| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Elektryczna zagadka na weekend
Artur.Dell - 2021-03-05, 13:16 Temat postu: Elektryczna zagadka na weekend 1 metr taśmy led ma moc 10W, zasilanie to 12V.
Pobór prądu według wzoru I=P/U wynosi 0,83A.
Ile zatem prądu pobiera taśma o długości 3m?
ZEUS - 2021-03-05, 13:36
nie znam się🤭 ale strzelę: przy założeniu, że podana moc 10 W dotyczy każdego mb. taśmy to pewnie będzie 0,83A x 3🤔🤗
Rumburak - 2021-03-05, 13:43
10W na 1 metrze to chyba max jaki moza uzyskać na taśmie. 10W na 1 metrze będzie się grzało, do tego oszczędne przewody o małym przekroju co spowoduje większy opór. Podejrzewam, że będzie mniej niż (3x0,83)A... , a ile mniej to się za jakiś czas pochwalisz
Artur.Dell - 2021-03-05, 13:46
W teorii jak najbardziej macie rację.
Natomiast amperomierz w trakcie niemal godzinnego pomiaru nieprzerwanie wskazywał 0,95A, czyli nieco ponad 0,3A na 1 metr bieżący taśmy.
Rumburak - 2021-03-05, 13:52
Jak możesz to zmierz napięcie zasilania na początku i końcu taśmy. Ciekawi mnie jaki będzie spadek.
Artur.Dell - 2021-03-05, 13:59
| Rumburak napisał/a: | | Jak możesz to zmierz napięcie zasilania na początku i końcu taśmy. Ciekawi mnie jaki będzie spadek. |
Na początku jest 11.8V
Na końcu nie mam dostępu do taśmy bo jest zalana silikonem.
robba - 2021-03-05, 20:41
| Artur.Dell napisał/a: | | Rumburak napisał/a: | | Jak możesz to zmierz napięcie zasilania na początku i końcu taśmy. Ciekawi mnie jaki będzie spadek. |
Na początku jest 11.8V
Na końcu nie mam dostępu do taśmy bo jest zalana silikonem. |
to wygląda że to Twoje źródło zasilania wymięka...
ma taką wydajność prądową?
a dodatkowo: czy jest to prąd stały? czy też jakiś PWM?
Jeśli jakaś szarpanina typu PWM to Twój miernik też może bzdury pokazywać!
dołóż na wejściu jakiś porządny kondensatorek... jakieś 10000uF i napisz co wtedy widzisz na mierniku....
Socale - 2021-03-05, 21:25
Wydajność źródła i spadek napięcia na samym wstępie powoduje takie zjawiska pomiarowe.
W skrajności, 3m bieżące to nie to samo co 3m z osobna podłączone do źródła zasilania.
Obstawiam 100% racji Robba:
Cyryl - 2021-03-05, 22:00
| Artur.Dell napisał/a: | | ...Na początku jest 11.8V... |
jak już mówimy o początku to:
"a na początku był jeno mrok ciemnawy, gdzie atom o atom postukał i pierwszy praprąd powstał i pierwsza jasność nastała"
Stanisław Lem - Bajki robotów.
Rumburak - 2021-03-05, 22:46
Jest jeszcze jedna możliwość... Artur padł ofiarą chińskiej ściemy marketingowej i taśma ma mniejszą moc niż deklarowana.
robba - 2021-03-05, 23:11
| Rumburak napisał/a: | | Jest jeszcze jedna możliwość... Artur padł ofiarą chińskiej ściemy marketingowej i taśma ma mniejszą moc niż deklarowana. |
to i tak lepiej niż miałem nieszczęście zakupić...
prąd miały 2 x większy aniżeli tego typu taśmy
a jasność około 10 razy mniejszą... i do tego całkiem solidnie się grzały...
na szczęście polski "dystrybutor" oddał kasę jak mu pokazałem zdjęcia i odesłałem.
Artur.Dell - 2021-03-07, 10:25
Taśmę kupowałem na allegro, ale niewątpliwie pochodzi z Państwa Środka.
Może rzeczywiście wina leży pośrodku, zawyżona moc w opisie oferty i moje liche źródło zasilania.
Posiłkuję się zasilaczem ze starego laptopa (19,5V, 4,62A) z przetwornicą stepdown, ażeby finalnie na wyjściu osiągnąć 12V
Rozglądam się za jakimś rozsądnym zasilaczem laboratoryjnym, ale przeraża mnie ta tandetna chińszczyzna zarówno na alle... jakimi ali...
yamah - 2021-03-07, 10:46
| Artur.Dell napisał/a: | Taśmę kupowałem na allegro, ale niewątpliwie pochodzi z Państwa Środka.
Może rzeczywiście wina leży pośrodku, zawyżona moc w opisie oferty i moje liche źródło zasilania.
Posiłkuję się zasilaczem ze starego laptopa (19,5V, 4,62A) z przetwornicą stepdown, ażeby finalnie na wyjściu osiągnąć 12V
Rozglądam się za jakimś rozsądnym zasilaczem laboratoryjnym, ale przeraża mnie ta tandetna chińszczyzna zarówno na alle... jakimi ali... |
Artur.Dell" zakupiłem takie ustrojstwo i jestem zadowolony ..żadnych kombinacji z zasilaczami..taśma pod markizą ma 4m.
https://allegro.pl/oferta/sciemniacz-led-wifi-sterownik-mono-do-tasm-bialych-8557031521?fromVariant=8557031521
EwaMarek - 2021-03-07, 11:28
Jeśli mogę się wtrącić to wywal taśmy ledowe i załóż cos normalnego. Też ćwiczyłem i taśma kiepsko świeci niż żarówka podobnej mocy, szybko się wypala no i jak padnie to wywalasz całość.
Ostatnio myślałem o plafonach ledowych - moc jest spora ale jednak jak padnie to co? Ale to moje zdanie z doświadczenia z paskami ledowymi...
|
|