Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Niemcy - Okolice MONACHIUM

rafalcho - 2009-01-13, 20:36
Temat postu: Okolice MONACHIUM
Witam,

Pod koniec stycznia jadę wraz z znajomymi na nartki do Włoch (nie kamperem tylko osobówką) i planuję nocleg w okolicach MONACHIUM.

Chciałem poświęcić 1 dzień na zwiedzanie Monachium.

Czy macie jakieś propozycje dotyczące osobliwości godnych zobaczenia w Monachium, albo okolicach.

Pozdrawiam

:spoko

prezesuu - 2009-01-13, 21:05

rafalcho napisał/a:
Czy macie jakieś propozycje dotyczące osobliwości godnych zobaczenia w Monachium, albo okolicach.

rafalcho, co tam Monachium jedź na kawę w okolice Duesseldorfu :helm

medard - 2009-01-13, 21:09

prezesuu napisał/a:
jedź na kawę w okolice Duesseldorfu
panie prezesuuuuuu tylko kawe tam daja? a koze? :hihi: :hihi: :hihi:
KOCZOR - 2009-01-13, 21:13

rafalcho napisał/a:
do Włoch (nie kamperem tylko osobówką)

Nie wiem, czy to odpowiednie forum - spróbuj na blaszaki.com :haha: :haha: :haha:

Pozdrawiam :smokedevil

prezesuu - 2009-01-13, 21:14

medard napisał/a:
a koze?
Rafał pije czasem bez mleka, bo z tamtych okolic bardzo szkodzi na cerę. :helm
f68 - 2009-01-13, 22:08

rafal a gdzie sie udajesz na nartki
WHITEandRED - 2009-01-13, 22:51

rafalcho - 2009-01-14, 07:11

fasol68 napisał/a:
rafal a gdzie sie udajesz na nartki

Madonna do Campilio (nie wiem ja się pisze).

Relacja na forum oczywiście po powrocie będzie.

rafalcho - 2009-01-14, 07:25

WHITEandRED napisał/a:
A co byście powiedzieli na Schwagau, jeśli to jest okolica Monachium :wyszczerzony: , co prawda na mostek nie pójdziecie ale reszta też warta Waszego czasu.

Czy chodziło Ci o Schwangau , bo Schwagau nie znalazłem.

rafalcho - 2009-01-14, 07:26

prezesuu napisał/a:
co tam Monachium jedź na kawę w okolice Duesseldorfu :helm

:haha: , :haha:

Po drodze mu było i do piekieł wsąpił ...

rafalcho - 2009-01-14, 07:29

KOCZOR napisał/a:
... spróbuj na blaszaki.com

Wpisałem i wszedłem na stronę z .... garażami

http://www.garaze-blaszane.pl/

I wyszła kryptoreklama ......

f68 - 2009-01-14, 08:01

a to pięknie bo ja livigno
Arturo - 2009-01-14, 08:25

W samym Monachium to przynajmniej stadion olimpijski, wjazd na wieżę TV (z góry m.in. fajny widok na budynek BMW a w pogodne dni widać Alpy), starówka, Englische Garten no i oczywiście trzeba spróbować piw z dwóch słynnych monachijskich browarów: Paulaner i Löwenbraü oraz golonek, pieczonych kurczaków i wurstów z kartoffelsalaten (to najlepiej smakuje w Englische Garten :szeroki_usmiech chociaż nie wiem jak to wygląda w zimie).

Pewnie jest w mieście jeszcze parę ciekawych rzeczy wartych odwiedzenia ale piszę tylko o tych, które udało mi się odwiedzić osobiście w trakcie krótkiego pobytu.

W okolicach oczywiście dwa wspaniałe Zamki Ludwika II Bawarskiego (mam nadzieję że nie zabijecie za autoreklamę; jest na temat) i ich strony niemieckie:
Neuschwanstein i Hohenschwangau

WHITEandRED - 2009-01-14, 09:47

Arturo - 2009-01-14, 09:53

WHITEandRED napisał/a:
Chodzi mi o ten zamek,
http://www.schwangau.de/t..._a9c05ad5f3.jpg
no to jest właśnie Neuschwanstein :) , na nim wzorował się Disney tworząc swój zamek Królewny Śnieżki (znany z czołówek jego filmów czy Disneylandów).
Ciekawe co by zrobił Disney gdyby nie "genialne szaleństwo" Ludwika II Bawarskiego?

