|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Kupno kampera w Polsce czy zagranica?
Kamil86 - 2021-04-01, 17:20 Temat postu: Kupno kampera w Polsce czy zagranica? Witam. Planuje z żoną kupic kampera w tym roku. Nasz budzet to ok 70tys zl w porywach do 90tys. Mam nadzieje ze w tej kwocie uda mi sie znalezc półintegre zimowa z mocnym silnikiem. Ciezko jednak cos znalezc na ten moment. Jakie strony z kamperami polecacie? Sprowadzenie kampera bardziej sie oplaca niz zakup w kraju? Za wszelkie informacje i porady bardzo dziekuje
joko - 2021-04-01, 23:14
W obecnej sytuacji jaka panuje na rynku kamperów , rozważanie opłacalności takiej czy innej formy zakupu , jest trochę pozbawione sensu.
W "normalnych" czasach odpowiedź była by mniej wiecej taka, że w Polsce taniej , ale za granicą większy wybór i mniejsza szansa na trafienie na minę .
Od zeszłego roku połowa populacji dostała pierdulca i teraz wszyscy chcą mieć kampera, nawet ci co jeszcze dwa lata temu się z tego śmiali.
Efekt tej "nowej mody" jest taki, że ceny poszybowały w górę , a podaż żadna. Ci co mają i wiedzą, że mają dobre , trzymają i uzywają, albo cenią sobie adekwatnie do sytuacji. Z kolei ci co wiedzą o mankamentach swoich kamperów , w obecnych warunkach upatrują większą szansę na pozbycie się ich.
Jeśli ktoś rozważa zakup kampera pod kątem opłacalności , to nigdy tak jak dzisiaj nie było to tak nie opłacalne.
Przy budżecie 70-90 tys PLN to jeśli ma to być coś w stanie do użytku a nie remontu, mówimy o rocznikach 20+, czyli o segmencie w którym zasada, że jak mam dobre to nie sprzedaję tylko używam , jest najczęstsza . Przy tych rocznikach , aby wymiana na nowsze miała sens, musi to być wyraźnie lepsze, a tym samym tak przynajmniej z 2-3 razy droższe .
Z tego powodu podaż w tym segmencie jest minimalna (mówimy o Polsce) , a to co się pojawia wymaga szczególnej uwagi i rozwagi przy zakupie.
W Niemczech czy Francji jest tego więcej, ale za dwadzieścia parę tysiecy euro też okazji się nie trafi i tam też potrafią wałki robić.
Kamil86 - 2021-04-02, 09:07
Dzieki. Wlasnie tez mam takie odczucia. Planowalismy zakup kampera tu przed plandemia i zdecydowalismy sie jeszcze troche poczekac, teraz juz wiem ze to byl duzy błąd.
Znalazlem takiego kampera. Wydaje sie idealny dla nas.
https://www.otomoto.pl/of...r-ID6DG4f6.html
SlawekEwa - 2021-04-02, 09:35
Kamil86 napisał/a: | Znalazlem takiego kampera. |
Jednostka napędowa zacna, wiem bo miałem taką. Co do reszty to koledzy napewno się wypowiedzą.
zbyszekwoj - 2021-04-02, 10:01
Trafia sie to brać i korzystac.
@ndrzej - 2021-04-02, 10:32
Przed kupnem należało by wymusić na sprzedającym zapłacenie akcyzy -18,6% od ceny z faktury lub ceny na umowie.
