Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Brak napiecia

anw73 - 2021-03-21, 12:57
Temat postu: Brak napiecia
Witam ,
Citroen Jumper 2 2015 rok brak napięcia na pulpit.Samochód stał i stoi nadal 4 miesiące zimowany pod dachem.Akumulator
Nowy.Wszystkie bezpieczniki przedzwonione sprawne .Brak napięcia na BSI.
Wkładam kluczyk przekręcam i nic , umarł.
Pilnie prosze o pomoc.

darek 61 - 2021-03-21, 13:04

Nie wyłączyłeś przed zimą głównego wyłącznika.
anw73 - 2021-03-21, 13:15

A jest taki ?
Zdjalem tylko kleme minusowa i tyle.
Doznalem szoku jak nie zadzialal i kupilem nowe aku bo pomyslalem ze to ma juz 5 lat wiec moze juz nie trzymac.Podlaczylem i nadal nic.
Nie jestem ani elektrykiem ani mechanikiem wiec wszysko dla mnie jest tematem bardzo ciezkim.

darek 61 - 2021-03-21, 13:32

anw73 napisał/a:
A jest taki ?

Powinien być.Raczej pod samochodem,zapewne czerwony.
Nic nie pozostaje jak miernik,albo lepiej żarówka na kabelkach i po kolei przesuwać się od akumulatora do miejsca w którym stwierdzisz brak napięcia.Jeżeli nie masz o tym pojęcia odłącz akumulator i skorzystaj z pomocy sąsiada lub kogoś kto ma podstawowe umiejętności.Może gryzonie lub coś zaśniedziało.Zapewne to nic wielkiego,ale trzeba poszukać.

anw73 - 2021-03-21, 13:39

Bede szukal , mam taka nadzieje ze to jakas piedola .Jesli chodzi o ten wylacznik to mniej wiecej gdzie on moze sie znajdowac ?
Niektorzy mowia ze moze kluczyk sie rozkodowal , ale czy to mozliwe ?
Napewno wykluczyc mozna gryzonie.

darek 61 - 2021-03-21, 13:51

anw73 napisał/a:
Jesli chodzi o ten wylacznik to mniej wiecej gdzie on moze sie znajdowac ?

Blisko akumulatora.
anw73 napisał/a:

Tego to bym akurat nie wykluczał.
Rozumiem że rozmawiamy o aku zabudowy?

anw73 - 2021-03-21, 14:01

Rozmawiamy o silniku samochodu , aku zabudowy dziala sprawnie
Socale - 2021-03-21, 14:01

Daruś, mowa o odpalenie silnika.
anw73 napisał/a:
...

Obyś nie przeklął tego wykluczenia.
Zajrzyj do szafek, w zakamarki i szukaj mysich odchodów, obyś nie znalazł ani jednego i możesz spać nieco spokojniej.
.
Sprawdź czy jest napięcie na czerwonych grubych kablach w szarej wtyczce w bezpiecznikach w kabinie po lewej pod kierownicą(odkręcasz 2 małe śrubki).
Sprawdź czy jest napięcie na śrubce w bezpiecznikach pod maską w pobliżu lewego reflektora.

darek 61 - 2021-03-21, 14:12

Cytat:

No to ja miałem coś podobnego.Do ujemnej klemy dopięty mam gruby i cienki kabel.Przy wymianie akumulatora cienki się obłamał,ale wisiał na izolacji. Też nie mogłem odpalić,choć chyba coś na zegarach się świeciło.Wystarczyła drobna naprawa.
Jumper2 z 2015,coś się nie zgadza.

anw73 - 2021-03-21, 14:16

Socale napisał/a:
anw73 napisał/a:
...

Obyś nie przeklął tego wykluczenia.
Zajrzyj do szafek, w zakamarki i szukaj mysich odchodów, obyś nie znalazł ani jednego i możesz spać nieco spokojniej.
.
Sprawdź czy jest napięcie na czerwonych grubych kablach w szarej wtyczce w bezpiecznikach w kabinie po lewej pod kierownicą(odkręcasz 2 małe śrubki).
Sprawdź czy jest napięcie na śrubce w bezpiecznikach pod maską w pobliżu lewego reflektora.

No wlasnie tam pradu nie ma , ale podobno jesli zaplon sie nie uruchomi to produ tam nie powinno byc , czy to prawda ?

Na tej szarej kostce i bezpieczniki wszystko sprawne .

anw73 - 2021-03-21, 14:17

zadnego gryzonia tez nie bylo
Socale - 2021-03-21, 14:34

anw73 napisał/a:
...
tam pradu nie ma , ale podobno jesli zaplon sie nie uruchomi to produ tam nie powinno byc
...

