Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Jugosławia* - Chorwacja weekend majowy 2021

kris_81 - 2021-04-28, 23:51
Temat postu: Chorwacja weekend majowy 2021
Chorwacja weekend majowy 2021.

Witam wszystkich, kto z Was wybiera się na weekend majowy 2021 amperem na Chorwacja?

My wyjeżdżamy 01.05.2021

Cyryl - 2021-04-29, 06:34
Temat postu: Re: Chorwacja weekend majowy 2021
kris_81 napisał/a:
...Witam wszystkich, kto z Was wybiera się na weekend majowy 2021 amperem na Chorwacja?...

my jedziemy na wyjazd majówkowy w Polskę takim większym, więc chyba kiloamperem.

MILUŚ - 2021-04-29, 07:09
Temat postu: Re: Chorwacja weekend majowy 2021
kris_81 napisał/a:

My wyjeżdżamy 01.05.2021

To krótki bardzo to będzie pobyt jak tylko na weekend ; biorąc pod uwagę dwa dni na drogę :chytry

kris_81 - 2021-04-29, 09:05

Do 10.05 ;) tak wiec 8dni na miejscu krótki weekend
Edward - 2021-05-01, 22:37

My już jesteśmy od kilku dni w Chorwacji. Po kolei, granica Polsko Czeska pusta, czesko Slowacka pusta. Wjazd na Węgry tylko pytanie gdzie jedziemy, wjazd do Chorwacji zapytali o test, po okazaniu życzyli szerokiej drogi. Bylismy w Makarskiej dzisiaj przyjechalismy do Orebić na super kemping Lavanda, na ACSI 18eu.do tej pory super pogoda dzisiaj padał deszczyk, w tej chwili plus18. Od jutra znowu slonecznie. Czego chcieć więcej patrząc na pogodę w naszym kraju.
andreas p - 2021-05-03, 19:54

Cempingu LAVANDA super CAMPING prowadzony przez rodzine ,bardzo dobra kuchnia w Restauracji , super rodzinna atmosfera .Polecam :pifko
andi at - 2021-05-03, 21:28

Promem płynęliście czy przez Neum?
Edward - 2021-05-05, 08:42

My przez Neum. Żadnych problemów.
Piciu - 2021-05-07, 09:07

Witam

chcemy się wybrać 9.05 mam pytanko też lecimy zawasze przez Węgry /Waga auta :-P / czy lecieliście tak jak trzeba tranzytem. Bo w zeszłym roku robiłem ścinkę przy granicy Austrii było ok .W tym roku z Rumunii przez Węgry mandacik że nie przestrzegam mapek tranzytu. :stop:

Edward - 2021-05-07, 09:38

Co prawda pogranicznik węgierski dał mi mapkę która widnieje w internecie o ruchu tranzytowym ale ona dotyczy stacji paliw na których możemy się tankować. Z tej mapki wynikało że do Chorwacji muszę jechać przez Budapeszt, wróciłem do pogranicznika i powiedzialem że chcę jechac przez Szambeteli. Powiedział że żaden problem, mogę jechać którędy chcę. Jadąc tym skrótem nie spotkałem nigdzie policji.
andi at - 2021-05-07, 10:03

Ja chce jechać przez Wiedeń - Koszeg - Szombathely - Nagykanizsa . Nawet nie wiem czy tak można ,ale na granicy wszystkiego się dowiem .
Piciu - 2021-05-07, 11:16

andi at napisał/a:
Ja chce jechać przez Wiedeń - Koszeg - Szombathely - Nagykanizsa . Nawet nie wiem czy tak można ,ale na granicy wszystkiego się dowiem .

Ja jezdze od X Z Poznania na Brno CZ potem Węgry boczkiem odpada winieta :ok i Słowenia tez nie płatna bo to z 20Km landówki do Cro

także po co Wiedeń ?

chyba że zwiedzanko ;)

andi at - 2021-05-07, 13:18

Obecnie jeste koło Poznania a w wtorek kierunek Wiedeń bo tam mieszkam .Koniec tygodnia kierunek Chorwacko .Takie są plany .
samotny wilk - 2021-05-07, 15:46

andi at napisał/a:
Obecnie jeste koło Poznania a w wtorek kierunek Wiedeń bo tam mieszkam .Koniec tygodnia kierunek Chorwacko .

