Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Norwegia/Szwcja opłaty dla DMC>3,5

szkl - 2021-04-26, 16:57
Temat postu: Norwegia/Szwcja opłaty dla DMC>3,5
szukam i nie mogę znaleźć. Wszyscy którzy piszą nie rejestrują się (Autopass) i dostają lub nie rachunek do domu. Ale ja mama DMC>3,5 i jest obligatoryjne ale jak próbuję zarejestrować to nie ma opcji użytek prywatny tylko regon firmy na który jest zarejestrowane auto itd. Jeżeli pojadę bez rejestracji to sklasyfikują mnie jako Euro 1 więc drogo a mam 6 więc jest o co walczyć. Kto pomoże przy rejestracji autopassa lub podpowie co przy kamperach cięższych
szkl - 2021-04-26, 20:51

sam już ogarnąłem temat. Zatem dla tych co nie wiedzieli a na przyszłość im to ułatwię.
Nie ma znaczenia DMC pojazdu jeżeli jest wykorzystywany do celów prywatnych (turystycznych) a nie zarobkowych. Nawet jeżeli DMC > 3,5t to wystarczy do podróży po Norwegi rejestracja w systemu EPC pod adresem https://www.epcplc.com/pl
Następnie po utworzeniu konta dodajemy pojazd a w zakładce "Dyferencjacja środowiskowa" dodajemy klasę emisji spalin oraz jako załącznik potwierdzenie certyfikatem CoC klasowości. Od tego momentu (jeżeli dodamy też kartę płatniczą) nic nas nie interesuje na terenie Norwegi. Będzie działo się samo.

yamah - 2022-06-16, 20:43

szkl napisał/a:
nic nas nie interesuje na terenie Norwegi. Będzie działo się samo.

Kolega i ja zarejestrowaliśmy tu : https://fremtindservice.no/private/ z dostawą urządzenia do domu (30% zniżek) Autopass :roll:
Ruszamy 2/3 lipca :lol:

szkl - 2023-02-08, 13:22

Laszlo10,
możecie tutaj omawiać wszelkie problemy bowiem stanie się to skarbnicą wiedzy dla następnych maniaków Skandynawii

Laszlo10 - 2023-02-08, 13:41

Ok
Więc tak. Wybieramy się do Norwegii latem dokładnie od 08 lipca i zaczynamy powoli się przygotowywać do tej wyprawy. Chciałbym zasięgnąć wiedzy od kolegów którzy już Norwegię mają zwiedzoną gdzie najlepiej zalogować się aby móc korzystać z Autopass, którędy jechali czy ze Świnoujścia może z Rostock ale to wiąże się z przejazdem mostem nad Oresundem gdzie wyczytałem że za przejazd w obie strony ok 700, 800zł i czy zdażyło się komuś sprawdzanie wagi kampera bo trochę nam przekracza 3500kg. Ogólnie na co zwracać szczególną uwagę czego się wystrzegać gdzie najlepiej tankować lub gdzie robić zakupy. Za wszelkie informacje pomocne z góry dziękuję

krzlac - 2023-02-08, 13:48

[quote="szkl"]...Nawet jeżeli DMC > 3,5t to wystarczy do podróży po Norwegi rejestracja w systemu EPC... [quote]

Wystarczy, czy jest Twoim zdaniem obowiązkowa? Bo moim zdaniem to niepotrzebny trud.

szkl - 2023-02-08, 14:22

krzlac, rejestracja NIE jest obowiązkowa. NIE jest obowiązkowa dla kamperów powyżej 3,5T. Można tez liczyć na opieszałość urzędników i nie przysłanie rachunku do domu ;-)))
krzlac - 2023-02-08, 15:09

