|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Montaż uchwytu TV w kamperze
voice - 2021-04-14, 18:17 Temat postu: Montaż uchwytu TV w kamperze Cześć Panowie,
załączam zdjęcie miejsca na TV, niestety mój kamper nie miał oryginalnie zamontowanego uchwytu, teraz kupiłem uchwyt i chcę go zamontować przykręcić.
I tutaj nasuwa się pytanie czym przykręcić uchwyt do takiej cienkiej sklejki ??
Jak przykręcę wkrętami to pewnie po jakimś czasie się wyrwie.
Poniżej zdjęcie tez zapożyczone z montowanym TV.
Macie jakiś sposoby ?? , myślałem aby to zanitować nitami rozprężnymi tzw bananowymi ale....
czy przewiercić na wylot i dać nakrętki z jakąś maskownicą nakrętki.
Socale - 2021-04-14, 19:47 Temat postu: Re: Montaż uchwytu TV w kamperze
voice napisał/a: | ...
teraz kupiłem uchwyt i chcę go zamontować przykręcić.
I tutaj nasuwa się pytanie czym przykręcić uchwyt do takiej cienkiej sklejki ??
... |
A mój nadal czeka na zagospodarowanie
.
Domyślam się że kupiłeś uchwyt w standardzie VESA 4x100mm a do ściany masz tylko w śruby w pionie? A za ścianą telewizyjną jest co szafa?
Jak masz możliwość otworzyć to coś z lustrem , to podstaw od tyłu listewkę sosnową o podwójnym rozstawie niż owe śruby, szerszą niż element mocowany i wkręć się w nią. Powinno być trwale i stabilnie. Jeśli jest tam łazienka i nie chcesz szpecić...
Jak nie masz możliwości od tyłu zastosować listewki lub nie chcesz szpecić łazienki, to zamontuj od strony widocznej grubszą płytę grub. np12-18mm o możliwie dużych rozmiarach tak by zasłonić ją telewizorem, np 20x30cm i przykręć tą płytę do tej cienkiej sklejki wraz z taśmą dwustronnie lepną gr. 2mm. To już zostanie na wieki gdyż ściana składa się z 2 cienkich sklejek z powietrzem w środku ale jest wystarczająco sztywna. Do przymocowanej płyty bez obaw przykręcisz uchwyt ino wymierz aby śrubki w łazience nie wyszły.
voice - 2021-04-14, 21:46 Temat postu: Re: Montaż uchwytu TV w kamperze Uchwyt mam taki jak na załączonym zdjęciu.
z tyłu mam łazienkę. nie chcę montować płyty dodatkowej bo też dodatkowe kg
LukF - 2021-04-14, 21:55 Temat postu: Re: Montaż uchwytu TV w kamperze
voice napisał/a: | Uchwyt mam taki jak na załączonym zdjęciu.
z tyłu mam łazienkę. nie chcę montować płyty dodatkowej bo też dodatkowe kg |
Jeśli nie chcesz dodatkowej płyty o której pisał Sokale to uchwyt TV przekręcić wkrętami (tak by nie przeszły do łazienki) oraz dodatkowo przykleić.
voice - 2021-04-14, 23:14 Temat postu: Re: Montaż uchwytu TV w kamperze
LukF napisał/a: |
Jeśli nie chcesz dodatkowej płyty o której pisał Sokale to uchwyt TV przekręcić wkrętami (tak by nie przeszły do łazienki) oraz dodatkowo przykleić. |
Myślisz , że to wystarczy ??
papamila - 2021-04-14, 23:21
masz dwa wyjścia
większa podstawa i krótkie wkręty grubozwojowe
lub mufy meblowe na śruby M4
czy ten uchwyt ma blokadę?
Banan - 2021-04-14, 23:43
voice napisał/a: | myślałem aby to zanitować nitami rozprężnymi tzw bananowymi |
Ja bym to zrobił nitonakrętkami rozprężnymi o ile masz podwójną ściankę tak jak jest w moim.
...do nitów się nie przyznaję
darek 61 - 2021-04-15, 13:02 Temat postu: Re: Montaż uchwytu TV w kamperze
voice napisał/a: | LukF napisał/a: |
Jeśli nie chcesz dodatkowej płyty o której pisał Sokale to uchwyt TV przekręcić wkrętami (tak by nie przeszły do łazienki) oraz dodatkowo przykleić. |
Myślisz , że to wystarczy ?? |
Może nie wystarczyć,telewizor to pewna masa która podczas jazdy będzie się trzęsła.Wojtek ma racje,dodatkowa płyta jest pewniejsza.
ufolz - 2021-04-15, 14:18 Temat postu: Re: Montaż uchwytu TV w kamperze
voice napisał/a: | LukF napisał/a: |
Myślisz , że to wystarczy ?? |
@voice jeżeli masz dojście od drugiej strony to bym zastosował takie cudu sprawdza się wyśmienicie a od strony szafy naklejasz maskujące naklejki drewnopodobne i nic nie widać
voice - 2021-04-15, 17:31
papamila napisał/a: |
czy ten uchwyt ma blokadę? |
Tak uchwyt ma blokadę, jednak nie wiem czy mam podwójną ścianę czy nie ??