Ma być nawet bez kluczyka w stacyjce. Dodałem zdjęcia.
Jeśli pradu nie ma, to sprawdź czystość klem na akumulatorze i tam bodaj przy dodatniej jest kilka czerwonych grubszych kabli, i być może jakiś grubszy bezpiecznik - już nie pamiętam a nie chce mi się tam teraz zaglądać bo deszcz pada.
Kabel i klema minusowe są tak samo ważne jak dodatnie, Darek słusznie sugeruje.

anw73 - 2021-03-21, 14:46

Socale napisał/a:
anw73 napisał/a:
...
tam pradu nie ma , ale podobno jesli zaplon sie nie uruchomi to produ tam nie powinno byc
...

Ma być nawet bez kluczyka w stacyjce. Dodałem zdjęcia.
Jeśli pradu nie ma, to sprawdź czystość klem na akumulatorze i tam bodaj przy dodatniej jest kilka czerwonych grubszych kabli, i być może jakiś grubszy bezpiecznik - już nie pamiętam a nie chce mi się tam teraz zaglądać bo deszcz pada.
Kabel i klema minusowe są tak samo ważne jak dodatnie, Darek słusznie sugeruje.

I jak na tym drugim zdjeciu ,tutaj wlasnie napiecia juz nie mam , czyli bede szukal gdzies pomiedzy tymi dwoma punktami jak na zdjeciach.
Naprawde jestem taki zdenerwowany a juz o atmoswerze domowej nie wspomne .

Socale - 2021-03-21, 15:00

To jeszcze sprawdź czy jest napięcie na tej blaszce do podłączania prostownika.
Jeśli jest, możesz na próbę połączyć z tą śrubką i zobaczyć czy po stacyjce zegary się odezwą.

anw73 - 2021-03-21, 15:10

Na tej blaszce napiecia nie ma , podlaczajac startowy kabel od klemy plusa do tej blaszki iskrzy zwarcie .
Socale - 2021-03-21, 15:22

Zawsze troszkę zaiskrzy, urządzenia ukryte, światło w kabinie, (elektronika np. radio wyposażone są w kondensatory).
Lekko i krótko zaiskrzyć musi.
Jeśli iskrzenie jak ze spawarki to już trzeba poważniej przyjrzeć się usterce.

anw73 - 2021-03-21, 15:27

moze nie jak ze spawarki ale w miare mocno, wiec podejrzewam ze usterka leży gdzies tutaj, tylko jak zaczac poszukiwania jako laik ? zapewne potrzebny elektryk. Ale w tym kraju to bedzie duze wyzwanie
mgF3 - 2021-03-21, 16:03

A sprawdziłeś bezpieczniki przy akumulatorze rozruchowym?
anw73 - 2021-03-21, 16:25

mgF3 napisał/a:
A sprawdziłeś bezpieczniki przy akumulatorze rozruchowym?

pierwsze co zrobilem to wlasnie to

darek 61 - 2021-03-21, 18:29

Jak masz kabel rozruchowy podłącz ujemną klemą z karoserią.Nic złego stać się nie może.
Socale - 2021-03-21, 20:02

anw73 napisał/a:
moze nie jak ze spawarki ale w miare mocno, wiec podejrzewam ze usterka leży gdzies tutaj, tylko jak zaczac poszukiwania jako laik ?
...

Dobra, upewnij się że masz powyłączane wszystkie światła, radio itp.
Zrób jeszcze raz ten mostek z blaszki do śrubki przez bezpiecznik 30-40A wg rysunku.

Jeśli się przepali natychmiast po połączeniu blaszki ze śrubką, zaprzestań poszukiwań wady, odłącz akumulator, zacznij szukać elektryka i nie czytaj dalej.

Jak bezpiecznik się nie przepali to włącz stacyjkę i zobacz czy kontrolki choć na sekundę się zaświecą lub świecą się jak gdyby nigdy nic, nie próbuj odpalić auta.
Wyłącz stacyjkę >zdejmij ten mostek z bezpiecznikiem >zdejmij podłogę nad akumulatorem.
Tam przy klemie plusowej znajdziesz pudełko a w nim zawartość z kolorowymi kosteczkami.
Sprawdź czy na każdej wskazanej śrubce (nakrętce) jest 12V lub tak jak w moim przypadku na mierniku jest 12,7V
Wskazania na każdej śrubce (nakrętce) powinny być identyczne.
Następnie włącz stacyjkę i ponownie sprawdź dokładnie tak samo jak przed jej włączeniem.
Zapodaj wyniki i szperamy dalej.

