|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Tall Ships Races w Szczecinie
krzlac - 2021-04-12, 17:28 Temat postu: Tall Ships Races w Szczecinie W dniach 31.07 - 03.08.2021 odbędą się regaty największych żaglowców. Czy ktoś może
wskazać jakieś dogodne do oglądania parady miejsce postoju dla kampera.
Może być bez serwisu, byleby blisko nabrzeża. 2 - 3 noce.
Banan - 2021-04-12, 18:26
Też się wybieram
Kazik II - 2021-04-12, 18:52
Przyjemnych miejsc pod drzewkami w okolicy Wałów Chrobrego jest bardzo dużo. Problem w tym, że to jest rejon Sródmieścia i w większości objęty jest strefą płatnego parkowania. Jeśli ta impreza wypada w weekend - to wtedy jest bezpłatnie od piątku godz siedemnasta do poniedziałku rano. Na samych Wałach pewnie będzie kupa ludzi - ale już w okolicy jest duży park Zeromskiego, skwery w okolicy pomnika Mickiewicza, czy zakątek w okolicy Teatru Polskiego.
ZbigStan - 2021-04-12, 18:56
krzlac, ciekawa impreza. Dawno temu oglądałem tam żaglowce. Jeśli nie będzie to kolidowało z innymi podróżami, to chętnie się wybiorę. Pozdrawiam.
krzlac - 2021-04-12, 20:15
Kazik II napisał/a: | ...będzie kupa ludzi... |
Tego się obawiam.
ZbigStan - 2021-04-16, 20:30
krzlac napisał/a: | Kazik II napisał/a: | ...będzie kupa ludzi... |
Tego się obawiam. |
Tłumy raczej pewne, ale to zrozumiałe, bo tylko wtedy można zobaczyć tyle żaglowców razem. Pozdrawiam.
krzlac - 2021-04-17, 07:52
Nie chcę się pchać do "jaskini lwa". Szukam ustronnego miejsca. Może po tzw. drugiej stronie.
Może na trasie wpłynięcia lub wypłynięcia? Ktoś, coś może wskazać?
ZbigStan - 2021-04-17, 12:15
Mimo tłoku warto zobaczyć co jest na pokładzie i pod nim. Cumujące jachty można zwiedzać.
Pozdrawiam.
Kazik II - 2021-04-17, 12:28
krzlac napisał/a: | Nie chcę się pchać do "jaskini lwa". Szukam ustronnego miejsca. Może po tzw. drugiej stronie.
Może na trasie wpłynięcia lub wypłynięcia? Ktoś, coś może wskazać? |
Nie wiem co masz na myśli z tą "tzw drugą stroną" - ale mogę polecić tereny po drugiej stronie Odry, tzw Łasztownię. Stamtąd też wszystko widać, a piechotą na Wały Chrobrego jest niedaleko. Jest tam sporo miejsca na przytulenie się z kamperem, a jest tam również marina z toaletami. Przesyłam mały plan w załączniku.
Banan - 2021-04-17, 16:11
Kazik II, dzięki za cenne informacje. Tak sobie zerknąłem i chyba przy ul. Żytniej są fajne parkingi na których można sobie przycupnąć
dla Ciebie i zapraszam w Szczecinie w trakcie imprezy na realne
krzlac - 2021-04-19, 08:54
Dzięki Kazik II. Ja obstawiam ul. Zbożową. Żytnia to bliżej Ronda Uniwersyteckiego.
A i "kija można zamoczyć" w Odrze Zachodniej.
ZbigStan - 2021-04-19, 11:35
Na początku sierpnia w Szczecinie, zapowiada się nieformalny zlot CT.Kazik II będziesz komandorem.
Pozdrawiam.
Kazik II - 2021-04-19, 11:41
krzlac napisał/a: | Dzięki Kazik II. Ja obstawiam ul. Zbożową. Żytnia to bliżej Ronda Uniwersyteckiego.
A i "kija można zamoczyć" w Odrze Zachodniej. |
No fakt, jakoś mi się tak to "żyto" skojarzyło z dawnymi czasami półlitrowymi
Kazik II - 2021-04-19, 11:49
ZbigStan napisał/a: | Na początku sierpnia w Szczecinie, zapowiada się nieformalny zlot CT.Kazik II będziesz komandorem.
Pozdrawiam. |
To dla mnie wielki zaszczyt Niemniej w Szczecinie na pewno w tym czasie niestety mnie nie będzie - wybieram się na Bałkany. Proponuję Andrzeja z pod Polic - wodza kamperowców szczecińskich. Ale chętnie przyjmę funkcję admirała honorowego na wygnaniu
KACPERKI 2 - 2021-04-19, 14:54
Łasztownia o ile się nie mylę na czas imprezy jest niedostępna dla pojazdów wszelakich prócz trakfood-ów itp. Chyba tam się nie wjedzie.
Jest też inny kłopot.
