|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Kamper PLA
M-wo - 2021-01-18, 21:23 Temat postu: Kamper PLA Witam. Jestem na etapie poszukiwania kamperka. Wpadło mi coś takiego. Powiedzcie koledzy czy warto.
https://www.otomoto.pl/of...2-ID6Dym0R.html
Comsio - 2021-01-18, 22:15
Ładowność 350 kg👎
Więc musisz się liczyć z przeładowaniem.
A z tym to już co raz to gorzej.
Jedziesz wypoczywać, a nie stresować.
Jest jeszcze opcja, hak i przyczepka ☝️
Socale - 2021-01-18, 22:20
Nie powiem czy warto, ale jak dla mnie, byłego fanatyka i posiadacza kamperów typu alkowa, a ten z łóżkami z tyłu wzdłużnymi... Rewelacja!
Ponadto nigdy nie doceniana pewna wielka zaleta PLA i podobnych, to dach po którym woda spływa a nie stoi na nim.
Gdybym szukał dla siebie, byłbym bardzo zainteresowany.
Dostrzegam też że ceny od roku bardzo się zmieniły/urosły i to znacząco a o nich decyduje rynek.
Pandemia i brak ograniczeń dla kamperowania winduje ceny w kosmos, myślę że trzeba się zdecydować przed wiosennym boomem bo człowiek nie lubi siedzieć w miejscu, jak odpadają hotele, Egipt, loty gdziekolwiek to myśli się o Karawaningu.
M-wo - 2021-01-19, 08:50
Układ wnetrza jak dla mnie idealny. Ale też martwi mnie troche mała ładowność. Znając życie będzie wiecznie przeladowany. Ciekaw jestem czy podniósł by DMC powyżej 3.5t.Czy ktoś już to przerabial. Jeśli chodzi o prawo jazdy nie ma z tym problemu.
marek230482 - 2021-01-19, 09:06
Tez mi się układ bardzo podoba Tak jak Socale napisał rynek ostatnio mocno ceny wyśrubował. Ale jak na obecny rynek to cena jest ok. Nie za duża nie za mała. "kukam" trochę właśnie na podobne (cenowo i rozkładowo).
Odnośnie ładowności to fakt mało. Ja mam ponad 500kg i mało..... ale po pierwsze ja jeżdżę na dziko (gdzie woda jest połową ładowności) a po drugie ja na forum już takich "kozaków" wyczytywałem co im kilka litrów wody na dzień do mycia starczało. Takim ładowność 350kg wystarczy z nawiązką
Dlatego zależy jak się leży o zmianie DMC się nie wypowiem. Ale pamiętaj, że przekroczenie 3,5t to nie tylko prawko. To wyższe opłaty (i więcej dróg płatnych) oraz zakaz wjazdu w wiele miejsc. Do 3,5t to prawie jak osobówka. Powyżej to już ciężarówka
M-wo - 2021-01-19, 09:38
Zdaje sobie sprawę że wyższe opłaty. Ale spokojna rozczochrana jeśli chodzi o prze ładunek, w szczególności za granicą. Mogą parę eurasów zabrać. Nie ukrywam że mi się podoba ale bije się z myślami jeśli chodzi o ładowność. A jak jakościowo zabudowy PLA. Może ktoś miał z nimi styczność.
wędrowiec - 2021-01-19, 09:53
To nie lepiej szukać takiego powyżej 3,5 tony. U nas jest zapotrzebowanie mniejsze to i ceny powinny być lepsze. Zawsze prościej niż zmiana DMC.
drwoy - 2021-01-19, 10:23
cena netto!
marek230482 - 2021-01-19, 10:29
drwoy napisał/a: | cena netto! |
hehehe faktycznie, cenna uwaga to już cena dla konsumenta końcowego robi się duża.
rjas - 2021-01-19, 10:51
Prawie 180 tys za PLA rocznik 2011 to raczej abstrakcja, chociaż jak się trafi jakiś desperat...
marek230482 - 2021-01-19, 11:43
A tak w ogóle to pierwszy raz się spotkałem z taką zabudową i łukowym dachem - PLA.
