Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - GRECJA

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-03-20, 15:13
Temat postu: GRECJA
Jesteśmy po 2 szczepieniach,czy będzie tzw.zielony paszport :?: Niestety jak się uda to dopiero latem,bo nam idzie wolno ,a trochę mamy prac domowych,no i kamper do przeglądu i jazda do Włodka w N Sączu :haha:
Kto jeszcze tęskni za Grecją :?:
Nie wiem dlaczego miesiąc czasu nie mogłam zalogować się forum :?:
Za to na fejsie jest ok.Pozdrawiam Barbara Muzyk

Pawko - 2021-03-20, 16:14
Temat postu: Re: GRECJA
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:

Kto jeszcze tęskni za Grecją :?:

Wróciliśmy w połowie grudnia i też już tęsknimy za ciepełkiem, zaraza trochę wszystko komplikuje.
Pozdrawiamy

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-03-20, 16:37

Czyli byliście trochę dłużej ale jakoś nie skontaktowaliśmy się :roza:
kalinin - 2021-03-20, 16:43

Jesteśmy po 2 szczepieniach i w aplikacji mObywatel mam potwierdzenie szczepienia kodem QR z moim zdjeciem. Czy to wystarczy jako "paszport sanitarny" Ciagnie nas do Grecji bardzo, ale co z tranzytem?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-03-20, 16:56

Ja po tylu latach teraz pisze mało na forum,ale facebok pokazał że tranzyt,Albania,Macedonia,w TV pokazali busika który był w Albanii a teraz w Macedonii.
Bliżej sezonu na pewno coś napiszą kumaci KOLEDZY :roza:

Wieluniak_1 - 2021-03-20, 18:13

My też za słońcem Grecji tęsknimy. Ale czy w tym roku się uda to nie wiem.
ZbigStan - 2021-03-20, 18:16

Też tęsknimy a Grecją. Jak co roku chcemy tam być po połowie września. Mam nadzieję, że po szczepieniach sytuacja się unormuje i bez przeszkód będzie można przekraczać granice. Pozdrawiam.
zbyszekwoj - 2021-03-21, 10:34

W końcu jakieś paszporty dadzą jak będzie brakowało chętnych do szczepień. Jakaś marchewka musi być. :spoko
007jędruś - 2021-03-21, 12:17

Grecja 14 maja otwiera sezon turystyczny. Zaszczepieni wjadą bez testów, cały artykuł tutaj :

https://turystyka.rp.pl/noclegi/hotele/56504-minister-turystyki-grecji-14-maja-otwieramy-sezon-letni-test-obowiazkowy?doing_wp_cron=1616324648.2450499534606933593750

Z innego źródła:

Ważna informacja dotycząca nadchodzącego sezonu w Grecji.
Start od 14 maja!
Aby w tym roku przylecieć do Grecji na wakacje trzeba mieć dwa szczepienia, być ozdrowieńcem lub mieć negatywny wynik testu.
Uznawane będą testy PCR lub testy antygenowe (ważne 72 godziny przed przylotem).
Akceptacja testów antygenowych (tańszych), to wspaniała informacja!

jedrek49 - 2021-03-26, 13:03

Witam
W zeszlym roku mialem jechac na wiosne do Grecji ,ale wirus i ciezka choroba siostry zmusily mnie do rezygnacji ,Teraz jestem po pierwszej dawce szczepienia ,za miesiac druga i chce jechac .w maju lub czerwcu na dluzej,Ciekaw jestem jak beda wygladaly paszporty zielone na UE,Pozdrawiam

Kitty - 2021-04-01, 12:13

Właśnie pytałam już w wątku odnośnie santorini, jakie Grecja teraz ma regulacje? Muszą być szczepienia, czy wystarczy test?
samotny wilk - 2021-04-01, 13:06

Kitty napisał/a:
jakie Grecja teraz ma regulacje? Muszą być szczepienia, czy wystarczy test?

Wszystko jest na oficjalnej stronie rządowej gov.pl

https://tiny.pl/r27dl

Ja na tę stronę przed każdym wyjazdem, zaglądam od zawsze. W dzisiejszych czasach bez tego, ani rusz. Praktyczna realizacja obostrzeń w poszczególnych krajach to inna bajka.

Gazetowe zapowiedzi to nie oficjalna decyzja.
:spoko

blue60 - 2021-04-10, 23:44

Zasada jest prosta.Do wakacji trzeba się zaszczepić i i będzie droga wolna.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-04-14, 13:09

Hola,hola,my mamy dwa szczepienia oraz dwie małe kartki, COMIRNATY,szczepionkę mRNA....
na drugiej stronie pisze,zeskanuj kod aby otrzymać dodatkowe informacje....myśle że to za mało,a kiedy będą tzw,paszporty :?: :?:

jedrek49 - 2021-04-15, 06:47

Ja mam jedno szczepienie za sobą,drugie 22 kwietnia,też mnie i interesuje wyjazd do Grecji,Turcji lato jesień 2021,mam w telefonie elektroniczny dowód rej prawo jazdy,teraz czekam na kod w sprawie szczepienia.Jezeli ktoś wie w tej sprawie proszę o informację tutaj
Jedrek49

andi at - 2021-04-15, 12:54

[quote="jedrek49"]Ja mam jedno szczepienie za sobą,drugie 22 kwietnia,też mnie i interesuje wyjazd do Grecji,Turcji lato jesień 2021,mam w telefonie elektroniczny dowód rej prawo jazdy,teraz czekam na kod w sprawie szczepienia.Jezeli ktoś wie w tej sprawie proszę o informację tutaj
Jedrek49[/quote

Ci z południa nawet po szczepieniu nie mają prawa wyjazdu z PRL a co dopiero wjazd do Grecji .Jest ustawa :haha: :bukiet:

ZEUS - 2021-04-15, 13:02

andi at napisał/a:
nie mają prawa wyjazdu z PRL

WOW... głęboko sięgasz... :szeroki_usmiech :spoko

zbyszekwoj - 2021-04-15, 13:31

Hola,hola,my mamy dwa szczepienia oraz dwie małe kartki, COMIRNATY,szczepionkę mRNA....
na drugiej stronie pisze,zeskanuj kod aby otrzymać dodatkowe informacje....myśle że to za mało,a kiedy będą tzw,paszporty :?: :?:

Na życzenie dają przy drugim szczepieniu na aplikację do telefonu. Nie sa to co prawda unijne (te maja być pod koniec czerwca). Czy będa je respektowac w innych krajach? :niewiem:

jedrek49 - 2021-04-16, 11:54

andi---nie rozumiem twojego bredzenia,czyzby wirus siadl ci na golwe?
andi at - 2021-04-16, 13:44

jedrek49 napisał/a:
andi---nie rozumiem twojego bredzenia,czyzby wirus siadl ci na golwe?

Sorki ale do lata i jesieni to wszystko się zmieni i teraz co to za pytanie ?
A dożyjemy do lata ?
Na końcu jest takie coś :haha: :bukiet:
Uśmiechnij się i zadaj pytanie w lipcu :spoko

ZbigStan - 2021-04-16, 16:02

Ja wolę widzieć, że szklanka jest w połowie pełna.
W ubiegłym roku Covid bardziej przerażał, a podróże były możliwe, w tym dojdą szczepienia i możliwości podróży powinny być większe.
Pozdrawiam.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-04-16, 19:55

zbyszekwoj napisał/a:

Na życzenie dają przy drugim szczepieniu na aplikację do telefonu. Nie sa to co prawda unijne (te maja być pod koniec czerwca). Czy będa je respektowac w innych krajach? :niewiem:

Zaraz w poniedziałek pojade do miejsca naszego szczepienia w sprawie tej aplikacji w teleonie :!:

andrzej627 - 2021-04-16, 22:11

w sprawie tej aplikacji w teleonie

W sprawie aplikacji to chyba najpierw trzeba iść do Google Play. :mrgreen:

jedrek49 - 2021-04-17, 14:27

andi--sezon dla cieplolubnych zaczyna sie w maju ,wiec chcialbym pojechac koniec maja ,czerwiec , az do pazdziernika ,dlatego nazwalem to lato i jesien
zawsze mozna planowac i szukac mozliwosci wyjazdow bez problemow.

samotny wilk - 2021-04-17, 14:49

jedrek49 napisał/a:
sezon dla cieplolubnych zaczyna sie w maju ,wiec chcialbym pojechac koniec maja ,czerwiec , az do pazdziernika

