Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Jak to zdemontować?

jsaluga - 2021-04-12, 16:46
Temat postu: Jak to zdemontować?
Chcę zamontować zawór tankowania gazu obok wlewu paliwa w kamperze na DUCATO IV.. Żeby przeprowadzić przewód do gazu do skrzynki po drugiej stronie kampera muszę zdemontować od spodu osłonę przewodu paliwa. Osłona jest umocowana czterema "hehedinksami" Myślałem, że to kołki plastikowe, ale po "zbliżeniu" wyglądają na metalowe. Proszę o po moc co to jest, jak to zdemontować i jak z powrotem zamontować osłonę. Na zdjęciu widać 2 jeden lekko pordzewiały.
Gewehr - 2021-04-12, 18:16

Są to nity zrywalne. Zabezpieczona tak jest rura wlewu, aby ktoś w łatwy sposób jej nie rozciął i nie zlał paliwa. Trzeba je rozwiercić, a później dać nowe.
Grooby78 - 2021-04-12, 19:55

Potwierdzam, mnie niedawno mocowania tej osłony przyrdzewiały i sama odpadła. Na szczęście na postoju i to zauważyłem.
jsaluga - 2021-04-12, 20:16

Gewehr napisał/a:
Są to nity zrywalne. Zabezpieczona tak jest rura wlewu, aby ktoś w łatwy sposób jej nie rozciął i nie zlał paliwa. Trzeba je rozwiercić, a później dać nowe.

Dzięki. Jak zwykle niezawodny jak Gewer.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.

Czy mógłbyś wskazać gdzie tego szukać i czy podejdzie pod standardową nitownicę?

darek 61 - 2021-04-12, 21:10

jsaluga napisał/a:

Czy mógłbyś wskazać gdzie tego szukać i czy podejdzie pod standardową nitownicę?

A może lepiej użyć blachowkręty.

moskit - 2021-04-12, 22:24

Nie polecam blachowkrętów, nie są tak wytrzymałe i szczelne jak nity.
Banan - 2021-04-12, 22:35

Polecam nitonakrętki rozprężne :spoko
wlodo - 2021-04-13, 10:52

Ale po co te wymysły, Gewehr, wyraźnie napisał, odwiercić i zanitować, ma być zabezpieczone przed złodziejem, nity dostępne w każdym sklepie metalowym.
jsaluga - 2021-04-13, 13:03

Ok. Dam radę. Dziękuję i pozdrawiam.