Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Połączenie równoległe przetwornic

kolmen - 2021-01-23, 19:58
Temat postu: Połączenie równoległe przetwornic
Ponieważ przetwornica której używałem do tej pory umarła, kupiłem zastępczą aby na pozostały miesiąc móc używać multicookera :)
Według opisu miała zapewniać ciągłą moc 1200W (sinus modyfikowany). Maksymalnie chwilowo miało to podobno udostępnić nawet 4000W :wyszczerzony:
Urządzenie które miało być tym zasilone ma maksymalny pobór 900W.
Niestety przetwornica wyłącza się w chwilę po uruchomieniu multicookera :(
Wniosek raczej prosty, podane parametry nie mają pokrycia w rzeczywistości.
Ponieważ mam jeszcze zapasową przetwornicę 700W (sinus modyfikowany), przyszło mi do głowy czy można je połączyć równolegle na wyjściu.
Czy jest to realne ?

Mikesz - 2021-01-23, 22:13

Musiał byś je zfazować,i zsynchronizować ich częstotliwości,wydaje mi się ze to trochę za skomplikowany temat.
Gewehr - 2021-01-23, 22:14

Prąd zmienny, więc pewnie nic z tego nie będzie. Sam jestem ciekaw co ktoś napisze :mrgreen:
Zresztą nie słyszałem nigdy o łączeniu np. faz w jedną. Będziesz chyba prekursorem w tym temacie :roll:

Socale - 2021-01-24, 10:31
Temat postu: Re: Połączenie równoległe przetwornic
kolmen napisał/a:
...
przyszło mi do głowy czy można je połączyć równolegle na wyjściu.
Czy jest to realne ?

Spróbuj :mrgreen:
.
Nie sfazujesz idealnie a przesunięcie fazy w czasie spowoduje że urządzenie będzie otrzymywało 230V o bardzo różnej i zmiennej częstotliwości.
Te 50Hz to bardzo ważny parametr. Aż tak bardzo ważny, że nawet jeśli amplituda nie wygląda na oscyloskopie tak jak powinna to urządzenia wariują/nie działają.
To jest parametr ważniejszy od napięcia które może się wahać od 190-250V i nic się nie stanie.
Nawet jak połączysz je ze sobą bez obciążenia, to będą "czuły" nie halo na wyjściach gdyż napięcie i częstotliwość na wyjściu z przetwornicy jest "obserwowane" i przez elektronikę utrzymywane w konstrukcyjnych parametrach.

Banan - 2021-01-24, 10:47

Podsumowując przedmówców: sprzedaj obie i kup jedną, która spełni Twoje oczekiwania :spoko
Sławek B - 2021-01-24, 12:14

kolmen napisał/a:
Ponieważ mam jeszcze zapasową przetwornicę 700W (sinus modyfikowany), przyszło mi do głowy czy można je połączyć równolegle na wyjściu.

Kategorycznie nie wolno.

Równolegle możesz łączyć wyłącznie te przetwornice, które są do tego celu skonstruowane. Posiadają one wówczas wejścia/wyjścia synchronizujące.
Nie sądzę jednak aby to rozwiązanie było powszechne w kategorii rozwiązań kamperowych.

kolmen - 2021-01-24, 13:28

Banan napisał/a:
Podsumowując przedmówców: sprzedaj obie i kup jedną, która spełni Twoje oczekiwania :spoko

W tej chwili jestem ponad 3 tkm od Polski :)
I niestety w ciągu miesiąca będę wracać
Będę musiał przeżyć na daniach z grilla :)

Banan - 2021-01-24, 14:17

kolmen napisał/a:
Będę musiał przeżyć na daniach z grilla

Dasz radę :ok
:spoko