Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Fotka z Niemiec

gryz3k - 2021-02-05, 11:15
Temat postu: Fotka z Niemiec
Dzisiaj dostałem piękne zdjècie z niemieckiej autostrady. Przekroczenie o 17 km za 30 euro. Nie dostałem kwitu do płacenia a formularz czy przyznaję się do winy. Czy wiecie koledzy jak to wyglàda w praktyce. Przyszło listem zwykłym do skrzynki. Co robiç Panowie, co robić? :oops:
007jędruś - 2021-02-05, 11:35

Wyślij jakieś zgrabne wytłumaczenie, może odstąpią od ukarania.
fan - 2021-02-05, 11:39

niestety płacić chyba ż się tam więcej nie wybierasz
Banan - 2021-02-05, 12:02

gryz3k napisał/a:
Co robiç Panowie, co robić?

Do mnie też przyszło w zeszłym roku za jedyne 20 ojro, ale z możliwością zapłacenia. Mogłem też zalogować się na stronie i się wygęgać, i wskazać innego kierowcę...
Może to zależy w jakim Landzie?

ZEUS - 2021-02-05, 12:12

007 napisał/a:

a jakie może byś zgrabne wytłumaczenie🤔🤗🤣

007jędruś - 2021-02-05, 13:23

ZEUS napisał/a:
007 napisał/a:

To nie było duże przekroczenie szybkości w sam raz przed lub po manewrze wyprzedzania. Wiadomo ze na autostradzie należy ten manewr przeprowadzić przyspieszajac by nie być zawalidrogą na lewym pasie.
To jest moje tłumaczenie które już raz odniosło pozytywny skutek, oczywiście zgodnie z prawdą :szeroki_usmiech

LukF - 2021-02-05, 14:15

ZEUS napisał/a:

"Ale Panie Policjancie, ja nie przyspieszałem, to wiatr z tyłu mnie rozpędził" ... :haha:

Ps. tak na poważnie:
Myślę, że 30€ abonamentu za miłą podróż kamperem to nie jest jakoś dużo

Piasek1 - 2021-02-05, 14:28

Przejrzyj dokładnie papier jaki przysłali - jest tam na pewno nr konta do przelewu, zapewne w systemie IBAN dlatego trochę inaczej wygląda.
Oni formularzy wpłat nie przysyłają.
Zapłać bo i tak nasz US z ciebie to zdejmie za miesiąc jak PIT`a złożysz z tym że przy okazji z kosztami.
"Chwalmy pana" że oni punktów za to nie naliczają.

007jędruś - 2021-02-05, 14:54

Piasek1 napisał/a:
Przejrzyj dokładnie papier jaki przysłali - jest tam na pewno nr konta do przelewu, zapewne w systemie IBAN dlatego trochę inaczej wygląda.
Oni formularzy wpłat nie przysyłają.
Zapłać bo i tak nasz US z ciebie to zdejmie za miesiąc jak PIT`a złożysz z tym że przy okazji z kosztami.
"Chwalmy pana" że oni punktów za to nie naliczają.

Naliczają ale u siebie , w systemie punkty przy twoich danych będą figurowały.

Piasek1 - 2021-02-05, 15:22

007 napisał/a:
Naliczają ale u siebie

a o tym to nie wiedziałem.
Kwestia czy na pewno ? Bo w przysyłanych dokumentach mowy nie ma o jakichś innych sankcjach poza finansową. Przynajmniej w moich nie było.

gryz3k - 2021-02-05, 15:55

[quote="LukF"]
ZEUS napisał/a:

"Ale Panie Policjancie, ja nie przyspieszałem, to wiatr z tyłu mnie rozpędził" ... :haha:

Ps. tak na poważnie:
Myślę, że 30€ abonamentu za miłą podróż kamperem to nie jest jakoś dużo[/quote

Z górki było... :haha:

Socale - 2021-02-05, 20:32

Gryzku, jeśli dostałeś z fotką to jeśli nie protestujesz to zapłać, nr konta jest podany na samym końcu korespondencji.
Formularzem wskazujesz osobę inną niż właściciel pojazdu.
.
Jakbyś otrzymał papier bez zdjęć a jedynie adres i hasło do zalogowania się na ichnym serwerze by je sobie obejrzeć, to możesz nie logować się tam nigdy. Procedura nie ruszy do puki się nie zalogujesz, nałożony mandat nie jest widoczny jako nie zapłacony gdyż posiada status "wysłano". Takie mandaty ja ignoruję bo "nie mam pewności czy są nałożone przez uprawnione do tego organa" :idea

Yans - 2021-02-05, 21:10

gryz3k napisał/a:
Z górki było...

Aż muszę zabrać głos... Piotruś ,znam Cię od lat, ale nie spodziewałem się,że z Ciebie taki szatan prędkości... A fuj... :confused :confused :chytry :chytry

Piasek1 - 2021-02-05, 21:13

Socale napisał/a:
procedura nie ruszy do puki się nie zalogujesz i takie mandaty ja ignoruję.

a nie masz potem problemów jak się ponownie u nich pokażesz ? Bo skoro przysłali pod właściwy adres to jednak namierzyli.

MILUŚ - 2021-02-05, 21:29

Piasek1 napisał/a:
Socale napisał/a:

a nie masz potem problemów jak się ponownie u nich pokażesz ? Bo skoro przysłali pod właściwy adres to jednak namierzyli.

Może inny land .....w każdym razie w moim firmowym Beckum / blisko Dortmundu / złapało mnie na ograniczeniu o jakież naściekilometrów za dużo :-/ Jechałem samochodem z wypożyczalni .Przyszło po 2-3 miesiącach . Olałem . Przyszło po miesiącu ponaglenie i....10 EUR wiecej :shock:
Olałem :-P Ponownie przyszło ale już z grożbą sprawy sądowej i.....+ 20 EUR :evil:
Zapłaciłem :gwm

Comsio - 2021-02-05, 21:52

Piotruś uregulujesz to spokojnie śpisz. 👍
Oczywiście w kamperze, tak jak koledzy piszą, jesteś na tapecie 😎

Socale - 2021-02-05, 23:19

Piasek1 napisał/a:
Socale napisał/a:

Jestem w Niemczech prawie codziennie, no teraz rzadziej bo zima i korona. Nie mam problemów bo za zdjęcia płacę bez krętactwa.
Mandaty przysłane bez fotek ale do wglądu pod wskazanym adresem i hasłem, nie są widoczne w systemie podczas kontroli tak długo aż się nie zalogujesz by je zobaczyć. Po zalogowaniu (obejrzeniu fotek) dopiero nabiera mocy prawnej i rusza procedura.
Przysłanie listu na adres to żaden problem, jesteśmy w Unii czy nie? Cepik.

zbyszekwoj - 2021-02-06, 16:57

Ja ryzyko niepłacenia zawsze biorę na siebie,tak jak i brak ubezpieczeń. Podchodzę do tego matematycznie i na razie jestem do przodu. :aniolek
gryz3k - 2021-02-07, 02:46

Dziękuję za informacje wszelkie. :kwiatki:
pawel-m - 2021-02-07, 07:57

zapłać .dostałbyś 1 punkt gdybyś poza miastem czyli tak jak u ciebie przekroczył o21km/h
andi at - 2021-02-07, 15:46

Lepiej zapłacić jak twoja wina

W Austrii jak nie zapłacisz to leci to lawinowo i za moment z 50 masz 500 albo 1000e :spoko

gryz3k - 2021-02-08, 19:18

Zapłacone. :spoko