Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - zabezpieczenie AKU przed przetwornicą

szkl - 2021-04-12, 16:28
Temat postu: zabezpieczenie AKU przed przetwornicą
dość przewrotny temat ale mam pytanie - jak zabezpieczyć aku zabudowy przed zajechaniem przez nieużywaną przetwornicę. Już dwa razy zapomniałem wyłączyć przetwornicy z przycisku sterującego (żółty Volt sinus 1500/3000) i on pomalutku drenował mi aku aż do wyczerpania prawie. Włączyć i zrobić kawę to luz ale pamiętać aby wyłączyć to już gorzej więc może jakiś patent który wyłączy automatycznie gdy nie będzie używana - czyli pobór 230V = 0
Socale - 2021-04-12, 19:22

Wymontuj włącznik sterujący bistabilny na monostabilny i zastosuj taki przekaźnik opóźniający wyłączenie do max 25minut.
W efekcie, naciszniesz guziczek na jedną sekundę a przetwornica będzie pracowała co najmniej 25minut.
Na kawkę chyba wystarczy.
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-wydluzajacy-p3srp1500-do-25-min-7413251351

szkl - 2021-04-12, 19:30

Socale, nie głupie. Ale czy coś takiego mogę dać pomiędzy włącznikiem już zamontowanym w ścianie a przetwornicą aby nie robić nowej dziruy bo te włączniki są inne i nie chce szpecić więc skoro zapodam prąd przez włączenie starego to czy automatycznie nowy monostabilny przekaże impuls na 25min a potem wyłączy wszystko?
Socale - 2021-04-12, 19:36

Nie nie , troszkę inaczej. Włącznik na ścianie musisz wymienić na taki samoodbijający (dzwonkowy)
Monostabilny poda impuls start do przekaźnika, a po puszczeniu włącznika, przekaźnik nadal będzie odgrywał obecną rolę włącznika bistabilnego jaki masz do włączania/wyłączania przetwornicy w określonym czasie.
Jak nie będziesz mógł sobie z tym poradzić to ulepię Ci schemat albo przyślij do mnie to ci zrobię.

szkl - 2021-04-12, 20:17

Socale, teraz mój nieelektryczny umysł ogarnął. Dzięki za koncepcję. Zastanawiam się czy 25min wystarczy - muszę się zastanowić po co mi dłużej - ewent. ładowanie rowerów może być minusem w takiej sytuacji. Myślałem bardziej o czymś typu smart że jeżeli nie ma poboru 230V (nic nie ciągnie prądu) to wyłączana jest przetwornica co pozwoli po zrobieniu kawy i upływie np tych 25min wyłączyć przetwornicę ale jeżeli podłączę ładowarkę roweru, komputera i będzie jakiś tam pobór prądu to jej nie wyłączy automatycznie po tych 25min.
darek 61 - 2021-04-12, 20:52

Socale napisał/a:
Monostabilny poda impuls start do przekaźnika, a po puszczeniu włącznika, przekaźnik nadal będzie odgrywał obecną rolę włącznika bistabilnego jaki masz do włączania/wyłączania przetwornicy w określonym czasie.

Przydał by się i drugi by można by było wyłączyć szybciej niż automatyka.

Socale - 2021-04-14, 19:12

szkl napisał/a:
Socale, teraz mój nieelektryczny umysł ogarnął. Dzięki za koncepcję. Zastanawiam się czy 25min wystarczy - muszę się zastanowić po co mi dłużej - ewent. ładowanie rowerów może być minusem w takiej sytuacji. Myślałem bardziej o czymś typu smart że jeżeli nie ma poboru 230V (nic nie ciągnie prądu) to wyłączana jest przetwornica co pozwoli po zrobieniu kawy i upływie np tych 25min wyłączyć przetwornicę ale jeżeli podłączę ładowarkę roweru, komputera i będzie jakiś tam pobór prądu to jej nie wyłączy automatycznie po tych 25min.

Aaaa to zmienia całokształt, pisałeś o ekspresie do kawy.
Cóż, układ który mam w głowie można przerobić wydłużając czas do kilku godzin, podczas odliczania czasu każde naciśnięcie przycisku resetuje i odlicza od nowa.
Taki Smart OFF też jest możliwy, amperometryka, ale małych poborów prądowych ona może nie zauważać i komplikuje prostotę.
.
darek 61 napisał/a:

Przydał by się i drugi by można by było wyłączyć szybciej niż automatyka.

A to już najmniejszy problem :)