| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - rodzaj pojazdu do samodzielnej przebudowy
kociewiak - 2021-03-07, 18:41 Temat postu: rodzaj pojazdu do samodzielnej przebudowy Cześć.
Jestem nowym użytkownikiem forum, więc pozdrawiam wszystkich użytkowników.
Moje pytanie dotyczy rodzaju pojazdu do samodzielnej przebudowy do celów caravaningu.
W internecie są tony materiałów na temat przeróbki vana na kampera. Ale zdecydowana większość przypadków to przebudowa dostawczaka, często z usunięciem ściany grodziowej. To z kolei wymusza procedurę zmianę przeznaczenia pojazdu.
Tymczasem, zamiast przebudowywać dostawczaka (formalnie ciężarowego), można byłoby przecież przebudowywać vana zarejestrowanego jako osobowy, np. sześcio-, czy dziewięcio-osobowy. Tam nie ma ściany grodziowej, zaś fotele są demontowalne i uzyskuje się przestrzeń.
I teraz prosiłbym o opinię, dlaczego mimo to przeróbki robi się częściej na bazie ciężarowych dostawczaków.
Czy te pojazdy mają zalety w porównaniu z vanami osobowymi? Bo ja osobiście, mając do wyboru np. VW Transporter ciężarowy i osobowy, skłaniałbym się raczej ku przebudowie pojazdu osobowego. Elementy wyposażenia kempingowego traktowałbym jako ładunek w przestrzeni bagażowej, i nie trzeba byłoby przechodzić całej biurokracji ze zmianą przeznaczenia pojazdu.
Liczę na rzeczowe uwagi i pozdrawiam.
SlawekEwa - 2021-03-07, 19:59
| kociewiak napisał/a: |
I teraz prosiłbym o opinię, dlaczego mimo to przeróbki robi się częściej na bazie ciężarowych dostawczaków. |
Dlatego, że najczęściej kmpervany buduje się na "trojaczkach, a tych jest najwięcej w wersji ciężarowej.
Banan - 2021-03-07, 20:15
| kociewiak napisał/a: | | Tymczasem, zamiast przebudowywać dostawczaka (formalnie ciężarowego), można byłoby przecież przebudowywać vana zarejestrowanego jako osobowy, np. sześcio-, czy dziewięcio-osobowy. |
Może dlatego, że osobowy jest cały przeszklony...?
papamila - 2021-03-07, 20:18
1. blaszanki są tańsze i dostępniejsze
2. OKNA !!! zdecydowanie utrudniają rozplanowanie wnętrza, do tego dochodzi izolacja szyb pojedynczych
BTW:
kociewiak? Gdańsk to z nie Kociewie
chyba że z pochodzenia kociewiak mieszkający w Gdańsku,
ja mam, na odwrót- Gdańszczanin mieszkający na Kociewiu
|
|