To jest jakieś złe czy dobre i dlaczego?
yamah - 2021-01-19, 12:27
marek230482 napisał/a: |
To jest jakieś złe czy dobre i dlaczego? |
Woda..woda panie.. wróg nr.1 kampera zawsze będzie spływać
M-wo - 2021-01-19, 13:04
Mnie tylko cena netto interesuje. VAT i całą resztę sobie od liczę. Co do dachu to naprawdę fajne rozwiązanie które mi się podoba.Rozwazam zakup kampera pow. 3.5t ale brak ogłoszeń.Chyba że ktoś z kolegów na forum ma coś ciekawego do sprzedania to proszę o oferty. Tylko nie amerykan.
kimtop - 2021-01-19, 13:19
Kilku kolegów z CT miało Pla.Może oni się wypowiedzą.Marka raczej budżetowa.Cena z kosmosu
M-wo - 2021-01-19, 13:31
Masz kolego rację ceny są trochę szalone, ale czy wrócą do normy i kiedy nie wiadomo. Za 20 latki wołają po 70000zł.
hubertg - 2021-01-19, 13:33
pow. 3.5T to w Polskich ogłoszeniach rzadkość, nawet te które w Niemczech miały dmc np. 4T, są przed importem ograniczane do 3,5. Musisz szukać bezpośrednio na zachodzie.
Mam ten sam problem, teoretycznie 500kg ładowności, ale jak uwzględnić wyposażenie dodatkowe typu solary, markiza, gaz, itp, zostaje ok. 350kg, a w dowodzie 6 osób.
W Niemczech zmiana dmc w dół jest możliwa. Podobnie z dostawczymi, w ogłoszeniach jest tego dużo, np: https://www.otomoto.pl/of...-ID6DpR0m.html?
W opisie dmc 7,5 ale możliwość zmiany na 3,5. Tylko ile tam ładowności zostanie?
Tak samo jest z kamperami, "importerzy" wiedzą że łatwiej sprzedadzą na kat. B i tak robią.
O ile lokalnie pracujący budowlaniec nie boi się wagi to już kamperem za granicą ja bym nie ryzykował.
Mój następny też będzie >3,5T.
Cyryl - 2021-01-19, 16:07
hubertg napisał/a: | ...Tylko ile tam ładowności zostanie?... |
około -300kg, bo z HDS-em to auto na pusto waży jakieś 3800kg.
LukF - 2021-01-19, 17:47
Piszecie o cenach.
Na mobile.de też są kosmiczne. Więc u nas ma być inaczej jesli do tego doliczamy 18,6% akcyzy ???
M-wo - 2021-01-19, 17:59
Na mobile. de jeszcze drożej jak u nas. Też już oglądałem. Ten sprzedawany na pełna fv więc można po odliczac.
zbyszekwoj - 2021-01-19, 19:44
To budżetowa firma włoska wykupiona obecnie przez francuskie Rapido. Fabrycznie nowy kosztował niewiele wiecej.Musisz skalkulowac.
LukF - 2021-01-19, 19:49
zbyszekwoj napisał/a: | To budżetowa firma włoska wykupiona obecnie przez francuskie Rapido. Fabrycznie nowy kosztował niewiele wiecej.Musisz skalkulowac. |
Też tak uważam. 10 lat stare auto za 180???
Socale - 2021-01-19, 20:37
Pozostaje jeszcze arcytrudna sztuka negocjacji
Przyznam się Wam bo nigdy nie chciałem się tym chwalić.
Dethleffsa, poprzednika widocznego niżej, wystawiłem za 160 do rozmowy gentelmanów.
Jedno ogłoszenie, jeden telefon, strzał > sprzedałem. Ostatecznie taniej, w granicach typowych upustów.
Dziś wołałbym ze 2 dychy więcej by też kilka % dać się przekonać, ale tym samym za Adrię musiałbym dziś wywalić 5 dych więcej. Zatem nie żałuję cyferek bo i tak dużo zyskałem.
Dziś Adrię sprzedałbym prawie za cenę zakupu, ale to też są tylko cyferki.
.
Mrą-gowo, z DMC każdy z nas walczy z tym problemem i śmieją się z nas Ci co mogą legalnie więcej ważyć, a my z nich że mają lżejszy portfel Wady i zalety po obu stronach.
Nam czasami się udaje utrzymać w ryzach sztywne 3,5t ja pozwalam sobie zbliżać do granicy tolerancji (+2%), Tobie też się uda.
