Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - W poszukiwaniu kampera

dawmer - 2021-03-14, 21:05
Temat postu: W poszukiwaniu kampera
Od jakiegoś miesiąca szukam pierwszego kampera, ciężkie to zadanie. Normalnie umiem kupić zwykły samochód, ale tutaj dochodzi zakup domu.
Mam do wydania do 40000pln.
Może macie coś godnego polecenia?
Proszę o pomoc.

andi at - 2021-03-15, 01:46

Na moje za te pieniądze nie kupisz .Czytaj sprawnego suchego itd

Dodaj jeszcze na ile osób ,zima-lato itd .To są istotne wiadomości do nas a ich nie podajesz :spoko
https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=68

dawmer - 2021-03-15, 07:31

Wiesz jeśli będzie do zrobienia mechanika, rdza szoferki to nie problem.

Kamperek na 2+2dzieci, fajnie jakby było ogrzewanie Truma, raczej w zimę nie planuje wyjazdów.

EwaMarek - 2021-03-15, 11:26

Poczytaj na forum wiele razy ten temat był poruszany. Ostatnio moja odpowiedź jest taka - kupić pojeździć , trochę wyremontować i szukać następnego. Mieć tylko nadzieje że zgniłka nie kupisz. Chociaż wszystko można wyremontować jak to jest na forum pokazane. Tutaj niektórzy to kampery od podstaw budowali - lepiej niż fabryka. Tylko potrzeba trochę umiejętności czasu i pieniędzy....
andi at - 2021-03-15, 12:19

Sorki ale to twoje pisanie to bez głowy
2+2 to co 2 i 4 latka czy 16 + 20 lat a to jest różnica
Masz taką kwotę sztywną te 40tys. czy + na remont z 30 tys.
Może blaszka i coś przerobić
https://www.camperteam.pl...forum.php?f=396

Sorki ale nie jeste upierdliwy tylko chce tobie pomóc i doradzić

Moja opinia o starych kamperach z lat 90 i blachą ALUMINIOWĄ na dachu i bokach to wyrzucony pieniądz w błoto .Je też rdza zjada i na dzisiaj to już pozostał z blach papier+ farba .Porobiły się dziurki jak łebka od szpilki i woda leci do środka .To jest jedna z przyczyn że to są zgniłki .Albo blaszak i sam przebudujesz albo kamper dach i ściany plastik .Do tego silnik minimum 2,5 TD To jest moja opinia inni mogą mieć inna :bukiet:

EwaMarek - 2021-03-15, 12:42

andi at, :idea
dawmer - 2021-03-15, 17:00

Dwójka dorosłych i czasem dwójka dzieci 8 i 10lat.
Podzielam zdanie o utleniającym się aluminium ale fakt jest taki że mam 40k pln na wszystko, a ciężko w tych pieniądzach znaleźć dobrą zabudowę z laminatu.

Podoba mi się pomysł z kupnem i sprzedać np za rok.

Znalazłem coś takiego, zna ktoś te auto??

EwaMarek - 2021-03-15, 17:21

nie nie nie bo mu zaraz alkowa odpadnie :haha:
Musisz powąchać , pomacać w środku , od spodu itd. Na pewno nie brać jak są wybrzuszenia itp
Naprawiać możesz gdy konstrukcja zaczęła gnić ale jak już jest deformacja to będzie wymiana ściany itd

Teraz ceny kamperów są chore! ja swoje kampery z lat 90tych sprzedawałem 10 lat temu za 25 tys zł a teraz są za 30-35 tys :gwm :gwm

dawmer - 2021-03-16, 05:34

Znalazłem coś takiego.
Fiat Ducato 1992r, 1.9td, 166tys przebiegu.
Wszystko działa, stan oryginalny.
Co myślicie?

andi at - 2021-03-16, 07:01

Jeżeli chcesz pojeździć to silnik minimum 2,5 TD
1,9 czy 1,9 TD to szybciej widzą górkę niż ty :haha:
Ale jak lubisz często pić kawę czy herbatkę a będziesz gdzieś tam w górach to wodę gorącą masz jak w banku .