Nie wiem, czy wytrzymasz w Grecji w miesiącach takich jak: czerwiec, lipiec, sierpień i 1 połowa września. Może już tam byłeś i masz stosowne doświadczenie. A może po prostu lubisz żar. :-P
Ja po raz 1 w Grecji byłem przed laty w maju. Grzało wtedy okrutnie. :roll: Codziennie temp. dochodziła do + 40 *C. Dobrze, że ta 1 podróż była samolotem i nocowałem w hotelu. Nad morze wychodziłem tylko rano, tak max do 10:00 i wieczorem po 19:00. W pokoju była klima i schłodzone piwo w lodówce. To mnie ratowało. Ale, klimat się zmienia. W Grecji też. Nawet na Krecie od czasu do czasu pojawia się śnieg. :roll: W późniejszych latach już na campingach było lepiej. Raz nawet lało z nieba calutkie 8 dni - non stop. Ale, ciepło było nadal.
Kilka razy byłem z córcią w okresie wakacyjnym. Wtedy nie mogłem sobie pozwolić na swobodny wybór terminu. Zauważyłem, że tak po 20 sierpnia sporo osób już opuszcza campingi. Robi się znacznie luźniej. Nie ma problemu ze znalezieniem miejsca/parceli. Jest także chłodniej.
Generalnie uważam, że dla osób starszych Grecja jest dobra wczesną wiosną, albo jesienią. Już od września w zasadzie da się żyć.
Ciepłolubni tego nie zrozumieją, zapewne. :mrgreen:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-04-17, 17:47

Upały bywaja też na początku września,tak było w 2020 jak czekalismy koniec sierpnia w Bułgarii na badanie,w Rupite
grama cienia,a woda ukrop :?: Teraz wszystko sie zmienia,pogoda wariuje,trudno coś przewidzieć.
Zobaczymy byle wjechać, z jak najmniejszymi problemami.Jak się nie ma dużych zobowiazań,wolny czas to lepiej jechać raz na dłużej,a nie tak jak my wiosna potem jesień,bo dojazd jest męczący :haha:

ZbigStan - 2021-04-17, 22:10

W drugiej połowie września kolejny raz doświadczyliśmy deszczów i huraganu, ale później było przyjemnie.

Pozdrawiam.

jedrek49 - 2021-04-18, 08:49

Samotny Wilku,w Grecji byłem już kilka razy,o różnych porach,wiosna,lato,jesień,maj czerwiec polowa sierpnia,wrzesień,jest ciepło znośnie .Lipiec i sierpień gorące miesiące,ale ja nie biwakuje na kempingu,,lubię wolność,swobodę,staje nad morzem,blisko wody,gdzie jest bryza,wiaterek raz od mórz,raz od ladu,jest wtedy super.Rozumiem,jedni wola kempingi, drudzy na dziko,W jednym miejscu stoję najwyżej 3 dni, byłem na Krecie,Korfu,wszędzie na dziko,Jeżdżę z 2 dużymi psami,są one moimi ochroniarzami.pozdrawiam[ :pifko
samotny wilk - 2021-04-18, 12:33

jedrek49 napisał/a:
Rozumiem,jedni wola kempingi, drudzy na dziko

Też lubię i staję na dziko. Wyjątkiem były wyjazdu z dzieckiem, wtedy tylko na campingach. Też i to nie raz byłem na Krecie.

jedrek49 napisał/a:
Jeżdżę z 2 dużymi psami,są one moimi ochroniarzami

W takim układzie przy Tobie warto stanąć. Ochrona gwarantowana. No bo, moja malutka Zuzia (pinczerka miniaturowa) raczej nie ochroni. Teraz będzie chroniona też. :mrgreen:

Do zobaczenia gdzieś w Grecji, razem z naszymi 3 psami. :spoko

ZbigStan - 2021-04-18, 15:47

W Grecji jak stoisz na dziko, to psy same się zjawiają, a jak go nakarmisz to pod kamperem będzie nocował.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-04-18, 19:12

No to nie reguła plaza Kokivias jest wyjątkiem,wiemy to bo tyle lat podrużujemy po całej Grecji z naszym puszkiem który jest kopulantem.
W Kokiwias/czerwona plaża/ mieszkajacy tam niemiec wysterylizowal 2 suki,jedną ktoś przygarnął a ta wieksza jest.Najlepiej jak po sezonie jesteśmy jedynym kamperem i wtedy suka zachowuje sie jak by była nasza,a ja płacze jak żegna sie z nami :lamiesz

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-04-18, 19:48

Kiepsko z moją pamiecą,szukam ale tylko znalazlam 1 fote na forum z Grecja 2019,nie mam ani na pulpicie,ani w telefonach,jednak jak był aparat to foty wklejało sie do komputera lub zostawały podpisane karty,a teraz pustka w głowie,nie ma fot :?: :?:
Mirka może przeczytasz mój wpis Ty na pewno masz foty tej pieknej mniejszej suki z plaży w Kokivias.
Grecjo kiedy Cie zobaczę :haha:

yamah - 2021-04-18, 19:57

ZbigStan napisał/a:
W Grecji jak stoisz na dziko, to psy same się zjawiają, a jak go nakarmisz to pod kamperem będzie nocował.

Nas tak pilnowały w Macedonii :-P przy kanionie Matka.

Mirekl61 - 2021-04-18, 20:44

Barbara Muzyk, znalazłam taki swój filmik z ubiegłego roku https://drive.google.com/file/d/1Y9NxecPdjGnBEuWLwILQDMHfSRb2fZZ8/view?usp=sharing
I zdjęcie

ZbigStan - 2021-04-18, 20:47

Mirekl61, widzę, że śledzisz temat, więc spotkanie jesienią, w Grecji pewne? Pozdrawiam.
Mirekl61 - 2021-04-18, 20:52

Sledzimy, wspominamy i tęsknimy za Grecją. Mamy nadzieję na jesienne spotkanie, a póki co pozdrawiamy :spoko
ZbigStan - 2021-04-18, 21:09

Mirekl61, Grecja to wrzesień, a teraz czekamy i szczepimy się licząc na otwarcie granic. W planach Szwecja i Francja. Pozdrawiamy.
andrzej627 - 2021-04-18, 21:30

Mirekl61 napisał/a:
Mamy nadzieję na jesienne spotkanie

Też mam taką nadzieję. :spoko

ZbigStan - 2021-04-19, 20:12

andrzej627 napisał/a:
Mirekl61 napisał/a:
Mamy nadzieję na jesienne spotkanie

Też mam taką nadzieję. :spoko

To więcej nas przy nadzieji. Pozdrawiam.

Mirekl61 - 2021-04-19, 21:01

Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie.
:shock:

LukF - 2021-04-19, 21:04

Loguję się do tematu, planujemy Grecję w czerwcu.
samotny wilk - 2021-04-19, 22:05

Coraz więcej nadziei na wakacje bez kwarantanny w Grecji:

https://tiny.pl/r83fg

Cyryl - 2021-04-19, 23:14

no tak, ale aby dojechać do Grecji trzeba przejechać parę innych krajów, a tam jak wygląda sytuacja?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-04-20, 14:25

Mirekl61 napisał/a:
Barbara Muzyk, znalazłam taki swój filmik z ubiegłego roku https://drive.google.com/file/d/1Y9NxecPdjGnBEuWLwILQDMHfSRb2fZZ8/view?usp=sharing
I zdjęcie

To nie z ubiegłego roku a 2019 wtedy pamietasz były 2 suki,duza została ta na focie a mniejsza ktoś zabrał :?:
My w Grecji jesteśmy od 2009,na plażach były gromady psów,może 3-4 lata temu sie zmieniło,absolutnie jest mniej psów,za to prawie każdy ma na podwórku.
Nie ma tak jak w np.Thermopilach było ich kilkanaście :!:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-04-20, 14:46

To co pisze samotny wilk,to jest to samo co było w zeszłym roku,Sandanski,spotkania w Rupite i dopiero granica.
Chodzi o jakieś bezproblemowe przekroczenie granic :!:

samotny wilk - 2021-04-20, 17:54

to jest to samo co było w zeszłym roku

Nieprawda. W ub.r. było zupełnie inaczej. :-P
Ja wstawiłem jedynie link do artykułu, który traktuje o aktualnych info wyjazdowych, bez kwarantanny do Grecji.
Wyjaśniają, jak działają kody QR.

Raczej w gazetach, z ogromnym wyprzedzeniem nikt nie ogłosi bezproblemowego przekraczania granic. :shock:
Przecież mamy wirusa i już nigdy nie będzie bezproblemowo (tak piszą medycy). :spoko

jedrek49 - 2021-04-24, 07:24

Witam
Jestem po drugim szczepienia,mam zaświadczenia z kodem QR .Na tym zaświadczeniu są tylko moje imiona,początek daty urodzenia,oraz kod QR,..Czy to wystarczy do przekraczania granic?Czy w tym kodzie zapisane jest wszystko co dotyczy szczepienia?.Mam też wygrana to .W telefonie w apce mobywatel wraz ze zdjęciem.jezeli ktoś wie wie ej,to proszę o napisanie tu na forum
Jedrek49

andrzej627 - 2021-04-24, 09:10

Fragment artykułu Rzeczpospolitej Na wakacje i do kina tylko z paszportem covidowym:

Cytat:
UE chce do 25 czerwca wprowadzić tzw. paszport covidowy. Ułatwiłby podróże, ale i korzystanie z kin czy stadionów.

– Jesteśmy gotowi wydawać takie certyfikaty już dziś. Mamy bazę osób zaszczepionych z unikalnym kodem QR, a więc takim, którego nie można podrobić. Ale sens tego pomysłu tkwi w możliwościach wszystkich krajów unijnych. Czekamy na rozporządzenia Komisji Europejskiej – mówi nam wysokiej rangi urzędnik z Kancelarii Premiera.

