Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Szukam informacji na temat aut

Urbanos - 2021-04-13, 13:37
Temat postu: Szukam informacji na temat aut
Witam Was,

Szukam kampera 6-osobowego. Przeglądałem forum i z nowych aut jest aktualny temat o fordzie 2.0 170 KM (Czytałem, że kolega @kaimar zawiesił sprzedaż fordów z racji problemów z wtryskami, ale na jego stronie oferta z fordem się znajduje i czy ford w końcu poprawił tą wadę?), natomiast o nowym fiacie 2.3 nie ma nic. Czy jesteście w stanie powiedzieć coś o nowym ducato z silnikiem 2.3? Będę wdzięczny za pomoc, jeżeli taki temat gdzieś się znajduje, a ja to przeoczyłem to bardzo proszę o informację oraz przepraszam za dublowanie. Szukam ofert wśród nowych aut, ale jestem zainteresowany także używką, może ktoś ma na sprzedaż zadbane auto?

Pozdrawiam serdecznie

andi at - 2021-04-13, 23:03

Mam 2,3 z 2009 r .przejechane około 130tys.
Super silnik ,spalanie 110km/h około 11l .Polecam w Alpach nie ma problemu z górkami :spoko

Bogusław i Ewa - 2021-04-14, 08:10

Spalanie w 2,3 jest proste do przewidzenia.90km/h 9l,100km/h 10l,110km/h 11l.W Norwegii i Szwecji miałem poniżej 8l/100km. Przeciwny wiatr podnosi znacznie te wartości. :spoko
Urbanos - 2021-04-14, 14:34

A jak z awaryjnością?
andi at - 2021-04-14, 15:09

Urbanos napisał/a:
A jak z awaryjnością?

Jak polecam to już wszystko wiadomo .Leje paliwo i robię to co musze nawet oleju nie bierze .Od wymiany do wymiany spoko .To jest mój silnik nie wiem jak inni .Kapitan Przyczepa narzeka na webasto Chińskie .Moje odpukać 2.2 kw oryginał z fabryki od 2009 r chodzi :bukiet:

LukF - 2021-04-15, 08:22

Urbanos napisał/a:
A jak z awaryjnością?

Co tu pisać o 2.3? To jest naprawdę udana konstrukcja. Miałem wersje E4, E5, a obecnie E6. Przy większych przebiegach (150tyś) może się zdarzyć wymiana pojedynczego wtryskiwacza. Plus jest taki, że NIE kupuje się ich w ASO Fiat lecz nowe z gwarancją na alledrogo po około 600zł /szt. Wymiana banalna, wgranie w ASO 150zł .

Ps. Właściciele Fordów śmieją się z Ducato, jaki on stary. A prawda jest taka, że Ducato jest udane, proste w obsłudze i mało się pasuje. Czego życzymy w Fordzie :haha:

Darek Szczecin - 2021-04-15, 15:52

udane motory 3.0 i 2.3 to Iveco :szeroki_usmiech
Fiat/ trojaczki jakie są każdy widzi :spoko

yamah - 2021-04-15, 19:41

Darek Szczecin napisał/a:

Iveco = Fiat

LukF - 2021-04-15, 20:05

Panie, o co panu chodzi ???

Darek Szczecin - 2021-04-16, 13:41

LukF napisał/a:

Panie, o co panu chodzi ???

Mi? O nic. motorki są ok, sam mam i korzystam
Budka już tak trąci myszką, ale jest to najtańszy dostawczak na rynku i nie ma co wybrzydzać :szeroki_usmiech

LukF - 2021-04-16, 18:01

Budka już tak trąci myszką

He he he, nie wiem bo nie widzę u siebie tego :mrgreen:

Darek Szczecin - 2021-04-16, 18:20

LukF napisał/a:

Budka już tak trąci myszką

He he he, nie wiem bo nie widzę u siebie tego :mrgreen:

:szeroki_usmiech
a we wnętrzu środka?
w sensie stanowisko dowodzenia
i to przednie zawieszenie mikro dramat
ale co tam na wyjazdy wakacyjne nie ma co pajacować :spoko

LukF - 2021-04-16, 18:31

Darek,
Deska jest dla mnie spoko, srebrne nawiewy powietrza, klima automatyczna, licznik z chromowanymi pierscieniami na szybce, stacja 2DIN Pioneer, kierownica fabryczna ze skóry plus chromowane pierścienie, gałka biegów również, środkowy panel deski błyszczący jak lakier fortepianowy. Każdemu podoba się coś innego. Ale Ducato nadal daje radę. A przedni zawias? A jaki by miał być? :mrgreen:

blue60 - 2021-04-16, 19:41

A kierownica w ducato regulowana nadal tylko góra -dół.
Pozycja kierowcy jak w ciężarówce.
Mam we flocie też jedno ducato z 2009 roku i widzę w obecnym zmiany jedynie estetyczne.

