|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Pompa Wody
Karolsz - 2021-04-25, 06:46 Temat postu: Pompa Wody Dzień Dobry Wszystkim 😉
Mam pytanie i prośbę o pomoc / diagnozę ...
zamontowana pompa wody Seaflo
- chodzi głośno jak traktor ciśnienie w krainie bdb , po zdjęciu z mocowania w niektórych położeniach jak po przekrecam
- chodzi cichutko ... ale ciśnienie w Kranie słabe 🤔
Widać w wężach z zbiornika wody do pompy pecherzyki powietrza . Zbiornik wyrównawczy pusty ... zbiornik wyrównawczy i pompa na tej samej wysokości - potrzebuje pomocy
Dziękuje
voice - 2021-04-25, 08:41 Temat postu: Re: Pompa Wody
Karolsz napisał/a: | Dzień Dobry Wszystkim 😉
Mam pytanie i prośbę o pomoc / diagnozę ...
zamontowana pompa wody Seaflo
- chodzi głośno jak traktor ciśnienie w krainie bdb , po zdjęciu z mocowania w niektórych położeniach jak po przekrecam
- chodzi cichutko ... ale ciśnienie w Kranie słabe 🤔
Widać w wężach z zbiornika wody do pompy pecherzyki powietrza . Zbiornik wyrównawczy pusty ... zbiornik wyrównawczy i pompa na tej samej wysokości - potrzebuje pomocy
Dziękuje |
One same w sobie nie są ciche, jeżeli pompa dawno nie pracowała, to proponowałbym
ją rozkręcić i wyczyścić, przy okazji sprawdzić szczotki.
wlodo - 2021-04-25, 12:58
Jeżeli masz powietrze w wężyku zbiornik-pompa to tam jest gdzieś nieszczelność i pompa zaciąga powietrze.
Wyrównawczy- skąd wiesz, że pusty, masz przezroczysty, masz sam zbiornik czy z membrana ?
Na hałas niewiele poradzisz, pompa na wibroizolatory przykręcone do nierezonującego podłoża + ewentualnie zamknięcie w puszce dźwiękochłonnej.
Karolsz - 2021-04-25, 14:57
Mam sam zbiornik bez membrany
I jest przezroczysty
wlodo - 2021-04-25, 16:54
Karolsz, OK, tylko tak opisujesz problem, że nie wiadomo o czym dyskutować. Hałas to jedno, powietrze w układzie to drugie, brak wody w ciśnieniowym to trzecie.
O tym trzecim nic nie piszesz. Jeżeli układ masz szczelny, w sensie, nie uchodzi powietrze i nie ma nigdzie mini nieszczelności, to woda w zbiorniku być musi. Pompa Seaflo daje ok 2,8 bar i przy takim ciśnieniu musi się pojawić woda w wyrównawczym bo zawarte w nim powietrze zostanie ściśnięte. Sprawdź szczelność i sprawdź jeszcze dwie rzeczy: czy pojawia się woda w zbiorniczku jak pompuje pompka a potem znika i czy powietrze w wężu zbiornik-pompa pojawia się przy pompowaniu czy po zakończeniu pracy pompy. Te obserwacje odpowiedzą czy zawory pompki są szczelne i woda się czasami nie cofa.
|
|