W jakim narzeczu piszesz? :chytry

andreas p - 2021-05-09, 14:53

Witam z Zadaru nowy camping Falkensteiner bdobry. Jest tu też kilku klubowiczów. Polecam. :pifko
zbyszekwoj - 2021-05-09, 17:21

andreas p napisał/a:
Witam z Zadaru nowy camping Falkensteiner bdobry. Jest tu też kilku klubowiczów. Polecam. :pifko

Są wolne miejsca na ACSI ?

OMEGA - 2021-05-09, 21:00

ale daleko do morza trzeba zabrać hulajnogę :spoko
Socale - 2021-05-09, 22:25

Odpuszczam za nazwę.
W D ok ale w CRO, taka nazwa jest w brzmieniu dedykowana.

andi at - 2021-05-10, 06:46

A jesteś tam ?

https://www.google.com/ma...12!4d15.2154484

https://www.campingcard.c...2913.1618742300

andreas p - 2021-05-13, 17:16

[quote="zbyszekwoj"]
andreas p napisał/a:

Są wolne miejsca na ACSI ?[/quote
Tak są wolne miejsca na ACSI.

korver - 2021-05-13, 23:04

Witam wszystkich!

Również się wybieram na dniach w te piękne strony. Byłem kilka razy w Chorwacji, ale osobówką. Dzieciaki już trochę podrosły, więc pora na pierwszy wyjazd kamperem :) Z racji na obecnie panujące warunki związane z COVID-19 mam pytanie/prośbę o polecenie kempingu dla rodziny z małymi dziećmi (2 i 4 lata). Mam zapisane z tego wątku Falkensteiner Zadar, tam planuję dojechać na koniec i odbić w drogę powrotną do kraju. Ale gdzie warto wcześniej? Wiem, że nie wszystkie campingi jeszcze działają na 100%, na początek myślałem zatrzymać się gdzieś na Istrii. Będę wdzięczny za jakieś przykłady. Mam jakby co kartę ACSI.

Druga sprawa - trasa. Czy jeżeli jadę w zestawie 2 dorosłe + 2 małych dzieci to obawiać się ważenia w Austrii? W wypożyczalni powiedzieli, że zatankowane auto w 90% + dorosły kierowca to ok 3000kg. Zostaje, więc 500kg na żonę, dwójkę brzdąców + bagaże. Z cięższych rzeczy dwa rowery chcemy zabrać, a tak to nic szczególnego. Wiem, że najlepiej byłoby się zważyć, ale obawiam się, że się czasowo nie wyrobię. I nie wiem, czy jednak unikać tej Austrii, czy próbować. Trasa pokazuje 1,5h szybciej + nadrobione 200km w ruchy tranzytowym przez Węgry. Wracałbym wtedy tez przez Austrię + Niemcy, żeby nie musieć specjalnie do tranzytu przez Czechy testów robić. Już w I stronę wystarczy z tym problemów i kosztów (mam nadzieję, że wyjdą negatywne...)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Życzę zdrowia i udanego wypoczynku wszystkim forumowiczom :pifko

Socale - 2021-05-13, 23:36

Ja Ci napiszę tak.
Gdyby Austriacy mieli ważyć każdy pojazd, to każdy by Austrię omijał z 2 powodów:
- Zagrożenie przeważenia + mandat
- Totalne zakorkowanie autostrad.
Mi jeszcze ważenie się nie zdarzyło a od lat jeżdżę tylko przez D oraz A.
Pilnuję swojej masy DMC i niestety jest to walka o każdy kilogram na pokładzie kampera lecz dopuszczam nadmiar wagi wobec opłacalności mandatu i możliwości dalszej jazdy.
Grubsza ignorancja się zemści.