Rozumiem, że się zarejestrowałeś bo chcesz za każdy przejazd płacić.
szkl - 2023-02-08, 15:36

krzlac, obecnie tylko AutoPASS obsługuje - nie jestem tu zarejestrowany. EPC już nie obsługuje przejazdów - jest komunikat na stronie
szkl - 2023-02-08, 15:39

co do obsługi, którą zaproponował yamah, to cytując stronę:
"Nasz toll tag zawsze daje co najmniej 20% zniżki na wszystkie przejazdy opłat drogowych i co najmniej 10% zniżki na promy podczas jazdy pojazdem poniżej 3500 kg" zatem nic dla nas powyżej 3,5. Jak widzę yamah, ma królową szos powyżej więc nie wiem skąd te 30%

krzlac - 2023-02-08, 15:46

Z doświadczeń moich i innych uczestników CT wynika, że największe zniżki maja ci co się nigdzie nie zarejestrowali. Ot po prostu rzadko kiedy coś przysyłają. Ja za wyjazd w czerwcu 2022 dostałem 100% zniżki na drogi i promy. :lol:
szkl - 2023-02-08, 16:00

krzlac, interes życia. Ale Ty masz L3H2 a co mają powiedzieć Ci duzi niezarejestrowani- czy im też pobłażliwość urzędników sprzyja ??? :lol: :lol: :lol:
krzlac - 2023-02-08, 16:11

Tą samą zniżkę dostał już dwukrotnie znajomy z integrą 7,5 m. Za prom z Lofotów również.
Laszlo10 - 2023-02-08, 17:08

Rozumiem nie rejestrować się nigdzie i jechać tylko trochę się tego obawiam bo jedziemy wynajętym kamperem
krzlac - 2023-02-08, 17:17

A ewentualnego mandatu też się obawiasz? Na to są procedury. Opłatę czy mandat dostaje wypożyczalnia i ceduje to na Ciebie. To zapewne będziesz miał zapisane w umowie najmu.
Laszlo10 - 2023-02-08, 17:53

ok czyli jechać i się nie przejmować jak coś przyjdzie to wynajmujący mnie obciąży i tyle :lol:
szkl - 2023-02-08, 18:22

Laszlo10, dokładnie. regres wszelkich opłat na Ciebie (mandaty, opłaty drogowe) na pewno będzie opisany w umowie najmu
moskit - 2023-02-08, 22:47

Proszę aby sprawdzić czy w tym roku zagraniczni turyści też będą zwolnieni z opłat za drogi i promy.
Będąc we wrześniu 2022 w Norwegii i Szwecji nie płaciliśmy za płatne odcinki dróg a w NO też za promy, obsługa promu pytała tylko o ilość osób w samochodzie, robili zdjęcie z przodu i to wszystko.

co do DMC to proszę uważać bo Skandynawowie nie znają się na żartach. W NO przy trasach są wagi gdzie sami kierowcy pojazdów ważą się dla sprawdzenia, raczej dla swoich mają zaufanie. W 2019 byłem świadkiem ważenia przed wjazdem na prom, wynik 5800 dla busa niestety na blachach PL o DMC 3500 ale raczej była to kontrola na uprzejmą prośbę obsługi promu. Dość często posterunki policji są zlokalizowane przy promach ale tylko raz byłem świadkiem takiej akcji ale bus był raczej z formuły F1 niziutko przyklejony do asfaltu :diabelski_usmiech
Pozdrawiam
Życzę pięknych wrażeń.

ZEUS - 2023-02-09, 04:07

moskit napisał/a:

Proszę aby sprawdzić czy w tym roku zagraniczni turyści też będą zwolnieni z opłat za drogi i promy.
Będąc we wrześniu 2022 w Norwegii i Szwecji nie płaciliśmy za płatne odcinki dróg a w NO też za promy, obsługa promu pytała tylko o ilość osób w samochodzie, robili zdjęcie z przodu i to wszystko

ja tyle "szczęścia"😜 nie miałem☹️ płynąc w lipcu z Lofotów przed wjazdem na prom podszedł pan z terminalem płatniczym i skasował 510 NOK...
innych obciążeń z tytułu korzystania z płatnych dróg i tuneli do chwili obecnej nie otrzymałem🤗

krzlac - 2023-02-09, 10:49

moskit napisał/a:
...Będąc we wrześniu 2022 w Norwegii i Szwecji nie płaciliśmy za płatne odcinki dróg...