WHITEandRED - 2009-01-14, 12:34

Arturo - 2009-01-14, 12:49

na google maps znalazłem jeszcze taki filmik o zameczkach :spoko
rafalcho - 2009-01-14, 15:21

W drodze do Włoch zobaczymy

Allianz_Arena

oraz

BMW - museum

i

BMW - welt

a w drodze powrotnej wjedzemy do centrum i może uda się zobaczyć wspomniane wcześniej zamki.

hrys - 2009-01-14, 17:16

proponuję przejść się przez schwabing, oczywiście marien platz, znana pijalnia piwa z bawarską kapelą z jodłowaniem(wszystko w centrym)
rafalcho - 2009-01-15, 18:17

Dzięki za podpowiedzi.

Jeszcze się zastanawiam, czy warunki drogowe pozwolą na dojechanie do tych zamków.

Co prawda łańcuchy mam ...

Jule - 2009-01-15, 19:01

Wczoraj bylam w Monachium i na obecna chwile wyglada jak najbardziej ok ... tz sniegu juz niet, wszystko przejezdne i czyste.
Angielski ogrod sobie odpusccie, szaro-buro-zimno, to zadna atrakcja o tej porze roku.

rafalcho - 2009-01-15, 19:47

Jule,

To co byś zaproponowała w Twojej okolicy ??

Pozdrawiam

Jule - 2009-01-15, 20:05

Plan masz bardzo dobry 8-) Jeden dzien to tez nie tak duzo, zeby zdobywac calosciowo Monachium i okolice do tego.... a do tego jest zimnawo i dluzsze lazenie moze byc bardziej uciazliwe niz przyjemne.
Zobaczcie sobie Arene i BMW - wszedzie autem mozna podjechac, zaparkowac, spokojnie sie przejsc a jak zmarzniecie, to do auta i bedzie git - no chyba ze jestescie morsy i czlapanie w zimnie Wam nie przeszkadza :chytry
Monachium i centrum zrobcie w drodze powrotnej, bedziecie bardziej zahartowani hihi ale jakby co to w sklepach mozna sie tez ogrzac 8-)

papamila - 2009-01-15, 21:01

Nieco dalej, bo w Norymberdze, byłem w fajnym parku wodnym
a i w samym mieście ciekawostki się znajdą

rafalcho - 2009-01-16, 20:03

Chyba odpuszczę Norymbergię, bo jadę do Włoch na narty , a nie na zwiedzanie Bawarii

Ale dzięki za dobre rady.

Pawcio - 2009-01-16, 20:28

rafalcho napisał/a:
Chyba odpuszczę Norymbergię

Szkoda! Norymberga ma bardzo ładną starówkę... A jakie dobre bawarskie kiełbaski z kapustką w rynku rosjanie podają :slinka:

Pozdrawiam :spoko

pagas - 2009-01-19, 07:51
Temat postu: Nore
Pawcio no to zapodaj pare fotek z tego strego rynku i jedzenia kielbasek.

Ja uwielbiam zasmazana kapiste i ch kielbaska

apagas

Pawcio - 2009-01-24, 23:35

Rynek, to Ci jeszcze może wygrzebie, ale kiełbasie zdjęć nie robiłem sorki!
pagas - 2009-01-25, 00:43
Temat postu: lala
Kielbaskom nie robiles zdjec , ani kapuscie zasmazanej , ale laleczkom na rynku to tak.
Cos zaladne te panie w centrum zdjecia.Pewnie slowianska krew w nich plynie.

Pawcio - 2009-01-25, 12:17

Na niemry nie wyglądają co?
Aczkolwiek ta paniusia po lewej zna język niemiecki lepiej niż większość niemców :lol: .

pagas - 2009-01-26, 02:41
Temat postu: Nie
Pawcio napisał/a:
Na niemry nie wyglądają co?
Aczkolwiek ta paniusia po lewej zna język niemiecki lepiej niż większość niemców :lol: .

Pewnie , ze nie wygladaja na niemry.
Takie powiedzenie kiedys slyszalem i bliskie jest prawdy.Jadac samochodem po europie wzdluz laki jeski przestajesz zauwazac roznice pomiedzy krowa a dziewczyna to znaczy ze jestes w Belgii.

Gratulacje .Piekne autko.No chyba ze to nie twoje tylko sasiada.

rafalcho - 2009-03-03, 10:22

Witam,

Zapodam kilka fotek z naszego wyjazdu narciarskiego do Włoch. Po drodze mieliśmy nocleg w Monachium i zwidzaliśmy miedzy innymi BMW Welt

Sama wystawa - rewelacja, BMW chwali się swoimi postepami w dziedzinie motoryzacji, wskazuje na swoją innowacyjność w rozwoju światowej motoryzacji.