Zawsze gdy byłem w Szczecinie - a było to kilka lub kilkanaście razy w roku - uwielbiałem stac na Łasztowni. Drugim super miejscem były Wały Chrobrego a ja najczęściej zupełnie przed drzwiami Akademii Morskiej.
Zawsze kulturka, spokój i poczucie bezpieczeństwa...
Nie tym razem.
Byłem teraz na ostatni weekend.
TO BYŁA DLA MNIE NAJTRUDNIEJSZA NOC OD KIEDY KAMPERUJE.
Najpierw pojechałem na ulubioną Łasztownię....
Piątek. Godzina ok 23... TŁUMY IMPREZUJĄCEJ MŁODZIEŻY...
Myślę sobie:- trudno - jadę na Wały - tam też jest super ;-)
Było Ok. Ale w nocy widać było na Łasztowni interwencje Policji.
Sobota - myślę sobie: zostaję na Wałach. Wczesnym wieczorem wpadli znajomi, popełniłem kilka drinków...
Około 21 się zaczęło... Całą noc motocykle, auta, muza ums ums ums ums... ( często disco polo ) Tuż za kamperem ustawił się "GOLF" z naprawdę dobrze doinwestowanym sprzętem car audio... Młodzieży wokół kampera kilkaset osób. Na Łasztowni po drugiej stronie ciągle niebiesko od Policji i interwencji. Masakra! Nie spełem do ok 4 rano gdy się rozjechali. Około 1 w nocy byłem już niemal gotów pojechać "po pijaku w inne miejsce" - tak się bałem.
Rano gdy wyszedłem z kampera byłem przygotowany na niemiłe doznania.
Muszę przyznać że zupełnie nic złego się nie wydarzyło. Ani u mnie ani w zasięgu wzroku.
Podsumowując... Z jednej strony bronię się przed postawieniem znaku = pomiędzy bawiącą się młodzieżą a wandalizmem, bójkami, agresją itp. W końcu to też inteligentni, dobrze ułożeni często dobrze wykształceni młodzi ludzie którzy po prostu mając dość zamkniętych dyskotek gdzieś "muszą" się wykrzyczeć...
Z drugiej zaś przeżyłem masakryczną noc... Strach miał wielkie oczy ale.. Bałem się całą noc niestety...
W czasie parady żaglowców ostatnim miejscem jakie wybrałbym dla kampera byłyby Wały Chrobrego albo Łasztownia - i to pomimo tego, że uważam te miejsca za najbardziej atrakcyjne w całym Szczecinie nie tylko w czasie tej imprezy ale tak po prostu...
Darek Szczecin - 2021-04-19, 15:21
Wszystko zależy z jakim rozmachem będzie impreza i co z pandemią. Mam nadzieję że będzie w odwrocie i nie będzie trzeba się bać tego wirusa
Niestety bez względu na wszystko jest i będzie tak jak pisze Wojtek (Kacperki )
jest miejsce jeno jeszcze zapomniane lekko, nie jest ultra daleko na Wały Chrobrego i jest cały czas kontakt z rzeką (info dla moczących kije )
Bulwar Elbląski.
Jeśli będę w tym okresie w Szczecinie to zapewniam serwisik kamera, oraz pomoc w usunięciu ewentualnych awarii
ZbigStan - 2021-04-19, 17:46
Darek Szczecin, w takich przypadkach pomoc szczecinian bezcenna. Pozdrawiam.
Kazik II - 2021-04-19, 18:53
Nie bywam w soboty wieczorem ani na Łasztowni ani na Wałach. Co do Łasztowni to się nie dziwię temu bajzlowi - bo nasza władza miejska urządziła tam "strefę wolnego picia". Jeśli sama Łasztownia będzie zamknięta dla ruchu to jest jeszcze obok wielki parking obok Urzędu Celnego. Chociaż z tym Bulwarem Elbląskim to może niezły pomysł - choć nie wiem jak tam sytuacja wygląda nocą. Można też po prostu sią sparkować kamperem na Prawobrzeżu gdzieś przy przystanku koło ZUS albo na pętli. Tam jest cisza i spokój (ja tam mieszkam) a tramwajem do Bulwarów (3 linie) ok. 10 minut.
krzlac - 2021-04-20, 10:24
To wypada Zbożową skreślić. Bulwar Elbląski ze zdjęć w Google wygląda średnio, nie wiem czy to stan aktualny. Szukamy dalej.
Chciałoby się zobaczyć żaglowce pod pełnymi żaglami. Może gdzieś na trasie regat?
Na Odrze i w porcie to raczej maszty "odarte ze szmat".
Darek Szczecin - 2021-04-20, 14:32
krzlac napisał/a: | To wypada Zbożową skreślić. Bulwar Elbląski ze zdjęć w Google wygląda średnio, nie wiem czy to stan aktualny. Szukamy dalej.
Chciałoby się zobaczyć żaglowce pod pełnymi żaglami. Może gdzieś na trasie regat?
