Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Lampka oświetlenia wnętrza jak się do niej dobrać

Kazik II - 2021-02-28, 15:19
Temat postu: Lampka oświetlenia wnętrza jak się do niej dobrać
Witam szanownych Kolegów - może ktoś ma taką lampkę jak na zdjęciach i wie, jak ją odkręcić, zdjąć klosz czy zrobić cokolwiek aby się dobrać do środka?
dziwaczek - 2021-02-28, 15:33

może być tak jak halogeny - dwie sprężynowe łapki od dołu (spróbuj podważyć z boku i odchylić) jak nie pójdzie to moze być na wcisk lub wkręcane.
Banan - 2021-02-28, 18:22

Kazik II, mam podobne - trzeba te sreberka delikatnie wkrętakiem podważyć, to są tylko takie ozdobne maskujące pierścienie :spoko
Kazik II - 2021-03-10, 23:40

Banan napisał/a:
Kazik II, mam podobne - trzeba te sreberka delikatnie wkrętakiem podważyć, to są tylko takie ozdobne maskujące pierścienie :spoko

Dzięki - faktycznie chodzi o ten pierścień. Ale niestety delikatnie to sią tego zrobić nie da. Próbowałem pół godziny delikatnie, potem mniej delikatnie - aż w końcu szalej we mnie wstąpił :gwm i przy akompaniamencie "komplementów" dla konstruktora tego cuda pociągnąłem tak, że pierścień pękł. Zadna zresztą strata, bo nie lubię takiego zimnego światła i zamierzam wymienić na coś przyjemniejszego.

EwaMarek - 2021-03-11, 17:24

Kazik II, wywalić i założyć ładniejsze lampy. Może być plafon ledowy chociaż ja wolę zakładać oprawki z wymiennymi żarówkami. W razie przepalenia wymiana żarówki :-)
Kazik II - 2021-03-11, 19:38

EwaMarek napisał/a:
Kazik II, wywalić i założyć ładniejsze lampy. Może być plafon ledowy chociaż ja wolę zakładać oprawki z wymiennymi żarówkami. W razie przepalenia wymiana żarówki :-)

Najprzyjemniejsze światło moim zdaniem dają ciepłe jarzeniówki i są w miarę ekonomiczne. Ale z tym coraz trudnie - zwłaszcza na 12 V. Jakby ktoś miał ładny plafonik na 12 v świetlówkę to chętnie kupię.

EwaMarek - 2021-03-11, 19:43

Niektóre ledowe ciepłe dają podobne światło.
Banan - 2021-03-12, 20:46

Kazik II napisał/a:
przy akompaniamencie "komplementów" dla konstruktora tego cuda

Ode mnie też mu się zebrało... :haha: