Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Co to na marka AHORN? Zrobił się ranking producentów.

EwaMarek - 2021-02-19, 08:01
Temat postu: Co to na marka AHORN? Zrobił się ranking producentów.
Znalazłem kampera firmy AHORN na Renault.

Może ktoś ma taki pojazd i doradzi czy warto kupować?

Pierwszy raz słyszę o takiej zabudowie

https://www.otomoto.pl/of...r-ID6DBXC9.html

https://www.google.com/se...=kAV7d5m6NNpHEM

Piasek1 - 2021-02-19, 08:13

Ten budyniowy kolor trochę odstrasza ale 3 stówki za takiego campa w rzeczywistości gdzie "znani i popularni" przeważnie startują z tej ceny ale od poziomu netto.
Cyryl - 2021-02-19, 08:25

z tego co widzę, jest to niemiecka zabudowa (co prawda pierwszy raz o niej słyszę), więc można domniemać, że jakością powinna dorównywać lub przewyższać włoskie wykonanie.
Suliki - 2021-02-19, 10:22

Mały ( 60 osób ) rodzinny, niemiecki biznes , 30 lat na rynku , buduje tylko na Renault . Nie znam , ale opinie ma dobre.
kaimar - 2021-02-19, 10:45

Cyryl napisał/a:
z tego co widzę, jest to niemiecka zabudowa (co prawda pierwszy raz o niej słyszę), więc można domniemać, że jakością powinna dorównywać lub przewyższać włoskie wykonanie.

Tak, tak, niemiecka robota. :szeroki_usmiech O ile Poggibonsi jest w Niemczech...
Są to kampery mocno budżetowe produkowane na zlecenie tylko jednego niemieckiego dealera przez fabrykę Rimora.

zbyszekwoj - 2021-02-19, 11:28

Cyryl napisał/a:
przewyższać włoskie wykonanie.

Jezeli Laika to włoska firma , to życzę wszystkim takiej jakości wykonania. :ok

EwaMarek - 2021-02-19, 11:29

kaimar, no i czar prysł...

Możesz rozpisać które firmy to budżetowe? A jakie są te lepsze. Nie interesuje mnie wysoka pólka...
Moje kampery są w podpisie. Zaczynałem od firmowych staruszków a obecnie mam niby budżetowe. Jakoś nie narzekam ale może nie wiem co tracę i czym to się różni???
Na targach oglądałem różne maści kamperów ale jakoś nie zauważyłem takich kolosalnych różnic żeby przepłacać za te lepsze marki...

Cyryl - 2021-02-19, 12:14

jeszcze pod koniec lat '80-tych kupowałem w Niemczech buty do siatkówki (wyczynowe, grała w nich nasza reprezentacja) Adidasa made in malaysia.
dzisiaj najnowsze Asics, Puma, Mizuno są z tamtych rejonów.
pralki, lodówki Bosch, produkty Philipsa, czy Telefunkena też nie są robione w Niemczech.

podobnie jest w branży autobusów, w której w Europie jest tylko paru właścicieli: MAN, Mercedes, Volvo-Renault, Iveco (Fiat), wszelkie inne są własnością wyżej wymienionych marek.

jednak firmowane przez niemieckie firmy dają pewne prawdopodobieństwo, że wyroby produkowane poza krajem spełniają przynajmniej część niemieckich wymogów.

moim zdaniem lepsze to niż gdyby firmowane to było przez włoską, francuską, czy hiszpańską markę.

mischka - 2021-02-19, 12:35

Suliki napisał/a:
buduje tylko na Renault
Nie wiem jak to wygląda obecnie ale jeszcze kilka lat wstecz budowali również na fiacie.
Zabudowy budżetowe ale moim zdaniem do przyjęcia. Znam zadowolonego właściciela i śmiem twierdzić że stosunek cena jakość ma się nieźle.

Suliki - 2021-02-19, 13:52

od 2014 tylko Renault , ale zabudowy są robione poza Niemcami, we Francji i innych krajach EU :) . Myśl techniczna jest Niemiecka ( tak napisali ).
kaimar - 2021-02-19, 14:31

Suliki napisał/a:
ale zabudowy są robione poza Niemcami, we Francji i innych krajach EU . Myśl techniczna jest Niemiecka ( tak napisali )

Cytat z ich strony:

"The production plant is located in beautiful Tuscany, near Florence."

Socale - 2021-02-19, 21:40

Ahorn, rozpoznam z daleka i nigdy się nie pomylę. 2 egz. oglądałem w realu, prezentowałem nawet tutaj zdjęcia kilka lat temu w czasie poszukiwań a tuż przed zakupem Dethleffsa, jak uda mi się odnaleźć to podsunę link. Zrobił na mnie wysokie wrażenie, właśnie tym że się wyróżniał.
Z liściem klonu był to model Kentucky.

mischka - 2021-02-20, 08:21

Suliki napisał/a:
od 2014 tylko Renault
W roku 2017 na targach w Düsseldorfie była możliwość zamówienia na bazie Ducato, tylko różnica w cenie była znaczna.
Nie mam już cenników w domu bo bym wrzucił skan.

