|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Zasilanie aku zabudowy w Rapido - niski prąd ładowania
MaxL - 2021-05-18, 18:51 Temat postu: Zasilanie aku zabudowy w Rapido - niski prąd ładowania Czy ktoś kiedyś zlokalizował miejsce instalacji przekaźnika / separatora akumulatorów w Rapido?
Wygląda, że gdzieś ginie ~0,8V podczas ładowania aku zabudowy co jest trochę za dużo jak na linkę 10mm2 CU przez co maksymalny prąd ładowania jest ok 17A - po załączeniu lodówki ok 4A
Podejrzewam albo przypalone styki albo gdzież nie dokręcony / zaśniedziały konektor
p.s. niestety wymieniłem dobry alternator na dobry - nowy daje odrobine więcej prądu ale szału nie ma
Banan - 2021-05-18, 19:16
MaxL napisał/a: | Czy ktoś kiedyś zlokalizował miejsce instalacji przekaźnika / separatora akumulatorów w Rapido? |
U mnie jest pod tablicą rozdzielczą i mam chyba podobny problem.
Jeszcze nie wgryzałem się w temat, bo mam trochę innej pracy przy kamperku a prądu mi nie brakuje.
Dostałem instrukcję ze schematami elektrycznymi z Francji i niebawem za to się wezmę, ale wydaje mi się, że mam wystarczająco doładowany akumulator przez solar dlatego separator nie przełącza. (tak to sobie tłumaczę )
MaxL - 2021-05-18, 20:04
Pod którą tablicą? - gdzie dokładnie?
Socale - 2021-05-18, 20:19
MaxL, z alternatora priorytetem jest ładowanie akumulatora rozruchowego, część prądu na akumulator zabudowy może być ładowany z ograniczeniem prądowym (mniej amperów) i realizowany poprzez diodę bo za każdą diodą jest spadek napięcia 0,7-0,8V
Myślę że masz wszystko w porządku, chyba że wcześniej przy pomiarach wychodziło Ci idealnie równo.
Banan - 2021-05-18, 20:45
MaxL napisał/a: | Pod którą tablicą? - gdzie dokładnie? |
Tablicę mam trochę inną, zdjęcie z netu, ale szafka identyczna
Jak otwieram szafkę, mam po lewej stronie małe pionowe drzwiczki i tam mam dostęp do kabelków. Separator mam na pierwszym planie.
Jutro zrobię fotki i pokażę
MaxL - 2021-05-18, 23:16
Ja nie mam takiej tablicy - tylko CBE panel z 6 przyciskami i wyświetlaczem
Banan - 2021-05-18, 23:32
MaxL, Twój jest zdecydowanie nowszy, podejrzewam, że w okolicach tego panela zbiegają się wszystkie kabelki. Musisz poszukać.
MaxL - 2021-05-19, 23:15
Pod panelem sterowniczym nic nie ma - w skrzynkach bezpieczników też... duda
Zapytałem zgrabnie googla per la francois "coupleur separateur rapido"
I na ichniejszym forum CT FR - http://forum-camping-car....scussionID=5141 napisały, że:
"Rapido są a priori wyposażone w CBE i jak dobrze widziałem to jest to przekaźnik na skrzynce rozdzielczej (DS300) który wykonuje sprzęganie!"
Na załączonych obrazkach widać mój model DS 520 RA (kod 205212) i inne z zaznaczonym przekaźnikiem i obok diodą schottky (15A) - co ciekawe na innym forum też narzekają, że jak się włączy lodówkę do praktycznie nie ma ładowania jedyna rada to przełączyć zasilanie lodówki na inna linię oraz zwiększyć przekroje kabli ...
Ktoś ma może pomysł jak to można jeszcze ogarnąć?
Dodatkowo manual - może sie komuś przyda
Banan - 2021-05-19, 23:34
MaxL napisał/a: | Ktoś ma może pomysł jak to można jeszcze ogarnąć? |
Masz może instrukcję? W instrukcji są wszystkie schematy, zdecydowanie by to ułatwiło sprawę.
MaxL - 2021-05-19, 23:40
W normalnej instrukcji jest tylko schemacik blokowy - powyżej załączyłem bardziej szczegółowy manual
Poniżej jeszcze wątek z innego forum sugerujący też żeby dać nowe kable i oczywiście ominąć CBE...
https://forums.outandaboutlive.co.uk/forums/Motorhomes/Motorhome-Matters/Improvements-to-leisure-battery-charging/50677/31/
Banan - 2021-05-20, 00:13
Przynajmniej z niego wynika, że nie masz osobnego separatora, a wszystko jest wpięte do energobloku który to ogarnia. Jeszcze pytanie: jaki masz akumulator i czy ustawienia na energobloku się pokrywają z typem akumulatora?
