Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wymiana Trumy Combi 6 na E6D lub inne sposoby na ogrzewanie

chris_voyager - 2021-04-08, 00:42
Temat postu: Wymiana Trumy Combi 6 na E6D lub inne sposoby na ogrzewanie
Witam,

nasz "nowy" nabytek jako źródło ciepła ma Truma 6 Combi zasilane gazem.
Poprzedni kamperek miał zwykły bojler a ogrzewanie było realizowane przez Webasto. Przyzwyczaiłem się do niezalezności jaką daje zasilanie ogrzewania ze zbiornika z paliwem.
Dlatego pomysł by wybrać jedną z poniższych ścieżek:

1. wymienić Truma 6 Combi na E6D (bo chyba dołożyć E lub D do aktualnie posiadanej się nie da)
2. dołożyć dodatkowe suche Webasto np AirTop 3500
3. Zainstalować butlę LPG (lub przejść na GasBank) by zwiększyć lub ułatwić gospodarowanie zasobami gazu.

Którą z wersji byście polecali ?

Pozdrawiam
Krzysztof

marek230482 - 2021-04-08, 09:41

Ale skoro masz wszystko sprawne to nie rozumiem po co kombinujesz? Co bardziej niezależnego ma w sobie webasto? To truma jest zależna jakoś bardziej? :)
Comsio - 2021-04-08, 09:54

:kawka:
Polecił bym poz- 2 i 3.
2- nawali jedno :( uruchamiasz drugie. :ok

3- gaz z butlą LPG wygodniej.

zbychu - 2021-04-08, 10:02

Krzysiu pochwal się nowym nabytkiem :spoko
zbyszekwoj - 2021-04-08, 12:22

Comsio napisał/a:
gaz z butlą LPG wygodniej.

Nie dla kazdego. Gdybym miał butle na LPG to przez ostatnie pół roku kamperowania nie miałbym gazu.
Kazdy robi jak mu wygodniej. Na to nie ma jednego patentu. :idea

blue60 - 2021-04-08, 12:51

Czyli gdzie nie ma możliwości tankowania gazu?
adaml61 - 2021-04-08, 12:55

zbyszekwoj napisał/a:
Gdybym miał butle na LPG to przez ostatnie pół roku kamperowania nie miałbym gazu
Jak jest podpięta na sztywno to tak . Ja mogę w każdej chwili podłączyć zwykłą , kilka razy tak robiłem . A butle LPG to wygoda .
LukF - 2021-04-08, 15:28

zbyszekwoj napisał/a:
Comsio napisał/a:

Nie dla kazdego. Gdybym miał butle na LPG to przez ostatnie pół roku kamperowania nie miałbym gazu.

Zbyszekwoj ma rację. Nie ma jednego patentu. Jak butla LPG jest na stałe a ktoś jeździ na narty to nie ma dostępu do czystego propanu :shock:

007jędruś - 2021-04-08, 15:57

Kompozytowa butla od Jarka Papamila będzie rozwiązaniem najlepszym . Dotankujesz na każdej stacji a jak trzeba podłączysz zwykłą metalową.
Banan - 2021-04-08, 16:13

LukF napisał/a:
Jak butla LPG jest na stałe a ktoś jeździ na narty to nie ma dostępu do czystego propanu

Jak mi Francuzi od Rapido przysłali manuala, to sobie zaczytałem, że do zasilania w gaz stosować tylko czysty propan. :-P

blue60 napisał/a:

Odpowiem za Zbyszka - w Maroko panie :diabelski_usmiech

chris_voyager napisał/a:
przejść na GasBank

Ja bym się trzymał tej wersji :spoko

Comsio - 2021-04-08, 20:52

zbyszekwoj napisał/a:
Comsio napisał/a:

Oj chyba jest. :mrgreen:
Mam dwie opcję, LPG lub z Butli,jakiej se stryjenka życzy. :mrgreen:

chris_voyager - 2021-04-08, 22:05

No dobrze ... z tym gazem to rozumiem, GassBank w kompozycie, lub butla LPG. Na każde z tych rozwiązań trzeba wydać powyżej 2000 PLN, a za te pieniążki można zapolować na używane Webasto i to w zasadzie rozwiązuje problem paliwa na ogrzewanie.

