Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Gaz

Mirasek - 2021-04-11, 18:08
Temat postu: Gaz
Cześć!
W listopadzie z żonką kupiliśmy naszego pierwszego kamperka: Fiat Ducato 92'. Kupując go wszystko sprawdzaliśmy min. czy działa instalacja gazowa. Niestety teraz po zimie wzięliśmy się za sprzątanie i niestety nie potrafię uruchomić tej instalacji. Od razu informuję że gaz w butli jest. Załączam kilka zdjęć, wszystko miałem otwarte, a gazu nie ma. Czy gdzieś jest jeszcze jakiś zawór? W kuchence niestety ale gaz nie leci... Proszę o pomoc i wyrozumiałość... jestem początkujący :) :):)

Mazur - 2021-04-11, 18:54

Cześć,
Może to banalne i zapomniałeś jako początkujący. Czy wciskasz pokrętło dopływu gazu do wybranego palnika przy kuchence i dopiero wtedy pstrykasz iskrownikiem ?

Mirasek - 2021-04-11, 18:59

Tak wciskam, ale iskrownik na razie nie działa bo brak akumulatora. Nie słychać żeby w ogóle gaz leciał, także podejrzewam że coś jeszcze trzeba włączyć, przekręcić itp. itd. Dzięki za odpowiedź. :spoko
MILUŚ - 2021-04-11, 19:09

Zaraz za butlą masz na wężuZIELONY przycisk / widać go za wężem . Po otwarciu butli WCIŚNIJ go .
Mirasek - 2021-04-11, 20:16

Miluś jesteś WIELKI :mrgreen: Działa. Temat zamknięty.
MILUŚ - 2021-04-11, 21:15

Mirasek napisał/a:
Miluś jesteś WIELKI :mrgreen: Działa. Temat zamknięty.

No nie do końca zamknięty....... widzę na zdjęciach ; że masz włączony iskrownik lodówki .
Po podłączeniu aku zacznie pracować . Wyłacz go :-P

zbyszekwoj - 2021-04-13, 13:25

Butla jakaś hiszpańska?
dziwaczek - 2021-04-13, 18:51

Wymień butle na polską (możesz podpiąć dwie)
zbyszekwoj - 2021-04-14, 12:35

dziwaczek napisał/a:
Wymień butle na polską (możesz podpiąć dwie)

Lepiej dostawić jedną polską i jechać do Hiszpanii. :ok

Janusszr - 2021-04-27, 23:51

Podepnę się pod temat.
Wiadomym jest, że po zmianie butli gazowej są drobne problemy z odpaleniem palników w kuchence gazowej. Trzeba odpowietrzyć układ. A jak odpowietrzyć Trumę? Mam kłopot z odpaleniem Trumy po zimie i wymianie butli z gazem. Może problem tkwi w zapowietrzeniu?

MILUŚ - 2021-04-28, 04:37

Janusszr napisał/a:
Podepnę się pod temat.
Wiadomym jest, że po zmianie butli gazowej są drobne problemy z odpaleniem palników w kuchence gazowej. Trzeba odpowietrzyć układ. A jak odpowietrzyć Trumę? Mam kłopot z odpaleniem Trumy po zimie i wymianie butli z gazem. Może problem tkwi w zapowietrzeniu?

Szczerze to pierwszy raz słyszę o takiej sytuacji . Nigdy się nie zastanawiałem czy układ się odpowietrza . Po prostu po zimie ; po wymianie włączam odbiorniki i nie myślę o jakiś innych czynnościach . Może to odpowietrzanie dzieje się automatycznie ? :chytry

Janusszr - 2021-04-28, 07:06

Wg instrukcji Trumy (usuwanie usterek) to niby gaz nie dochodzi. Chciałem sprawdzić odkręcając przewód przy elektrozaworze, ale natychmiast zawór szybkiego odcięcia(ten z zielonym przyciskiem) odcina dopływ. Tylko nie wiem, czy w przewodach nie ma powietrza zamiast gazu.
Mirekmat - 2021-04-28, 21:04

Jeżeli masz zawór odcinający to każde odłączenie przewodu od odbiornika powoduje szybki wypływ gazu i od tego jest zawór odcinający aby przerwać wypływ gazu z butli.Najlepiej zadzwoń na mój nr 731006 353 to sprawę możemy skonsultować.Mirek
Janusszr - 2021-04-28, 22:52

Mirekmat napisał/a:
Jeżeli masz zawór odcinający to każde odłączenie przewodu od odbiornika powoduje szybki wypływ gazu i od tego jest zawór odcinający aby przerwać wypływ gazu z butli.Najlepiej zadzwoń na mój nr 731006 353 to sprawę możemy skonsultować.Mirek

Dziękuję.
Bardzo lubię tego typy odpowiedzi :) Zadzwonię.