Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - panel fotowoltaiczny 380 wat zamiast starego na dach

hymerek - 2021-03-04, 23:18
Temat postu: panel fotowoltaiczny 380 wat zamiast starego na dach
witajcie, czy mozna zamienic te panele? jak w temacie... wyrzucic stary bo daje malo ladowania i w miejsce neigo dam duzy fotowoltaiczny podpinajac go do starego regulatora który montowany był w 1995 roku do hymera

nie zjaram czegoś...?

papamila - 2021-03-04, 23:27

hymerek napisał/a:
nie zjaram czegoś...?

najprawdopodobniej zjarasz

hymerek napisał/a:
podpinajac go do starego regulatora który montowany był w 1995 roku do hymera

najpierw ustal jaki regulator masz zamontowany

do tego co planujesz powinieneś założyć minimum 30A, przewody też powinny być stosowne,
bliżej 6 niż 4mm2

andi at - 2021-03-05, 21:53

To nie lepiej 4x100W
Lepiej rozplanujesz na dachu i jak padnie 1 to masz jeszcze 3 dobre
Regulator nowy i tak jak pisze kolega przewód 6 mm2

zbyszekwoj - 2021-03-06, 12:30

andi at napisał/a:
o nie lepiej 4x100W

Na pewno lepiej ale 4x drożej. :ok

hymerek - 2021-03-06, 15:47

no tak, ale regulatory sa pod panele 100W wiec trzeba bylo by 4 sztuki mieć? (regulatorów)
czy kupic 4 panele po 100Wat kazdy oraz jeden regulator do 400W ?

Banan - 2021-03-06, 22:17

hymerek napisał/a:
kupic 4 panele po 100Wat kazdy oraz jeden regulator do 400W ?

4 panele i jeden regulator 40A np. taki 4210AN i będzie pan zadowolonyyyy :wyszczerzony:
Połączysz je szeregowo lub równolegle - uczeni w piśmie są tu podzieleni - dobierzesz sobie eksperymentalnie jak lepiej u Ciebie będzie ładowało. Zacznij od połączenia szeregowego.
:spoko

Socale - 2021-03-06, 23:00

Kontrolowanie procesu ładowania gdy wskaźniki pokazują małą intensywność, to niekoniecznie wynika z braku energii wydobywanej ze słońca.
Akumulator naładowany pobiera znikomą ilość prądu (mierzoną w A), który każdemu wydaje się że jest zbyt mały i dokłąda niepotrzebnie panele. Aku naładowany nie potrzebuje ładowania którego w pomiarach oczekujecie. Aku jest jak człowiek, gdy jest syty, nie musi żreć.
Nie wolno ładować akumulatora na siłę (wpychać mu prąd w gardło na siłę), należy kontrolować napięcie jakie jest na jego biegunach. Jest 12,4 to jest dopuszczalne ok.
Podwyższanie napięcia ładowania (przekraczające 14,4V) wykaże większe "ładowanie" mierzone w A, ale napięcie przekroczone ponad normatywne 14,4V będzie uśmiercać akumulator bardzo skutecznie.
Stąd wynikają potem problemy związane z brakiem zapasu energii z nieświadomie uśmierconego 2 letniego akumulatora i dokłada się niepotrzebnie panele.
Tak jest gdy akumulatora nie traktuje się dopuszczalnym napięciem tylko wymuszoną siłą ładowania osiąganą wyłącznie podwyższonym napięciem.
14,4V to jest święta maxymalna granica stałego dopuszczalnego napięcia.
Jeśli na słupkach podczas ładowania jest już takie napięcie, to wskaźnik ładowania powinien wskazywać 0 (zero) Amper.
NIe potrafię prościej :-/

EwaMarek - 2021-03-07, 10:41

Socale, Czyli jeśli aku szybko się naładuje z paneli a nie ma odbioru prądu na urządzenia to co wtedy? Jeśli będzie cały czas naładowany na max to aku szlak trafi... Jakie powinno byc napięcie na akumulatorze gdy jest w pełni naładowany? U mnie w kamperze z prostownika po naładowaniu utrzymuje 13,8 v chyba. Ale z paneli daje więcej!!!
papamila - 2021-03-07, 12:57

EwaMarek napisał/a:
Ale z paneli daje więcej!!!

przecież masz regulator - on odpowiada za regulację i ew odcięcie

andi at - 2021-03-07, 13:10

zbyszekwoj napisał/a:
andi at napisał/a:
o nie lepiej 4x100W

Na pewno lepiej ale 4x drożej. :ok

Zbyszek jak szereg to może i lepiej jeden ale równolegle to wole 4x100 .Drożej ale spoko .Butle LPG Też kupiłem najdroższą bo tankowanie mam na zewnątrz a nie musze odłączać butle do tankowania .Coś za coś .

no tak, ale regulatory sa pod panele 100W wiec trzeba bylo by 4 sztuki mieć? (regulatorów)
czy kupic 4 panele po 100Wat kazdy oraz jeden regulator do 400W ?

hymerek kupuje się regulator najlepiej 40 A bo czy założysz panel 100W czy 500W to wymianę regulatora masz z głowy bo na te 500W ci starczy ten 40A .Do tego linka 6mm2 :bukiet:

hymerek - 2021-03-07, 13:42

ok, wszystko jasne !
:spoko :pifko

Socale - 2021-03-07, 14:16

EwaMarek napisał/a:
Socale, Czyli jeśli aku szybko się naładuje z paneli a nie ma odbioru prądu na urządzenia to co wtedy?
...