andi at - 2021-05-14, 07:07

W wtorek jechałem do Wiednia i tylko kontrol na granicy Austrii Drasenhofen-Mikulov
Austryjacy chcieli aktualne badanie + wypełniony formularz kiedy wyjechałem z Austrii + moje dane ale ja mieszkam w Wiedniu . O 10 godz. idę na badanie i startuje do prawdopodobnie Zadaru .Jest miasto i super kemping z bajerami. Jest co robić i gdzie pojeździć rowerem .A gdzie co i jak sam nie wiem może zacznę od Krk i na jak długo 1 czy 2 miesiące nie wiem .Może dalej Albania i Grecja

https://www.campingcard.c...2913.1618742300

Jak do dzieci to patrz na atrakcje .
Ja jechałem Boboszów -Svitavy -Brno -Mikulov -Wiedeń
Teraz chce jechać przez Koszeg -Szombathely -Nagykanizsa

Przed wagami w Austrii masz wyświetlone kto ma zjechać na wagę .Przeważnie jest powyżej
2,8 t .Kamper też się łapie .Jak to wygląda .Zjeżdżasz i masz ograniczenie do 20 km/godz. i przejeżdżasz przez wagę . Jak coś będzie nie tak to z automatu komputer skieruje cię do kontroli szczegółowej celnicy .Jak waga OK to masz zieloną strzałkę i omijasz celników . Przed wyjazdem zważ sie i jedziesz inaczej nastawiony psychicznie .
Jak teraz jechałem około 18 to waga była zamknięta :spoko

https://www.google.com/ma...12!4d16.6258978

Możesz ominąć wagę 1 zjazdem na Mistelbach :bukiet:

koko - 2021-05-14, 14:55

OMEGA napisał/a:
ale daleko do morza trzeba zabrać hulajnogę :spoko

Marianku bliziutko SUPER CAMPING

koko - 2021-05-14, 15:01

Z 10 LAT NIE JĘŻDŻE PRZEZ AUSTRIĘ I WSZĘDZIE DOJEŻDŻAM!!!!!
OMEGA - 2021-05-14, 20:33

Cytat:
Marianku bliziutko SUPER CAMPING

Przyjadę Was odwiedzić i sprawdzę jak daleko do morza. :spoko

Cyryl - 2021-05-14, 20:36

koko napisał/a:
Z 10 LAT NIE JĘŻDŻE PRZEZ AUSTRIĘ I WSZĘDZIE DOJEŻDŻAM!!!!!

i zawsze zdałżam

OMEGA - 2021-05-14, 20:44

Konrad proszę sprawdz do kiedy mają zniżki na ACSI
zbyszekwoj - 2021-05-15, 08:46

OMEGA napisał/a:
Konrad proszę sprawdz do kiedy mają zniżki na ACSI

Na stronie jest podane do 30 .06. :spoko

korver - 2021-05-15, 08:50

Panie i Panowie, a jakiś pomysł gdzie po drodze z Polski do Chorwacji można się zatrzymać kamperem chociaż na kilka godzin na krótką drzemkę w nocy? Wszyscy jednak zastrzegają przejazd tranzytem bez zbędnych postojów. Gdzie by można było stanąć na jakimś parkingu w nocy, żeby nie robili problemów? Czechy, Austria ew. Słowacja, Węgry?
@ndrzej - 2021-05-15, 09:06

Wszystkiego dowiesz się z aplikacji "park4night" :spoko
kalinin - 2021-05-15, 14:27

Na miejcu postojowym dla podróżnych, przy każdej autostradzie możesz się zatrzymać i przenocować
Karpie - 2021-05-15, 16:12

Stanowczo odradzam. W takich miejscach grasują gangi rabujące TIRy, które nie pogardzą kamperem, gdy tylko mają taką okazję. Lepiej korzystać z aplikacji park4night albo podobnych, gdzie masz fajne miejscówki z opisem czy jest tam bezpiecznie itp.
MILUŚ - 2021-05-15, 16:15

Sarvar - parking przed TermalCamping pod termami - wieczorem od 19:00 50% zniżka na wejście na termy .
Keszthely - parking Libas Strand Parkolo - nad Balatonem - przy ścieżce rowerowej

SlawekEwa - 2021-05-15, 17:11

Cytat:

Na miejcu postojowym dla podróżnych, przy każdej autostradzie możesz się zatrzymać i przenocować

Jeżeli już chcemy stanąć w takim miejscu to wybieramy teren w zasięgu kamer obsługi.
Mniejsze ryzyko działania rabusiów :foto na monitorowanym obszarze

Socale - 2021-05-15, 18:04

korver napisał/a:
Panie i Panowie, a jakiś pomysł gdzie po drodze z Polski do Chorwacji można się zatrzymać kamperem chociaż na kilka godzin na krótką drzemkę w nocy?
...