Może coś się dzieje z akumulatorem? Spróbuj go podmienić na inny jak masz możliwość i wtedy sprawdź.
MaxL - 2021-05-20, 08:46
Aku nówka lifeso4 200Ah - ale przy tym napięciu co wychodzi, jak jest włączona lodówka to żaden nie będzie dobrze działał
007jędruś - 2021-05-20, 09:08
Mam identyczny energoblok on ogarnia ładowanie aku . Potwierdzam brak zewnętrznego separatora.
marcincin - 2021-05-20, 09:43
MaxL napisał/a: | Aku nówka lifeso4 200Ah - ale przy tym napięciu co wychodzi, jak jest włączona lodówka to żaden nie będzie dobrze działał |
Ja bym obstawiał na problem z przewodami lub słabe styki gdzieś po drodze. W mojej zabudowie też mam energoblok CBE - jak miałem kwasiaka to przy rozładowanym akumulatorze zabudowy alternator pompował 40A. Po zmianie na LiFePO4 wartość prądu ładowania skoczyła do 50A. Ograniczyłem prąd ładowania samego akumulatora do 30A - przy pracującej lodówce do akumulatora dociera 20A. Przewód zasilający aku rozruchowy <-> energoblok ma przekrój 10mm2 i może mieć ok 2m długości.
Banan - 2021-05-20, 10:04
marcincin napisał/a: | Ja bym obstawiał na problem z przewodami lub słabe styki gdzieś po drodze. |
Też bym się ku temu skłaniał.
Na energobloku masz ustawiony przełącznik typu aku na kwas, czy żel? Jak na żel, ustaw na kwasa, BMS to sam ogarnie.
marcincin - 2021-05-20, 10:35
Banan napisał/a: | marcincin napisał/a: | Ja bym obstawiał na problem z przewodami lub słabe styki gdzieś po drodze. |
Też bym się ku temu skłaniał.
Na energobloku masz ustawiony przełącznik typu aku na kwas, czy żel? Jak na żel, ustaw na kwasa, BMS to sam ogarnie. |
1. Przełącznik "żel/kwas" dotyczy tylko ładowarki 230V - która jest osobnym komponentem i która w żaden sposób nie wpływa problem małego prądu ładowania z alternatora. Sama centralka DS 520 nie posiada wyżej wymienionych ustawień.
2. Ustawienie ładowarki na żel spowoduje "pełniejsze" doładowanie akumulatora pokładowego - przy ustawieniu na żel ładowarka daje 14.3/14.1V co jest poniżej granicy bezpieczeństwa (14.6V) dla LiFePO4. Przy ustawieniu na "kwas" ładowarka daje 13.8/13.6V - więc teoretycznie akumulator zostanie doładowany w mniejszym stopniu niż przy ustawieniu dla żel. Kwestia czy ładować ze słupka aku LiFePO4 do powiedzmy 95% pojemności, czy do 90% jest innym zagadnieniem zupełnie nie związanym z tematem ładowania z alternatora.
MaxL - 2021-05-20, 19:12
Spróbowałem obniżyć rezystancję kabli zasilających wykonanych linką 2x 10mm2 dokładając dodatkowy łącznik na masę (ramę) z "-" akumulatora od razu do tyłu do zabudowy (ok 1m kabla 16mm2) i... BINGO!!! - ładowanie od razu wzrosło do 20A, po włączeniu lodówki dalej spada ale już do 10A. Pewnie jeszcze się pokuszę o dołożenie drugiej linki równolegle na + ale już jest prawie dobrze.
TLTR:
Przy okazji wymiany AGM na lifeso4 zyskałem on line monitoring AKU po BT i okazało się, że w trakcie jazdy doładowanie aku to raptem 8A a przy włączonej lodówce i światłach wręcz lodówka podbierała energie z aku zabudowy. Wszystko wskazywało że to alternator bo zamiast 14,4 dawał jakieś 14,1. Niestety wymiana altka nic nie dała - jedynie pojedyncze ampery więc podejrzenie padło na separator / łącznik akumulatorów, który okazało się jest zintegrowany z panelem dystrybucyjnym CBE DS 520 RA (mogą być inne modele które też pełnia taką funkcje jak DS 300, 400, 450 itp). W środku tego panelu jest oczywiście przekaźnik (dość kiepski) oraz dodatkowo diodą schottky (dodatkowy spadek napięcia) co powoduje kłopoty z osiągnieciem zadawalającego prądu ładowania.
