Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Szarpie przy ruszaniu

Zbigniew Mazur - 2021-01-30, 21:42
Temat postu: Szarpie przy ruszaniu
Zniknęło mi sprzęgło - czyli wpadło i koniec . Podnosiłem ręcznie do góry , ale to nic nie dało . Pojechałem do fachowca - diagnoza docisk sprzęgła . Wymiana .
Po wymianie sprzęgło działa , ale w trakcie ruszania auto lekko skacze ( przed naprawą też lekko skakał ) . Na wyższych biegach wszystko ok. Jeżeli dam więcej gazu to rusza normalnie .

Moje pytanie - czy tak powinno być. Auto Fiat Dukato 2,3 przebieg 100 000 km . Sinik po tuningu

dziwaczek - 2021-01-31, 09:09

Ruszaj z dwójki - za dużo mocy :idea Po jakimś czasie się "dotrze - ułoży" i ty się przyzwyczaisz.
Rav - 2021-01-31, 12:15

Zasadniczo nie powinien skakać. Też mam 2.3 130 KM rusza płynnie (odpukać). Pytanie, czy nie masz lekkiego bicia na pedale, jeśli zaczynasz powolutku zwalniać pedał. Opcje widzę zasadniczo dwie:
1. Sprzęgło się dotrze i "ułoży"
2. Koło dwumasowe się kończy i to ono powoduje takie niedogodności (zwłaszcza jeśli czuć bicie na pedale, czy wibracje/stuki/puki w układzie napędowym, a czasem słychać je już przy odpalaniu, czy też objawia się przez lekko nierówne obroty na wolnych).

Gewehr - 2021-01-31, 19:00

Zacznijmy od tego czy zmieniłeś komplet? Druga sprawa, to tam jest docisk SAC i ktoś mógł go zamontować nie zresetowanego. Kolejne pytanie, to czy jest cała poduszka SB na belce.
Meyer - 2021-01-31, 19:19

Ja bym sprawdził zawieszenie. To akurat najprostsze, luzy w zawieszeniu osi napędowej.
Rav - 2021-01-31, 19:33

Meyer - jeśli już to należałoby szukać w poduszkach silnika/skrzyni, a co wskazał Gewehr (SB - skrzynia biegów).

Czasem zdarza się, że mechanik nie chcąc za dużo demontować częściowo pochyla silnik na części z poduszek, co powoduje ich uszkodzenia (zwłaszcza gdy już i tak były w nie najlepszym stanie).

Zbigniew Mazur - 2021-01-31, 19:35

,,Ruszaj z dwójki - za dużo mocy Po jakimś czasie się "dotrze - ułoży" i ty się przyzwyczaisz"
Ruszanie z dwójki pomaga.
,,Pytanie, czy nie masz lekkiego bicia na pedale, jeśli zaczynasz powolutku zwalniać pedał."
Na pedale brak bicia

Zbigniew Mazur - 2021-01-31, 19:37

Tuning robiony 50 000 km temu.
Meyer - 2021-01-31, 19:53

Rav - bardzo możliwe ze to poduszki.
Autor napisał w zapytaniu że szarpało jeszcze przed naprawą.
Zatem najlepiej byłoby sprawdzić poduszki i zawieszenie a na samym końcu portfel :wyszczerzony:

Zbigniew Mazur - 2021-02-01, 08:25

Może w ogóle nie wymienił docisku sprzęgła ????????!!!!!!!!!!
Zbigniew Mazur - 2021-02-02, 10:30

Dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam Adam