Trochę z humorem ale taka jest prawda

Gdybyś jeszcze podał skąd ten kamper miejscowość to może ktoś by podjechał z kolegów co mieszka blisko i zobaczył go . :bukiet:

A pomyślałeś o przyczepie za te pieniądze .Specjaliści od przyczep są tu
https://forum.karawaning.pl/
Warto wejść i porozmawiać :spoko

EwaMarek - 2021-03-16, 07:38

Miałem podobnego , też z silnikiem c1,9 TD. Moc była taka sobie ale nie miał wspomagania :gwm Mimo że w trakcie jazdy to nie przeszkadzało przy manewrowaniu na kempingu było wyzwanie.

Trudno ze zdjęć wywnioskować w jakim jest stanie ale na szybko nie widać żeby blacha była zdeformowana. Trzeba by zobaczyć narożniki w środku , przy oknach, podłogę od spodu itd

Kabina mogła być malowana bo nie ma oklein fabrycznych. Napisy Burstner wyblakły ...

dawmer - 2021-03-16, 08:52

Wiem że może mnie fantazja ponosić, ale zastanawiam się czy można w practy sposób podnieść moc tego 1.9td z 70km do powiedzmy 80km?
EwaMarek - 2021-03-16, 10:02

W nowych silnikach lub mało wyeksploatowanych tak ale w takim staruszku to marne szanse.

Jedyny plus małego silnika w tym kamperze jest taki że go nikt nie chce :diabelski_usmiech bo za słaby. Dzięki temu może i technicznie być ok 8-)

podaj link do ogłoszenia

dawmer - 2021-03-16, 12:05

https://m.facebook.com/groups/kamperysprzedaz/permalink/1396661207351360/

Wszystko porobione w mechanice.
Cala instalacja gazowa sprawdzona w.firmie w Warszawie.
Suchy i sprawny.

zbyszekwoj - 2021-03-16, 12:26

Tak czytam o tych kamperach pokrytych plastikiem. Te lepsze firmy uzywaja nadal blach alu. Przyklad podawał Joko na Niesmann-B. :ok
ZEUS - 2021-03-16, 12:29

coś w tym jest... mój "wypasiony"🤪 Weinsberg też ma okrycie z alu...🤭
andi at - 2021-03-16, 12:57

Zbyszek i ZEUS wszystko OK ale to są lata 90 .Ja nie mam zastrzeżeń do środka tylko blach około R 1990 i silnika 1,9 TD .Wiem co pisze bo takiego miałem i maił już wtedy dziurki no i silnik ten sam . Ściany z plastiku są zgrzewane a z blachy ten rocznik to wkładają luzem styropian i to non stop się ociera o blachę .Co się utleni to styropian to podczas jazdy ładnie ściągnie i tak przez 20 czy 30 lat .
Przy obecnych znacie technologie robienia ścian .Kleją styropian czy natrysk robią a może wełna skalna ? Kolega chce kupić kamperka to lepiej niech wie co z czy się je z tych lat
Jak jest bystry to kupi takiego co mu pasi w środku .Rozmieszczenie mebli i spanie .Pojeździ ten sezon a na zimę rozbierze go i od środka żywica + mata na blachę . :bukiet:

EwaMarek - 2021-03-16, 13:46

andi at, No co ty lata 90 te to styropian był klejony do alubalchy - przynajmniej było w Burstner czy Hobby. A dziurki Ci się robiły bo wilgoć od środka zjadła blachę :-( Tu jest właśnie cały problem takiej zabudowy. Woda przecieknie na uszczelnieniach w ścianę i nie ma gdzie odparować. No i powoli gniją kantówki i koroduje blacha.
dawmer - 2021-03-16, 19:08

Może znajdzie się chętny który mieszka niedaleko Starachowic i obejrzy kamperka?? Oczywiście nie za darmo...
Ja jestem z Olsztyna no i mam kilka km a jechać pociągiem zupełnie w ciemno to gruba akcja ale jej nie wykluczam 😉...

grzechotnik2 - 2021-03-16, 19:46

Kolego DAWMER

Dwa lata temu miałem podobny problem.
Kasy nie za dużo a chce się kupić jak najmłodsze i jak najlepsze.

