Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Okno dachowe.

drwoy - 2021-01-19, 16:20
Temat postu: Okno dachowe.
Chce wymienić okno dachowe w kamperze o wym. 40 x 40. Zniszczyła się moskitiera.
Waham się pomiędzy firmą i rodzajem.
Najchętniej Thule ale z wentylatorem elektrycznym, czy bez? A może dometic?

Doradźcie proszę.

darek 61 - 2021-01-19, 17:56

Wentylator na pewno się przyda,a firma, obie dobre.Ja jak nie widzę różnicy w jakości to wybór pozostawiam żonie.Niech wybierze co jej się podoba. :spoko
yamah - 2021-01-19, 19:54
Temat postu: Re: Okno dachowe.
drwoy napisał/a:

Najchętniej Thule ale z wentylatorem elektrycznym, czy bez? A może dometic?

Doradźcie proszę.

Bierz tylko z wentylatorem :ok np. takie :
https://allegro.pl/oferta/okno-dachowe-turbo-vent-fiamma-40x40-9415023321

Comsio - 2021-01-19, 22:16

Yamah dobrze prawi, 👍

Będzie pani, pan zadowolony 👍

daro35 - 2021-01-20, 13:51

https://www.google.com/ma...QoiowCnoECBkQAw

zadzwoń tu kupiłem u nich za 600zł nówkę

SZEJK - 2021-01-20, 23:14

Darku!! na pewno już zamontowałeś do AUTOSTARA pochwal się jak to wygląda. :wyszczerzony: :szeroki_usmiech
daro35 - 2021-01-21, 12:06

o masz Szejku :spoko super sprawa,nagrzałem webastem chałupe,momen i było chłodno.

drwoy - 2021-01-21, 13:33

super! :wyszczerzony:
voice - 2021-01-21, 21:23

drwoy napisał/a:
super! :wyszczerzony:

Darku ten przewód tak nie fachowo na wierzchu, nie lepiej zamaskować go w jakiejś małej listwie ?? Będzie wyglądało bardziej profesjonalnie :)

zbyszekwoj - 2021-01-23, 12:08

voice napisał/a:
nie fachowo na wierzchu,

Jak ma być fachowo to trza przeciągnąć w suficie przez styropian.W listtwie bedzie be. :aniolek

orkaaa - 2021-01-23, 20:01

Fajne okno z wentylatorem. Rozmawiałem z gościem który kolejnego vana sobie zrobił i twierdzi że miał klimę i ją wyrzucił i wsadził taki wentylator. Też o tym myślałem ale ...są dwie przeszkody po pierwsze dużo mniej światła i koniec jazdy zimą w śniegu. Ostatnio stałem dwie noce w Nowym Targu przy szlaku na Turbacz. Spadło 50 cm śniegu. Na dach mogę bezpiecznie wejść tylko przez to okno by zrzucić śnieg. Trzeba by na zimę demontować a na lato ponownie wkładać. Ja kupiłem dwa duże wentylatory na klipsy dedykowane do ciężarówek dają radę. Przy +40 testowane. Dają radę. To nie to samo co ten wentylator ale w środku ok.
andi at - 2021-01-23, 21:41

orkaaa napisał/a:
Fajne okno z wentylatorem. Rozmawiałem z gościem który kolejnego vana sobie zrobił i twierdzi że miał klimę i ją wyrzucił i wsadził taki wentylator. Też o tym myślałem ale ...są dwie przeszkody po pierwsze dużo mniej światła i koniec jazdy zimą w śniegu. Ostatnio stałem dwie noce w Nowym Targu przy szlaku na Turbacz. Spadło 50 cm śniegu. Na dach mogę bezpiecznie wejść tylko przez to okno by zrzucić śnieg. Trzeba by na zimę demontować a na lato ponownie wkładać. Ja kupiłem dwa duże wentylatory na klipsy dedykowane do ciężarówek dają radę. Przy +40 testowane. Dają radę. To nie to samo co ten wentylator ale w środku ok.

Sorki ale o czym ty piszesz .Rozwiń to proszę .Co z tym śniegiem i demontażem .Artyści :haha: mało mają światła w kamperku :haha: :haha:
Mam takie okno z wentylatorem już 10 lat. Na lato fajnie zastępuje klimę na noc :spoko

daro35 - 2021-01-23, 22:59

W sumie to nie rozumiem o co chodzi z tym śniegiem,okno czy jest otwarte czy zamknięte ma wentylację,a na dach jeżeli bym musiał wejść to po drabince na tylnej ściance,powiedz o co chodzi bo chyba nie tylko ja nie rozumiem.
drwoy - 2021-01-24, 08:18

"Na dach mogę bezpiecznie wejść tylko przez to okno by zrzucić śnieg".

Właśnie o tym także myślałem. Zdarzało mi się przez to okno odmrażać antenę sat gdy nie chciała ruszyć, albo zgarniać śnieg z dachu. Dobra uwaga.

A co poza tym?

orkaaa - 2021-01-24, 12:42

Przy dwóch wyjazdach zasypało mnie porządnie śniegiem z 40 cm. Śnieg pod wpływem temp kampera topi się na dachu i zaczyna jako woda spływać. Ponieważ jest duży mróz zaczyna ponownie przymarzać i tworzą się sople i całe obszary lodu. Jazda z takim bagażem jest niebezpieczna i dla nas i dla innych użytkowników. Widziałem jak lecą grudy lodu na jezdnie . Jak trafi w szybę to ... I dlatego przy dużym śniegu jedynym bezpiecznym sposobem na usunięcie śniegu jest wyjście na dach. Nie wożę 3 metrowej drabiny i nie za bardzo wyobrażam sobie wyjście na oblodzony dach z tylu lub boku. Pozostaje tylko okno w dachu. Jest się czego przytrzymać np obudowy tego okna. Nikt z Was nie jeździł zimą przy dużych opadach śniegu !!!!!
daro35 - 2021-01-24, 17:50

Ja jeżdżę,ale moje okna nie pozwalają nawet na wyciągnięcie ręki,dla tego wchodzę po drabince która jest u mnie na stałe z tyłu auta,każdy ma swój sposób :spoko
SlawekEwa - 2021-01-24, 21:12

Kolega przez okno dachowe odśnieża panele fotowoltaniczne.