Takich miejsc jest sporo, ale dobrze jakbyś zapodał link do trasy przejazdu to coś fajnego bym ci wynalazł.

korver - 2021-05-15, 22:27

Socale napisał/a:
korver napisał/a:
Panie i Panowie, a jakiś pomysł gdzie po drodze z Polski do Chorwacji można się zatrzymać kamperem chociaż na kilka godzin na krótką drzemkę w nocy?
...

Takich miejsc jest sporo, ale dobrze jakbyś zapodał link do trasy przejazdu to coś fajnego bym ci wynalazł.

Właśnie ze względu m.in na możliwy postój będę dobierać trasę. Ruszam w poniedziałek z Gniezna do Chorwacji (Istria). Najwygodniej byłoby Wrocław -> Brno -> Wiedeń -> Lublana -> Rupa, jak na wadze będzie na pograniczu to Brno -> Bratysława -> Rajka -> Csorna -> Letenye. Nie mam z góry ubranej trasy, właśnie ze względu na ograniczenia tranzytu, jak i nocleg podejme decyzje.

Czechy test + tranzyt do 12h
Austria bez testu, tranzyt bez ograniczeń, ew. sprawdzanie wagi
Słowenia bez testu, tranzyt do 6h
Słowacja bez testu, tranzyt do 8h
Węgry bez testu, pomiar temp, kanał tranzytowy

takie informację znalazłem na stronie gov.pl

wynika z tego, ze najlepiej nocleg w Austrii zaliczyć?

korver - 2021-05-15, 22:29

@ndrzej napisał/a:

Podziękował ;) zaraz się zaznajomię z tą aplikacją, bo na zwykłym parkingu z żoną i dziećmi trochę strach :-/

Piciu - 2021-05-17, 13:18

korver napisał/a:
@ndrzej napisał/a:

Podziękował ;) zaraz się zaznajomię z tą aplikacją, bo na zwykłym parkingu z żoną i dziećmi trochę strach :-/

Witam

i jak podróż do CRO dolecieliście ?
testy potrzebne bo podobno do 15.05 tylko ale czy jeszcze wołaja na granicy ? 8-)

andi at - 2021-05-17, 15:54

Węgierka przy wyjeździe sprawdzała a Horwat pożartował i spytał gdzie jadę .Pośmialiśmy się i jazda .Jak Konrad wyjechał z kempingu to zaraz zrobiła się piękna pogoda :bukiet:
Jutro jeszcze podjadę na Vir i na Pag :spoko

Piciu - 2021-05-17, 15:56

andi at napisał/a:
Węgierka przy wyjeździe sprawdzała a Horwat pożartował i spytał gdzie jadę .Pośmialiśmy się i jazda .Jak Konrad wyjechał z kempingu to zaraz zrobiła się piękna pogoda :bukiet:

też byśmy się wybrali na koniec tygodnia tylko te kurna testy ... :gwm

andi at - 2021-05-17, 16:10

Węgierka przy wyjeździe sprawdzała a Horwat pożartował i spytał gdzie jadę .Pośmialiśmy się i jazda .Jak Konrad wyjechał z kempingu to zaraz zrobiła się piękna słoneczna pogoda :bukiet:
Jutro jeszcze podjadę na Vir a potem na Pag :spoko
kemping mały i OK .Na opaskę możemy wejść do SPA w Hotelu .KoKo grzał swoje kości a ja może dzisiaj pójdę :spoko

Woda w Morzu około 17*C

salek - 2021-05-18, 11:13

andi at napisał/a:
Węgierka przy wyjeździe sprawdzała a Horwat pożartował i spytał gdzie jadę .Pośmialiśmy się i jazda .Jak Konrad wyjechał z kempingu to zaraz zrobiła się piękna słoneczna pogoda :bukiet:
kemping mały i OK .Na opaskę możemy wejść do SPA w Hotelu .KoKo grzał swoje kości a ja może dzisiaj pójdę :spoko