Nie wiem czy akurat tego kampera z okolic Starachowic kupisz ale,
1. Za kasę którą masz da się kupić coś fajnego i do jazdy dlatego
2. Warto szukać i się nie podpalać.
3. 1.9 TD to może nie jest najlepszy silnik ale więcej zależy od tego jak był użytkowany i dbany (serwisowany). Prawdą jest że akurat 2.5 TD w tym roczniku byłby optymalny.
4. Jak szukałem swojego wielu kolegów z tego forum jeździło na tym silniku i sobie chwalili
Wspomnę że kupiłem swojego jako 1.9 TD a gdy przyszło do pierwszej obsługi to okazało się że to 2.5 TD :idea .
5. Tak jak wspominali koledzy wcześniej... Przy zakupie kampera z tamtych lat najważniejszy jest stan zabudowy (pomijając to czy akurat dany układ środka Ci pasuje). Mechanikę zawsze da się naprawić nie za wysokimi nakładami ale z zabudową jest dużo gorzej.

Mam nadzieję że znajdziesz coś fajnego dla siebie. Pytaj i korzystaj z podpowiedzi kolegów z forum bo większość albo miała albo jeszcze użytkuje te modele.
Powodzeania w poszukiwaniach :spoko

dawmer - 2021-03-16, 20:30

Okazało się że to zwykły 1.9d bez turbo 70KM.
Ehhh ...

yamah - 2021-03-16, 21:58

dawmer napisał/a:
Może znajdzie się chętny który mieszka niedaleko Starachowic i obejrzy kamperka?? .

Jeśli będziesz zdecydowany to mogę podjechać i zerknąć :-P (mam 30 km)..1,9 :-/ cóż..jechał z nami kolega takim silnikiem do Grecji przez Rumunię i Transalpine zrobił bez problemu :shock: ..tak więc :roll:

dawmer - 2021-03-16, 22:21

Super, kiedy możesz podjechać? Daj znać jak Ci pasuje. Miałem po niego jechać w sobotę.
blue60 - 2021-03-16, 22:23

Możesz założyć, że przebiegi podawane w ogłoszeniach przy tych starszych samochodach to fikcja.
Wszystkie na otomoto mają podane 130- 160 tys.
Samochody 25-30 letnie jeżeli były mało używane to mają minimum 300-350.Przy takim przebiegu silniki bez turbiny mogą być jeszcze w dobrym stanie.Fiat bedzie ciekł, ale jeżeli byłby to Peugeot albo Citroen to może być suchy.
Citroen i Peugeot produkowały w tamtym czasie 2,5D bez turbiny o mocy 75 HP.Były to bardzo żywotne motory, nawet z przebiegami 600-700 tys. miały moc i nie brały oleju.

andi at - 2021-03-17, 03:46

dawmer napisał/a:
Super, kiedy możesz podjechać? Daj znać jak Ci pasuje. Miałem po niego jechać w sobotę.

A może lepiej umówić się i podjechać .Yamh pomorze ci w oględzinach i powie o co chodzi .
No i ostudzi jak co twój zapał wiadrem wody :haha: :spoko

yamah - 2021-03-17, 06:56

dawmer napisał/a:

Podaj namiary tego kampera ( nie widzę w portalach ogłoszeniowych)..mogę podjechać o każdej porze jak tylko odpowiada to sprzedającemu, ewentualnie dzwon na : 796 251 057.

EwaMarek - 2021-03-17, 07:53

dawmer, Przez to że słaby silnik to nie ma chętnych - może i jest dobry :-) - MOŻE...
dawmer - 2021-03-17, 17:52

yamah dzięki za pomoc.
Kamper okazał się złomkiem.
Także poszukiwania kontynuuje, będę opisywać co znalazłem.

erni - 2021-03-17, 19:02

Dawmer zerknij na ten https://www.olx.pl/oferta...D5-IDJ03IN.html wygląda ciekawie,powodzenia.
EwaMarek - 2021-03-17, 19:18

dawmer, co za wady znalazłeś?
yamah - 2021-03-18, 11:27

EwaMarek napisał/a:
dawmer, co za wady znalazłeś?