A w Szwecji to która droga jest płatna?

Den-tal - 2023-03-10, 22:40

Nooo krzalec !! Tyle razy w Szwecji byl , a nie wie za ktore drogi trzeba placic :wyszczerzony: . Przejazd przez Stockholm i Göteborg kosztuje oraz mosty : Höga Kusten Bro oraz Motala Bro. Ale to "pestka" w porownaniu z Norwegia. Chociaz i w Szwecji tez im sie zdarza zaszalec jak sie zapomni zaplacic. W razie olania rachunku przypomnienie kosztuje 500 Skr.
moskit - 2023-03-10, 23:03

dodaj jeszcze most w Sundsvall pełna lista jest na stronie Epass 24
Robert-4 - 2023-03-10, 23:07

Laszlo10 napisał/a:
Rozumiem nie rejestrować się nigdzie i jechać tylko trochę się tego obawiam bo jedziemy wynajętym kamperem

Kolego,
W zeszłym roku przejeżdżaliśmy dwukrotnie płatnymi drogami w Norwegii (np. Narwik) - do dzisiaj nic. Nie ma sensu rejestracja i kaucja za urządzenie. W Szwecji też wszystko ok.

ps
Może się po trasie spotkamy, bo ruszamy zachodnią Norwegią od początku lipca.

Den-tal - 2023-03-10, 23:21

Nie musze dodawac bo Höga Kusten=Sundsvall :spoko .Co do Norwegi to tez sie nie rejestruje,bo w najgorszym przypadku przysla rachunek do domu, ale ostatnio przegapiaja coraz mniej. A za promy najczesciej placi sie kasjerowi na pokladzie lub przed wjazdem na prom.
krzlac - 2023-03-11, 10:22

Den-tal napisał/a:
...za promy najczesciej placi sie kasjerowi na pokladzie lub przed wjazdem na prom.

W 2021 i 2022 już tylko sporadycznie. Niby zdjęcie i mają przysyłać, ale jeszcze nie słyszałem aby za prom komuś przesłali.

szkl - 2023-03-11, 20:59

Robert-4 napisał/a:
Laszlo10 napisał/a:

ps

jaki macie plan wycieczk?
Ja chcę przełom 05/06.2023 południowo-zachodnią Norwegię zjechać

Janusszr - 2023-03-11, 22:54

krzlac napisał/a:
Den-tal napisał/a:
...za promy najczesciej placi sie kasjerowi na pokladzie lub przed wjazdem na prom.

W 2021 i 2022 już tylko sporadycznie. Niby zdjęcie i mają przysyłać, ale jeszcze nie słyszałem aby za prom komuś przesłali.

Ja również dostałem za drogi, tunele, promy 100% zniżki za ubiegły rok. Nie wiadomo co będzie w tym roku. Wybieramy się znowu w czerwcu.

Robert-4 - 2023-03-11, 23:00

szkl napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
Laszlo10 napisał/a:

ps

jaki macie plan wycieczk?
Ja chcę przełom 05/06.2023 południowo-zachodnią Norwegię zjechać

Planujemy 30 czerwca wyruszyć ze Słupska przez Niemcy i Danię i 4 lub 5 lipca przepłynąć do Kristiansand piąć się powoli zachodnim wybrzeżem przez Bergen, Alesund do Kristiansund. Później zdecydujemy, czy wracamy przez Norwegię, czy Szwecję - całość gdzieś do 22.07

szkl - 2023-03-12, 17:06

Cytat:
no to ładny kawał drogi i długi czas - ja mam tylko 14-16 dni na trip tegoroczny
Robert-4 - 2023-03-12, 20:02

szkl napisał/a:
Cytat:
no to ładny kawał drogi i długi czas - ja mam tylko 14-16 dni na trip tegoroczny

Na Skandynawię oszczędzamy najwięcej urlopu :-P
Może nas gdzieś dogonicie - jak już zrobię całą trasę z przystankami to wrzucę.