Kraje UE chcą wprowadzić „paszport covidowy" (Zielone Zaświadczenia Cyfrowe) dla swoich obywateli przed wakacjami, by umożliwić swobodniejsze podróżowanie osób zdrowych. Na szybkim stworzeniu takiego dokumentu zależy przede wszystkim tym krajom, w których turystyka stanowi ważną gałąź gospodarki. To głównie Grecja, Włochy, Hiszpania, Chorwacja, Bułgaria czy Turcja.

Premier Mateusz Morawiecki pytany w czwartek, kiedy będziemy mogli swobodnie podróżować po Europie z takim certyfikatem, przyznał, że „rozmowy na poziomie UE prowadzone są na etapie wstępnym", a problemem jest dostępność szczepień. „Nie ma jeszcze w Europie, w całej UE takiej sytuacji, że zaszczepić się może każdy, kto chce" – powiedział szef rządu.

Dyskusje na temat szczegółów od wielu miesięcy toczą się na forum grupy roboczej Rady UE. Główne zasady są już znane – certyfikat będą dostawać osoby, które przechorowały Covid-19, są zaszczepione podwójną dawką szczepionki lub mają negatywny wynik testu. Nie będą one m.in. musiały odbywać kwarantanny, która obecnie paraliżuje podróżowanie.

Paszport będzie miał formę cyfrową, UE stworzy jednolitą infrastrukturę, a poszczególne państwa zdecydują, jakie dane o swoich obywatelach będą udostępniać. Ministerstwo Zdrowia informuje nas, że „Polska bierze aktywny udział w procesie, który zakłada wprowadzenie i uruchomienie do 25 czerwca 2021 systemu wzajemnie uznawanych zaświadczeń cyfrowych".

Cyryl - 2021-04-24, 10:20

andrzej627 napisał/a:
...Premier Mateusz Morawiecki pytany w czwartek, kiedy będziemy mogli swobodnie podróżować po Europie z takim certyfikatem, przyznał, że „rozmowy na poziomie UE prowadzone są na etapie wstępnym...

ten sam Mateuszek tydzień temu polecił TK sprawdzenie zgodności z konstytucją niektórych przepisów traktatu unijnego.

więc:
- po pierwsze czy nie będziemy potrzebować zwykłych paszportów jadąc do Grecji, Włoch czy Hiszpanii,
- po drugie jeżeli nie będziemy w UE, to jak będziemy mogli dostać paszporty unijne COVID-owe?

jedrek49 - 2021-04-24, 12:43

witam
Gdzie mozna odczytac QR kod

andrzej627 - 2021-04-24, 12:49

Jest pełno aplikacji w Google Play: https://play.google.com/store/search?q=qr%20code
LukF - 2021-04-24, 15:32

Cyryl napisał/a:

jeżeli nie będziemy w UE, to jak będziemy mogli dostać paszporty unijne COVID-owe?

Myślisz, że nas wywalą czy sami odejdziemy ? :bajer

izola - 2021-04-24, 15:53

Swoje se wydrukujecie :)
Szczepienie i zaswiadczenie się liczy ...albo i nie ;)

samotny wilk - 2021-04-24, 21:17

Wszystko jest pięknie opisane co i jak tu: https://tiny.pl/rsjc3

Status osoby zaszczepionej można potwierdzić korzystając z kodu QR, który okażesz - w aplikacji mObywatel,
- lub w postaci wydruku otrzymanego w przychodni,
- lub pobranego z Internetowego Konta Pacjenta (pacjent.gov.pl).

Ci, korzystający z telefonów typu "cegła" lepiej niech nie szukają w telefonie żadnego kodu QR. :haha:

ZbigStan - 2021-04-24, 21:28

Jestem przekonany, że zielone paszporty potwierdzające szczepienie zostaną wprowadzone. Kraje południa Europy mocno na to naciskają. Turystyka generuje znaczną część dochodu narodowego. Dlatego dałem się zaszczepić bo mam nadzieję na wolny przejazd przez granicę.
Pozdrawiam.

erikson - 2021-04-27, 05:33

a ja mam nadzieje ze żadne paszporty nie wejdą lub nie będą tama w podróżach, dzis jest wiele szumu aby ludzi zmotywować/zastraszyć przypuszczam ze gdy większość sie pozaszczepia nic nie wprowadza.
samotny wilk - 2021-04-27, 15:24

andrzej627 napisał/a:
Jest pełno aplikacji w Google Play

Tu nie chodzi o naszą możliwość skanowania jakichś kodów QR. Pobranie ze sklepu Google Play "Skanera Kodów" nic tu nie pomoże. :mrgreen:

To my, jako osoby zaszczepione powinniśmy w swojej apce mObywatel okazać np. na lotnisku, przed wejściem do samolotu kod QR. To nam będą go skanować, a my niczego nie skanujemy komukolwiek! Kod QR z potwierdzeniem wystawiany jest po otrzymaniu pełnej dawki szczepienia.
Jeżeli nie chcemy się bawić w jakieś tam kody QR, to możemy łatwo uzyskać i okazać wydruk otrzymany w przychodni lub pobrany z Internetowego Konta Pacjenta (pacjent.gov.pl).
Tak to rozumiem. :spoko

samotny wilk - 2021-04-28, 12:24

Grecja, Chorwacja i Słowenia to kraje Unii Europejskiej, które dla w pełni zaszczepionych turystów zniosły wymóg przedstawiania negatywnego wyniku badania na obecność koronawirusa przy wjeździe. Polacy bez testu i kwarantanny mogą również polecieć do Albanii. Jadąc do Włoch, wciąż trzeba przejść kwarantannę.

Link: https://tiny.pl/rsbld

t_rapido - 2021-05-13, 10:45
Temat postu: Grecja camperem wyjazd 9.05 przyjazd od Sofia 11.05 Kulata
Granice - Polsko-Słowacka brak kontroli
-Słowacko-Węgierska brak kontroli
- Węgiersko -
Serbska tylko paszporty Serbia
-Serbsko- Grecka problem z kodem QR / gov.gr. Obowiązujący w Grecji
pomógł wypełnić w telefonie młody pracownik przejśćia
Byliśmy zaszczepieni podwójną dawką mając kod QR wystawiony w Polsce.
Szerokiej drogi.

ZEUS - 2021-05-13, 10:55

t_rapido napisał/a:
Serbsko- Grecka problem z kodem QR / gov.gr. Obowiązujący w Grecji
pomógł wypełnić w telefonie młody pracownik przejśćia

mógłbyś to rozwinąć?

t_rapido - 2021-05-13, 11:03
Temat postu: Grecja
Przepraszam granica Bułgarsko-Grecka oczywiśćie chodzi o Grecję
jedrek49 - 2021-05-17, 17:36

witam
Przeczytalem dzis w apce " mObywatel " w telefonie iz przejscie graniczne miedzy Macedonia a Grecj w Evzoni jest czynne w dzien dla zaszczepionych ,z testem ,lub ktorzy przechorowali i maja zaswiadczenie
pozdrawiam Jedrek49

janb - 2021-05-17, 17:43

A co z dziećmi które nie przechorowały i nie są szczepione ? Zostawić ich na granicy i dzida na wakacje? :wyszczerzony:
Tak na poważnie nie wiecie jak to będzię?

samotny wilk - 2021-05-17, 19:10

jedrek49 napisał/a:
Przeczytalem dzis w apce " mObywatel " w telefonie iz przejscie graniczne miedzy Macedonia a Grecj w Evzoni jest czynne w dzien dla zaszczepionych ,z testem ,lub ktorzy przechorowali i maja zaświadczenie
O to b.dobre info. Tyle, że trzeba poczekać, aż minie 14 dni od podania ostatniej dawki szczepienia, w zależności od liczby wymaganych dawek.
Dla mnie Grecja będzie otworem dopiero po I połowie czerwca. Ale, to i tak dobrze. :spoko

samotny wilk - 2021-05-17, 19:14

janb, zerknij na gov.pl
salek - 2021-05-18, 11:07

samotny wilk napisał/a:
janb, zerknij na gov.pl

No i to mnie właśnie trochę przeraża w tym wszystkim - córka w czerwcu kończy 5 lat. Mieliśmy w planie Grecję w lipcu, my już będziemy zaszczepieni. Dla mnie osobiście patyk w mózgu był dużym dyskomfortem, więc nie umiem trochę sobie wyobrazić dzieci badanych antygenem :/ Może przesadzam. A może po prostu pojedziemy do Chorwacji i Albanii, bo tam do 7 lat dzieci nie muszą jeszcze robić testów.

janb - 2021-05-18, 15:48

Problemem będzie jak antygen ma granicy u dzieci wyjdzie +.
Wtedy co? Powrót do domu ?

joko - 2021-05-18, 17:56

Nie chcę być złośliwy , ale tak zapytam z ciekawości . Jakby tak jakiś grecki debil wymyślił, że do badania PCR u dzieci trzeba pobierać płyn mózgowo -rdzeniowy, to też byście się zastanawiali nad wyjazdem do grecji ?
Kiedyś wydawało mi się , że szczytem okrucieństwa wobec potomstwa , w imię własnych egoistycznych zachcianek podróżowania , jest zabieranie kilkumiesięcznych niemowląt w lecie do Turcji, Egiptu czy innej Tanzanii ....... ale to było kiedyś :?