Darek Szczecin - 2021-04-16, 23:44

Koledzy nie ma co się pastwić nad trojaczkami :spoko
Jak zobaczyłem to auto na drodze w 2006 , to miałem wrażenie że ludzkość nie jest gotowa na dostawczaka o takim wyglądzie, a obraz ten podziwiałem z fotela nowoczesnego Sprintera rocznik 2004 CDI
Po 15 latach od premiery nadal to auto daje radę ale dla kierowców zawodowych staję się już mało atrakcyjne .
Do naszych zabaw kamperowych jest OK
Ja w tych autach najbardziej lubię motor IVECO 3,0 podkręcone na 200 PS :diabelski_usmiech

Darek Szczecin - 2021-04-17, 00:40

Koledzy nie ma co się pastwić nad trojaczkami :spoko
Jak zobaczyłem to auto na drodze w 2006 , to miałem wrażenie że ludzkość nie jest gotowa na dostawczaka o takim wyglądzie, a obraz ten podziwiałem z fotela nowoczesnego Sprintera rocznik 2004 CDI
Po 15 latach od premiery nadal to auto daje radę ale dla kierowców zawodowych staję się już mało atrakcyjne .
Do naszych zabaw kamperowych jest OK
Ja w tych autach najbardziej lubię motor IVECO 3,0 podkręcone na 200 PS :diabelski_usmiech

LukF
ostatnie foto to Ford. :spoko
Wydanie najnowsze od przodu super, zainplementowany Duratoq 3,2 plus automat hydrokinematyczny to bardzo atrakcyjna baza do modernizacji 470 Nm daje poczucie radości zawsze :spoko

LukF - 2021-04-17, 22:51

[quote="Darek Szczecin"]
LukF
ostatnie foto to Ford. [quote]

Naprawdę? Nie wiedziałem :bajer

Ps. Ford po ostatnich zmianach przodu nadal jest SZKARADNY :shock:
Ducato przy nim to modelka :mrgreen:

Ps2. I co z tego wynika? Nic. Każdy ma inny gust.

Ps3. Szkaradny jest i kropka. :haha:

Darek Szczecin - 2021-04-18, 01:10

[quote="LukF"][quote="Darek Szczecin"]
LukF
ostatnie foto to Ford.
Cytat:

Dzizas co ty taki elektryczny?
Nie chodziło mi o wytykanie błędu z foto wklejanych kokpitów , po serii PSA nagle Transit,
Początkiem były silniki i zobaczywszy foto kokpitu Transita pociągnąłem temat napędu.
Co do upodobań to wiadomo że każdy ma inne, mi się wizualnie Ford podoba, ale używam do celów zawodowych i zabawowych Ducato/Jumper/Boxer bo jest najtańszym dostawczakiem na rynku. :spoko

zbyszekwoj - 2021-04-18, 08:30

LukF napisał/a:
Ps. Ford po ostatnich zmianach przodu nadal jest SZKARADNY
Ducato przy nim to modelka

:ok

Andrzej 73 - 2021-04-18, 08:51

Osobiście ma fatalne doświadczenia z Fordem , to już nie chodzi o jego wygląd , ale o jakość wykonania. Plastiki które trzeszczą jak stara szafa to już legenda. Jeśli chodzi o silnik , to od kiedy Ford wdrożył elektronikę , to nie mogą sobie z tym poradzić.
Teraz Ford w mojej hierarchii marek jest jest na samym końcu. :zastrzelic

LukF - 2021-04-18, 09:45

Darek ze Szczecina,

Nie chciałem Cię elektrycznie porazić. Wybacz :bukiet:

blue60 - 2021-04-18, 18:20

[quote="LukF"][quote="Darek Szczecin"]
LukF
ostatnie foto to Ford.
Cytat:

De gustibus non est disputandum.
Ale............ dla mnie i dla mojego syna, integry to są prawdziwe brzydactwa.