To pytanie do mnie gdyż po oględzinach odradziłem koledze zakup tego strucla .Musiałbym napisać tu wykładnie operatywną kupna-sprzedaży że dać obraz transakcji u takiego gościa Jedno mnie jeszcze dziwi, dlaczego co nie którzy ludzie (sprzedawcy) nie maja w ogóle do siebie szacunku :shock: .Szuka taki baran głupszego od siebie :zastrzelic Kolega dawmer miał do przejechania 800 km a niby-kamper nie był nawet przygotowany do oględzin :shock: a idiotyczne odpowiedzi (nie wiem) na pytania : skąd ta dziura ? dlaczego tyle silikonu ? dlaczego ten silnik tak tłucze metalicznie ? świadczą że mamy do czynienia z nisko wartościowym krętem-ćwokiem,a kampera traktuje jak.. :-/ coś co się zużywa a potem wyrzuca :gwm Wypełnienie alkowy,starymi ciuchami itp. aby nie wejść i przyjrzeć się z bliska zaciekom..rozbawiło nas ;) Wrzucę później kilka zdjęć dla ostrzeżenia innych przed próbą zakupu a nawet oględzin (szkoda czas). :spoko .
Dziś lub jutro kolega dawmer pochwali się pewnie innym nabytkiem :chytry :spoko

yamah - 2021-03-18, 17:11

Kilka zdjęć owego pojazdu :

EwaMarek - 2021-03-18, 17:25

eee tak źle nie wygląda , widziałem gorsze :( Dawno nie słyszałem tak ładnego klekotu silnika :-P

Ale nie wiadomo co jest w ścianach ...

yamah - 2021-03-18, 18:11

EwaMarek napisał/a:

Ale nie wiadomo co jest w ścianach ...

Ooo..jakby jakieś "świnki" znalazł :chytry to może zrekompensowało by niedziałające ogrzewanie wody,lodówkę :szeroki_usmiech które cyt: -Panie one chodził jak byłem w Zakopanem, i papiery mom z przeglądu gazownika- :haha:

Socale - 2021-03-18, 21:28

A za co Ty ich tak sprayem po oczach... atakowali? :mrgreen:
Ja bym ten egzemplarz nawet i kupił, (gdyż pierwszy mój kamper wcale lepszy nie był https://www.camperteam.pl...pic.php?t=14744 )
ale w cenie takiej, żeby koszty napraw wad umożliwiły odsprzedaż z zyskiem jeśli komercyjnie lub chociaż na zero jeśli po roku/dwóch podczas naturalnej zmiany kampera na kolejnego.

yamah - 2021-03-18, 22:23

Socale napisał/a:
A za co Ty ich tak sprayem po oczach... atakowali? :mrgreen:
.

Dobrze że sprayem :bigok a nie nowym nabytkiem ..na takiego :2kc :haha:

dawmer - 2021-03-20, 06:19

Kupiony.
Dziękuję za pomoc a w szczególności yamah.

erni - 2021-03-20, 09:12

Gratulacje
Zawsze pierwsza przygoda z karawaningiem jest najbardziej emocjonującą, daj więcej szczegółów i zdjęć, jaki silnik cena itd
Do zobaczenia na trasie.