LukF - 2021-05-18, 18:09

Joko,
Czyli chodzi Tobie o to, że skoro chcą test od dzieci to nie jedziemy do Grecji?

Inny temat.

Ja się bardzo mocno zastanawiam nad Grecją w tym roku. Jak pomyślę, że dojazd to 3 dni intensywnej jazdy w jedną stronę i 3 dni do domu to mam chęć te 6 dni przeleżeć nad swoim basenem i nie ruszać się nigdzie. Albo gdzieś blisko. Mówię poważnie. Nie wiem co zrobić. Może ktoś mnie zmotywuje????

SlawekEwa - 2021-05-18, 18:27

LukF napisał/a:
Nie wiem co zrobić. Może ktoś mnie zmotywuje????

Kupić szybszego kampera :odjazd: :haha:

maxiek - 2021-05-18, 19:54

LukF napisał/a:
Joko,
Czyli chodzi Tobie o to, że skoro chcą test od dzieci to nie jedziemy do Grecji?

Inny temat.

Ja się bardzo mocno zastanawiam nad Grecją w tym roku. Jak pomyślę, że dojazd to 3 dni intensywnej jazdy w jedną stronę i 3 dni do domu to mam chęć te 6 dni przeleżeć nad swoim basenem i nie ruszać się nigdzie. Albo gdzieś blisko. Mówię poważnie. Nie wiem co zrobić. Może ktoś mnie zmotywuje????

Jeśli byś jeszcze wyrzucił to „intensywnego” to rozumiem i nie dyskutuje , ale jeśli intensywna jazda to nie będziesz trzy dni jechał, 1,5 dniówki obrócisz. Nie wiem byłeś wcześniej czy nie byłeś, ale Grecja na dziko mi się marzy, szczególnie ze nowym kamperkiem nie byłem jeszcze tam.

Jedź nie kombinuj, było ostatnio duuużo czasu na siedzenie nad basenem. (Nie dziękuj za motywację 😉)

tomiy - 2021-05-18, 21:28

LukF napisał/a:
Joko,

Przesadzasz. Tyle to chyba F.126p z niewiadówką :) . Z Rybnika jak się zepniesz to i w 20 godz przejedziesz - a znam takich :)

LukF - 2021-05-19, 08:44

Panowie,
Pewnie w 20 godz.da się. Ale po co? Normalnie kamperowiec to nie Kubica. Jedzie się 3 dni i tyle. Byłem (tylko) dwa razy więc wiem :bajer
A może to nie o drogę chodzi tylko o lenia???

rjas - 2021-05-19, 08:55

Jest tyle fajnych miejsc po drodze, że nam dojazd do Grecji zajmuje zawsze koło tygodnia :)
SlawekEwa - 2021-05-19, 15:11

LukF napisał/a:
Byłem (tylko) dwa razy więc wiem

I wystarczy :mrgreen: jedż do Turcji :bigok

Cyryl - 2021-05-19, 16:21

LukF napisał/a:
...Jak pomyślę, że dojazd to 3 dni intensywnej jazdy w jedną stronę i 3 dni do domu...

moim zdaniem błędnie oceniasz czas dojazdu.

nie traktuj tego tylko jako dojazd, ale zwiedzanie.
po drodze jest tyle fajnych miejsc, że można jechać nie 6 dni ale dłużej.

SlawekEwa - 2021-05-19, 17:09

Cyryl napisał/a:
moim zdaniem błędnie oceniasz czas dojazdu.

nie traktuj tego tylko jako dojazd, ale zwiedzanie.

Zależy co kto lubi, jedni będą oglądać każde ruiny po drodze, kościoły, zabytki itp itd. inni jadą prosto do celu i spedzają czas na plażingu, spacerach i wycieczkach rowerami, skuterami i pływadłami. :surf: :roller:

LukF - 2021-05-19, 18:16

Koledzy, i jedni i drudzy macie rację.
Grecja na pewno jest inna i przyjemniejsza kiedy jedziemy NIE w lipcu-sierpniu i NIE z małymi dziećmi.
Ja jadę z 10-cio latkiem i tylko w wakacje mogę. Więc kto jeździ w dziećmi i w upały ten wie.
A że wszyscy macie dzieci (niektórzy już dorosłe) to wiecie :bajer

blue60 - 2021-05-19, 21:59

Dla nas tzn. dla mnie i moich dzieci( i ich dzieci) to ten upal to coś, po co jeździmy do GR.
Wieluniak_1 - 2021-05-19, 22:25

LukF napisał/a:
Koledzy, i jedni i drudzy macie rację.
Grecja na pewno jest inna i przyjemniejsza kiedy jedziemy NIE w lipcu-sierpniu i NIE z małymi dziećmi.
Ja jadę z 10-cio latkiem i tylko w wakacje mogę. Więc kto jeździ w dziećmi i w upały ten wie.
A że wszyscy macie dzieci (niektórzy już dorosłe) to wiecie :bajer

Dobrze prawisz. Dzieci i zwiedzanie w upale to sprawy nie do pogodzenia. Do Grecji trzeba liczyć 2 dni ciężkiej jazdy, bo to nie tylko sama odległość ale i granica węgiersko / serbska (czasem można ugrząść na kilka godzin) jak i zapchana autostrada serbska (bramki i korki). Także, LukF rozumiem Twoje dylematy.

tomiy - 2021-05-20, 07:43

Mnie najprzyjemniej się jechało 4 dni. To takie bez napinki z basenami na Węgrzech, zwiedzaniem Budapesztu itd. Ale wg. mnie zależy to głównie ile masz czasu. Jak jedziemy na miesiąc to i tydzień możemy jechać w jedną stronę, ale jak na 2 tygodnie to niestety szybki przeskok trzeba zaliczyć.
zbyszekwoj - 2021-05-20, 08:31

Po co sie męczyć , samolotem 3 godz. :diabelski_usmiech
MILUŚ - 2021-05-20, 08:38

zbyszekwoj napisał/a:

A kamper w podręcznym czy rejestrowanym ? :chytry

rjas - 2021-05-20, 09:19

MILUŚ napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

A kamper w podręcznym czy rejestrowanym ? :chytry

Zdecydowanie w podręcznym. W końcu musi być pod ręką :lol: :lol: :lol:

zbychu - 2021-05-20, 09:28

Np do Grecji ja leciałem 3 dni; pierwszy dzień musiałem dojechać na lotnisko 300km , drugi dzień wylot do Aten, trzeci dzięń dojazd na wymarzoną wyspę. Jeszcze w tym dwa noclegi :stop:
Teraz tylko kamper i przyjemność z jazdy i podręcznego bagażu. :spoko

rjas - 2021-05-20, 09:33

Wieluniak_1 napisał/a:
ale i granica węgiersko / serbska (czasem można ugrząść na kilka godzin)

tego akurat można uniknąć wybierając jedno z bocznych przejść, a nie to główne na autostradzie.
Kiedyś można było sprawdzać sytuację na granicach tutaj - amss.org.rs. Dzisiaj nie wiem jak to wygląda.

Wieluniak_1 - 2021-05-20, 10:38

rjas napisał/a:
Wieluniak_1 napisał/a:

tego akurat można uniknąć wybierając jedno z bocznych przejść, a nie to główne na autostradzie.
Kiedyś można było sprawdzać sytuację na granicach tutaj - amss.org.rs. Dzisiaj nie wiem jak to wygląda.

Różnie z tym bywa. Bo chętnych na to jest więcej. W 2019 r. (albo 2018, nie pamiętam dokładnie ) też zjechałem z autostrady na boczne przejście w Roszke i stałem coś ok 3h w kolejce.
Tak czy siak i tak się grzęźnie na bramkach na serbskiej autostradzie . Moim zdaniem wyjściem jest podróż w nocy, ale to wiadomo nie każdy lubi/chce/może.

LukF - 2021-05-20, 10:40

Po zastanowieniu się już wiem w czym problem.
W ostatnim roku było mniej kontaktów z ludźmi w realu. Dlatego wyjazd kamperem i pobyt o obcym (językowo) kraju nie mając pewności, że spotkamy Polaków zniechęca. To taka trochę kolejna izolacja :roll:

Więc pytanie: kto jedzie do Grecji po zakończeniu roku szkolnego z dziećmi 8-12 lat proszę się zgłosić. Może będzie dla dzieci i dla dorosłych raźniej :bigok

Albo inny ciekawy kierunek? Bo w sumie to obojętnie mi gdzie, może tym razem z kim :spoko

Cyryl - 2021-05-20, 11:33

LukF napisał/a:
...A że wszyscy macie dzieci (niektórzy już dorosłe) to wiecie :bajer

ja nawet mam żonę.

rjas - 2021-05-20, 12:32

Wieluniak_1 napisał/a:
rjas napisał/a:
Wieluniak_1 napisał/a:

Różnie z tym bywa. Bo chętnych na to jest więcej. W 2019 r. (albo 2018, nie pamiętam dokładnie ) też zjechałem z autostrady na boczne przejście w Roszke i stałem coś ok 3h w kolejce.
Tak czy siak i tak się grzęźnie na bramkach na serbskiej autostradzie . Moim zdaniem wyjściem jest podróż w nocy, ale to wiadomo nie każdy lubi/chce/może.