Na Odrze i w porcie to raczej maszty "odarte ze szmat". |
Bulwary Elbląskie nie są takie złe, to co co na google to i w realu , Nikt w to miejsce nie inwestuje ponieważ ma tam powstać apartamentowiec , lub w pobliżu.
Jak stanie kilka kamperków to zrobi się przyjemnie i radośnie
W okolica spokojna ponieważ oprócz firm nie ma tam niczego co by przyciągało ludzi.
Nie jestem rodowitym Szecinianinem i pewnie wszystkich miejsc godnych nie znam , ale generalnie jest problem z dostępnością do rzeki, ponieważ mocno industrialny to teren, lub krzaczory będę się rozglądał.
Camping - ulica Przestrzenna - daleko do imprezy komunikacja miejska około 15 min i marsz około 15 min
Dziewoklicz kąpielisko - duży darmowy parking - skuter/moto 10-15 min do imprezy, jest możliwość wodowania pływadła i wtedy na imprezę wodą najładniejsze widoki
Jeśli obserwować ruchy jednostek na akwenie to miejscowość Trzebież - fajna plaża.
Można będzie polować na miejsca postojowe w śródmieściu, ale z tym różnie bywa.
Jak macie jakieś pytania, lub własnę wyłapane miejscówki, piszcie podjadę sprawdze
krzlac - 2021-04-20, 15:18
Darek Szczecin napisał/a: | ...Jak stanie kilka kamperków to zrobi się przyjemnie i radośnie
... |
No to jest nadzieja na ten bulwar. Plaże i kąpieliska to są o tej porze roku zapchane nawet bez regat.
Darek Szczecin - 2021-04-20, 15:52
krzlac napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | ...Jak stanie kilka kamperków to zrobi się przyjemnie i radośnie
... |
No to jest nadzieja na ten bulwar. Plaże i kąpieliska to są o tej porze roku zapchane nawet bez regat. |
tu jeszcze można przycupnąć,
w weekend powinno być pusto, auta pracownicze głównie tam parkują
Krzysztofa Kolumba 89
71-899 Szczecin
53.417864, 14.550453
krzlac - 2021-04-21, 10:37
Jakaś cepka pod wierzbą już tam stoi, a z drugiej strony mostku jest Toy-Toy do wylania kota.
Darek Szczecin - 2021-04-21, 11:47
krzlac napisał/a: | Jakaś cepka pod wierzbą już tam stoi, a z drugiej strony mostku jest Toy-Toy do wylania kota. | .
Miejsce na 2 dni spoko, ta wysepka z mostkiem to klub motorowodny , z bosmanem jak się zagada to pewnie można wszystko ustalić , wodniacy to przychylne człowieki
mrsulki - 2021-04-21, 19:04
Alternatywą na zaparkowanie nie daleko może być też ulica Heyki. Okolica może nie reprezentacyjna - wokół firmy ale raczej spokojnie. Posiadzcze wyższych kamperów muszą uważać na nie wysoki wiadukt.
krzlac - 2021-04-23, 14:47
"Jadąć" w Google ulicą Heyki trafiłem na Bulwar Beniowskiego.
Spokojne miejsca w krzakach nad samą wodą.
Tylko to nie ta odnoga Odry. No i ten zakaz kąpieli.
Kazik II - 2021-04-23, 15:22
Ogólnie do spoko panowie, bo Szczecin na tle innych dużym miast jest stosunkowo przestronny i miejsca na przycupnięcie kamperem nie brakuje. Pełno parków i skwerów - jak nie tu to tam zawsze miejsce się znajdzie
ZbigStan - 2021-04-23, 19:08
Kazik II napisał/a: | Ogólnie do spoko panowie, bo Szczecin na tle innych dużym miast jest stosunkowo przestronny i miejsca na przycupnięcie kamperem nie brakuje. Pełno parków i skwerów - jak nie tu to tam zawsze miejsce się znajdzie |
Ogólnie biorąc, jakieś miejsce się znajdzie. Pocieszające.
Pozdrawiam
Kazik II - 2021-04-23, 20:38
ZbigStan napisał/a: | Ogólnie biorąc, jakieś miejsce się znajdzie. Pocieszające.
Pozdrawiam |
W Szczecinie "jakieś" to znaczy bardzo dobre
krzlac - 2021-06-01, 07:43
Niestety, w tym roku imprezy nie będzie.
JanusS - 2021-06-01, 18:44
no przeczytałem cały temat i wiem tyle co...NIC! A chciałbym pojechać! Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś ze znających Szczecin i sensownie coś rzetelnie poradzi a nie, że ...coś się znajdzie!
krzlac - 2021-06-01, 19:57
JanusS napisał/a: | no przeczytałem cały temat... |
Całego nie przeczytałeś. Przeczytaj mój ostatni post i już wszystko Ci się wyjaśni.
C..j w bąbki strzelił i imprezy nie będzie.
JanusS - 2021-06-01, 20:10
Faktycznie racja! Nie wszystko przeczytałem! Wszystko się wyjaśniło! Dzięki!!!
|
|