szkl - 2023-03-13, 13:20

Robert-4 napisał/a:
szkl napisał/a:
Cytat:

Na Skandynawię oszczędzamy najwięcej urlopu :-P
Może nas gdzieś dogonicie - jak już zrobię całą trasę z przystankami to wrzucę.

ja jadę 27.05 do max13-14.06 zatem to Wy nas raczej będziecie łapać na powrocie ;-)

yamah - 2023-03-13, 19:28

Janusszr napisał/a:

Ja również dostałem za drogi, tunele, promy 100% zniżki za ubiegły rok. Nie wiadomo co będzie w tym roku. Wybieramy się znowu w czerwcu.

Panowie,przyznaję się bez bicia :hide: z tym "autopass" daliśmy ciała..to tak jakby prosić policjanta przed jazda o mandat :gwm faktury przyszły i o mało mnie z butów nie wyrwało :2kc . Byliśmy 5 tygodni i wyleczony jestem z Norwegii (chyba) :roll: widoki piękne,ryb fuul ale..pogoda i ludzie przygnębiający (może tylko tak trafiliśmy ?) chcieliśmy chłodu w lipcu więc pomarzliśmy.. zresztą co kto lubi :bigok :spoko

Janusszr - 2023-03-13, 22:01

yamah napisał/a:
chcieliśmy chłodu w lipcu więc pomarzliśmy.. zresztą co kto lubi :bigok :spoko

Dlatego my jedziemy ponownie w czerwcu. W czerwcu rok temu było tam upalnie jak w Grecji :spoko
Nie ma złej pogody, tylko ciuchy mogą być nieodpowiednie.

szkl - 2023-03-14, 16:45

Janusszr napisał/a:
yamah napisał/a:
chcieliśmy chłodu w lipcu więc pomarzliśmy.. zresztą co kto lubi :bigok :spoko

Dlatego my jedziemy ponownie w czerwcu. W czerwcu rok temu było tam upalnie jak w Grecji :spoko
Nie ma złej pogody, tylko ciuchy mogą być nieodpowiednie.

stara zasada angielska:
pogoda jest zawsze, tylko nie zawsze my jesteśmy odpowiednio ubrani

andrzej627 - 2023-03-14, 22:34

szkl napisał/a:
pogoda jest zawsze, tylko nie zawsze my jesteśmy odpowiednio ubrani
:spoko :spoko :spoko
zzz1001 - 2024-07-31, 18:30

Odświeżam, bo minął ponad rok od ostatnich postów i może coś się pozmieniało w zasadach.
Chcę pojechać do Norwegii kamperem pow. 3,5t DMC, próbowałem się czegoś dowiedzieć z internetu, ale niewiele z tego zrozumiałem. Mam takie założenia:
1. nie chce kupować/dzierżawić urządzenia lokalizacyjnego
2. nie chcę przepłacać, czyli chcę płacić jak za euro6, a nie euro1
3. wyjeżdżam za tydzień
4. kamper zarejestrowany prywatnie, na osobę fizyczną

Jeśli dobrze zrozumiałem, to mogę na granicy norweskiej podejść do punktu obsługi, zarejestrować się, dostać jakiś "tag" (naklejka?), wtedy z tym tagiem zarejestrować się na epass24 i czekać na faktury, które przyjdą do domu.
Dobrze to zrozumiałem, czy coś pomieszałem? Czy w ten sposób będę płacił jak klasa 2 (pow. 3,5t), czy załapię się na rabat i będę płacił jak klasa 1 (do 3,5t)?