Polecam każdemu fanowi (małemu i dużemu) motoryzacji bez względu na upodobania do konkretnej marki :ok

rafalcho - 2009-03-03, 10:39

Kolejny etap zwiedzania to BMW Muzeum

Ekspozycja obejmuje historię marki BMW. Wystawa podzielona jest tematycznie, pokazuje poglądowo rozwój marki od pierwszych pojazdów z początku XX w do prototypów, które nigdy nie zostały wprowadzone do produkcji.

czas zwiedzania - około 3 godzin, bilet rodzinny - 24 Euro

rafalcho - 2009-03-03, 10:44

I jeszcze kilka fotek z BMW Muzeum
rafalcho - 2009-03-03, 10:56

Kolejnym etapem było zwiedzanie ALIANZ ARENA

Niestety w związku z tym, iż przed 20 musieliśmy odebrać klucze do apartamentów we Włoszech, a do przejechania mileliśmy jeszcze kilkaset kilometrów nie udaliśmy sie na trwającą 1,5 godziny wycieczkę po stadionie ;-( Prześliśmy tylko fragmentem pasażu restauracyjno-handlowego umieszczonego w koronie starionu. Odwiedziliśmy sklepik fana, kupilismy pamiątki i ... musieliśmy jechać dalej.

KOCZORKA - 2009-03-03, 23:11

Witaj Rafałku z całą załogą. :bigok :bigok :bigok :bigok

Jak to cudownie obejrzeć Was na foteczkach :ok .

Salonik z samochodami mi się podobał, ale najbardziej Bolid Kubicy. :bigok :bigok

Zaintrygowało mnie również BMW Isetta. :szeroki_usmiech

Z którego roku jest to sympatyczne autko. Czegoś takiego w życiu nie widziałam.
:szeroki_usmiech Wsiadać przodem. :bigok Cacuszko.

Czekam na dalsze foteczki. :bukiet:

Pozdrówka :spoko :spoko :spoko :spoko

wbobowski - 2009-03-04, 00:32

KOCZORKA napisał/a:
Zaintrygowało mnie również BMW Isetta.

Z którego roku jest to sympatyczne autko. Czegoś takiego w życiu nie widziałam

Bo nie oglądasz wszystkiego na forum... ale czy to możliwe???
Takie samo prezentowałem z wycieczki przez Czechy, Niemcy (Automuzeum) do Włoch

rafalcho - 2009-03-04, 07:07

KOCZORKA napisał/a:

Zaintrygowało mnie również BMW Isetta. :szeroki_usmiech

Z którego roku jest to sympatyczne autko. Czegoś takiego w życiu nie widziałam.
:szeroki_usmiech Wsiadać przodem. :bigok Cacuszko.

Nie wiem dokładnie z którego toku jest dokładnie ten egzemplarz.

Więcej o tym "wynalazku" jest TUTAJ

rafalcho - 2009-03-04, 13:35

KOCZORKA napisał/a:
Czekam na dalsze foteczki. :bukiet:

Zamieściłem je w wątku NARCIARSTWO , ponieważ są to fotki z nart.

rafalcho - 2009-03-04, 14:29

I jeszcze kilka fotek z drogi powrotnej ...

Za nemową kilku forumowiczów pojechaliśmy do Schwangau, ale ... zwidzanie zamków jest możliwe do 16, a kasa biletowa była czynna do 15.

My tam byliśmy około 16.00 i ... pozostał nam tylko krótki spacer po Schwangau z zamkami w tle.

HarryLey4x4 - 2012-02-05, 20:21

Przy okazji tegoż wątku, chciałem zapytać , czy ktoś może polecić jakieś ciekawe miejsce przed Monachium lub między Monachium a granicą Austriacką - na nocleg??
Zamierzam w tym roku jechać do Włoch w kierunku jeziora Garda i trasa przez Munchen wydaje sie być z Poznania całkiem rozsądnym rozwiązaniem.
Jako ,że pojadę z młodzieżą , to chciałem i zafundować przerywnik w drodze i padło na Monachium. Co prawda nie wiem na ile dziewczyny będą zainteresowane muzeum BMW, ale wjazd na wieżę już może im się bardziej spodobać. W każdym razie za Monachium i może tuż przed jadąc od Berlina chciałem przystanąć na nocleg. Jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone miejsce na sensowny postój to proszę o namiary. Oczywiście mogę sprawdzić w ADAC'u , ale nie ma to jak opinia kogoś kto był i widział na własne oczy.

Endi - 2012-02-07, 09:42

HarryLey4x4 napisał/a:
Jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone miejsce na sensowny postój to proszę o namiary

Jakieś 52 km od centrum Monachium w kierunku Austrii zjazd z autostrady A8 na Bad Aibling.

http://www.therme-bad-aib...pages/index.php

WoMo Stellplatz przy miejskich basenach.

N 47*51'22.9" / E 12*0'21.0"

Świetne miejsce do odpoczynku ...nawet dwa dni ;) Polecam :spoko