Oczywiście masz rację i dlatego zawsze próbuję sprawdzić jak wygląda sytuacja na granicy, chociaż jak wszędzie jest korek to sprawdzanie też nic nie da :(
Z drugiej strony ja miałem spostrzeżenia, że najgorzej było na granicy Serbia-Macedonia w drodze powrotnej.

A może wziąć pod uwagę trasę przez Rumunię i Bułgarię. Co prawda nieco dalej i odcinkowo gorsza droga przez co teoretycznie dłużej się jedzie, ale na trasie tylko granice UE czyli zakładam, że nie ma marnowania czasu jak na granicach serbskich.

ZbigStan - 2021-05-20, 14:10

Problemy dojazdowe zostały określone, w zasadzie wszystko sprowadza się do dwóch sytuacji, czy wyjazd z dziećmi, czy bez i czy czas wyjazdu jest ograniczony, czy dowolny.
Można jechać do Grecji długo, odwiedzając po drodze wiele miejsc, a można i to jest realne, przejechać od granicy Polski do Grecji, w dwa dni, z jednym noclegiem w pobliżu granicy Wegiersko/ Serbskiej.
Dobre rady nie każdemu będą odpowiadać i trzeba wybrać wariant dla siebie właściwy.
Obserwuję, że wiele osób aktywnych na CT przymierza się do Grecji, a zatem do zobaczenia.
Pozdrawiam.

tomiy - 2021-05-20, 22:33

LukF napisał/a:

Więc pytanie: kto jedzie do Grecji po zakończeniu roku szkolnego z dziećmi 8-12 lat proszę się zgłosić. Może będzie dla dzieci i dla dorosłych raźniej :bigok

Albo inny ciekawy kierunek? Bo w sumie to obojętnie mi gdzie, może tym razem z kim :spoko

Na karawaning.pl parę załóg się wybiera w tym terminie. Ja 2 poł sierpnia dopiero.

samotny wilk - 2021-05-21, 10:53

Wjazd do Grecji. :spoko
SlawekEwa - 2021-05-21, 21:34

ale o kierowcach nic nie piszą :bajer
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-05-22, 19:24

Dzieci choruja to nie chodza do szkoły,w dzisiejszych trudnych czasach chyba można zdrowemu dziecku zarwać kilka dni,by opalone i zdrowe wrocilo do szkoły. :kwiatek2
Niestety granicaa w Reszke lub inna problem wakacje,bo jedzie cala gromada Turków i to jeszcze maja jakieś święto.Tylko mała granica,gdzieś pisało jaka. :kwiatek2
Nie mondruję bo sama planuje wyjazd w wakacje bo tak tęsknie za greckim "sanatorium".Popieram autostrada Serbi ok.ale w upały/nie mamy klimy pokładowej/,na parkingach brak cienia stawalismy w cieniu od tirowców,dlatego zaraz w Macedonii skreciliśmy na Bułgarie. :kwiatek2 Niestety czuje sie w Bulgarii brak autostrady,dobrze jechać do Istambułu bo tam prosta droga. :haha:
Dla tych czasowych,dobrze jechać na Constance i brzegiem Bułgarii do Grecji,no ale pewnie nieczynna będzie granica w Komotini. :haha:

salek - 2021-05-26, 13:51

LukF napisał/a:

My planujemy wyjazd 3-18.07 - a w sumie to już chyba w piątek 2go po południu. Pierwotnie w planach była właśnie Grecja, ale teraz wahamy się czy jednak znowu nie Chorwacja i może Albania. Grecja "odstrasza" nas aktualnymi restrykcjami przy wjeździe. Nasze dzieci mają 5-6 lat i w Grecji muszą być już niby wymazywane, a w Cro wymóg jest dopiero od 7 lat. My - starzy - już po szczepieniach + ozdrowieńcy, więc luz. Niemniej jednak, zdaję sobie sprawę, że do lipca dużo się jeszcze może zmienić, dlatego decyzję o kierunku wyjazdu zostawiamy na końcówkę czerwca :)

LukF - 2021-05-26, 21:25

salek,
Dzięki za info. My też zaczynamy się skłaniać ku CRO lecz Istria bo zajadę za 12 godzin. Za cenę paliwa do Grecji mam kilka dni kempingu w CRO. :spoko

janb - 2021-05-26, 21:35

A Włochy ? Np. Bibione? Tam chyba pyknie się szybko i bez testów u dzieci.
tomiy - 2021-05-26, 22:33

LukF napisał/a:
salek,
Dzięki za info. My też zaczynamy się skłaniać ku CRO lecz Istria bo zajadę za 12 godzin. Za cenę paliwa do Grecji mam kilka dni kempingu w CRO. :spoko

To racja, ale jak już dojedziesz to się wyrówna, ceny za kampy w Grecji są niższe. Poza tym gdzie jedziesz jest ważne. Kielce-Dubrownik to 1500km. Kielce-Leptokaria(riwiera olimpijska) lub Kielce-Chalkidiki 1600 km. Ale istria to zdecydowanie bliżej

sterciu - 2021-05-26, 22:58

My tez planujemy w drugiej połowie wypad do Grecji na urlop , miejsce docelowe jeszcze nie ustalone , moze gdzies się w trasie spotkamy z kimś z forum. Trasa do przejechania w dwa dni , granicę Serbsko-Węgierską najlepiej nie wczesniej jak o godzinie 23 przejeżdzać i to przez prejście Tompa-Subotica, tam nigdy o tej porze nie stałem , zwykle pustki na granicy około północy i to nawet w sezonie wakacyjnym.

A jeżeli się nie uda dotrzec do Grecji , bo będziemy jechac z 5-cio latką to może tym razem Ohryd na dłużej nas zatrzyma.

rjas - 2021-05-28, 14:12

sterciu napisał/a:
My tez planujemy w drugiej połowie wypad do Grecji na urlop , miejsce docelowe jeszcze nie ustalone , moze gdzies się w trasie spotkamy z kimś z forum. Trasa do przejechania w dwa dni , granicę Serbsko-Węgierską najlepiej nie wczesniej jak o godzinie 23 przejeżdzać i to przez prejście Tompa-Subotica, tam nigdy o tej porze nie stałem , zwykle pustki na granicy około północy i to nawet w sezonie wakacyjnym.

A jeżeli się nie uda dotrzec do Grecji , bo będziemy jechac z 5-cio latką to może tym razem Ohryd na dłużej nas zatrzyma.

My jak wracaliśmy z końcem sierpnia 2019 to na tym przejściu w żadną stronę nie było tłumów. Max. 15 minut stania w ciągu dnia.
A Ochryd piękny - jeśli nie byliście to polecam.

samotny wilk - 2021-05-28, 17:31

rjas napisał/a:
Trasa do przejechania w dwa dni , granicę Serbsko-Węgierską najlepiej nie wczesniej jak o godzinie 23 przejeżdzać i to przez prejście Tompa-Subotica, tam nigdy o tej porze nie stałem , zwykle pustki na granicy około północy i to nawet w sezonie wakacyjnym.

Jak jest na przejściu granicznym Röszke - Hordos każdy wie - masakra. Kiedyś przed laty stałem tam z cepką ponad 18 godzin. To były czasy? :mrgreen:

Podobno, znacznie lepiej jest na przejściu Tompa - Kolebija. Tak wszyscy piszą.

Ale, w pobliżu jest kolejne przejście graniczne: Prelaz - Bački Vinogradi?

Interesuje mnie obciążenie tego miejsca. Może ktoś, coś? :?:

rjas - 2021-05-28, 19:32

Cyrylica chyba nie jest Ci obca :diabelski_usmiech
Poszukaj tutaj - https://www.amss.org.rs/n...utu/strana/mapa

LukF - 2021-05-28, 19:36

samotny wilk,

Prelaz - Bački Vinogradi. Dwa razy tam i dwa razy nazad byłem na tym przejściu. Polecam bardzo. Nie zawsze jest na bieżąco bo raz stałem 50 minut ale to chyba da się wytrzymać?
Ważne: to NIE jest przejście całodobowe. Zamykają o 19.00 więc trzeba to uwzględnić i być wcześniej. Rano nie pamiętam. Chyba 8.00.