EwaMarek - 2021-03-20, 09:16

JA CIE :shock: taki był nasz pierwszy kamper :-P

i poszedł do Warszawy ok 13 lat temu

grzechotnik2 - 2021-03-20, 11:52

Gratuluję zakupu i do zobaczenia na trasie :spoko
dawmer - 2021-03-20, 12:08

Wydaje mi się że to jest Twój, bo gość miał go 13lat. 🤣

Jakieś szczegóły odnośnie auta??😎

yamah - 2021-03-20, 12:09

dawmer napisał/a:
Kupiony.
Dziękuję za pomoc a w szczególności yamah.

dawmer :bigok najważniejsze to że jesteście zadowoleni :lol: i życzę Wam samych pięknych i niezapomnianych podróży :spoko
Cytat:
EwaMarek
PostWysłany: Dzisiaj 9:16 Temat postu:
JA CIE :shock: taki był nasz pierwszy kamper :-P

i poszedł do Warszawy ok 13 lat temu

bo to pewnie ten :ok .. i był tyle lat w jednych rękach :roll:

darek 61 - 2021-03-20, 14:15

Miałem do niedawna podobnego tez tej firmy.Zabudowa bardzo solidnie zrobiona,na pewno solidniejsza od tej co mam teraz.Jeżeli jest suchy to będziecie zadowoleni.Silnik może i słaby,ale pamiętaj wasze wakacje zaczynają się od momentu wyjazdu tak że nie ma co się spieszyć.
EwaMarek - 2021-03-20, 15:43

dawmer, Możesz wysłać fotki tyłu i co nieco ze środka?

Chyba że w karcie pojazdu pierwszy właściciel w Polsce to Marek S Czołowo :?:

dawmer - 2021-03-20, 17:49

Mam w Karcie Pojazdu Marek Ireneusz S😉
EwaMarek - 2021-03-20, 19:51

:wyszczerzony: :wyszczerzony: No to kupiłeś pierwszego naszego kampera. Możesz wysłać fotki jak wygląda z zewnątrz i w środku?

Na PW podaj ile dałeś :?: bo jestem ciekaw bardzo.

Widziałem go kilka razy w Łebie spacerując w porcie jachtowym. Co roku na kempingu Morskim (polecam) koczujemy przyczepą kempingową. Wtedy wyglądał tak jak go sprzedaliśmy.

Tu widzę na zdjęciu że ma skatowany zderzak. Ja jak go kupiłem to miał zrobione : wypolerowaną kabinę, zderzak przedni odnowiony i pomalowany. Naklejone nowe logo BURSTNER . Panele położyłem na ścianie w łazience. Coś grzebałem w elektryce bo przekaźniki nie działały i chyba porobiłem na krótko...

Okno przednie na alkowie było pęknięte i je skleiłem. Podklejałem chyba mocowania od relingów dachowych. No i widzę ż facet skrzyni z dachu nie zdjął. Bardzo ważny ten kuferek bo tam stół i krzesła lądowały dlatego że na dole nie było żadnego większego boksu.

WADY - zaczęła gnić od dołu tylna ściana i głównie dlatego go sprzedałem. Ciekawe czy facet to naprawił? No chyba że był garażowany to może i wytrzymał do tego czasu...

EwaMarek - 2021-03-20, 20:05

fotki
yamah - 2021-03-20, 20:25

dawmer napisał/a:
Mam w Karcie Pojazdu Marek Ireneusz S😉

No i sprawdza się powiedzenie : "Jaki ten świat mały" :spoko

EwaMarek - 2021-03-20, 20:34

yamah, Miałem w swoim życie wiele różnych samochodów ale tego widzieliśmy kilka razy po sprzedaniu no i teraz po tylu latach. SZOK :bigok ale i miłe uczucie :hello
Kazik II - 2021-03-20, 23:39

darek 61 napisał/a:
Miałem do niedawna podobnego tez tej firmy.Zabudowa bardzo solidnie zrobiona,na pewno solidniejsza od tej co mam teraz.Jeżeli jest suchy to będziecie zadowoleni.Silnik może i słaby,ale pamiętaj wasze wakacje zaczynają się od momentu wyjazdu tak że nie ma co się spieszyć.

Też uważam, że Burstnery z tamtych lat były bardzo solidnie wykonane. Blachy poszycia karbowane i bardzo grube. Miałem kiedyś przyczepę tej marki z ok. 1990r i mogę powiedzieć że jak ruski czołg. Nie gniotsa nie łamiotsa Walnąłem pewnego razu ciężką kantówką niechcący z półobrotu w ścianę i struchlałem - a tam tylko leciutkie zadrapanie. Więc nawet jeśli pojazd tej marki ma jakieś felery - to warto go naprawiać.

dawmer - 2021-03-21, 05:49

Która ściana gniła? to się temu przyjrzę.

