szlaki.
W mojej ocenie mały kamper lub kampervan spokojnie tam wjedzie. Większe auta powinny jechać na parking w Nowej Morawie.
Przed wjazdem do Stronia (od strony Lądka Zdrój) jest Biedronka (50.30224635109008, 16.875980129902157) z bardzo dużym parkingiem. Tam też często robimy zakupy.
Z posiadanych informacji wiem, że Stroniu są otwarte knajpki z jedzeniem na wynos.
Jeśli ktoś potrzebuje podpięcia pod prąd i wodę to w Lądku Zdrój jest camperpark (ja nie korzystałem).
Generalnie lubimy te tereny, trasy rowerowy są mega, w tym sieć single tracków. Gminny szlaki rowerowe też są bajeranckie. Kiedy ja latem śmigam na rowerze , moja piękniejsza połówka zażywa słońca nad pięknie zagospodarowanym zalewem (wówczas korzystamy z pola biwakowego).
RoWeRs - 2021-01-14, 22:24
Zadałeś mi pytanie w wątku Polska Narty 2020/2021
Ale odpiszę Ci tutaj.
Jedyne cywilizowane miejsce w okolicach Stronia przy basenie jest zamknięte.
W Bielicach nie ma prądu. Jest bieżąca woda w Białej Lądeckiej :D
Tak jak wspomniałeś ostatni parking w Bielicach jest bardzo mocno oblegany. Od 9:00 zaczynają się zjeżdżać i robi się tłoczno.
Myślę, że nas to nie dotyczy, trzeba przyjechać na noc W lesie za rzeką ukryta jest wiata z miejscem na ognisko. Wieczorem kilka osób biwakowało.
Restauracja Horská chata w Paprsek działa, jest okienko i wydają na wynos. Obok jest też ogrzewany namiot.
Najlepsze trasy są po wyjściu z Bielic, najbliżej też stąd do wspomnianej restauracji dlatego pojawia się tu tylu biegaczy.
RoWeRs - 2021-01-14, 22:46
Dodam jeszcze, że Stronie Śląskie bardzo dobrze się promuje.
Jeśli ktoś potrzebujecie papierowej, laminowanej mapki to zadzwońcie do IT w Stroniu, wystawią wam i odbierzecie sobie o dowolnej porze
Niestety szlaki są dziwnie opisane i wiele osób błądzi. Np. w ogóle nie jest nigdzie zaznaczona droga Czarny Dukt (wzdłuż Bielawki od parkingu do Duktu nad Spławiami) tj droga pożarowa 27, albo czerwony szlak rowerowy nr4. Droga jest ratrakowana ale będąc na dukcie u góry nawet nie wiesz gdzie ona prowadzi.
Używam mapy.cz z warstwą zimową oraz sprawdzam aktualnie przetarte trasy na https://www.bilestopy.cz
Bożka-Witek - 2021-01-14, 23:56
Dziękuje.
Piękno dech zapiera.
Wieluniak_1 - 2021-01-15, 11:49
jakby ktoś chciał rozpocząć przygodę z biegówkami to fajny kurs znalazłem:
kurs biegania na nartach biegowych
RoWeRs - 2021-01-15, 13:34
W Starym Gierałtowie jest wypożyczalnia http://wild-cat.pl/ również organizują szkolenia.
A propos Starego Gierałtowa, zastanawiam się czy można stanąć koło leśniczówki i wyjść na szlaki przez Przełęcz Suchą, wstępując po drodze na wieżę widokową na Czernicy
ZbigStan - 2021-01-15, 20:24
Wieluniak_1, RoWeRs, Dziękuję za informację. Jeszcze tam nie biegałem. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam.
