Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Jedno foto może uzdrowić energoblok, pomożecie?

Socale - 2021-01-18, 12:23
Temat postu: Jedno foto może uzdrowić energoblok, pomożecie?
Vitaycie.
Chciałbym naszemu koledze wyleczyć e-blok, jestem na końcu diagnostyki, mam namierzone półprzewodniki do zakupu ale brakuje mi jednej jedynej informacji.
Oprócz półprzewodników spalił się jeden rezystor, jego parametrów nie da się odczytać a wszechmocny góógl milczy bo sam nie wie.
Może ma ktoś z Kolegów akurat wyjęty swój blok z takim samym zasilaczem jak na foto, strzałka wskazuje ten rezystor, wystarczy zrobić zdjęcie lub odczytać kolory pasków po kolei od dowolnej strony.

Banan - 2021-01-18, 13:08

Wojtuś, masz trzy pliki ze schematami, dobierzesz sobie po szczegółowych numerkach :spoko
Stawiam na ostatni :wyszczerzony:

Edit
Qźwa, to nie to :gwm

Socale - 2021-01-18, 14:00

No to nie to :bukiet:
Na płytce nie podane są numery elementów np. C 126 czy R302 i nawet jakbym gdzieś widział schemat serwisowy, to musiałyby być te oznaczenia. Ja bym to w mig doszedł nawet i bez nich, ale nawet Elektroda.peel nie wie co to jest energoblok Schaudt.
Największe szanse szukania są w środowisku w którym niemal każdy ma z takimi urządzeniami do czynienia, czyli u nas. :bigok

Spax - 2021-01-18, 16:57

https://www.schaudt.gmbh/...t/downloads.php
Ale to tylko instrukcja obsługi.
Napisz do nich - może podeślą ci schemat: https://www.schaudt.gmbh/...undendienst.php

Socale - 2021-01-19, 23:50

Moi drodzy koledzy.
PRZEŁOM!
Otrzymałem anonimowy link do foto zasilacza i obszaru który mnie interesuje.
Okazuje się że spalony rezystor miał tą samą wartość jak jego sąsiedni, pełnił rolę bezpiecznika lecz został on zastąpiony zamiennikiem podczas poprzedniej naprawy, stąd inna barwa krańcowa/brązowa/ogólna.
Jestem zwolennikiem przywracania stanu fabrycznego więc teraz chyba już odtworzę ku radości kolegi właściciela.
Darczyńcy dziękuję.
Poniżej foto z zacienionej perspektywy lecz widać wyraźnie że sąsiedzi to bliźniaki.

mischka - 2021-01-21, 21:14

:pifko za koleżeńską pomoc
Socale - 2021-02-10, 17:47

Udało się, EBL działa.
Jeszcze raz dziękuję anonimowemu koledze za pomoc w zidentyfkowaniu prawidłowego rezystora.
A poniżej foto dla kolegi Marka.

fan - 2021-02-10, 17:56

Wojtek brawo i browar oczywista
Socale - 2021-02-10, 18:16

No dzięki, ale ja tu tylko foty wstawiłem bo przez PW nie przechodzą :idea
drwoy - 2021-02-10, 19:17

Socale napisał/a:
No dzięki, ale ja tu tylko foty wstawiłem bo przez PW nie przechodzą :idea

Jak zwykle skromny i pomocny. Super!