Inna sprawa. Decyzja podjęta. W tym roku odpuszczamy Grecję. Jedziemy do CRO bo dużo bliżej a dla nas też fajnie. Mam na myśli lipiec. Bo jesienią pojechałbym do Grecji oczywiście. Ale to jak syn będzie dorosły.
Tak więc Greko - maniacy :spoko

samotny wilk - 2021-05-28, 22:21

rjas, dzięki, dobre i to. To to będzie raczej użyteczne, tuż przed przekraczaniem granicy. Ja chyba miałem na myśli opinie innych użytkowników (kierowców) o czasie przekraczania granicy w tym miejscu. Najlepiej z własnej praktyki. W relacjach z Grecji wspomina się o pozostałych 2 przejściach. O tym w Prelaz - Bački Vinogradi nie spotkałem ani wzmianki. Stąd moje pytanie.
A z cyrylicą to już coraz trudniej jest. Człowiek się starzeje. Pamięć już nie ta. :lol:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-05-30, 13:28

Baćkie Winegrady dobre przejście w mieście parking do spania.
samotny wilk - 2021-05-30, 17:25

Barbara i Zbigniew Muzyk, dzięki za potwierdzenie, że to dobre przejście graniczne jest. Należy się :pifko
O ten parking do spania już nie pytam. :spoko

LukF - 2021-05-30, 18:54

samotny wilk napisał/a:
dzięki za potwierdzenie, że to dobre przejście graniczne jest. Należy się :pifko
O ten parking do spania już nie pytam. :spoko

:bajer :bajer :bajer Grzecznie napiszę, iż na poprzedniej stronie napisałem sporo o przejściu o które pytasz.

Nie dziękuj :bajer :bajer :bajer

sterciu - 2021-05-31, 11:40

rjas napisał/a:
sterciu napisał/a:

My jak wracaliśmy z końcem sierpnia 2019 to na tym przejściu w żadną stronę nie było tłumów. Max. 15 minut stania w ciągu dnia.
A Ochryd piękny - jeśli nie byliście to polecam.

No ja kilkadziesiąt razy przejezdząłem tamtędy służbowo i jest różnie , czasem w ciągu dnia można na bieżąco być odprawionym ale zdarzało się ze stałem kilka godzin , w nocy nigdy nie zdarzyło się aby ktoś na granicy był przede mną.

A Ochryd tak , potwierdzam , piękny jest , nas urzekło to miasteczko dlatego chcemy jeszcze tam zajechać , a jak do Grecji nie wpuszczą to zostać na kilka dni... Jedynie co , to kemping na którym byliśmy to dramat... ale tam chyba wszystkie tak samo wyglądają z tego co słyszalem... Głownie chodzi o toalety i takie dziwne niepewne towarzystwo wkoło...

smok_wawelski - 2021-05-31, 16:46

samotny wilk napisał/a:
w pobliżu jest kolejne przejście graniczne: Prelaz - Bački Vinogradi?
Kawałek dalej jest również przejście Bajmok – Bačalmaš- to trochę kółko ale zwykle nie trafiałem tam na kolejki - kiedyś kilka rurek i baraczek i nie najlepsza droga obecnie większe przejście i budowana była droga ze środków unijnych
Na Horgos oprócz Horgos Autoplaya było jeszcze stare przejście Horgos 2- nie wiem jaka wysokość i tonaż tam idzie latałem tam osobówką więc nie zwracałem uwagi
Informacje o przejściach węgierskich i czas oczekiwania na nich można sprawdzać tutaj:
http://www.police.hu/hu/h...rb+határszakasz
http://www.police.hu/en

Niestety patrząc dziś na te strony nie widzę Bajmoka i starego Horgos 2 - być może zamknięto je z powodu Covida - na Googlastym jest info "czasowo zamknięte"
Na Ásotthalom - Backi Vinogradi widzę dodatkowe ograniczenia czasowe 07.00-10.00 és 16.00-19.00

Te 3 w/w przejścia zawsze były do 7-19 dla ruchu lokalnego + EU i 3,5T choć Bajmok być może zmienił sie po modernizacji na większy tonaż - jeśli ktoś się wybiera sugeruję sprawdzać na w/w stronach aktualne info o przejściach bo moje informacje nie są najświeższe

rjas - 2021-05-31, 19:37

sterciu napisał/a:
Jedynie co , to kemping na którym byliśmy to dramat... ale tam chyba wszystkie tak samo wyglądają z tego co słyszalem... Głownie chodzi o toalety i takie dziwne niepewne towarzystwo wkoło...

K'j DIVONO - 41.09119, 20.80055 - tu jest OK. Zrobisz serwis, jest prąd, czyste toalety i prysznice. Jest konoba, żeby coś zjeść i wypić, może nie najwyższych lotów, ale zawsze coś. No i położone przy plaży. Było WiFi. Jest kawałek do centrum, ale jak nie chcecie spacerować to taxi jakieś grosze kosztuje. 2 lata temu doba ze wszystkim kosztowała 10EUR niezależnie od ilości osób. Syn właściciela mówi po angielsku, więc z komunikacją nie było problemu i generalnie chce im się. Jak myśmy byli w sierpniu to było z 6-7 kamperów i jakieś namioty, sami obcokrajowcy.
Minus (ale niekoniecznie) to położony jest przy ogólnodostępnej plaży.

Nie wiem czy byliście - jeśli nie, to polecam restaurację Kaneo Beach, poniżej tej cerkiewki z widokówek, idzie się do niej tymi drewnianymi podestami nad wodą. Świetna kuchnia, wina, rakija i przyzwoite ceny. Fajnie się tam siedzi wieczorową porą nad wodą.

samotny wilk - 2021-05-31, 19:38

smok_wawelski napisał/a:
Kawałek dalej jest również przejście Bajmok – Bačalmaš
Faktycznie jest tak, jak piszesz. Ich mapka też to obrazuje.
Przejść z Węgier do Serbii jest sporo. Nie wszystkie są całodobowe. Niektóre są czasowo nieczynne. W czasie drogi wypada zajrzeć i upewnić się, czy dobrze jedziemy.

Dla mnie jedno jest na 100% pewne: już nigdy, ale to nigdy nie pojadę przez Röszke - Horgoš. Ja już tam swoje wystałem.
Dzięki za uzupełnienie info.

Spax - 2021-05-31, 23:02

rjas napisał/a:
...rakija...

Raczej chodzi o „tsipouro”. Ale - jak zwał tak zwał. Ważne, że mocno-smaczne i niedokuczające dnia następnego. :diabelski_usmiech

EDIT: Przejście graniczne w Tompa/Kelebija jest spoko. Przejeżdżałem kilkanaście razy. Jedyny raz, kiedy musiałem odczekać może ½ godz. to był piątek około godziny 18. Pewnie wtedy ludziska z roboty do domków w Suboticy podążaly.

samotny wilk - 2021-06-01, 07:51

Spax napisał/a:
Przejście graniczne w Tompa/Kelebija jest spoko.
No i jego dodatkowym plusem jest fakt, że pracuje 24/24 h w odróżnieniu do tych 2 na wschód od niego.
To będzie optymalny wybór, chyba - po odrzuceniu Röszke - Horgoš.
Zawsze jednak zerknięcie na mapę nie zaszkodzi:

https://tiny.pl/rzk21 :spoko

rjas - 2021-06-01, 09:59

Spax napisał/a:
rjas napisał/a:
...rakija...

Raczej chodzi o „tsipouro”. Ale - jak zwał tak zwał. Ważne, że mocno-smaczne i niedokuczające dnia następnego. :diabelski_usmiech

Ja pisałem o Macedonii Pólnocnej a tam rakija. Tsipouro też przepyszne, zwłaszcza jak się ma dojście do domowej roboty destylatów :spoko

Spax - 2021-06-01, 14:10

samotny wilk napisał/a:
Spax napisał/a:
Przejście graniczne w Tompa/Kelebija jest spoko.
No i jego dodatkowym plusem jest fakt, że pracuje 24/24 h w odróżnieniu do tych 2 na wschód od niego.
To będzie optymalny wybór, chyba - po odrzuceniu Röszke - Horgoš.
Zawsze jednak zerknięcie na mapę nie zaszkodzi:

https://tiny.pl/rzk21 :spoko

Z Suboticy drogą na Bačka Topola są dwie fajne miejscówki na nocleg:
Z koniem – 45.85845914515953, 19.63268908003364
Z wiatrakiem i jeziorkiem – 45.83474381500694, 19.63456469612663

Załoga G - 2021-06-01, 15:16

Na internetowym koncie pacjenta w zakładce certyfikaty od dziś można pobrać europejski certyfikat o zaszczepieniu.

Ja bym chciał wyjechać 25 czerwca, dla jednego dziecka muszę zrobić test ale nie wiem czy jechać przez Serbię i ryzykować że będą kolejki bo to granica UE czy przez Bułgarię

jedrek49 - 2021-06-01, 15:37

Dzis siagnalem na na apke ,,eobywatel,, zaswiadczenie z nazwa szczepionki o kodem QR
super,mam teraz w telefonie i wydrukowane,oraz w języku angielskim

Cacki - 2021-06-01, 21:35

witam mam pytanie czy ktoś w tym roku jechał przez Węgry transitem jak wygląda sytuacja czy Wegrzy nie robią problemów jaka jest sytuacja na granicy

ę

kimtop - 2021-06-02, 08:25

jedrek49 napisał/a:
Dzis siagnalem na na apke ,,eobywatel,, zaswiadczenie z nazwa szczepionki o kodem QR
super,mam teraz w telefonie i wydrukowane

Czy zaświadczenie pokazało sie zarazpo szczepieniu?
Ja byłem zaszczepiony po raz drugi dwa dni temu ale zaświadczenie jest z tego pierwszego szczepienia

zbyszekwoj - 2021-06-02, 08:33

Cacki napisał/a:
witam mam pytanie czy ktoś w tym roku jechał przez Węgry transitem jak wygląda sytuacja czy Wegrzy nie robią problemów jaka jest sytuacja na granicy

Mierzą temperaturę ,daja marszrute i jedziesz wyznaczoną trasą.