Skorpion - 2021-04-15, 17:52
OBROTOWY UCHWYT DO MONITORA TELEWIZORA TV 10-32
Parametry
Stan: Nowy
Faktura: Wystawiam fakturę VAT
Maksymalna wielkość telewizora: 32"
Maksymalne obciążenie: 15 kg
Waga (z opakowaniem): 1.1 kg
Typ: Obrotowy, Pozostałe, Uchylny
Standard VESA: 100 x 100, 75 x 75
Opis
Uchwyt idealny dla małych telewizorów (np. do kuchni, pokoju czy biura) oraz monitorów komputerowych
Solidny obrotowy uchwyt do monitorów/telewizorów LCD LED
Wielkość telewizora/monitora: 10"- 32"
Maksymalna waga TV: 15 kg
VESA: 75x75 i 100x100 mm
Regulacja obrotu: 180°
Regulacja nachylenia: -5° / +15°
Regulowana odległość od ściany: 59 ~ 280 mm
System zarządzania kablami
Mocna i solidna konstrukcja
REGULACJA OD ULTRA SLIM DO NAROŻNEJ
Ustaw dowolną pozycję telewizora/monitora
ULTRA SLIM - bardzo blisko ściany
NAROŻNĄ - dzięki podwójnemu łamanemu ramieniu
ODDALONĄ - aż na 28 cm
REGULACJA 3D
Regulacja obrotu: 180°
Regulacja nachylenia: +5° / -15°
Regulowana odległość od ściany: 59 ~ 280 mm
Sławomir Ćwik
ABB24 Sławomir Ćwik
Sadowa 22e
32-050 Skawina
abb24pl@gmail.com
+48 690 391 189
Poniedziałek – piątek: 09:00 - 17:00
Sobota – niedziela: zamknięte
Podsumowanie
Wartość przedmiotów: 28,99 zł
Dostawa:14,99 zł
DO ZAPŁATY 43,98 zł
darek 61 - 2021-04-15, 18:02
Skorpion napisał/a: | Maksymalne obciążenie: 15 kg |
W tym wypadku nie o to chodzi.
Problemem jest pewne zamontowanie w niepewnej ściance jakim jest sklejka.Do tego drgania.Może gdyby telewizor był w czasie jazdy dodatkowo przymocowany jakimiś gumami to by było pewniejsze.Ja mam w szafce dlatego nie obawiam się oberwania,a nawet gdyby to i tak jest nie używany.Właściwie nie wiem po co go mam.Dodatek po poprzedniku i tyle.
yamah - 2021-04-15, 19:32
voice mam także na ściance od łazienki, bez wzmocnienia..tv 24cale,uchwyt jak na zdjęciu (metal dosyć ciężki) i mocowane jest na nitowkręty 5 lub 6mm..wszystko ok
voice - 2021-04-15, 19:50
yamah napisał/a: | voice mam także na ściance od łazienki, bez wzmocnienia..tv 24cale,uchwyt jak na zdjęciu (metal dosyć ciężki) i mocowane jest na nitowkręty 5 lub 6mm..wszystko ok |
No właśnie najbardziej obawiam się oberwania i wgniecenia sklejki oryginalnej ( bo wiadomo jak one są delikatne) gdybym miał starszego kampera to w ciemno bym przykręcił wkrętami. jednak te nowe to produkują ekonomiści i wszyscy wiemy jak jest.
Jak bym wam pokazał przykrywki schowków podwójnej podłogi to listewki po 3 cm złączone ze sobą zszywkami i pomiędzy nimi styrodur, bez żadnego kleju itp... Jak to miało się trzymać niedługo bym wpadł nogami do schowka - oczywiście musiałem dać do obróbki na cnc ze sklejki teraz jest masywne. A ważę tylko lub aż 85kg.
Socale - 2021-04-15, 20:19
W całej tej dyskusji, najistotniejszy jest stosunek obciążenia do trzymalności i rozstawu śrub mocujących całość do ściany. Można sobie chcieć, można sobie gdybać, można swoje wskazywać ale trzeba podjąć decyzję optymalną.
