Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Norwegia

tadek2710 - 2009-01-14, 19:33
Temat postu: Norwegia
jestem początkującym camperowcem. chciałbym dowiedziec się od doświadczonych podróżników jak obrac trasę po Norwegii mając do dyspozycji 7-10 dni?
Bartek-Ayer - 2009-01-14, 19:45

Witam

Mając do dyspozycji tylko tyle dni zastanawiałbym się czy w ogóle warto jechać. Koszty które poniesieź na promy czy mosty żeby tam dotrzeć będą bardzo duże a przez te kilka dni, albo spędzisz czas non stop w drodze i dojedziesz może do połowy Norwegi ale nic nie zobaczysz, albo zobaczysz Oslo, Bergen i może coś jeszcze. Ładniejsze rzeczy zaczynają się "trochę wyżej" a na to potrzeba jednak trochę czasu.

Dojechanie do Trondheim tempem "kamperowym" to dwa-trzy dni na półwyspie skandynawskim, pobędziesz tam kolejne dwa-trzy dni i będziesz już musiał wracać.

Moim zdaniem na Norwegię bez Nordcapp trzeba planować przynajmniej 14 dni a z Nordcapp 21 dni a i tak to jest maraton.

W zeszłym roku jechałem właśnie trasę razem z Nordcapp i zajeło mi to 19 dni. W tym roku planuję pełne 3 tygodnie i wyżej niż Lofoty nie mam zamiaru jechać.

Pamiętaj, że prawdziwa Norwegia to białe noce, które trzeba przeżyć, a to jest dopiero za kołem polarnym.

Jeżeli jednak chcesz koniecznie jechać to proponuję południowo-zachodnie wybrzeże.

Pozdrawiam

Bartek

Tadeusz - 2009-01-14, 20:10

Tadku.
Wyprawy kamperowe mają to do siebie, że sprawiają frajdę przez brak pośpiechu i możliwośc podziwiania zastanego piękna. Mając kilka dni tylko, ja osobiście nawet nie pomyślałbym o Norwegii.
Takie szybkie rajdy są wbrew naturze kamperowej przygody i mogą do tej formy turystyki zniechęcić.
Odradzam.

Blisko nas są tak wspaniałe miejsca do zwiedzania, że aż żal ich nie poznać. Poczytaj choćby o pięknie Szwajcarii Saksońskiej. Na takie miejsca w pobliżu 7 dni to też mało, ale ma to jednak więcej sensu niż galopada do Norwegii.

To taka rada od serca, imienniku. :) :spoko

tadek2710 - 2009-01-14, 21:00

dziękuje za uwagi. czytam właśnie o wyjazdach do norwegii i widzę , iż trzeba wygospodarowac dużo więcej czasu. będe musiał zweryfikowac swoje plany i wybrac się w inny rejon. Co moglibyście polecic dla niedoświadczonego zdobywcy z moim ograniczonym czasem? z góry dziękuje za podpowiedzi.

pozdrawiam Tadek

WHITEandRED - 2009-01-14, 21:05

:spoko
rafalcho - 2009-01-15, 18:23

tadek2710 napisał/a:
dziękuje za uwagi. czytam właśnie o wyjazdach do norwegii i widzę , iż trzeba wygospodarowac dużo więcej czasu. będe musiał zweryfikowac swoje plany i wybrac się w inny rejon. Co moglibyście polecic dla niedoświadczonego zdobywcy z moim ograniczonym czasem? z góry dziękuje za podpowiedzi.

pozdrawiam Tadek

Możesz jechać w góry, nad morze ... wszędzie

Napisz co Cię interesuje, bo kierunków jest cała masa ...

Wymyśl sobie 2 - 3 propozycje, rzuć kostką do gry ... i jedź tam, co Ci kostka wskaże :haha:

:spoko

pagas - 2009-01-18, 03:43
Temat postu: do Tadka
Tadek

Ja bym na twoim miejscu pojechal jesli wlasnie do Norwegi jechac chcesz.
Jest to kraj bardzo rozciagniety po dligosci i zeczywiscie , aby dotrzec do polnocnej czesci musialbys poswiecic tydzin na droge w obydwie strony , ale Norwegia to nie tylko polnoc i Nordcap.
Ma ten kraj do zaoferowania wcale nie mniej w poludniowej czesci.Od Bergen na poludnie masz cale mnustwo atrakcji i miejsc zapierajacych dech w piersiach.Ja bym na twoim miejscu nie rezygnowal z tego pieknego kraju tylko dlatego ,ze nie bedziesz mial wystarczajaco czasu ,zeby go calego zwiedzic bo na to to i miesiac bylby malo.

pagas

cudaniewidy - 2009-05-10, 12:45

Bartek-Ayer napisał/a:
Pamiętaj, że prawdziwa Norwegia to białe noce, które trzeba przeżyć, a to jest dopiero za kołem polarnym.

bez przesady
w lipcu moza przeżyć białe noce zarówno w bergen jak i alesund a te do koła polarnego troche jeszcze kilometrów mają......

tadek2710 napisał/a:
jestem początkującym camperowcem. chciałbym dowiedziec się od doświadczonych podróżników jak obrac trasę po Norwegii mając do dyspozycji 7-10 dni?

tadek
7-10 dni to zbyt mało czasu na zobaczenie norwegii, oczywiscie nie ma możliwości doatrcia na lofoty czy chociażby do trondheim, ale na upartego może do bergen dotrzesz tylko będzie to wyścig z czasem, pełna gonitwa, i brak czasu na relaks, spróbuj wykombinować przynajmniej dwa-trzy tygodnie.......