Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Pytanie laika

kiwitom23 - 2021-04-28, 14:51
Temat postu: Pytanie laika
Dzień Dobry, mam być może bardzo naiwne pytanie, ale jestem zupełnie nowy z zerowym doświadczeniem, a nie znajduję odpowiedzi w starszych postach.
Otóż dobranie paneli do akumulatorów mniej więcej ogarniam, natomiast mam następujące pytanie:
Czy mając stacjonarną klimę o mocy 2200W jest się w stanie poprzez odpowiednią moc akumulatorów i przetwornicy użytkować przez załóżmy 8 godzin nocnych? Jeżeli tak, to jakiej łącznej mocy powinny być akumulatory?
Za odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.

krzlac - 2021-04-28, 15:07

Nie mocy a pojemności. Na moje, co najmniej 5000Ah, czyli 50 akumulatorów po 100Ah.
Wynik uzyskany metoda empiryczną. U mnie na baterii (kwasowej) 200 Ah, farelka 1000W,
przez przetwornicę pracowała 40 min.

kiwitom23 - 2021-04-28, 15:11

Tak właśnie myślałem, czyli bez agregatu się nie obejdzie. Dzięki bardzo.
Banan - 2021-04-28, 15:36

kiwitom23 napisał/a:
Tak właśnie myślałem, czyli bez agregatu się nie obejdzie.

Nie rozpędzaj się z tym agregatem, pojeździsz trochę i sam ocenisz, czy ta klima jest Ci niezbędna. :kawka:

Z mojego doświadczenia: w pierwszym kamperze miałem, użyłem kilka razy, w drugim, zaraz po zakupie zwaliłem z dachu zaraz po zakupie, w zeszłym roku kupiłem trzeciego i już się zastanawiam, czy aby z dachu nie zwalić nadbagażu, jeszcze nie używana... :haha:

Tak jak krzlac już napisał: niema opcji zasilać tego z przetwornicy.
:spoko

kiwitom23 - 2021-04-28, 16:07

Jak będziesz zwalał, to daj znać :) Ja raczej zimnolubny jestem, więc chyba nie obejdzie się bez tego
zbyszekwoj - 2021-04-28, 18:02

kiwitom23 napisał/a:
Jak będziesz zwalał, to daj znać :) Ja raczej zimnolubny jestem, więc chyba nie obejdzie się bez tego

"Zbychu" zwalił ,jest ogloszenie o zbyciu.

kiwitom23 - 2021-04-28, 20:40

zbyszekwoj napisał/a:

Można o jakiś link poprosić? Jest tu jakaś giełda, czy coś w tym rodzaju?

MILUŚ - 2021-04-28, 21:42

kiwitom23 napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Można o jakiś link poprosić? Jest tu jakaś giełda, czy coś w tym rodzaju?

Supermarket :-P