Kazik II - 2021-02-20, 12:14

zbyszekwoj napisał/a:
Cyryl napisał/a:
przewyższać włoskie wykonanie.

Jezeli Laika to włoska firma , to życzę wszystkim takiej jakości wykonania. :ok

Podpisuję się "obiema ręcami". Dawne stereotypy, że wszystko co najlepsze to niemieckie a "volkswagen ist gut maschinen" należy odłożyć do lamusa. Zresztą równeż Włosi i Francuzi mają swoją niższą i wyższą półkę - choćby Laika, Mobilvetta, Pilote, Rapiido. A co do niemieckich to miałem kiedyś Weinsberga pokrytego tak cieniutką blachą, że ropędzony bąk mógł wybić dziurę :haha: Ale miałem też włoskiego Rimora wykonanego bardzo solidnie.

suzu4x4 - 2021-02-20, 12:17

EwaMarek napisał/a:

Na targach oglądałem różne maści kamperów ale jakoś nie zauważyłem takich kolosalnych różnic żeby przepłacać za te lepsze marki...

ja również oglądałem różne ale różnicę pomiędzy budżetowymi , półką średnią a najwyższą dostrzegam ;)

moja klasyfikacja:

budżetowe:

- NobbleArt
- Forster
- PLA
- RollerTeam/CI
- Ahorn

średnia niższa półka:

- Sunlight
- Benimar
- Chausson
- Chalenger
- Weinsberg

średnia półka :

- Hobby
- Dethlefss
- Adria
- Knaus
- Malibu

średnia wyższa półka

- Laika
- Kabe
- Carthago

premium :

- Morello

kolejność na liście rosnąca wraz ze wzrostem jakości :mrgreen:

oczywiście to tylko moja lista i nie każdy musi się zgadzać, na liście nie ma wszystkich marek tylko te które widziałem, macałem, przymierzałem się do zakupu czy oglądałem z ciekawości (Morello) :mrgreen:

LukF - 2021-02-20, 14:23

suzu4x4 napisał/a:

ja również oglądałem różne ale różnicę pomiędzy budżetowymi , półką średnią a najwyższą dostrzegam ;)

moja klasyfikacja:

budżetowe:

- NobbleArt
- Forster
- PLA
- RollerTeam/CI
- Ahorn

średnia niższa półka:

- Sunlight
- Benimar
- Chausson
- Chalenger
- Weinsberg

średnia półka :

- Hobby
- Dethlefss
- Adria
- Knaus
- Malibu

średnia wyższa półka

- Laika
- Kabe
- Carthago

premium :

- Morello

kolejność na liście rosnąca wraz ze wzrostem jakości :mrgreen:

oczywiście to tylko moja lista i nie każdy musi się zgadzać, na liście nie ma wszystkich marek tylko te które widziałem, macałem, przymierzałem się do zakupu czy oglądałem z ciekawości (Morello) :mrgreen:

Moim zdaniem Knausa dałbym sporo niżej bo miałem, sprzedałem i mocno się rozczarowałem. A w jego miejsce dałbym Hymera i ciut niżej Burstnera.

mischka - 2021-02-20, 14:38

Hobby moim zdaniem też za wysoko sklasyfikowane.
suzu4x4 - 2021-02-20, 14:56

LukF napisał/a:

Moim zdaniem Knausa dałbym sporo niżej bo miałem, sprzedałem i mocno się rozczarowałem. A w jego miejsce dałbym Hymera i ciut niżej Burstnera.

oczywiście jak pisałem nie oglądałem/użytkowałem wszystkich marek więc to są tylko moje odczucia na podstawie tego co widziałem.

zachęcam pozostałych użytkowników do kopiowania i dowolnego edytowania mojej listy (może jak było by zainteresowanie mod wydzieli nowy temat ? )
fajnie było by poznać jakie są odczucia innych i stworzyć większą listę uzupełnioną o pozostałe marki.

ja np. z chęcią wymienił bym swojego kampera na innego z podwoziem Forda z automatyczną skrzynią biegów bo uważam że kabina forda w środku jest ładniejsza, cichsza i bardziej komfortowa od trojaczków które jakby nie patrzeć są konstrukcją z przed 15 lat a kolejne jej liftingi niewiele wnoszą.

Tylko znów wszystkie zabudowy na fordzie niestety nie spełniają moich oczekiwań jakbym miał się przesiąść z obecnego.