Na chwilę obecną dodatkowa płyta (bo ileż ona waży 200-300gr?) jest najlepszą opcją. No i te nity to dobry pomysł, tylko trzeba wywiercić otwory i uważać by się nie przebić na wylot drugiej sklejki tej 20mm grubości "ściany".
.
Voice, zamocuj jak uważasz, a jak się obluzuje/oberwie to zastosujesz plan B, zamontujesz płytę, zamaskujesz dziurki.
Dobrym pomysłem jest też stosowanie na podróż, podtrzymywanie TV gumką z haczykami.
Nemo72 - 2021-04-16, 07:06
W serwisie Montujemy na dwa sposoby. Jeśli na ścianie szafy to od tyłu jest drewniany klocek jako wzmocnienie.
Jeśli na ścianie za którą jest lodówka to Wkręty łapią jeszcze ścianę lodówki.
Tak jak jest u Ciebie ( łazienka za ścianą) same Wkręty ale TV do jazdy zalecamy wypinać.
papamila - 2021-04-16, 09:02
Nemo72 napisał/a: | ale TV do jazdy zalecamy wypinać. |
czyli co? śrubokręt do łapy i odkręcać TV od uchwytu ?
LukF - 2021-04-16, 09:07
Wojtek Sokale napisał konkretnie: właściciel niech sam zdecyduje bo montaż TV to nie jest technologia kosmiczna. Kawałek płyty na wzmocnienie plus wkręty i klej. I koniec tematu. Bo zaraz będzie 6 stron. Tak jak o ciśnieniu powietrza w oponach: producent na naklejce podaje konkrety a użytkownicy rozpływają się w opisach jakie to nie komfortowe i lepiej pompować tyle.....
darek 61 - 2021-04-16, 09:56
Nie jestem pewien czy czasami do celów kamperowych nie lepsze by były takie wkręty.Trzeba by było zrobić testy porównawcze na wyrywanie.
https://allegro.pl/oferta/wkrety-wpcv-do-pcv-tworzyw-hilo-3-9x25-100szt-9456137043
Są też takie ślimaki,co prawda do karton-gipsu,ale te nowe kampery też coraz mniej drewna w sobie mają.Jakąś półkę do testów można by podziurawić,byle małżonka nie wiedziała.
https://allegro.pl/oferta/wkret-met-kolek-metalowy-typu-driva-slimak-do-g-k-10207766612
Andrzej 73 - 2021-04-16, 11:30
Jackowi doradziłem jak to wykonać , sposób sprawdzony u siebie i u wielu innych użytkowników.
Jak do tej pory nikt nie reklamował , a minęło już kilka lat.
darek 61 - 2021-04-16, 11:45
Andrzej 73 napisał/a: | Jackowi doradziłem jak to wykonać , sposób sprawdzony u siebie i u wielu innych użytkowników.
Jak do tej pory nikt nie reklamował , a minęło już kilka lat.
|
A z nami nie możesz podzielić się tą techniką.
Nemo72 - 2021-04-16, 12:05
papamila napisał/a: | Nemo72 napisał/a: | ale TV do jazdy zalecamy wypinać. |
czyli co? śrubokręt do łapy i odkręcać TV od uchwytu ? |
Przecież uchwyt jest wypinany nie trzeba żadnych narzędzi i trwa to dwie sekundy.
Andrzej 73 - 2021-04-16, 17:08
darek 61 napisał/a: | A z nami nie możesz podzielić się tą techniką. |
Wiesz nie raz się dzieliłem , to po nosie dostałem więc nie jestem skory do wychylań.
Kto mnie zna to wie , może zadzwonić i powiem wszystko jak na spowiedzi.
Socale - 2021-04-16, 20:27
Andrzej 73 napisał/a: |
Wiesz nie raz się dzieliłem , to po nosie dostałem więc... |
Cytatem mi się smutno zrobiło aż by się chciało wrzasnąć q...a!
Człowiek "dobra dusza" z Ciebie, kto tego nie docenia i jeszcze Ci szkodzi, nie powinien wywoływać w Twoich odczuciach upokorzenia.
Olej takich grubo zamiast się przejmować, sam wiesz ile masz własnych powodów do dumy, zadowolenia, tym żyjąc... jest łatwiej
.
.
.
stander - 2021-04-17, 12:39
No to mnie rozwaliło
Viice masz uchwyt na 6 wkrętów zastosuj krótkie wkręty do sklejki ,wkręć bez otworów wstępnych zrobionych wiertarką na kleju i zapomnij o temacie.
