Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Elektryczna zagadka na weekend

Artur.Dell - 2021-03-05, 13:16
Temat postu: Elektryczna zagadka na weekend
1 metr taśmy led ma moc 10W, zasilanie to 12V.
Pobór prądu według wzoru I=P/U wynosi 0,83A.

Ile zatem prądu pobiera taśma o długości 3m?

ZEUS - 2021-03-05, 13:36

nie znam się🤭 ale strzelę: przy założeniu, że podana moc 10 W dotyczy każdego mb. taśmy to pewnie będzie 0,83A x 3🤔🤗
Rumburak - 2021-03-05, 13:43

10W na 1 metrze to chyba max jaki moza uzyskać na taśmie. 10W na 1 metrze będzie się grzało, do tego oszczędne przewody o małym przekroju co spowoduje większy opór. Podejrzewam, że będzie mniej niż (3x0,83)A... , a ile mniej to się za jakiś czas pochwalisz :)
Artur.Dell - 2021-03-05, 13:46

W teorii jak najbardziej macie rację.
Natomiast amperomierz w trakcie niemal godzinnego pomiaru nieprzerwanie wskazywał 0,95A, czyli nieco ponad 0,3A na 1 metr bieżący taśmy.

Rumburak - 2021-03-05, 13:52

Jak możesz to zmierz napięcie zasilania na początku i końcu taśmy. Ciekawi mnie jaki będzie spadek.
Artur.Dell - 2021-03-05, 13:59

Rumburak napisał/a:
Jak możesz to zmierz napięcie zasilania na początku i końcu taśmy. Ciekawi mnie jaki będzie spadek.

Na początku jest 11.8V
Na końcu nie mam dostępu do taśmy bo jest zalana silikonem.

robba - 2021-03-05, 20:41

Artur.Dell napisał/a:
Rumburak napisał/a:

Na początku jest 11.8V
Na końcu nie mam dostępu do taśmy bo jest zalana silikonem.

to wygląda że to Twoje źródło zasilania wymięka...
ma taką wydajność prądową?
a dodatkowo: czy jest to prąd stały? czy też jakiś PWM?
Jeśli jakaś szarpanina typu PWM to Twój miernik też może bzdury pokazywać!
dołóż na wejściu jakiś porządny kondensatorek... jakieś 10000uF i napisz co wtedy widzisz na mierniku....

Socale - 2021-03-05, 21:25

Wydajność źródła i spadek napięcia na samym wstępie powoduje takie zjawiska pomiarowe.
W skrajności, 3m bieżące to nie to samo co 3m z osobna podłączone do źródła zasilania.
Obstawiam 100% racji Robba:

Cyryl - 2021-03-05, 22:00

Artur.Dell napisał/a:
...Na początku jest 11.8V...

jak już mówimy o początku to:

"a na początku był jeno mrok ciemnawy, gdzie atom o atom postukał i pierwszy praprąd powstał i pierwsza jasność nastała"

Stanisław Lem - Bajki robotów.

Rumburak - 2021-03-05, 22:46

Jest jeszcze jedna możliwość... Artur padł ofiarą chińskiej ściemy marketingowej i taśma ma mniejszą moc niż deklarowana.
robba - 2021-03-05, 23:11

Rumburak napisał/a:
Jest jeszcze jedna możliwość... Artur padł ofiarą chińskiej ściemy marketingowej i taśma ma mniejszą moc niż deklarowana.

to i tak lepiej niż miałem nieszczęście zakupić...
prąd miały 2 x większy aniżeli tego typu taśmy
a jasność około 10 razy mniejszą... i do tego całkiem solidnie się grzały...
na szczęście polski "dystrybutor" oddał kasę jak mu pokazałem zdjęcia i odesłałem.

Artur.Dell - 2021-03-07, 10:25

Taśmę kupowałem na allegro, ale niewątpliwie pochodzi z Państwa Środka.

Może rzeczywiście wina leży pośrodku, zawyżona moc w opisie oferty i moje liche źródło zasilania.
Posiłkuję się zasilaczem ze starego laptopa (19,5V, 4,62A) z przetwornicą stepdown, ażeby finalnie na wyjściu osiągnąć 12V

Rozglądam się za jakimś rozsądnym zasilaczem laboratoryjnym, ale przeraża mnie ta tandetna chińszczyzna zarówno na alle... jakimi ali...

yamah - 2021-03-07, 10:46

Artur.Dell napisał/a:
Taśmę kupowałem na allegro, ale niewątpliwie pochodzi z Państwa Środka.

Może rzeczywiście wina leży pośrodku, zawyżona moc w opisie oferty i moje liche źródło zasilania.
Posiłkuję się zasilaczem ze starego laptopa (19,5V, 4,62A) z przetwornicą stepdown, ażeby finalnie na wyjściu osiągnąć 12V

Rozglądam się za jakimś rozsądnym zasilaczem laboratoryjnym, ale przeraża mnie ta tandetna chińszczyzna zarówno na alle... jakimi ali...

Artur.Dell" zakupiłem takie ustrojstwo i jestem zadowolony :szeroki_usmiech ..żadnych kombinacji z zasilaczami..taśma pod markizą ma 4m.
https://allegro.pl/oferta/sciemniacz-led-wifi-sterownik-mono-do-tasm-bialych-8557031521?fromVariant=8557031521

EwaMarek - 2021-03-07, 11:28

Jeśli mogę się wtrącić to wywal taśmy ledowe i załóż cos normalnego. Też ćwiczyłem i taśma kiepsko świeci niż żarówka podobnej mocy, szybko się wypala no i jak padnie to wywalasz całość.

Ostatnio myślałem o plafonach ledowych - moc jest spora ale jednak jak padnie to co? Ale to moje zdanie z doświadczenia z paskami ledowymi...