W takim przypadku - czy może ktoś doradzić czy wdmuchnięcie gorącego powietrza z Webasto do istniejącej instalacji rozprowadzającej ciepłe powietrze z Trumy może jakoś jej zaszkodzić ?

I jeszcze dopytam:

- czy można Trumę 6 "rozpbudować" o grzałkę elektryczną - czy to calkiem inne urządzenia i się nie da ?

- czy ktoś ma Trumę E6D i może się wypowiedzieć nt tego rozwiązania ?

chris_voyager - 2021-04-08, 22:21

marek230482 napisał/a:
Ale skoro masz wszystko sprawne to nie rozumiem po co kombinujesz? Co bardziej niezależnego ma w sobie webasto? To truma jest zależna jakoś bardziej? :)

Gazu można mieć ograniczoną ilość na pokładzie i nie zawsze można go łatwo uzupełnić, a o poziom paliwa w baku dbać jest znacznie łatwiej.

Comsio - 2021-04-08, 22:31

[quote="chris_voyager"]No dobrze ... z tym gazem to rozumiem, GassBank w kompozycie, lub butla LPG. Na każde z tych rozwiązań trzeba wydać powyżej 2000 PLN, a za te pieniążki można zapolować na używane Webasto i to w zasadzie rozwiązuje problem paliwa na ogrzewanie.

W takim przypadku - czy może ktoś doradzić czy wdmuchnięcie gorącego powietrza z Webasto do istniejącej instalacji rozprowadzającej ciepłe powietrze z Trumy może jakoś jej zaszkodzić ?

Mam już tak 6-lat, jest :ok

Neno - 2021-04-09, 07:04

Banan napisał/a:

blue60 napisał/a:

Legalnie/"bezpiecznie" nie ma (choć od kilku lat już czytam, że się Maroko przymierza), jednie przelewanie z kuchennych butli zostaje ;)

EwaMarek - 2021-04-09, 07:42

Nie wiem jak masz w kamperze. truma combi grzeje wodę i kampera. Jak założysz webasto to co z wodą?
Miałem raz kampera z webasto, pozostałe i ten obecny to gaz. Jeśli mogę coś doradzić to lepiej gaz bo nie śmierdzi jak sobie siedzisz przed kamperem. Mniej hałasuje.

Natomiast jest problem z ilością gazu zimą przy dłuższych wyjazdach. Ja mam gasbank i zwykłą. Jestem z tego rozwiązania zadowolony.

Poza tym możesz gasbank przenieść do kolejnego kampera :lol:

adaml61 - 2021-04-09, 08:08

chris_voyager napisał/a:
marek230482 napisał/a:

Gazu można mieć ograniczoną ilość na pokładzie i nie zawsze można go łatwo uzupełnić, a o poziom paliwa w baku dbać jest znacznie łatwiej.
Pokretne myślenie , zbiornik na ropę tez ma ograniczoną pojemność , Moja butla LPG , 37l gazu wystarcz zimą na tydzień + zwykła butla 5l to 9 dni grzania wnętrza i wody . nigdy tyle nie stałem w jednym miejscu . 9 dni stania na ropie to z 50 l koszt 40l gazu 100zł , 50 ropy , minimum 250 zł . ekonomicznie bez sensu .
chris_voyager - 2021-04-09, 08:09

EwaMarek napisał/a:
Nie wiem jak masz w kamperze. truma combi grzeje wodę i kampera. Jak założysz webasto to co z wodą (...)

Truma combi będzie grzała wodę. Webasto ma być dodatkowym źródłem ciepła.

Darek Szczecin - 2021-04-09, 08:28

chris_voyager napisał/a:
No dobrze ... z tym gazem to rozumiem, GassBank w kompozycie, lub butla LPG. Na każde z tych rozwiązań trzeba wydać powyżej 2000 PLN, a za te pieniążki można zapolować na używane Webasto i to w zasadzie rozwiązuje problem paliwa na ogrzewanie.