Woda w Morzu około 17*C

My mieliśmy to samo - Węgierka przy wyjeździe zaglądała do kampera (testów ani nic więcej nie chciała) - ale nam zawsze Węgrzy na wylocie zaglądają do kampera. Teorie mam dwie: albo im się tak kamper podoba, że chcą zobaczyć go w środku, albo myślą, że im wina za dużo wywozimy ;)
2 metry dalej Chorwaci na luziku, nawet bez masek byli, kawkę popijali. Chorwat pożartował, podroczył się ze mną, że syn już 7 lat ma (rocznikowo), a ja mu, że rocznikowo może i tak, ale skończy we wrześniu dopiero. Zapytał gdzie jedziemy i życzył miłego pobytu. Testy sprawdzał, ale tylko datę, czy nie minęło 48h.

Piciu - 2021-05-18, 11:29

salek napisał/a:
andi at napisał/a:

Woda w Morzu około 17*C

My mieliśmy to samo - Węgierka przy wyjeździe zaglądała do kampera (testów ani nic więcej nie chciała) - ale nam zawsze Węgrzy na wylocie zaglądają do kampera. Teorie mam dwie: albo im się tak kamper podoba, że chcą zobaczyć go w środku, albo myślą, że im wina za dużo wywozimy ;)
2 metry dalej Chorwaci na luziku, nawet bez masek byli, kawkę popijali. Chorwat pożartował, podroczył się ze mną, że syn już 7 lat ma (rocznikowo), a ja mu, że rocznikowo może i tak, ale skończy we wrześniu dopiero. Zapytał gdzie jedziemy i życzył miłego pobytu. Testy sprawdzał, ale tylko datę, czy nie minęło 48h.

Noooo bo furka zacna :super

joko - 2021-05-18, 11:46

Piciu napisał/a:
andi at napisał/a:

też byśmy się wybrali na koniec tygodnia tylko te kurna testy ... :gwm

Nawet jak o testy pytają gdziekolwiek , co jest chyba ewenementem, to sprawdzenie polega na rzuceniu okiem na zadrukowaną kartkę papieru ........ drukarki w domu nie masz ? :-P

MILUŚ - 2021-05-18, 12:06

joko napisał/a:
........ drukarki w domu nie masz ? :-P

I to się nazywa odpowiedzialne podejście do tematu........ :-/ jakie to polskie :chytry

slawwoj - 2021-05-18, 12:09

MILUŚ napisał/a:
joko napisał/a:

I to się nazywa odpowiedzialne podejście do tematu........ :-/ jakie to polskie :chytry

A miałeś robione takie badanie ??

Miałeś patyczek w mózgu wsadzony przez nos :bum:

joko - 2021-05-18, 12:41

slawwoj napisał/a:

Miałeś ... już z 5 razy. Za każdym razem dostaję taką samą kartkę papieru , której nikt nigdzie nie chce nawet oglądać. Wolę te parę stów dać biednym dzieciom .
Ostatnio w Egipcie przy wysiadaniu z samolotu weryfikację kto ma test a kto nie przeprowadzała stewardesa ...... pokazałem jej jakąś stronę z polisy ubezp. , bo akurat ta była na wierzchu w folijce ..... e, tam pokazałem , nawet nie zdążyłem do końca wyjąć z plecaka.
Rozdzielili pasażerów na dwa autobusy , osobno tych z kartkami papieru, a osobno tych bez ....... a potem zawieźli ich w to samo miejsce po zakup wizy, gdzie się znowu pomieszali. W rogu stał taki rozdarty co krzyczał, że Ci co na testy na prawo ......... większość poszła prosto , po bagaże .
Ci co poszli na prawo to pewnie Ci odpowiedzialni :szeroki_usmiech