marcincin - 2021-01-17, 19:25
Wczoraj byliśmy z żoną na biegówkach w Bielicach (jednodniowy wypad z Wrocławia osobówką) - ktoś tam wjechał i nocował całkiem sporą przyczepą kempingową - więc normalnym kamperem też się da, ale parking trzeba atakować wieczorem - przy końcu drogi nie ma możliwości minięcia się i ktoś musi wycofywać. Rano dojechała na parking blaszanka. Wyjazd z parkingu w ciągu dnia niemożliwy - bynajmniej w weekendy. Parking zapełnia się bardzo szybko i ludzie parkują wzdłuż drogi, co uniemożliwia wymijanie się większych samochodów, a cały czas dojeżdżają kolejne samochody. O 14 miałem problem wyjechać z okolic parkingu osobówką, więc kamperem trzeba planować wyjazd po zmroku. Miejscówka super jak już jest pusto , trasy biegowe także. Warto na trasy wyjść wcześnie (my wyszliśmy ok 9), do 11 na trasie byliśmy praktycznie sami, po 11 zrobiło się tłoczno, mnóstwo "niedzielnych" biegaczy, którzy zamienili zjazdówki na biegówki - jak ktoś planuje wypożyczyć sprzęt, to może być problem. Takiego oblężenia pewnie jeszcze nie mieli. Pewnie jak stoki ruszą to się trochę zluzuje.
Wieluniak_1 - 2021-01-21, 09:14
Wybiera się ktoś w ten weekend na biegówki do Stronia?
My z żoną raczej na 99% jedziemy.
RoWeRs - 2021-01-21, 10:43
narty przesmarowane i już dzisiaj lecimy do Bielic. Biorę różne deski bo mam ochotę dużo pozwiedzać
Wieluniak_1 - 2021-01-21, 10:49
RoWeRs napisał/a: | :) narty przesmarowane i już dzisiaj lecimy do Bielic. Biorę różne deski bo mam ochotę dużo pozwiedzać |
jeśli możesz to napisz jak droga do Bielic (od Stronia, czy mocno oblodzona i jak wjazd na parking). Mam ochotę sprawdzić ten parking w Bielicach, ale nie wiem czy ryzykować dużym kamperem wjazd (i nie poprzestać na Nowej Morawie).
RoWeRs - 2021-01-21, 11:00
W Bielicach jest jak pisał marcincin. Jak przyjedziesz na noc to ok, ale jak będziesz chciał w sobotę rano to może być problem. Ostatnio widziałem kilka kamperów więc powinieneś dać radę. Nie zdam relacji jak wygląda droga i parking, ponieważ nie mam tam zasięgu!
Parking jest odśnieżany i najlepsze miejsce dla Ciebie będzie zaraz po lewej stronie
Wieluniak_1 - 2021-01-23, 17:09
Warunki średnie ale da się biegać. Na dole odwilz ale u góry ok. Mało ludzi. Co prawda parking w Bielicach pełny ale my startujemy z Nowej Morawy ( tu jest luz).
Bożka-Witek - 2021-01-24, 12:51
Najłatwiejsza trasa tzn. zupełnie płasko , z którego parkingu jest Morawa czy Bielice?
Wieluniak_1 - 2021-01-24, 17:46
witek napisał/a: | Najłatwiejsza trasa tzn. zupełnie płasko , z którego parkingu jest Morawa czy Bielice? |
Zdecydowaniie Bielice. Z parkingu w Nowej Morawie masz z marszu 4 km podbiegu.
marcincin - 2021-01-24, 20:21
Dzisiaj zrobiliśmy z żoną rekonesans "biegówkowy" w Spalonej - osobówką. Fajna miejscówka, choć tras mniej niż w Bielicach. Najdłuższa pętla ma 14km i 330m przewyższenia. Najdłuższą pętlę można skrócić w 2/3 drogi i oszczędzić 200 przewyższenia na podbiegu. Są jeszcze dwie inne krótsze trasy i a'la stadion biegowy (oświetlony - do sprawdzenia, czy oświetlenie jest uruchamiane), gdzie można stawiać pierwsze kroki, lub trenować po zmroku. Dojazd kamperem jest dużo lepszy niż do Bielic - z Bystrzycy Kłodzkiej na przełęcz jedzie się nowym w miarę szerokim asfaltem (dzisiaj rano było miejscami biało i trochę ślisko, ale było widać, że pług odśnieżał i solił). Na miejscu przy schronisku jest parking z adnotacją tylko dla samochodów osobowych, ale przed parkingiem wzdłuż drogi jest głęboka zatoka w której osobówki parkują w poprzek do drogi - kamperem można zaparkować wzdłuż. Przy schronisku działa wypożyczalnia nart biegowych - o 11:30 jak schodziliśmy z trasy to była ustawiona kolejka jak w PRL'u po papier toaletowy. My wystartowaliśmy o 8:30 i praktycznie byliśmy sami na 2/3 dużej pętli, a jak wchodziliśmy rano na szlak to właśnie wracał ratrak - tak więc biegaliśmy po nowiutkim śladzie. O 11:30 na parkingu i okolicach jak zwykle armagedon - samochody poparkowane wzdłuż drogi ograniczały możliwość mijania.