ę

jedrek49 - 2021-06-03, 07:41

Witam.
Miałem zaświadczenia z QR kodem zaraz po szczepienia,w języku polskim i angielskim,ale bez nazwy szczepionki,a teraz wydrukowałem sobie zaświadczenia w którym jest wszystko co wymaga np Grecja(nazwa szczepionki)szczepień się drugi raz 22.kwietnia.wydruk dokonałem w dniu jak napisałem w poście na poprzedniej stronie,Teraz czekam aby ściągnąć z i ternetu ten kowidowy niby paszport,certyfikat po 10 czerwca

zbychu - 2021-06-04, 21:25

Jesteśmy teraz w Rumunii, granice otwarte nikt nie pytał o jakieś zaświadczenia nawet masek nie zakładają. Jutro Bułgaria, a następnie Grecja :spoko
JaWa - 2021-06-05, 17:45

jedrek49 napisał/a:
paszport,certyfikat po 10 czerwca

Jest dostępny od 1 czerwca. Ja już drukowałem.

jedrek49 - 2021-06-06, 07:42

Jawa
To nie jest certyfikat UE,sprawdź czytnikiem kod QR
Czytnik u mnie pokazuje błąd
. Może u Ciebie poza Polska jest ok

zbychu - 2021-06-06, 10:05

Natomiast na granicy Bułgarskiej stoją dwie panie z sanepidu i sprawdzają zaświadczenia o szczepieniach, chcieli nas zatrzymać bo brakowało kilku dni do tych 14 po szczepionce ale jako tranzyt przepuścili dalej :stop:
jedrek49 - 2021-06-06, 12:13

Zbychu
bardzo dziekuje za te informacje ,jak pojedziesz dalej to napisz jak bylo na granicy Bulgarskiej i Greckiej
dziekuje

samotny wilk - 2021-06-06, 15:24

jedrek49 napisał/a:
To nie jest certyfikat UE,sprawdź czytnikiem kod QR
Czytnik u mnie pokazuje błąd
Pokazuje błąd, bo jeszcze nie czas na odczytywanie wygenerowanego kodu QR.
Media donoszą cytat: "Proces wdrażania ogólnoeuropejskiego rozwiązania nadal trwa, podczas testów zdecydowana większość aplikacji krajowych nie pozwoliła nam więc na weryfikację istniejącego kodu QR.
Sprawdzaliśmy m.in. rozwiązania niemieckie, francuskie, chorwackie, węgierskie, brytyjskie, czeskie oraz duńskie. W tym ostatnim przypadku jednak – okazuje się, że tamtejsza aplikacja bez problemu radzi sobie z kodem QR paszportu covidowego wydawanego w Polsce. Na podobnych zasadach działać ma to także i w polskiej aplikacji Unijny Certyfikat Covid (dawne Zaszczepieni). Zmiany wdrożone mają być jednak dopiero 10 czerwca. Do tego czasu – przy próbie zeskanowania kodu otrzymujemy zwyczajnie błąd, co wielu z naszych czytelników mocno zaniepokoiło. Aplikacja bez problemu radzi sobie z krajowym kodem QR, ale póki co nie obsługuje jego europejskiej wersji".

Oraz cytat: "Paszport covidowy: kiedy będzie naprawdę działać?

W mObywatelu już jest dostępny certyfikat o zaszczepieniu, jednak nie jest to unijny certyfikat (UCC), a krajowe zaświadczenie. Jak się okazuje, takie zaświadczenie pobrało już ponad pół miliona użytkowników, jednak na granicy na nic się nie przyda. Dostępny w mObywatelu kod nie zawiera informacji, które potrzebne będą podczas przekraczania granicy.

Do 25 czerwca pojawi się aktualizacja aplikacji mObywatel, a wraz z nią – zamiast krajowych zaświadczeń pojawią się uznawane w krajach Unii Europejskiej Certyfikaty COVID, wraz z tłumaczeniem na język angielski. Od tego momentu będzie można trzymać swój paszport covidowy razem z innymi dokumentami w aplikacji mObywatel. Jej użytkownik, wybierając się na wakacje w UE, będzie mógł pokazać na ekranie swojego telefonu dostępny tam kod QR, a to ułatwi mu dalszą podróż. Z zapowiedzi rządu wynika także, że ta sama funkcja pojawi się w aplikacji mojeIKP, ale data wydania nowej wersji tego narzędzie nie została potwierdzona. Oczywiście wydruk z kodem również będzie uznawany.

Co jednak ważne w tej chwili kraje Unii Europejskiej nie są jeszcze zobowiązane do uznawania paszportu covidowego. Mogą, ale nie muszą tego robić. Niepewność zniknie 1 lipca – wtedy zaczną obowiązywać unijne przepisy regulujące tę kwestię. Wtedy też UCC stanie się w pełni obowiązującym dokumentem.

Trzeba więc zaczekać do 25 czerwca, by paszport covidowy zawitał do aplikacji na smartfony, a do 1 lipca – by zyskał pełną moc podczas podróży. Poza pobraniem pliku PDF z IKP certyfikat otrzymać można również w postaci wydruku papierowego w punkcie szczepień, a także od lekarza lub pielęgniarki w przychodni".

Oficjalnie system odpala 1 lipca 2021 r. dopiero. Cierpliwość popłaca. Ale już teraz podróżować można, bo na granicach i bez tego przepuszczają. To problemu nie ma. :spoko

Załoga G - 2021-06-06, 21:00

nie chcę się wymądrzać ale wydaje mi się, że to na mobywate to nie jest ten kodQR który jest w tym co ściągamy z Internetowego Konta Pacjenta w zakładce certyfikaty.
Ten Kod QR z certyfikatu powinien być zakodowany i takie zwykłe aplikacje do kodów QR nie powinny go potrafić rozczytać a tylko te które są w systemie UE

jedrek49 - 2021-06-07, 05:56

Dziękuję za informację,więc czekamy.
samotny wilk - 2021-06-07, 06:38

Dodam, że wszystkie aspekty UCC (Unijny certyfikat COVID) są także wyjaśnione na oficjalnej, rządowej stronie gov.pl w zakładce: "Potwierdzenie szczepienia przeciwko Covid-19".
Rządowa strona to nie gazety. To źródło informacji powinno być najbardziej wiarygodne. Powinno, ale w jakim kraju my żyjemy? Do 1 lipca br. jeszcze tyle może się zmienić? :evil:

Do poczytania tu na stronie www.gov.pl: https://tiny.pl/rsjc3

zbychu - 2021-06-08, 19:17

Wjechalismy dzisiaj do Grecji, żadne papiery nie są potrzebne, ale musowo trzeba mieć kod QR, my na granicy musieliśmy ściągnąć z greckiej strony wpisując nasze dane i miejsce pobytu tymczasowego następnie zostaliśmy poddani szybkiemu badaniu CPR i w drogę :kamp2
Załoga G - 2021-06-09, 12:07

czy jechaliście przez Serbie, Macedonie, czy przez Bułgarię?
zbychu - 2021-06-09, 12:49

Poczytaj poprzednie posty :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-06-09, 17:24

Z.ma rację pisał są w Rumini potem granica Bg.i Grecja.Muszę dodać że my jechaliśmy Serbią potem Macedonia i przebicie do Bułgarii.
Załoga G - 2021-06-10, 11:40

to przepraszam, że nie doczytałem, czy z Macedonii autostradą nie można wjechać do Grecji na przejściu EVZONI i trzeba przez Bułgarię?
Camper Diem - 2021-06-10, 15:12

możesz wjechać przez Evzoni aktualnie otwarte od 7 do 23
andrzej627 - 2021-06-10, 15:48

Szczegóły na temat podróżowania do Grecji u źródła: https://travel.gov.gr/
Cytat:
Podróżni mogą korzystać z lądowych przejść granicznych Promachonas i Ormenio, które są czynne przez 24 godziny na dobę, oraz z przejścia granicznego w Evzonoi w godzinach 07:00 do 23:00.

Outlaw - 2021-06-13, 17:25

Ktoś orientuje się jak jest z wjazdem do Grecji z Albanii?
Camper Diem - 2021-06-13, 17:53

Kakavia od 7 do 19, ale póki co tylko ciężarówki. Sprawdzaj na tej stronie
Outlaw - 2021-06-13, 17:55

Camper Diem napisał/a:
Kakavia od 7 do 19

OK. Dzięki. Zaszczepieni bez konsekwencji wjeżdżają czy Grecja też restrykcje już zniosła?