Teraz jest troszkę w gorszym stanie niż 13lat temu 😉.
Do zrobienia: szoferka progi od środka kabiny pod nakładkami dziury, przeciek w alkowie, sprawdzić podłogę bo w jednym miejscu wydaje mi się miękko to wszystko jak się zrobi cieplej. Na teraz idzie mechanika: rozrząd, paski, uszczelnienie pompy oleju, sprawdzenie/regeneracja pompy wtryskowej i wtryskiwaczy, uszczelniacze połosi, oleje, płyny.

Auto będzie miało odnowioną kabinę, poklejony zderzak, drobny lifting oświetlenia środka i jakieś babskie rzeczy zasłonki, firanki itp 😉.

Ale to już w innym temacie będę opisywać.

ŚWIAT JEST MAŁY I DOBRZE ŻE KAMPER TRAFIŁ NA MNIE BO LUBIĘ DŁUBAĆ PRZY KLASYKACH.

Jeśli ktoś ma jakieś rady odnośnie remontu z miłą chęcią poczytam...
pozdrawiam

EwaMarek - 2021-03-21, 08:03

Poproszę fotki.

Po tylu latach i tak wygląda ładnie z zewnątrz.
CO do ściany tylnej to na pewno od strony klapy kasety wc i chyba za lodówką. Teraz nie pamiętam.
Po tylu latach to by trzeba całą ścianę sprawdzić... Ważne żeby blacha zewnętrzna nie utleniła się i dziury nie zrobiły.

Posprawdzaj wszystkie okna bo często cieknie przy uszczelkach. W tym nic nie było ale w następnym też Burstner były pod cieki ale dopiero jak kasety roletek sie zdjęło. Jeśłi chcesz zrobić remont kapitalny zabudowy to tak jak na forum było gdzieś opisane- zrywasz wszystkie uszczelnienia narożne wyjmujesz włazy dachowe i boczne. Podklejasz od nowa.
Ciekaw jestem czy to okienko dachowe nad siedzeniem w środku dobrze zamontowałem czy też cieknie???

dawmer - 2021-03-21, 11:43

O które okno Ci chodzi? Jest jedno nad kuchnią i wentylatorek w alkowie.

Dziś umyłem silnik i nadkola. Jest kilka dziurek ale tragedii niema, pewnie całą kabinę pomaluję.

Zabudowę sprawdzę jak mróz puści, ale pewnie teraz prace doraźne a po sezonie remont całości.

EwaMarek - 2021-03-21, 12:26

ups to pomyliłem. W drugim kamperze wstawiłem dodatkowe okno .
Jak z fotkami?

Ja jeszcze na tyle miałem ramę ze skrzynią plastikową ale poszła do drugiego kampera z nim potem sprzedana.
Przedsionek facet dał? Był szyty specjalnie po wymiar.

dawmer - 2021-03-21, 13:45

A oto zdjęcia.

być może boczki do markizy są w bagażniku dachowym.

EwaMarek - 2021-03-21, 14:01

SUPER :lol:

Nawet zasłony zostawił. Zdjęta jest zasłona kabiny ale lepie załóż bo w zimne dni nie dogrzejesz całości. Reszta bez zmian jedynie wiatraczek dołożyć nad alkową.

Na zewnątrz lampy oświetleniowe z tyłu i po lewej też się uchowały.

Pamiętam że przy kaperze w Łebie była deska windsurfingowa - stąd te naklejki na tyle.

Nie odklejaj 80tki bo tam jest dziura - ale to już było wcześniej :-(

Naklejki Camper Team też się zachowały.

Jedynie ten tył mnie martwi bo skoro sa panele w łazience i nic nie było robione w ścianie kuchennej to ..... :gwm nieciekawie.

EwaMarek - 2021-03-21, 14:05

dawmer, przeczytaj wiadomość na PW