Skorpion - 2021-04-02, 12:32
FFB motocaravains Wohnmobil TABBERT MC81 602 D
Preis: 10 500 € (brutto) = 48 393 zł (brutto)
1 € = 4.6086 zł (brutto)
Dane techniczne
Stan
Używany
Kategoria Integrated
Pierwsza rejestracja: 04/1982
Skrzynia biegów Ręczna skrzynia biegów
Paliwo Olej napędowy
Przebieg: 191 000 km
Moc 48 kW (65 KM)
HU02/2022
Kolor Beżowy
Dopuszczalna masa całkowita pojazdu: 3 200 kg
Długość pojazdu: 6 450 mm
Szerokość 2 190 mm
Wysokość: 2 900 mm
Liczba miejsc sypialnych 4
Kategoria: Zintegrowany
Sprzedam samochód kempingowy FFB MC81 Tabbert, 2,4D, 48 kW (65 KM), przebieg 191800 km, weteran, r.v. 1982, drobne defekty kosmetyczne, nowe 2 x akumulatory, fajne opony, wszystko działa jak należy, wnętrze ładne, garażowane, po wymianie wszystkich płynów eksploatacyjnych możliwość zarejestrowania na tablicy rejestracyjnej weterana, po uzgodnieniu możliwy transport do domu, więcej telefonicznie. Sprzedawca prywatny
Martin Milický
CZ-512 01 Slaná u Semil Republika Czeska 00420 420 604 441 701
https://www.mobile.de/pl/.../314579426.html
https://www.mobile.de/pl/...king/pg:parking
Fordek - 2021-04-02, 12:46
FFB Klasyczny 680IntegralnąZbudowany w 1995 roku
Cena tego kampera: € 16.950,-
ZDJĘCIA :
https://www.campersite.nl...lassic-680.html
Skorpion - 2021-04-02, 13:17
Mercedes-Benz Tabbert 307D Tüv bis 7-2022
FFB Tabbert motocaravains Wohnmobil Mercedes-Benz 307D
Dealer: T-Cars Thomas Zettl
Industriestr.20
DE-74821 Mosbach Niemc
0049 (0)6261 673705
Preis
6 900 € (brutto) = 31 801 zł (brutto)
1 € = 4.6089 zł
VAT nie podlega zwrotowi
Dane techniczne
Stan
Używany
Kategoria Integrated
Pierwsza rejestracja05/1983
Skrzynia biegów
Ręczna skrzynia biegów
Paliwo Olej napędowy
Przebieg142 000 km
Moc48 kW (65 KM)
HU07/2022
Kolor Brązowy
Dopuszczalna masa całkowita pojazdu3 200 kg
Osie2
Kategoria Zintegrowany
Wyposażenie
Oddzielny prysznic
Radioodbiornik
Układ siedzeń w środku
WC
Opis pojazdu
Stan używany, Tüv do 7-2022 z markizą Oglądanie jest możliwe tylko po wcześniejszym umówieniu. Kontakt telefoniczny od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do 12:00 Niemiecki pojazd Ponad 20 lat jako dealer samochodowy od 11/1998 Możliwość wymiany Ważna uwaga - ważne informacje Mimo starannego sprawdzenia wszystkich szczegółów w naszej ofercie, mogą wkradać się błędy. Niektóre z nich są spowodowane błędami transmisji w systemach różnych dostawców platform. Dlatego pragniemy zwrócić uwagę, że wszystkie informacje podane są bez gwarancji i nie stanowią roszczenia prawnego. Informacje prawne: To ogłoszenie sprzedaży nie stanowi oferty w rozumieniu § 145 BGB, lecz jest informacją o zawarciu umowy. Podane informacje są bez gwarancji i dlatego nie stanowią gwarantowanych właściwości.
https://www.mobile.de/pl/.../311034670.html
hubertg - 2021-04-02, 13:17
Bardzo ładny, tylko ta cena.. a jeszcze +opłaty to prawie 100 tys. razem.
Do tego w latach 90' nikt nie przewidywał, że kiedyś kampery będą ważone, ten ma ładowność 368kg i 5 miejsc.
A w temacie, nie bez powodu podobne auta świeżo sprowadzone są w komisach znacznie tańsze niż zarejestrowane w Polsce i sprzedawane przez właściciela. Większość handlarzy sprowadza auta na których może więcej zarobić, czyli jak najtańsze w danym roczniku. Najczęściej nie są one w stanie opisywanym w ogłoszeniu.
Jedyna rada to szukać, oglądać i dalej szukać, aż do skutku. I bez emocji, nie jak ja w zeszłym roku. Nie opanowałem ich i kupiłem za szybko. I tak bym to auto kupił, jest fajne i w niezłym stanie (rocznik 93) i układ mi pasuje idealnie. Mogłem jednak znacznie zbić cenę ze względu na przeciek, który źle oceniłem. I tu kolejna sprawa, jak się nie ma doświadczenia, to trzeba poprosić o pomoc przy zakupie, inaczej autem kupionym w maju, wyjeżdża się w sierpniu. Zakładałem, że "odświeżenie" auta zajmie mi 2-3 tygodnie, zajęło prawie 3 miesiące.
