Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania - Radio Pioneer: co to Smartphone Navigation?
LukF - 2021-01-26, 15:17 Temat postu: Radio Pioneer: co to Smartphone Navigation?Mam pytanie dotyczące mojego radia które zamontowała fabryka:
Pioneer AVH-A3100 DAB.
To radio nie ma nawigacji. Śmieszne, bo znalazłem podłączoną z tyłu antenę GPS do tego radia.
Ale nie o tym.
Jest na obudowie napisane: Smartphone Navigation.
Proszę mnie oświecić: mając telefon z Androidem i nawigacją Google Maps ( standardowa aplikacja do nawigacji która jest bezpłatna na telefonach np. Samsung) czy mogę oglądać na ekranie tego Pioneera to co widzę na telefonie podczas nawigowania??? A może nie mogę?
Bo jakoś tak bym rozumiał ten napis " Smartphone Navigation"
Dzięki za pouczenie mnie LukF - 2021-01-26, 17:41 Czy ktoś z radiowców pomoże? ufolz - 2021-01-26, 17:55 Bardzo proszę.. całoś opisana jak podłączyć telefon.. po angielsku ale pewnie większość ogarnie https://www.youtube.com/watch?v=MiUn72NZvQoBrt - 2021-01-26, 18:05 Cześć
https://www.pioneer-car.e...3100dab/support
Z instrukcji wynika, że nie ma tam wyjścia GPS.
"Smartphone navigation" bardziej rozumiem jako możliwość sterowania radiem za pomocą telefonu, przy użyciu dedykowanego kabla (Iphone lub Android)Banan - 2021-01-26, 18:42
LukF napisał/a:
Czy ktoś z radiowców pomoże?
Łukasz, trochę cierpliwości, wpadnie Wojtek w temat to Ci wszystko wyłoży, w końcu fachowiec w tej branży smok_wawelski - 2021-01-26, 19:36
LukF napisał/a:
czy mogę oglądać na ekranie tego Pioneera to co widzę na telefonie podczas nawigowania??? A może nie mogę?
Możesz o ile radio ma funkcje tzw mirror link - czyli po prostu dublowanie tego co wyświetla sie na ekranie telefonu, to działa z reguły po blucie lub wifi i jest to tak jakby prosto powiedzieć zdublowanie wyświetlacza telefonu, Telefon robi robote a wyświetla na radiu, jak radio ma dotyk to mozna z radia klikac tak jak na telefonie ale poszczególne opcje to raczej juz zależą do modelu - nie umiem szczegółowo powiedzieć znam to w zarysie i działaniu ale fachowcem w tej dziedzinie niestety nie jestem
Zobacz specke tego radia czy ma te funkcjeLukF - 2021-01-26, 19:50 Panowie,
Za już pięknie dziękuję. Chętnie posłucham jeszcze Wojtka. Bo w tej instrukcji na Youtube nie do końca jest moje radio Socale - 2021-01-26, 22:54 Chłopaki dziękuję ale nie przeceniajcie mnie, nie jestem w stanie ogarnąć kreatywności tego świata.
Tytuł tematu chyba odnosi się tylko do tytułu filmiku:
Najprawdopodobniej jest to tak skonstruowane, że radio jako jednostka ogarnia dostarczanie pozycji z satelit, łączy się ze srajfonem który ogarnia mapy i oddaje nawigację na ekran i głośniki radia.
Czyli jak jesteś poza zasięgiem GSM/3G itp (w Niemczech!!!) to radyjko srajfonowi dostarcza informację o pozycji na podstawie sygnałów z satelit.
Chyba!LukF - 2021-01-26, 23:32 Wojtek, jutro zerknę czy w tym moim radiu jest takie parowanie z telefonem i czy mam to zrobione.
Chociaż i tak narazie nie rozumiem jak ekran telefonu mieć na ekranie radia jeśli nie mam (chyba) tego miror coś tam Socale - 2021-01-27, 00:01
LukF napisał/a:
...
nie rozumiem jak ekran telefonu mieć na ekranie radia jeśli nie mam (chyba) tego miror coś tam
Tu chyba nie chodzi o przesyłanie obrazu (np. zdjęć) z ekranu srajfona na ekran radia, jedynie o wskazywanie drogi.
Tak analizuję jaki w tym cel, jaka idea. No jest, nawet słuszna jeśli dobrze się domyślam.
Pioneer umożliwia nawigowanie we współpracy ze srajfonem, nie ma w sobie navi, nie wymaga aktualizacji map, opłat, oprogramowania do nawigowania itd bo w srajfonie to wszystko jest więc tylko współpracuje bo po co dublować
To całkiem niezły pomysł jeśli tak jestLukF - 2021-01-27, 11:19 Byłem w kamperze.
Moje radio nie ma tego co na powyższym filmie od Wojtka: smartphone setup. Nie ma nic takiego w menu tego modelu Pioneera Mirror link też nie ma.
Z wypowiedzi Wojtka zrozumiałem, że "wsparcie do nawigacji" to są komendy głosowe w głośnikach auta a nie obraz na wyświetlaczu radia. I tak to faktycznie działa, po połączeniu bluetooth telefonu z radiem słychać: skręć w prawo itp.
Ale: jak słucham radia to przy pierwszej wskazówce głosowej z nawigacji już jest tylko transmisja po bluetooth i nie wraca automatycznie do odtwarzania radia. Bez sensu. Chcę słuchać radia a komendy z nawi mają być tylko w tle !!! A tu po każdej komendzie muszę ręcznie nacisnąć na przycisk "radio" by go dalej słuchać.
Czy ja to źle obsługuję czy Pioneer to głupio wymyślił ? A może jakieś ustawienia jeszcze powieniem zmienić?