Przed wylotem wszyscy stali jeden na drugim do odprawy bagażu , potem przez godzinę jeden na drugim w poczekalni spożywali posiłki zakupione w restauracji (bo przecież siedząc jak ludzie przy stolikach w restauracji , stwarzamy dla siebie śmiertelne niebezpieczeństwo ), następnie 15min w totalnym tłoku przed drzwiami do autobusu ..... no i oczywiście 4h w samolocie ;) ........ faktycznie kartka A4 za 400PLN załatwia temat :spoko

MILUŚ - 2021-05-18, 13:35

slawwoj napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
joko napisał/a:

Tak i to nie raz.......... :-/
Na każdej instalacji czy w kraju czy zagranicą klient wymaga wersji elektronicznej w jeżyku angielskim . Na lotnisku w Balicach ; Pyrzowicach czy Okęciu nie dostaniesz biletu bez okazania tego testu . W większości krajów gdzie podczas pandemi przylatywałem wymagali tego świstka .
Pisze o swoich doświadczeniach nie wnikam jak inni to obchodzą . Pewnie po polsku wszystko się da . Nie musze kombinować ; szkoda mi czasu ,płacą mi za pracę a nie czekanie na lotnisku w Chinach czy Azji na decyzję co dalej .

andi at - 2021-05-18, 14:35

A ktoś coś wie jak do Albanii :spoko
joko - 2021-05-18, 15:33

MILUŚ napisał/a:
Na lotnisku w Balicach ; Pyrzowicach czy Okęciu nie dostaniesz biletu bez okazania tego testu . W większości krajów gdzie podczas pandemi przylatywałem wymagali tego świstka

No właśnie dobrze piszesz , świstka ...... a druga sprawa to to okazanie, polegające na tym , że ktoś rzuca od niechcenia okiem , nie czytając go nawet . Każde laboratorium ma własny wzór tego za przeproszeniem dokumentu i żeby sprawdzić czy to jest w ogóle to, czy jest wystawione na tę osobę, która go pokazuje i jaki jest wynik testu, trzeba poświęcić na to trochę więcej niż przysłowiowy rzut oka.
Test trzeba pokazać jedynie przy odbiorze biletów rejsowych i to tylko tam, gdzie nie ma możliwości zrobić testu po przylocie na miejsce, natomiast w przypadku charterów turystycznych już nie. Ani w jednym , ani w drugim przypadku informacja o tym czy pasażer ma test , czy będzie go robił po przylocie na miejsce nie jest nigdzie rejestrowana.

Przy przekraczaniu granicy samochodem, też nikt tego nie sprawdza ani nie weryfikuje . Jeśli już zdarzy się że ktoś na granicy poprosi o okazanie, to kończy się to na tym, że nawet do ręki tego nie bierze , nie mówiąc o czytaniu czy odnotowywaniu tego gdziekolwiek.

Socale - 2021-05-18, 22:08

Co drugi/trzeci dzień samochodem osobowym przekraczam granicę z Niemcami...
Ani razu nie zatrzymano mnie do kontroli dokumentów testowych. Ale ja je mam zawsze aktualne, świeżo wydrukowane. Nikt nie weryfikuje.
.

Egipt.
6 tygodni temu lądowaliśmy w Hurghadzie. Wyjście z fruwolotu rękawem/korytarzem a w nim na 2 stanowiskach skrupulatna weryfikacja dokumentów testowych, polegająca na tym, że w zeszycie odnotowano osobę która w swoim jakimkolwiek kwicie miała zaznaczone/napisane NEGATIVE - słowo które służby ichne poznawały na szkoleniu na pamięć i tylko to wyłapywały.
Ci co nie mieli choćby w Prawie Jazdy napisane NEGATIVE, kierowani byli na testy.
Adrenalina była wysoka ale tylko podczas przejazdu do ElGouna ichną taxi z ichnym driverem bo choćby w jego Prawie Jazdy było NEGATIVE to bym mu je podarł, podeptał... za adrenalinę tego przejazdu.
Powrót:
Dzień przed odlotem tutejszy polskogadający zorganizował zbiorowe badanie z gwarantowanym wynikiem NEGATYWNYM za 30 dolców od głowy. Po wylądowaniu w Berlinie nikt nawet palcem nie kiwnął by kogokolwiek sprawdzić czy ma z Egypta papier.
Czemu? Oni dobrze wiedzą że to falsyfikaty.