EwaMarek - 2021-03-21, 20:42

Ja mam PLA na Fiacie. Co do wyłącznika głównego to jest tylko od aku zabudowy po prawej stronie siedzenia pasażera. Samochód nie ma wyłącznika głównego.
Pytanko - jak wymieniłeś aku samochodu to potem był silnik odpalany? Aku w podłodze 110Ah i do niego wiacha kabli idzie może coś tam nie łączy?
Ja niedawno zmieniałem akumulator silnika bo padł z dnia na dzień. Mimo że samochód w garażu i podłączany od czasu do czasu jak nie jeździ ...

anw73 - 2021-03-22, 08:38

[quote="Socale"]
anw73 napisał/a:
moze nie jak ze spawarki ale w miare mocno, wiec podejrzewam ze usterka leży gdzies tutaj, tylko jak zaczac poszukiwania jako laik ?
...

Dobra, upewnij się że masz powyłączane wszystkie światła, radio itp.
Zrób jeszcze raz ten mostek z blaszki do śrubki przez bezpiecznik 30-40A wg rysunku.

Jeśli się przepali natychmiast po połączeniu blaszki ze śrubką, zaprzestań poszukiwań wady, odłącz akumulator, zacznij szukać elektryka i nie czytaj dalej.

Wczoraj udalo mi sie znalezc elektryka samochodowego ktory jutro wybierze sie ze mna do kampera i bedzie krok po kroku szukal usterki .Socale ,Darek 61,EwaMarek i reszcie bardzo dziekuje za dotychczasowa pomoc.Napewno zastosujemy sie do waszych uwag jako pierwsze.
Dam znac jutro co i jak zrobilismy.

darek 61 - 2021-03-22, 08:49

anw73 napisał/a:

I to mi się podoba,bo niektórzy nie zdradzają powodów usterki,a przecież wszyscy cały czas się uczymy.

Socale - 2021-03-22, 20:02

anw73 napisał/a:

Powodzenia. I niech to będzie pierdoła :idea

anw73 - 2021-03-26, 13:53

Witam ,
sprawa okazala sie prosta.Jeden z kabli pradowych sie przelamal , sytuacja dziwna ale widzialem podobny filmik na Youtube.Byc moze jest to z braku dywanika , ktory wlasnie zakupilem.
Dzieki wszystkim za pomoc, stawiam piwko i gdybyscie planowali zwiedzic Norwegie zapraszam na piwko w realu.

Milego weekhendu Andrzej

EwaMarek - 2021-03-26, 19:14

anw73, Możesz wytłumaczyć co ma kabel do dywanika????
Socale - 2021-03-28, 21:01

Fajnie że się wyklarowała pierdołowata usterka, ale przydałby się szerszy opis nawet ze zdjęciami dla potomnych, link do filmu też chyba nie jest tajemnicą. Wada jak wada, ale ta wada może spalić instalację... nawet kampera... :-/
Dostrzegam tu szczególne zainteresowanie Marka :bigok
PLA.

EwaMarek - 2021-03-28, 21:37

:spoko

Niby głupie pytanie... Ostatnio w traficu przestała działać kamera cofania. Już miałem kupować nowy zestaw ale posprawdzałem i okazało się ze była przerwa na kablu . Podłączyłem drugi kabel od kamery do monitora. Mogłem szukać ale jakoś wpadłem na pomysł sprawdzić pod stopniem wejściowym i okazało się że tam był przygnieciony kabel i po kilku latach się po prostu przerwał :shock:

Darek Szczecin - 2021-03-29, 00:14

EwaMarek napisał/a:

Nie wiemy co to za dywanik, ale w trojaczkach pod lewą nogą kierowcy leci dużo linii zasilana z komory akumulatora,
Rwałem ostatnio wszystko w celu wyciszenia i znalazłem sposób głupi prosty sposób na redukcję hałasu :-P , ponieważ auta te do cichych silnikowo nie należą , po taniości robią :spoko

anw73 - 2021-03-29, 20:28

EwaMarek napisał/a:

hei
w sumie to nic pewnie, ale skoro pekl w miejscu gdzie wiecznie na niego depcze wchodzac i wychodzac pomyslalem wiec o dywaniku ( zawsze to dodatkowe bezpieczenstwo ).

Widze tez ze wiele osob ma takowy.

A tak z innej beczki to takie przerwanie zdaza sie bardzo zadko a trafilo na mnie.

Wesoych Swiat.