Moulder - 2021-04-03, 10:10 Temat postu: Zakup kampera Razem z żona szukaliśmy idealnych rozwiązań przez lata, terenówka, przyczepa w końcu stary kamper a teraz jest już nowszy. Półtora roku szukaliśmy uznawanego Ducato do 3 lat. Żeby był w odpowiednim stanie i w miarę przebieg. Znaleźliśmy, ale jak każdy miał swoje wady. Trzeba było je usunąć. Potem budowa i sporo papierologii. Udało się. Mamy rocznik 2016 z zabudową zaprojektowaną przez nas i zbudowany przez fachowca. Niestety pękło 100 tys pln, ale teraz sporo osób chce go kupić 😀. Kupno kampera to droga zabawa, jednak po przemyśleniach kupiłbym nowego busa i dałbym zbudować na nim swoją wymarzona konstrukcję.
I tego tez tobie życzę na święta. Jeśli budżet nie ten, nie pakuj się w starocia. Chyba ze kupisz bezpośrednio od niemieckiej rodziny. Jak pośrednik to nie. Ciężko coś doradzić w tych dziwnych czasach. Może wypożycz? Bo nasz jeździ 2 miesiące a resztę roku stoi. Twój tez tak będzie zobaczysz sam.
zbyszekwoj - 2021-04-03, 11:28
Moulder napisał/a: | Bo nasz jeździ 2 miesiące a resztę roku stoi. Twój tez tak będzie zobaczysz sam. |
Punkt widzenia od punktu siedzenia. Nasz w ostatnim czasie przejechał 10 m-cy a stał 2 m-ce. Teraz pandemia , ale na jesieni znowu wyjazd conajmniej na pół roku.
ZbigStan - 2021-04-08, 12:11
Częściej się podróżuje jak kamper stoi pod domem. Jak się wypożycza, to planowanie, przygotowanie, pakowanie i ściśle określony czas podróży.
Spontan i brak ograniczeń czasowych jest lepszy.
Pozdrawiam.
Kazik II - 2021-04-08, 12:40
Skorpion napisał/a: | FFB motocaravains Wohnmobil TABBERT MC81 602 D
Preis: 10 500 € (brutto) = 48 393 zł (brutto)
1 € = 4.6086 zł (brutto) |
Ja chyba śnię - strucel z 1982 roku za 50 tys zł. Ludzie chyba poszaleli. Jeszcze parę late temu za te pieniądze można było kupić całkiem przyzwoitego ducato II.
Kazik II - 2021-04-08, 12:51
@ndrzej napisał/a: | Przed kupnem należało by wymusić na sprzedającym zapłacenie akcyzy -18,6% od ceny z faktury lub ceny na umowie. |
Bez akcyzy to jest tzw. "zakup na Niemca." Przestrzegam przed tym - bo z tego mogą być same kłopoty. Albo kupujemy sami za granicą i sami załatwiamy wszystkie formalności. Albo od importera - ale wówczas auto musi być na tzw "gootowo". Czyli otrzymujemy komplet dokumentów gotowych do rejestracji. Importer za wszystko odpowiada - i jak coś jest nie tak, to urzędy mają prawo czepiać się tylko jego.
yamah - 2021-04-08, 13:46
Kazik II napisał/a: |
Bez akcyzy to jest tzw. "zakup na Niemca." Przestrzegam przed tym - bo z tego mogą być same kłopoty.. |
Było "na Francuza" i zero problemów wystarczy sprawdzić historię w " ich WK" (certificat d’immatriculation)
Kazik II - 2021-04-08, 15:10
Nie do końca to tak różowo wygląda. Jednemu się uda innemu nie. Takie kupowanie jest przede wszystkim fikcyjne, bo kupujemy od handlarza a na umowie sprzedającym jest jakiś Francuz czy Holender. Handlarz podsuwa nam niby jakiś papier z podpiesem Francuza - ale kto wie, czy to prawdziwy podpis? Przy zapłacie akcyzy lub pierwszym przeglądzie też mogą być problemy, bo albo US zakwestionuje wartość a to diagnosta zacznie grymasić. A tzw. gotowiec pozwala uniknąć wszystkich problemów.
|
|