Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - zawias garażu

Rav - 2021-03-13, 14:52
Temat postu: zawias garażu
Niby temat prosty jak konstrukcja cepa. Chciałem przesmarować zawiasy garażu, bo opory już są wyczuwalne. Oczywiście aby to zrobić poprawnie wypadałoby zdjąć drzwi, oczyścić trzpienie itp. W czym problem? Te plastikowe grzybki siedzą jak przyklejone, a do tego UV zrobiło swoje i są zwyczajnie kruche.

Teraz zastanawiam się więc jak się do tego dobrać. Rozwiercić delikatnie te grzybki, aby dostać się do śrub? A może tego się nie demontuje? Nie chcę dłubać na siłę.

Hymer 33 - 2021-03-13, 16:05

Otwórz drzwi . Odkręć śruby zawiasów i po kłopocie
Rav - 2021-03-13, 18:05

Dzięki Hymer 33

Właśnie ogarnąłem temat. Na taki pomysł bym nie wpadł, tym bardziej, że znajomy utwierdził mnie w przekonaniu, że pod tymi zaślepkami są śruby na imbus.

Teraz wszystko pływa, przy okazji podregulowałem drzwi. Jeden zawias na 8 szt. był jak zapieczony. Aby go wyjąć zdjąłem drzwi, dokręciłem do niego deskę i tym sposobem ciągnąc i bujając zdołałem go wydobyć. Potem papier ścierny, szmatka, smar półstały i gotowe.

andi at - 2021-03-13, 22:24

Też tak miałem z drzwiami .Zapiekły się .Tak samo robi się z roletami na oknach plastiki .Rozebrałem i przesmarowałem delikatnie towotem .Chodzą jak nowe :spoko