Jak kupisz i wywalisz z kampera to co nie musi być w nim niezbędne i zważysz to razem, to się zdziwisz ile kG odzyskałeś.
Możesz jeszcze założyć hak do kampera i na legalu z przyczepką ważyć 4250kG, też to rozważam i zastosuję jak będę musiał.
.
Comsio dzięki za pifko.
kimtop - 2021-01-19, 21:56
Socale napisał/a: | śmieją się z nas Ci co mogą legalnie więcej ważyć |
Oni też jeżdźą przeciążeni
M-wo - 2021-01-19, 22:09
Dziękuję wszystkim za rady. Siedze i patrzę po ofertach i faktycznie prawie 180k za prawie 10 latka to nie mało. Jeśli nowy fakt marka budżetową 225k XGO.
papamila - 2021-01-19, 22:31
jak xgo to dolicz 18,6% akcyzy bo nie robia ich na Fordzie 2,0.
Fiat, Citroen i Renówka mają większe motory
też uważam że 180 za 10 latka to przesada
no ale każde auto znajdzie swojego amatora
Socale - 2021-01-19, 23:23
Gościu ma fajnego kampera ale zastosował sobie cenowe fisiowanie, jeśli nie sprzeda go szybko i natychmiast, zacznie schodzić z ceny, tym tokiem analizy każdy kto obserwuje będzie widział spadek ceny i uwierzy że coś nie halo z tym kamperem bo zaczynał sprzedawać w kosmosie, a upadł na beton i nadal nie sprzedał. Jest argument nokautujący sprzedającego: "Panie, pół roku wisi i nic, ja daję... i masz Pan sprzedane"
Zazwyczaj następuje zgoda.
Ten wniosek zniechęca i dlatego całkiem fajne i godne zakupu pojazdy czasami długo wiszą, najpierw z wysokiej ceny, potem z wątpliwości dlaczego się jeszcze nie sprzedał, a to wszystko z winy nie myślącego oferenta.
Fisiowanie tego oferenta z VAT, fakturą, odliczeniem, to inna bajka. On chce brutto za tego kampera tyle, co napisał netto, bo naiwnie wierzy że złapie napalonego głupka, a jakby kto wyperswadował oferentowi ze głupczy, to ten powie że netto/brutto/vat to pomyłka.
.
Zatem dzwoń, mądrze gadaj i stawiaj warunki, Ty wykładasz kasę więc Ty decydujesz.
joko - 2021-01-20, 01:27
Przypuszczam, że sprzeda i to za niewiele mniej niż teraz woła brutto.
W zeszłym roku miałem trzy konkretne propozycje zakupu mojego kampera , gdzie cena nie grała roli. Wszystkie ze strony osób , które wcześniej nie miały z karawaningiem nic wspólnego i za bardzo nawet nie wiedziały "z czym się to je".
W tym i pewnie jeszcze w następnym sezonie będzie z pewnością jeszcze większe parcie na posiadanie kampera, bo pod względem obostrzeń ten rok pobije poprzedni .
M-wo - 2021-01-20, 07:26
Socale, Tutaj się kolego co do ceny i rozmowy o niej jak najbardziej zgodzę z toba. Będę próbował gościa wziąść na wstrzymanie ale czy mi się to uda zobaczymy. Proponowałem mu 150k. Narazie się tłumaczy że ogł. Krótko wisi. Spróbuję dziś do niego uderzyć zobaczymy co z tego będzie.
EwaMarek - 2021-01-21, 21:42
PLA mam od kilku lat - nie narzekam. Podobnie jak Chausson też ok.
Tan dach jest SUPER bo woda spływa i nie ma plam brudu na dachu. Dodatkowo jest wysoko w środku prawie na całej długości kampera.
Fajny układ - lepszy od naszego :-) bo kuchnia w L
Cena może wysoka ale i przebieg ma mały. Trochę bogatsza wersja. DO tego kpl przedsionek , maty zewnętrzne to też kilka tysięcy jest.
Poduchy pneumatyczne za bardzo nie wiem po co? U mnie wiecznie przód musze podnosić bo takie ma pochylenie zabudowa.
EwaMarek - 2021-01-21, 21:48
no i silnik słabszy bo ja mam 150 KM
|
|