I kółko się zamyka .

poniżej wrzucam jeszcze ikonografię zaczerpniętą ze strony camprest.com jakby ktoś chciał stawiać np Niemiecką jakość ponad Włoską czy Słoweńską a nie wiedział że taka Adria, XGO, Benimar to jeden właściciel w ramach grupy TRIGANO czy Hymer, Laika i Sunligh w ramach grupy Erwin Hymer Group ;)

Oczywiście wiadomo że większe grupy mają w swojej ofercie rożne marki (mniej lub bardziej budżetowe) a i niektóre marki mają różne linie kamperów .
No i też lata produkcji też mają znaczenie , moja lista porównuje obecnie produkowane modele. Wg mnie np takie Hobby w ostatnich latach zeszło z jakości a taka Adria awansowała dość mocno.

eler1 - 2021-02-20, 18:22

moja klasyfikacja:

budżetowe:
- Rimor
- NobbleArt
- Forster
- PLA
- RollerTeam/CI
- Ahorn
- XGO

średnia niższa półka:

- Elnagh
- Sunlight
- Benimar
- Chausson
- Chalenger
- Weinsberg
- Hobby
- Knaus
- Hymer

średnia półka :

- Dethlefss
- Adria
- Malibu
- Eura Mobil
- LMC
- Karman

średnia wyższa półka

- Laika
- Kabe
- Carthago
- Frankia
- Possl
- Rapido
- Pilote

premium :

- Phoenix
- Nismann + Bischoff
- Morello

zbyszekwoj - 2021-02-21, 16:10

Widziałem najnowszego Detlefsa i wygladał jak zrobiony u szwagra w stodole. Widzialem tez innego detlefsa zrobiony z jak najwyższej półki. Tak samo z Adria. Concord to chyba bedzie budżetówka? :diabelski_usmiech
Cyryl - 2021-02-21, 18:22

a Rimor?
LukF - 2021-02-21, 21:48

Cyryl napisał/a:
a Rimor?

Jeśli sam będziesz GO chciał umieścić w rankingu to pewnie trafi do grupy "Premium" ... :bajer
A jeśli my to niżej :haha:

zbyszekwoj - 2021-02-22, 11:54

Klase kampera każdy moze sobie okreslić sam. Wystarczy spojrzec na łaczenie dachu ze sciana.

1. Listewka szer,3cm.

2. Listwa katownik szer. ok 6cm.

3.Łaczenia nie widac, Jest na scianie poniżej dachu lub na dachu.

4. Brak połaczeń.

LukF - 2021-02-22, 12:01

zbyszekwoj napisał/a:

4. Brak połaczeń.

Tak to ma świńka morska, chomik, kot i pies :haha:

A z kamperów jakiś ulep: kit, mata, żywica i co tam jeszcze trzeba :bajer

EwaMarek - 2021-02-22, 17:59

suzu4x4, eler1,
Dziękuje za ranking. Właśnie coś takiego było potrzeba. :idea

Ale jest zawsze ale...

suzu4x4 napisał/a:
Oczywiście wiadomo że większe grupy mają w swojej ofercie rożne marki (mniej lub bardziej budżetowe) a i niektóre marki mają różne linie kamperów .
No i też lata produkcji też mają znaczenie ,

zbyszekwoj - 2021-02-23, 19:13

LukF napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

4. Brak połaczeń.

Tak to ma świńka morska, chomik, kot i pies :haha:

A z kamperów jakiś ulep: kit, mata, żywica i co tam jeszcze trzeba :bajer

Np. ze stajni Rapido - marka premium Esterel . :ok

EwaMarek - 2021-09-05, 19:58

Odświeżę temat. Ja kampera na razie nie zmieniłem ale jak się zmienił ranking kamperów???
minimaniak - 2022-03-25, 08:55

zbyszekwoj napisał/a:
Klase kampera każdy moze sobie okreslić sam. Wystarczy spojrzec na łaczenie dachu ze sciana.

1. Listewka szer,3cm.

2. Listwa katownik szer. ok 6cm.

3.Łaczenia nie widac, Jest na scianie poniżej dachu lub na dachu.

4. Brak połaczeń.

Zbyszku mozesz rozwinac mysl - mialem Tabberta dach byl w calosci czapą - chwalilem sobie takie rozwiazanie nie bylo mozliwosci przecieku

Cyryl - 2022-03-25, 09:26

LukF napisał/a:
Cyryl napisał/a:
a Rimor?

Jeśli sam będziesz GO chciał umieścić w rankingu to pewnie trafi do grupy "Premium" ... :bajer
A jeśli my to niżej :haha:

no nie miałem Hobby, mam Riomora to jednak różnica klas.
oczywiście na korzyść Hobby.

druga sprawa jak robili kiedyś, a jak dzisiaj.
trudno porównywać zabudowy z 1991 roku i z 2014, nawet tej samej marki.