Mam tak jeżdżę nie demontuję telewizora bo po co jak jest w pozycji złożony i zabezpieczony i się nie urwało
A jak już bardzo się boisz to dwa przewierć na wylot od strony łazienki na te śruby zamontuj wieszaki na ręczniki i po bólu.Sposobów jest multum a im dłużej będziesz pytał tym większy mętlik w głowie Twojej będzie
voice - 2021-04-17, 13:06
Andrzej 73 napisał/a: | darek 61 napisał/a: | A z nami nie możesz podzielić się tą techniką. |
Wiesz nie raz się dzieliłem , to po nosie dostałem więc nie jestem skory do wychylań.
Kto mnie zna to wie , może zadzwonić i powiem wszystko jak na spowiedzi. |
Andrzejku to moje ja odpowiem i chyba nie będziesz miał mi za złe.
Andrzej też jak Wojtek - Socale -zalecił montaż dodatkowej płyty - sklejki przed zamocowaniem uchwytu, nawet przysłał mi zdjęcie jak ma to u siebie zamontowane i co najważniejsze uchwyt od 2 lat jest zamocowany stabilnie i nie wgina mu płyty. Ja decyzję podejmę jak ustalę czy mam podwójną ścianę. Montaż odłożyłem bo dzisiaj zabrałem się za montaż poduszek pneumatycznych.
Ale Panowie dziękuję za odzew, ja i pewnie inni koledzy którzy planują zamontować uchwyt dowie się jak i co.
Andrzej 73 - 2021-04-17, 20:35
voice napisał/a: | Andrzejku to moje ja odpowiem i chyba nie będziesz miał mi za złe. |
Dzięki , wiesz że zawsze możesz na mnie liczyć.
W kwestii mebli czy tapicerki myślę , że można czerpać z mojego doradztwa ile się da.
Poduszki też zamontujesz sam , bo skomplikowane to nie jest.
Dopatrzyłem , że panel manometrów też tuningowałeś , jednak ta goła blacha nie przypadła Tobie do gustu. Ja poszedłem w drewno z racji zawodu i upodobania oraz wkomponowania w barwy deski rozdzielczej.
voice - 2021-04-17, 21:07
Andrzej 73 napisał/a: | voice napisał/a: | Andrzejku to moje ja odpowiem i chyba nie będziesz miał mi za złe. |
Dzięki , wiesz że zawsze możesz na mnie liczyć.
W kwestii mebli czy tapicerki myślę , że można czerpać z mojego doradztwa ile się da.
Poduszki też zamontujesz sam , bo skomplikowane to nie jest.
Dopatrzyłem , że panel manometrów też tuningowałeś , jednak ta goła blacha nie przypadła Tobie do gustu. Ja poszedłem w drewno z racji zawodu i upodobania oraz wkomponowania w barwy deski rozdzielczej.
|
Faktycznie sama blacha kiepska- taka uboga. Drewno co masz Ty super jednak w moim by nie pasowało bo nie mam dodatków drewnianych jak Ty. wiec okleiłem folią 3M ale carbon, wygląda zdecydowanie lepiej jak ta goła blacha. Kompresorek zamontowałem w swojej rozdzielni gdzie mam Aku, bo pod fotelem pasażera mam zestaw zamontowany podnośnik klucze i nie było miejsca.
darek 61 - 2021-04-17, 21:43
stander napisał/a: | A jak już bardzo się boisz to dwa przewierć na wylot od strony łazienki na te śruby zamontuj wieszaki na ręczniki i po bólu |
Tak to jest rzeczywiście najmądrzejszy sposób. A jeszcze lepiej sznurek do prania.
A tak do rzeczy,u mnie w szafce jest tyłem do kierunku jazdy ,w tym przypadku podczas hamowania musi być zabezpieczony przed niekontrolowanymi przemieszczeniami.
nikita55 - 2021-04-28, 06:26
U nas w serwisie od lat montujemy tak samo. Sklejka w kolorze ściany np. 20 cmx20 cm przyklejona na taśmę dwustronną do klejenia luster dodatkowo wkręty po rogach deski. Do tego uchwyt przykręcony. Sprawdzone i działa. Sklejka waży kilka deko więc nie obciąża zbytnio kampera.
Andrzej 73 - 2021-04-28, 06:41
nikita55 napisał/a: | U nas w serwisie od lat montujemy tak samo. Sklejka w kolorze ściany np. 20 cmx20 cm przyklejona na taśmę dwustronną do klejenia luster dodatkowo wkręty po rogach deski. Do tego uchwyt przykręcony. Sprawdzone i działa. Sklejka waży kilka deko więc nie obciąża zbytnio kampera. |
Czyli dokładnie serwis robi tak jak ja.
Z tym że sklejka jest dość miękka. Jeśli montujesz mały tv to OK , ale przy większym proponuję cienką podkładkę z PCV , aby uchwyt nie wbijał się w sklejkę.
|
|