I jeszcze dopytam:

- czy można Trumę 6 "rozpbudować" o grzałkę elektryczną - czy to calkiem inne urządzenia i się nie da ?

- czy ktoś ma Trumę E6D i może się wypowiedzieć nt tego rozwiązania ?

Ja mam Trumę E6D, teysty robiłem takie przy domowe , mi pasuje , na wyjazdach jeszcze nie używanałem :spoko

reaven22 - 2021-04-09, 09:16

adaml61 napisał/a:
Pokretne myślenie , zbiornik na ropę tez ma ograniczoną pojemność , Moja butla LPG , 37l gazu wystarcz zimą na tydzień + zwykła butla 5l to 9 dni grzania wnętrza i wody . nigdy tyle nie stałem w jednym miejscu . 9 dni stania na ropie to z 50 l koszt 40l gazu 100zł , 50 ropy , minimum 250 zł . ekonomicznie bez sensu .

W styczniu byliśmy 2 tyg w górach,, temperatury kilka nocy -18'C reszta w okolicach -5, zeszło nam na cały pobyt 30l ON na webasto. Więc nie jest tak dramatycznie jak piszesz.

Licząc energię po litrach to:
ON ma około 35,7 MJ/L
LPG to 25,8 MJ/L (propan od butanu różni się niewiele dla porównania można przyjąć podobny poziom)

Sprawność urządzeń grzejnych ON/LPG można przyjąć na podobnym poziomie. Wynika z tego, że objętościowo webasto czy truma diesel zużyje mniej paliwa.
Kosztowo grzanie LPG jest faktycznie tańsze o jakieś 20% od grzania ON. Ale nie w każdym przypadku taniej = lepiej. każdy musi sam przekalkulować :)

marek230482 - 2021-04-09, 11:11

Jak bierzesz pod uwagę sprawność jako takich silników to faktycznie jest na podobnym poziomie bez względu na paliwo. Ale w rzeczywistości różnice mogą być ogromne bo to wszystko zależy od rodzaju urządzenia (producent), budowa, a nawet stan..... Dlatego przyjęcie, że ON ma większą kaloryczność to zużyje go mniej jest zupełnie bezpodstawne. Zwłaszcza że różnica w kaloryczności to nie krotności.

Faktycznie webasto może być jako dodatkowe ogrzewanie przydatne. Ale co z właściwościami użytkowymi? Rozumiem, że jak ktoś robi kampera z busa to szkoda mu dychę na trumę bo webasto kupi "za dwójkę". Ale jak już wszystko jest w gotowym kamperze to względy ekonomiczne nie mają na to wpływu. I jeszcze z tego co wszędzie czytałem to webasta są głośne i smrodzą.
Nie twierdzę że jak traktor :) ale jednak czystego spalania w nim nie ma (tak jak przy gazie) i cichsze od trumy (albo takie samo) na pewno nie jest.

zbyszekwoj - 2021-04-09, 11:51

Neno napisał/a:
Banan napisał/a:

blue60 napisał/a:

Legalnie/"bezpiecznie" nie ma (choć od kilku lat już czytam, że się Maroko przymierza), jednie przelewanie z kuchennych butli zostaje ;)

Można zakupic miejscowa butlę za cene samego gazu w Europie. W Hiszpanii mozna również wypozyczyc miejscową. Butla do tankowania typu Papamila czy gasbank jest czasami wygodna ,ale mozliwośc podłączenia zwykłej zawsze powinno się zostawić.
Co do uzywania propanu to na Zachodzie wszyscy raczej go używają. Niemiec mnie powiedział ,ze jak przyjeżdża do Polski to ciągle ma problemy z lodówką.Kiedys Dakota stał w Tarifie i czyscił lodówki powracającym z Maroka i tankującym w Hiszpanii.

marek230482 - 2021-04-09, 12:00

A że tak zapytam co to jest za butla typu Papamila? :) bo nie w temacie jestem.
reaven22 - 2021-04-09, 12:22

marek230482 napisał/a:
Jak bierzesz pod uwagę sprawność jako takich silników to faktycznie jest na podobnym poziomie bez względu na paliwo. Ale w rzeczywistości różnice mogą być ogromne bo to wszystko zależy od rodzaju urządzenia (producent), budowa, a nawet stan..... Dlatego przyjęcie, że ON ma większą kaloryczność to zużyje go mniej jest zupełnie bezpodstawne. Zwłaszcza że różnica w kaloryczności to nie krotności.