Co do przejazdu przez Bystrzycę - jadąc od Wrocławia google prowadzi pod wiadukt kolejowy, który ma ograniczenie na znaku do 2,5m wysokości - choć wydaje mi się, że jadąc środkiem jest sporo więcej i 3 metrowy kamper spokojnie przejedzie. W drodze powrotnej próbowałem pojechać inną drogą, aby sprawdzić czy można ten wiadukt ominąć, ale wyrzuciło mnie znowu na tą samą drogę i odpuściłem dalsze poszukiwania. Autobusy MPK jakoś do drogi 33 dojeżdżają, więc na pewno się da - albo mieszczą się pod tym wiaduktem, albo jest jakaś inna droga.
grzegorz_wol - 2021-01-25, 20:59
Jadąc od Wrocka do Bystrzycy musisz wjechać następnym zjazdem. Ten wiadukt o którym piszesz to chyba ma taki problem, że droga zaczyna się za nim wznosić i długie auta mogą się przytrzeć.
RoWeRs - 2021-01-29, 00:03
Wieluniak_1
No i nic nie pisałem bo z zasięgiem lipa. W czwartek droga czarna a w piątek pojawił się lód. To co stopniało to wieczorem zamarzło.
Proponujesz koledze podejście z Bielic ale nie jest to takie oczywiste, że będzie łatwiej.
Podejście z Morawy to ok 3,9 km i pokonanie wysokości 343 m
Z Bielic na Mały Szengen to 5,1 km i pokonanie wysokości 383 m. Jeśli chcesz iść dalej na Paprsek najkrótszą drogą to ściągasz narty lub dookoła znowu pod górkę.
Ja polecam z Bielic Czarnym Duktem wzdłuż Bielawki 4,4 km wysokość 260 m
Tak czy siak nie ma to większego znaczenia. Jadąc w te rejony trzeba liczyć się z tym, że jeśli chce się coś zobaczyć trzeba przebiec między 20-30 km
Przetarłem prawie wszystkie szlaki między Smrk, Petrikov, Paprsek, Medvedi bouda do Czernicy – jednym słowem bomba. Wychodząc z Bielic można wyjść na szlaki aż w 6 różnych miejscach
Niech zima trzyma chętnie tam wrócę.
janekorka - 2021-02-21, 21:17
Rower, to zdjęcie "parking na końcu świata" rewelacja. Fajne te trasy w Stroniu Śląskim tylko trochę daleko jak dla mnie z Bochni. Może w przyszłym sezonie się tam wybiorę
Wieluniak_1 - 2021-03-05, 14:34
Czy ktoś planuje w ten weekend wypad do Stronia na biegówki?
My startujemy dziś po pracy. Spanie albo parking Bielice albo przy zalewie w Starej Morawie.
Z tego co piszą na internetach warunki śniegowe jeszcze są. Planujemy biegóweczki, zjazdóweczki i może nawet rower się ogarnie.
RoWeRs - 2021-03-05, 21:00
dzięki janekorka
Wieluniak_1, muszę przyznać, że w Izerbejdżanie mimo przeciętnych warunków trasy są przygotowane na najwyższym poziomie! Dlatego po raz kolejny udaję się właśnie tam
W górach dopadało troszkę świeżego śniegu a pogoda ma być słoneczna - tylko jechać!
Wieluniak_1 - 2021-03-06, 21:52
Warunki w Bielicach ok. Fajnie bo mało ludzi. Widoki dziś super, pełne słońce.
|
|