Janusszr - 2024-07-31, 21:06

Co prawda mam kampera do 3,5tony, ale nie zawracałbym sobie tym głowy gdybym miał powyżej tej wagi. Niektórzy rejestrują się na epass24(autopass?) i powrocie do domu już czekają faktury do opłaty. W tym roku byliśmy w Norwegii trzeci raz z rzędu i jedyna rzecz jaka zmieniła się, to to, że za promy pobierają opłatę. Pytają o długość kampera, a nie jego wagę. Poprzednio robili tylko zdjęcia i zero kasy. Za drogi również nic nie płaciliśmy. Możliwe, że opłaty są uzależnione od regionu w którym się poruszasz. My odwiedzamy północną Norwegię.
zzz1001 - 2024-08-02, 13:45

Dzięki! Może wypowie się ktoś, kto ma doświadczenia z pojazdami pow. 3,5t?
Janusszr - 2024-08-02, 14:33

Sądzę, że kolega Yamah ma kampera powyżej 3,5 tony i odwiedzał Norwegię.
DarKu - 2025-01-09, 09:48

zzz1001 napisał/a:

Jeśli dobrze zrozumiałem, to mogę na granicy norweskiej podejść do punktu obsługi, zarejestrować się, dostać jakiś "tag" (naklejka?), wtedy z tym tagiem zarejestrować się na epass24 i czekać na faktury, które przyjdą do domu.
Dobrze to zrozumiałem, czy coś pomieszałem? Czy w ten sposób będę płacił jak klasa 2 (pow. 3,5t), czy załapię się na rabat i będę płacił jak klasa 1 (do 3,5t)?

Wybieramy sie na Lofoty a byc moze nawet Nordkapp przelom czerwiec lipiec, czy ktos moze mi potwierdzic ze to tak dziala jak kolega opisal wyzej? to nasz pierwszy wyjazd do Skandynawii wiec nie mamy doswiadczenia w oplatach, osobiscie jestem zwolennikiem bezstresowych oplat za drogi typu pobieranie z konta itp lecz lubie tez wiedziec ile co kosztuje :szeroki_usmiech

Janusszr - 2025-01-09, 12:28

Nie wiem jakiej wagi masz kampera. Ja swoim do 3,5 tony jeżdżę do Norwegii od kilku lat. Za drogi jak do tej pory nie zapłaciłem nic. Jedyne opłaty to za promy. Kasuje obsługa promu. Płatność kartą. Są b.tanie.
krzlac - 2025-01-09, 12:45

Tu wiele się nie dowiesz. Większość jeździ tak jak Janusszr, ja też. A więc jedziemy i czekamy w domu na rachunki, które przychodzą bardzo rzadko. Szukaj informacji w sieci.
DarKu - 2025-01-09, 21:30

Janusszr napisał/a:
Nie wiem jakiej wagi masz kampera. Ja swoim do 3,5 tony jeżdżę do Norwegii od kilku lat. Za drogi jak do tej pory nie zapłaciłem nic. Jedyne opłaty to za promy. Kasuje obsługa promu. Płatność kartą. Są b.tanie.

Kamper do 3500kg , bardziej mi chodzi o to czy musze gdzies sie rejestrowaac? kupic jakas naklejke, podoba mi sie system przysylanych rachunkow do domu tym bardziej jesli nie dochodza :szeroki_usmiech tylko skad oni znaja moj adres?

krzlac - 2025-01-09, 21:33

DarKu napisał/a:
...tylko skad oni znaja moj adres?

Słyszałeś o systemie CEPIK?

Janusszr - 2025-01-09, 23:08

DarKu napisał/a:

Kamper do 3500kg , bardziej mi chodzi o to czy musze gdzies sie rejestrowaac? kupic jakas naklejke, podoba mi sie system przysylanych rachunkow do domu tym bardziej jesli nie dochodza :szeroki_usmiech tylko skad oni znaja moj adres?

Możesz wyjść przed orkiestrę i zarejestrować się. Tym bardziej, że podoba Ci się system przysyłanych rachunków do domu, a jeszcze bardziej jak nie dochodzą :szeroki_usmiech
Muszę Cię zmartwić. Rejestrując się otrzymasz rachunki na 100%. Niektórzy forumowicze tak właśnie uczynili :spoko
Ja w tym roku znowu tam jadę i ani myślę o jakiejkolwiek rejestracji. Jeżeli cokolwiek przyjdzie do opłaty, to zapłacę. Możesz się zarejestrować, ale to jest dobrowolne.

YAN - 2025-01-10, 09:14

Cytat:
tylko skad oni znaja moj adres?