Camper Diem - 2021-06-14, 14:12

zaszczepieni nie podlegają restrykcjom przy wjeździe, ale wypadałoby zajrzeć na stronę, którą andrzej627 podał
andrzej627 - 2021-06-14, 21:46

Camper Diem napisał/a:
wypadałoby zajrzeć na stronę, którą andrzej627 podał
.
Tam są informacje z pierwszej ręki. Niestety nic tam nie widzę o otwartych przejściach granicznych z Albanią ani z Turcją. :(

Camper Diem - 2021-06-15, 11:46

podałem Twoja stronę jako źródło informacji o restrykcjach przy wjeździe, nie o otwartych przejściach granicznych ;) Faktycznie nie ma tam Albanii
Janusszr - 2021-06-15, 13:07

Odbiegnę trochę od tematu.
Większość czasu w Grecji, Albanii spędzacie na "dzikich" kempingach. Jak sobie radzicie z energią elektryczną? Agregat, czy przetwotnica? O solary nie pytam.

jedrek49 - 2021-06-15, 14:02

witam
Januszr
ja biwakuje na dziko i zmieniam postoj co 2,3 dni i solar mi wystarcza,mam solar 120Wpik
jedrek49

Janusszr - 2021-06-15, 14:26

Dziękuję,
nie korzystasz jak widzę z 230V. Nie dopisałem, że chodzi mi o napięcie 230V.
Nie koczowałem jeszcze na dziko. Mamy w planach dłuższy wyjazd do Grecji i chciałbym usłyszeć jak sobie z prądem radzą starzy wyjadacze :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-06-15, 17:10

Kto jest na fejsie ,to Arnold czyli Andrzej Cholewinski wkleja piekne foty z Albanii,A.627 lepiej jak ja zna jego namiary,jedzie kamperem i pieknym motorem na przyczepie. :spoko
tomiy - 2021-06-15, 22:48

Janusszr napisał/a:
Dziękuję,
nie korzystasz jak widzę z 230V. Nie dopisałem, że chodzi mi o napięcie 230V.
Nie koczowałem jeszcze na dziko. Mamy w planach dłuższy wyjazd do Grecji i chciałbym usłyszeć jak sobie z prądem radzą starzy wyjadacze :)

Zależy jakie masz wymagani i jakie aku+solary. W lato mając ok 300W paneli możesz spokojnie jechać z przetwornica z eco-modem (laptop, TV-Sat itd). Oglądałem kogoś i zimą z 600W solarów w Hiszpanii +240Ah aku prądu 230V ile chwiałeś.. Na karawanigu jedna osoba ma 2*120W paneli + 2*100 Aku i nawet wode w trumie na prąd podgrzewa

rjas - 2021-06-16, 00:28

Powiem tak - przed pandemią ostatni raz poprzednim kamperem byliśmy w Grecji w 2019 roku gdzie mieliśmy na pokładzie 2 aku AGM 95Ah każdy i solar 130W. Największym "prądożercą" był expres do kawy 1400W. Przetwornica (2500/5000W) zaczęła odmawiać współpracy po 3-ch tygodniach użytkowania, ale myślę, że popełniłem błąd nie odłączając drugiego akumulatora. Solar 130W nie był w stanie doładować dwóch AGM-ów po 95Ah każdy i chyba tu był problem.
ZbigStan - 2021-06-16, 07:42

Temat dotyczy Grecji, więc my w Grecji używamy kawiarki. Może iść w tym kierunku, zamiast ciężko zbroić kampera. Rozumiem, że smak kawy z ekspresu może mieć swoje znaczenie. Pozdrawiam.
Janusszr - 2021-06-16, 07:48

Nie chcę ciężko zbroić, dlatego pytam. Przy okazji. Jak wygląda w Grecji sprawa gazu w butli? Można polską butlę wymienić?
przemo.d - 2021-06-16, 10:19

Janusszr napisał/a:
Nie chcę ciężko zbroić, dlatego pytam. Przy okazji. Jak wygląda w Grecji sprawa gazu w butli? Można polską butlę wymienić?

Nie .

Camper Diem - 2021-06-16, 13:00

przede wszystkim postaraj się o zapasowa butle z Polski, ale w większych greckich miastach możesz szukac punktów napełniania butli albo zaopatrzyć się w przejściówkę (w Grecji są takie same butle jak w Austrii czy we Włoszech) i w razie potrzeby wziąć grecka butle za kaucja. adapter do tankowania na stacji paliw tez jest opcja chociaż prawdopodobnie w Grecji również nie będzie to legalne, a bez wagi nawet niebezpieczne ;)
jarek49 - 2021-06-16, 13:12
Temat postu: lpg
W ub.r napelnialem polska stalowa butle 11 kg na stacji benzynowej--potrzebna byla przejsciowka ,którą nabylem w PL za 45 zl.
Żadnych pytan , 0 problemów.
Przepraszam 1 ,pytanie--ile zatankowac ?

blue60 - 2021-06-16, 22:08

jarek49, zrób foto i wklej tej przejśwciówki.
Camper Diem - 2021-06-16, 22:17

coś takiego, taki sam adapter jak w Polsce
LukF - 2021-06-16, 22:20

blue60 napisał/a:
jarek49, zrób foto i wklej tej przejśwciówki.

To jest standard tzw. Włoski który jest u nas i w Grecji identyczny

jarek49 - 2021-06-17, 10:54
Temat postu: adapter
To jest dokladnie ten adapter co koledzy powyżej przedstawili --system włoski--kraje pld.
z niego gł. korzystają.
Grecy mają inne butle i dlatego brak możliwosci wymiany.
Nie znam przepisów greckich odnosnie tankowania gazu do butli---ale dla bezp. najlepiej
mieć pustą butle --stąd pytanie tankującego --ile--.
Ten adapter pasuje do butli 11 kg i 5 kg--do mniejszych jest inny gwint.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-06-18, 11:53

Dałam na fejsa moje zaświadczenie z przychodni vzy to wystarcz.A627 gdybys to z fejsa dał na forum dzięki. B
ZbigStan - 2021-06-18, 17:56

W Grecji gniazdo do tankowania lpg jest takie samo jak w samochodach na gaz w Polsce. Na kilku stacjach przed tankowaniem pytano, czy butla automatyczna, tzn z pływakiem, innych nie chcieli tankować. Były też takie gdzie o to nie pytano. Mam butlę GazBank z wyprowadzeniem tankowania na zewnątrz i takie rozwiązanie w porze letniej całkowicie wystarcza i daje oszczędność miejsca i wagi, bo tylko jedna, lekka butla.
Pozdrawiam.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-06-19, 17:34

Chyba gdzieś pisałam Z.zrobił generalny remont butli gazowej która jest pod kamperem 50 litrów,ekspres do kawy prawdziwe wegierskie espresso na gaz,, jesienią przy TV czasami trzeba poburczeć autem :haha:
Załoga G - 2021-06-21, 07:12

Super wiadomość dla rodzinek z dziećmi!

Dzieci do 12 roku życia bez testów, reszta niezaszczepionych może wjechać nie tylko na PCR ale
też na antygenowym.

potwierdzone na travel.gov.gr

andrzej627 - 2021-07-16, 18:31

andrzej627 napisał/a:
Niestety nic tam nie widzę o otwartych przejściach granicznych z Albanią ani z Turcją. :(

Teraz przy wypełnianiu formularza PLF widzę, że można wjechać takimi przejściami (poza tym z gwiazdką): :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-16, 20:22

Andrzej jak zwykle jesteś nieoceniony,wiem że to po naszej rozmowie.Czyli ze można wjechać od Turcji :?: :?: Zobaczymy,szkoda ze nie jedziemy w tym samym terminie
rjas - 2021-07-17, 10:57

andrzej627 napisał/a:
andrzej627 napisał/a:
Niestety nic tam nie widzę o otwartych przejściach granicznych z Albanią ani z Turcją. :(

Teraz przy wypełnianiu formularza PLF widzę, że można wjechać takimi przejściami (poza tym z gwiazdką): :)

Wygląda na to, że Grecy otwarli wszystkie przejścia i są czynne 24h. Ta sama informacja jest na travel.gov.gr i w aplikacji Re-open EU.

andrzej627 - 2021-07-17, 11:08

Zgadza się, ale trzeba czytać po angielsku: :spoko
Cytat:
Travellers are allowed to enter from the land borders through the entry gates of Promachonas, Ormenio, Evzonoi, Nymfaia, Niki, Doirani, Kristallopigi, Kipi, Kakavia, Kastanies and Exohi in a 24h basis.

Po polsku: :shock:
Cytat:
Podróżni mogą korzystać z lądowych przejść granicznych Promachonas i Ormenio, które są czynne przez 24 godziny na dobę, oraz z przejścia granicznego w Evzonoi w godzinach od 07:00 do 23:00.

Camper Diem - 2021-07-17, 12:11

andrzej627, ktos pisal na forum, ze Evzonoi juz cala dobe
andrzej627 - 2021-07-17, 12:40

Camper Diem napisał/a:
Evzonoi juz cala dobe

W godzinach 23-7 ludzie zwykle śpią, a nie podróżują. :wyszczerzony:

Camper Diem - 2021-07-17, 13:10

znam takich co jada bez przerwy ze zmiana za kolkiem, natomiast sam osobiscie staram sie z noclegu na Wegrzech wyladowac na noc w Grecji (adekwatnie w drodze powrotnej) wiec doceniam przejscia calodobowe ;)