|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - Owiewka drzwi bocznych w vanie.
Bożka-Witek - 2021-03-20, 09:33 Temat postu: Owiewka drzwi bocznych w vanie. Czy ktoś ma w swoim kampervanie owiewkę na drzwi boczne przesuwane ?
Jak ona się sprawdza, czy warto montować?
Problem jest taki, że podczas deszczu przy otwarciu drzwi wlatuje woda do wewnątrz. Rzadko mamy rozłożony daszek.
Szukałam takiej owiewki ale nie znalazłam . Są tylko na drzwi szoferki.
Myślałam o zamówieniu wydruku w 3D ale nie jestem przekonana czy to ma sens, nie mówiąc o trudności w znalezieniu wykonawcy. Może możecie kogoś polecić z w miarę, krótkim terminem wykonania w okolicy Katowic, Śląska?
wlodo - 2021-03-20, 10:10
Taki urok drzwi odsuwanych Możesz sobie trochę zminimalizować problem przyklejając na górze otworu drzwiowego uszczelkę, na samym brzegu. Działa ona tak, że przy zamkniętych drzwiach woda płynąca po boku nie dostaje się w okolice uszczelki drzwi. A przy otwartych spływająca woda skapuje o te 5 cm wcześniej i powinna minąć próg. Uszczelka dowolna ale z tych wyższych/grubszych, jakaś drzwiowa, bramowa.
Darek Szczecin - 2021-03-20, 10:41
Można taką lampkę na drzwi przylepić jak na foto, po niej spływa woda, lub po całej długości auta listwę kedrową na butyl przykleić i lekko nitami przyłapać. ja tak zrobię teraz pomimo montażu markizy a w kedrę zawsze można coś wsunąć jak się ma ochotę
Bożka-Witek - 2021-03-20, 13:20
Jeżeli nawet dałabym taką lampę to i tak bokiem pionowym zalewa. Odległość drzwi od ściany po otwarciu to nawet więcej niż 10 cm.
Myślałam o owiewce z tworzywa wykonanej pod kątem prostym czyli osłaniającej też bok przyklejonej do blachy.
Czy ktoś coś takiego stosuje?
Bożka-Witek - 2021-03-20, 13:21
Kedre mam ale nic nie daje.
maxiek - 2021-03-20, 15:34
Nie do końca rozumiem w czym jest problem, mam dokładnie taka lampkę nad drzwiami i mi woda nie skapuje do środka. Nic się złego nie dzieje.
Bożka-Witek - 2021-03-20, 19:45
Lampy takiej raczej nie chcę ale jakbyś mógł dać na nią namiar to proszę. Może zastosuję.
Jak pisałam wole owiewkę poziomą i pionową w jednym.
Bożka-Witek - 2021-03-20, 19:47
Jak się przypatrzyłam na zdjęciu jest markiza i ona daje blokadę dla wody. Przecież jest dosyć szeroka.
Darek Szczecin - 2021-03-21, 01:16
w sumie , osoby które chciały pomóc czują się zagubione, tak jak i ja, o co ci konkretnie chodzi ???
SlawekEwa - 2021-03-21, 08:08
witek napisał/a: | Problem jest taki, że podczas deszczu przy otwarciu drzwi wlatuje woda do wewnątrz. Rzadko mamy rozłożony daszek. |
I jak nie rozłożysz markizy ok 30cm to "żebyś stawał na głowie" to i tak będzie zaciekało do środka.
zbyszekwoj - 2021-03-21, 09:25
Ta lampka interesujaca -Jakiś namiar by sie przydał i mnie.
U zagraniczniaków podpatrzyłem specjalne owiewki ale bardzo sie nie interesowałem. Obok mnie stał Francuz z Rapido na busie.
Darek Szczecin - 2021-03-21, 10:09
zbyszekwoj napisał/a: | Ta lampka interesujaca -Jakiś namiar by sie przydał i mnie.
U zagraniczniaków podpatrzyłem specjalne owiewki ale bardzo sie nie interesowałem. Obok mnie stał Francuz z Rapido na busie. |
proszę
https://www.frankana.de/d....html#v_052_162
cena jak zwykle kosmos
mwservice - 2021-03-21, 12:31
Tu masz taką listwę (w DE): https://www.womotech.net/...mper-und-boxer/
Dużo taniej, ale bez światła.
Bożka-Witek - 2021-03-22, 19:52
Dziękuję wszystkim za rady ale jednak zamówię wydruk w 3D.
darek 61 - 2021-03-22, 20:31
witek napisał/a: | Dziękuję wszystkim za rady ale jednak zamówię wydruk w 3D. |
To ma przeszło metr,chyba ciężko o taką drukarkę.Może spacer do sklepu budowlanego,na dziale elektrycznym są tak zwane korytka.Można by było rynienkę zrobić.
Tak właściwie to chyba jakaś nowość i niewielu wie o co chodzi.
jb - 2021-03-28, 07:30
Zainspirowany dyskusją zrobiłem to.
Kupiłem korytko instalacyjne o wymiarach 32x15 mm. Część dolną korytka w kształcie litery U pozbawiłem jednego ramienia i powstała litera L. Na taśmę dwustronnie klejącą 12 mm szerokości wkleiłem w górną belkę otworu drzwi bocznych. Tak to wygląda:
https://www.znamiotemikamperem.pl/zdjecia/
jak działa? Zobaczymy poczekam na deszcz.
Z tym wklejaniem zdjęć do postu to jakiś koszmar. Kiedyś raz nawet mi się udało ale już widocznie zapomniałem jak.
SlawekEwa - 2021-03-28, 12:04
jb napisał/a: | jak działa? |
Słabo krzywizna otworu drzwi zbyt duża. Markiza wysunięta kilka decymetrów dopiero pomaga.
marek s - 2021-03-28, 21:10
Takie korytko nic nie daje i tak woda będzie lecieć jak pada tylko wysunięcie rolety po za obrys drzwi daje rezultat
Bożka-Witek - 2021-03-29, 11:28
marek s napisał/a: | Takie korytko nic nie daje i tak woda będzie lecieć jak pada tylko wysunięcie rolety po za obrys drzwi daje rezultat |
jb - 2021-04-06, 23:11
Panowie pesymiści nie macie racji. Nawet tak niewielka ochrona - 2 cm "daszka" pozwala rozszczelnić drzwi boczne czyli otworzyć je bez przesuwania i nic nie kapie do środka. Efekt osiągnięty, wentylacja zapewniona. Na teraz jednak nie odcinałbym korytka do litery L a przykleił jako U jednym bokiem tuż powyżej wnęki. Korytko pracowałoby całą szerokością 32 mm.
Bożka-Witek - 2021-04-07, 11:42
marek s napisał/a: | Takie korytko nic nie daje i tak woda będzie lecieć jak pada tylko wysunięcie rolety po za obrys drzwi daje rezultat |
jb - 2021-04-07, 12:15
Widać, że wiesz swoje i już. Słowami klasyka: nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne to czarne.
|
|