Z odczytanych przez kamery przy drodze numerów rejestracyjnych.

DarKu - 2025-01-13, 15:57

Janusszr napisał/a:

Możesz wyjść przed orkiestrę i zarejestrować się. Tym bardziej, że podoba Ci się system przysyłanych rachunków do domu, a jeszcze bardziej jak nie dochodzą :szeroki_usmiech
Muszę Cię zmartwić. Rejestrując się otrzymasz rachunki na 100%. Niektórzy forumowicze tak właśnie uczynili :spoko
Ja w tym roku znowu tam jadę i ani myślę o jakiejkolwiek rejestracji. Jeżeli cokolwiek przyjdzie do opłaty, to zapłacę. Możesz się zarejestrować, ale to jest dobrowolne.

Dziekuje za sensowna odpowiedz, czyli jak jade do Norwegii to nie musze sie nigdzie rejestrowac i powinienen czekac na rachunki ew mandaty.
Jesli sie zarejestruje to wtedy automatycznie beda pobierane z mojego konta pieniadze za przejechane odcinki drog?

Janusszr - 2025-01-13, 16:50

DarKu napisał/a:

Dziekuje za sensowna odpowiedz, czyli jak jade do Norwegii to nie musze sie nigdzie rejestrowac i powinienen czekac na rachunki ew mandaty.
Jesli sie zarejestruje to wtedy automatycznie beda pobierane z mojego konta pieniadze za przejechane odcinki drog?

Jadę w tym roku i wiesz co zrobię? Nic-wg klasyka :spoko Ja nic nie zrobię, ale decyzja należy oczywiście do Ciebie.
Możliwe, że w 2025 coś zmieniło się, ale nie przejmuję się tym.

stef - 2025-02-11, 08:53

W zeszłym roku (2024) pojeździliśmy trochę po Norwegii. I polecę dwa portale gdzie jest wszystko ładnie opisane:
https://www.autopass.no/ - strona coś w rodzaju naszego GDDKiA - info o opłatach, dostępności dróg itd.
https://flytpass.no/ - operator płatności. Warto zamówić u nich chip - opłata o ile pamiętam około 12 zł z przesyłką. Dodajemy auto i zaczepiamy urządzenie na szybie. Automatycznie pobiera opłaty na promach na których obowiązują oddzielne opłaty. Poza tym mamy często zniżki za przejazd po wiaduktach i promach - około 10%.
W 2024 roku zrobiliśmy 3000 km po Norwegii. Flyt się sprawdził. Podsumowanie i rachunek przyszedł do domu i opłaciłem go Revolutem. Ogólnie za przejazdy zapłaciłem 570 zł.
W tym roku planuje Nord Kapp przez Finlandie ale powrót zapewne przez Norwegie i Szwecję.
Może się komuś to przyda. Jeśli nie... trudno.

Darson - 2025-02-11, 10:37

Cytat:
Flyt się sprawdził. Podsumowanie i rachunek przyszedł do domu i opłaciłem go Revolutem. Ogólnie za przejazdy zapłaciłem 570 zł.

Ty chyba nie czytasz wcześniejszych postów. :shock:
Chodzi o to, że niektórzy woleli by nie płacić :chytry
Skoro nie ma nakazu posiadania bricka, to po co się wychylać? :bigok
Mnie przysłali nowego, do Vitary, którą kiedyś jeździłem po Norwegii.

Napisałem maila, że auto wyjechało z Norwegii i nie wróci, i że nie chcę już tego używać.
Odpisali, żebym wyrzucił do kosza.

Kiedyś czytałem artykuł, że "dziady" (znaczenie negatywne) - czyli operatorzy systemu poboru opłat w Norwegii, chcą wprowadzić abonament za posiadaną cegłę. :zastrzelic
Przeszkadza im to, że niektórzy mają auto, ale mało jeżdżą ( np wyrejestrowane kampery na zimę ), więc przydało by się ich doić z kasy w inny sposób. :zastrzelic
Na razie jeszcze tego nie wprowadzili. ...