|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - budowa campervana a podwojne drzwi
andrzej_i - 2021-02-10, 07:22 Temat postu: budowa campervana a podwojne drzwi Dzien dobry,
przymierzam sie do budowy campervana. Znalazlem potencjalna baze, ale ma podwojne drzwi - z lewej i prawej strony na pace. Z zalozenia ma byc 2+2 i zamontowane dodatkowe fotele.
Przeszukalem troche forum ale nie znalazlem takiego projektu. Czy ktos moze widzi jakies przeciwskazania?
dziekuje
Andrzej
Norbertp83 - 2021-02-10, 10:05
Ja widzę więcej zalet niż opcji przeciw.
Tomek84 - 2021-02-10, 11:35
Zadałem chyba na tym forum kiedyś takie pytanie, ale chyba nie było odpowiedzi. (możliwe, że to było gdzieś na FB, a nie tutaj).
Wszystko pewnie zależy od tego jaki układ planujesz.
Jeżeli klasycznie, ławka za kierowcą i stolik w tym miejscu, to te drzwi po lewej będą tylko problemem.
A jeżeli chcesz np. prysznic za ławką, to te drzwi będą nachodzić na przestrzeń przysznica.
Pod względem termiki też bez sensu.
reaven22 - 2021-02-10, 13:00
Dodam ze masa auta będzie również większa od wersji z jednymi drzwiami. Może to niewiele ale jak ktoś jest na granicy wagi to 10 czy 20kg ma znaczenie.
MILUŚ - 2021-02-10, 13:14
Przy standardowej długości będzie bardzo poważny problem z funkcjonalnym zaprojektowaniem wnętrza.
SlawekEwa - 2021-02-10, 14:16
Norbertp83 napisał/a: | Ja widzę więcej zalet |
Jakie to zalety?
Darek Szczecin - 2021-02-10, 16:10
SlawekEwa napisał/a: | Norbertp83 napisał/a: | Ja widzę więcej zalet |
Jakie to zalety? |
przewiew, zawsze, nawet w czasie jazdy
orkaaa - 2021-02-10, 16:40
Nigdy nie budowałem campervana ale z mojego doświadczenia wynika im mniej otworów tym cieplej. Latem przy +30 to nawet zaleta ale jeżeli w planach jest użytkowanie całoroczne to każde nieizolowane miejsce będzie problemem. W moim kamperze dodatkowo kocem i matą na rzepach izoluje nawet drzwi wejściowe. Jest różnica odczuwalna. O szoferce nawet nie pisze, bo to oczywiste. Każdy otwór przy niższych temperaturach będzie problemem.
Tec - 2021-02-10, 19:00
Dodatkowe drzwi można wykorzystać na slide out
|
|