Nic.
Produkowany prąd stoi w kablach i się marnuje jeśli pozostaje bezużyteczny. On nie wciska się na siłę w instalację jak intruz.
Masz bardzo dobre napięcie, 13,8V może być na stałe podpięte i krzywdy mu nie zrobisz.
Powyżej 14,4V zaczyna się w typowych kwasiakach gazowanie.
Krótkotrwale dopuszcza się nawet 16V lecz trzeba pamiętać, że oprócz szkodliwego gazowania następuje wzrost temperatury i uśmiercamy aku gdyż postępuje opadanie masy czynnej z płyt.
U mnie napięcie utrzymuje się 14,0........ czasami pokazuje 14,1V jak jestem podpięty pod 230V.

EwaMarek - 2021-03-07, 15:52

To czemu w melexie i podobnie w instalacji domowej 12v muszę co jakiś czas dolewać wodę do akumulatorów. Co ciekawe w poprzednim kamperze też było sucho, i podobnie w innym w którym trochę grzebie. W swoim nie wiem bo aku jest bezobsługowy...
Socale - 2021-03-07, 16:00

Woda odparowuje z elektrolitu, jest to proces naturalny, gazowanie ten proces przyśpiesza x100.
Aku bezobsługowe nie wydalają oparów na zewnątrz dlatego tam nie ma potrzeby kontrolować i uzupełniać WODĄ DESTYLOWANĄ poziomu elektrolitu.

zbyszekwoj - 2021-03-07, 18:52

andi at napisał/a:
.Butle LPG Też kupiłem najdroższą bo tankowanie mam na zewnątrz

Też ją rozważałem, ale nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Na ostatnim wyjeździe zuzyłem ok 10 butli gazu. W Maroku nie zatankujesz. W Hiszpani stacji do tankowania niewiele, a butlę można wypozyczyć. W zimie propanu nie zatankujesz. Ja mam 3 rodzaje butli i montuje w zalezności od kieruku wyjazdu. Nauczyłem sie tankowac poprzez koncówki oraz przelewać. :chacha2

andi at - 2021-03-07, 23:17

zbyszekwoj napisał/a:
andi at napisał/a:
.Butle LPG Też kupiłem najdroższą bo tankowanie mam na zewnątrz

Nauczyłem sie tankowac poprzez koncówki oraz przelewać. :chacha2

I jesteśmy w domu .Końcówki i przelew .Obecnie gaz mam do ciepłej wody i gotowania .Z stacji gaz mi wystarczy propan butan.Nie mam z tym problemu tak jak inni .
Pozdrowienia Zbyszek :bukiet: :spoko

zbyszekwoj - 2021-03-08, 17:00

Cytat:
andi at napisał/a:
Pozdrowienia Zbyszek

Równiez pozdrawiam Wiedeńczyka. :kwiatki: :spoko

Kosmita - 2021-04-07, 09:36

Jestem zielony w temacie paneli. Czy poradzicie jaka moc zamontować na dachu? Nie mam tv, raczej nie planuję korzystać z laptopa. Czyli prąd potrzebny do oświetlenia, pąpki wody, naładowania telefonów, odkurzacz. W przyszłości 2 turbowenty własnej produkcji, może sog czyli kolejny mały wiatraczek, Ew. Opcja rezygnacji z Aku rozruchowego na rzecz superkondensatorow, wtedy jeszcze podłączenie pod Aku zabudowy radia samochodowego 2din i Ew. Kompresora od poduszek zawieszenia pneumatycznego z tyłu.
zbyszekwoj - 2021-04-07, 09:47

Kosmita napisał/a:
. Czy poradzicie jaka moc zamontować na dachu?

Proponuje jeden panel ok.100-150W zwykly regulator PWM . Po roku kamperowania sam okreslisz czy to wystarcza, zawsze mozna dolożyc drugi. Mnie wystarcza 100W od 8 lat.

andi at - 2021-04-07, 10:59

Kosmita jeszcze napisz czy zimą też będziesz jeździł .Zapotrzebowanie masz małe ale turbo jak będą chodzić całą noc to wiatraki trochę prądu ci wyciągną .Ja tak miałem zimą na nartach ale z webasto .Obecnie mam 130 w ale docelowo robię do około 350 w i aku mam 180Ah life .Ja mam song bez wiatraka ,sama rurka i pasi
Kosmita - 2021-04-07, 13:16

Dzięki za szybkie odpowiedzi :) Nie planuję zimowych wyjazdów. Myślałem o zakupie Aku 100Ah. Na moje potrzeby chyba wystarczy.