Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Owiewka drzwi bocznych w vanie.

Bożka-Witek - 2021-03-20, 09:33
Temat postu: Owiewka drzwi bocznych w vanie.
Czy ktoś ma w swoim kampervanie owiewkę na drzwi boczne przesuwane ?
Jak ona się sprawdza, czy warto montować?
Problem jest taki, że podczas deszczu przy otwarciu drzwi wlatuje woda do wewnątrz. Rzadko mamy rozłożony daszek.

Szukałam takiej owiewki ale nie znalazłam . Są tylko na drzwi szoferki.
Myślałam o zamówieniu wydruku w 3D ale nie jestem przekonana czy to ma sens, nie mówiąc o trudności w znalezieniu wykonawcy. Może możecie kogoś polecić z w miarę, krótkim terminem wykonania w okolicy Katowic, Śląska?

wlodo - 2021-03-20, 10:10

Taki urok drzwi odsuwanych :wyszczerzony: Możesz sobie trochę zminimalizować problem przyklejając na górze otworu drzwiowego uszczelkę, na samym brzegu. Działa ona tak, że przy zamkniętych drzwiach woda płynąca po boku nie dostaje się w okolice uszczelki drzwi. A przy otwartych spływająca woda skapuje o te 5 cm wcześniej i powinna minąć próg. Uszczelka dowolna ale z tych wyższych/grubszych, jakaś drzwiowa, bramowa.
Darek Szczecin - 2021-03-20, 10:41

Można taką lampkę na drzwi przylepić jak na foto, po niej spływa woda, lub po całej długości auta listwę kedrową na butyl przykleić i lekko nitami przyłapać. ja tak zrobię teraz pomimo montażu markizy a w kedrę zawsze można coś wsunąć jak się ma ochotę :spoko
Bożka-Witek - 2021-03-20, 13:20

Jeżeli nawet dałabym taką lampę to i tak bokiem pionowym zalewa. Odległość drzwi od ściany po otwarciu to nawet więcej niż 10 cm.
Myślałam o owiewce z tworzywa wykonanej pod kątem prostym czyli osłaniającej też bok przyklejonej do blachy.
Czy ktoś coś takiego stosuje?

Bożka-Witek - 2021-03-20, 13:21

Kedre mam ale nic nie daje.
maxiek - 2021-03-20, 15:34

Nie do końca rozumiem w czym jest problem, mam dokładnie taka lampkę nad drzwiami i mi woda nie skapuje do środka. Nic się złego nie dzieje.
Bożka-Witek - 2021-03-20, 19:45

Lampy takiej raczej nie chcę ale jakbyś mógł dać na nią namiar to proszę. Może zastosuję.
Jak pisałam wole owiewkę poziomą i pionową w jednym.

Bożka-Witek - 2021-03-20, 19:47

Jak się przypatrzyłam na zdjęciu jest markiza i ona daje blokadę dla wody. Przecież jest dosyć szeroka.
Darek Szczecin - 2021-03-21, 01:16

w sumie , osoby które chciały pomóc czują się zagubione, tak jak i ja, o co ci konkretnie chodzi :?: ???
SlawekEwa - 2021-03-21, 08:08

witek napisał/a:
Problem jest taki, że podczas deszczu przy otwarciu drzwi wlatuje woda do wewnątrz. Rzadko mamy rozłożony daszek.

I jak nie rozłożysz markizy ok 30cm to "żebyś stawał na głowie" to i tak będzie zaciekało do środka.

zbyszekwoj - 2021-03-21, 09:25

Ta lampka interesujaca -Jakiś namiar by sie przydał i mnie.

U zagraniczniaków podpatrzyłem specjalne owiewki ale bardzo sie nie interesowałem. Obok mnie stał Francuz z Rapido na busie.

Darek Szczecin - 2021-03-21, 10:09

zbyszekwoj napisał/a:
Ta lampka interesujaca -Jakiś namiar by sie przydał i mnie.

U zagraniczniaków podpatrzyłem specjalne owiewki ale bardzo sie nie interesowałem. Obok mnie stał Francuz z Rapido na busie.

proszę :ok
https://www.frankana.de/d....html#v_052_162

cena jak zwykle kosmos

mwservice - 2021-03-21, 12:31

Tu masz taką listwę (w DE): https://www.womotech.net/...mper-und-boxer/

Dużo taniej, ale bez światła.

Bożka-Witek - 2021-03-22, 19:52

Dziękuję wszystkim za rady ale jednak zamówię wydruk w 3D.
darek 61 - 2021-03-22, 20:31

witek napisał/a:
Dziękuję wszystkim za rady ale jednak zamówię wydruk w 3D.

To ma przeszło metr,chyba ciężko o taką drukarkę.Może spacer do sklepu budowlanego,na dziale elektrycznym są tak zwane korytka.Można by było rynienkę zrobić.
Tak właściwie to chyba jakaś nowość i niewielu wie o co chodzi.

jb - 2021-03-28, 07:30

Zainspirowany dyskusją zrobiłem to.
Kupiłem korytko instalacyjne o wymiarach 32x15 mm. Część dolną korytka w kształcie litery U pozbawiłem jednego ramienia i powstała litera L. Na taśmę dwustronnie klejącą 12 mm szerokości wkleiłem w górną belkę otworu drzwi bocznych. Tak to wygląda:

https://www.znamiotemikamperem.pl/zdjecia/

jak działa? Zobaczymy poczekam na deszcz.

Z tym wklejaniem zdjęć do postu to jakiś koszmar. Kiedyś raz nawet mi się udało ale już widocznie zapomniałem jak.

SlawekEwa - 2021-03-28, 12:04

jb napisał/a:
jak działa?

Słabo :( krzywizna otworu drzwi zbyt duża. Markiza wysunięta kilka decymetrów dopiero pomaga.

marek s - 2021-03-28, 21:10

Takie korytko nic nie daje i tak woda będzie lecieć jak pada tylko wysunięcie rolety po za obrys drzwi daje rezultat
Bożka-Witek - 2021-03-29, 11:28

marek s napisał/a:
Takie korytko nic nie daje i tak woda będzie lecieć jak pada tylko wysunięcie rolety po za obrys drzwi daje rezultat

jb - 2021-04-06, 23:11

Panowie pesymiści nie macie racji. Nawet tak niewielka ochrona - 2 cm "daszka" pozwala rozszczelnić drzwi boczne czyli otworzyć je bez przesuwania i nic nie kapie do środka. Efekt osiągnięty, wentylacja zapewniona. Na teraz jednak nie odcinałbym korytka do litery L a przykleił jako U jednym bokiem tuż powyżej wnęki. Korytko pracowałoby całą szerokością 32 mm.
Bożka-Witek - 2021-04-07, 11:42

marek s napisał/a:

jb - 2021-04-07, 12:15

Widać, że wiesz swoje i już. Słowami klasyka: nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne to czarne.