Piszemy o ogrzewaniu a nie o silniku, przy ogrzewaniu jedyne straty to te co idą w komin, a to będzie podobne w obu przypadkach.
Fizyki Panie nie oszukasz :)

EwaMarek - 2021-04-09, 13:40

chris_voyager, To tak kombinujesz :idea: to ma sens tylko by się przydała jakaś klapka i trójnik zamykająca przeloty powietrza zeby nie cofało sie z webasto na trume.
EwaMarek - 2021-04-09, 13:44

marek230482, https://polskicaravaning.pl/dzial/241-przeglad-rynku/artykuly/gasbank-hit-naszego-stoiska-video,54728

tu masz opisane a papamila je sprzedaje :spoko

Comsio - 2021-04-09, 21:27

EwaMarek napisał/a:
chris_voyager, To tak kombinujesz :idea: to ma sens tylko by się przydała jakaś klapka i trójnik zamykająca przeloty powietrza zeby nie cofało sie z webasto na trume.

Mam wpięte ok 2m od trumy, i hula cieple powietrze w rurach. :ok
Powiem więcej :mrgreen: jest ciepła woda , a jak odpale trumne, :mrgreen:
to krócej grzeje, bo jusz jest podgrzana od webasta. :spoko

chris_voyager - 2021-04-09, 23:30

Dzięki wszystkim za opinie i porady.
Blisko 10 lat używaliśmy kampera z webasto i zaakceptowaliśmy niedogodności związane z głośniejszą pracą. Poruszany problem zapachu spalin występował w naszym przypadku tylko w krótkich chwilach uruchamiania i w zasadzie był wyczuwalny tylko na zewnątrz auta.
Jednak webasto całkowicie uwalniało od problemu myślenia o problemie braku gazu - faktycznie przy naszej częstotliwości wyjazdowej dwie butle starczały na cały rok.

Widzę teraz jak działa truma i może nieco na wyrost myślę o zabezpieczeniu innego źródła ciepła. Poczekam trochę by faktycznie wyczuć na ile wystarcza gazu z butli.

chris_voyager - 2021-04-09, 23:32

Comsio napisał/a:
EwaMarek napisał/a:

Comsio - sam dokładałeś webasto do auta, czy taki stan już zastałeś ?
Zimne powietrze do zasilania webasto pobierasz z wnętrza kampera czy z zewnętrz ?

Comsio - 2021-04-10, 08:11

chris_voyager napisał/a:
Comsio napisał/a:
EwaMarek napisał/a:

Comsio - sam dokładałeś webasto do auta, czy taki stan już zastałeś ?
Zimne powietrze do zasilania webasto pobierasz z wnętrza kampera czy z zewnętrz ?

Dołożyłem sam 5 kw orgjnał, bo duży metraż :mrgreen:
Mam podwójną podłogę więc pole do popisu duże.
Jest pod jadalnią,pobiera z wnętrza, a do spalania dizla pobiera z zewnątrz.

marek230482 - 2021-04-10, 11:53

reaven22 napisał/a:

Piszemy o ogrzewaniu a nie o silniku, przy ogrzewaniu jedyne straty to te co idą w komin, a to będzie podobne w obu przypadkach.
Fizyki Panie nie oszukasz :)

Pewnie że jej nie oszukam. Ale porównałeś samą kaloryczność. Po pierwsze lpg spala się niemal w 100%. Ropa nigdy. Po drugie pisałem już że sprzęt sprzętowi nie jest równy. Jeden spali więcej drugi mniej. Opieranie się na samej kaloryczności o niczym jeszcze nie świadczy.

Teraz jeszcze jedna wada webasto mi się przypomniała. Dużo większy pobór prądu.