Reasumując - jeśli twój aku zabudowy jest pod fotelem kierowcy to pewnie linka 6-10mm2 będzie ok, jeśli zaś aku jest w garażu z tyłu i jeszcze tam wpięta jest lodówka to wiedź, że na pewno akumulator się nie ładuje wiec sugeruje wymianę bądź dołożenie równolegle zasilania
marcincin - 2021-05-20, 22:13
MaxL napisał/a: |
Przy okazji wymiany AGM na lifeso4 zyskałem on line monitoring AKU po BT i okazało się, że w trakcie jazdy doładowanie aku to raptem 8A a przy włączonej lodówce i światłach wręcz lodówka podbierała energie z aku zabudowy. Wszystko wskazywało że to alternator bo zamiast 14,4 dawał jakieś 14,1. Niestety wymiana altka nic nie dała - jedynie pojedyncze ampery więc podejrzenie padło na separator / łącznik akumulatorów, który okazało się jest zintegrowany z panelem dystrybucyjnym CBE DS 520 RA (mogą być inne modele które też pełnia taką funkcje jak DS 300, 400, 450 itp). W środku tego panelu jest oczywiście przekaźnik (dość kiepski) oraz dodatkowo diodą schottky (dodatkowy spadek napięcia) co powoduje kłopoty z osiągnieciem zadawalającego prądu ładowania.
|
Ja bym nie obwiniał energobloku CBE za spadek napięcia (o ile konetkory do których przykręcone są przewody są w prawidłowym stanie). Ta rodzina energobloków nie wykorzystuje elementów półprzewodnikowych przy łączeniu akumulatorów. Dioda schottkiego nie bierze udziału przy przepływie prądu z alternatora do akumulatora zabudowy. Podczas pracy alternatora układ spina tradycyjny przekaźnik - jeśli jego stan jest prawidłowy (stan jego styków) to żadne napięcie się tam nie odkłada. W moim CBE w czasie pracy alternatora mam dokładnie takie samo napięcie na złączach B1 i B2. Dioda prawdopodobnie jest wykorzystywana do ładowania akumulatora rozruchowego przez ładowarkę 230V. W Twoim przypadku tak jak napisałeś problemem jest rezystancja przewodów (nieodpowiednia średnica w stosunku do odległości). Dołożenie dodatkowego przewodu plusowego o odpowiednim przekroju powinno całkowicie problem wyeliminować.
MaxL - 2021-05-21, 09:23
marcincin, Dzieki za rzeczowy komentarz - o diodzie schottky wyczytałem na forum "CT UK" i tam też narzekali na ich zdaniem kiepski przekaźnik (z mały według nich jak na przełączane prądy) - ale faktycznie ja zmierzyłem spadek napięcia na całym energobloku (B1 i OUT) to wyszło ok 0,02V - czyli nic.
Niekwestionowanym problemem jest zainstalowanie długich przewodów 10mm2 przez całą długość auta na tył i dodatkowo dołożenie tam zasilania lodówki przez co praktycznie traci się ok 0,8V. Przypominam sobie że nawet agm ładowało trochę słabo - ok 8A ale pewnie nikt specjalnie nie narzekał bo to w końcu podręcznikowe 0,1C.
MaxL - 2021-05-22, 12:03
Do testów wydajności rozładowałem aku do zera - po uruchomieniu silnika ładowanie ponad 50A i co ciekawe włączenie lodówki zmniejszyło tylko o 10A.
Ciekawie też wygląda proporcja przepływu prądu przez "bypass" do masy (ramy) a linka 10mm2 - wychodzi 9-1
Wniosek - chyba zostanę już przy tym rozwiązaniu bo te 50A już chyba wystarczy - nie ma co katować akumulator.
andi at - 2021-05-22, 23:13
Co to oznacza u ciebie do 0 ?
MaxL - 2021-05-23, 09:25
andi at napisał/a: | Co to oznacza u ciebie do 0 ? |
0Ah na wskaźniku aku - "cycle capacity" ustawione jak napięcie spadnie poniżej 12V, oczywiście akumulator ma jeszcze z 10% energii ale żeby go odblokować trzeba zmienić parametr LVD - zmieniałem to tylko raz na chwilę o 0,1V żeby odblokować aku bo nie chciał wystartować po rozładowaniu i ani energoblok ani regulator solarny go nie pobudziły. Co ciekawe ostatnio jak zmieniłem na regulatorze solarnym na typ aku lifeso4 to akumulator wystartował automatycznie po rozładowaniu
Socale - 2021-05-23, 10:07
MaxL napisał/a: | Do testów wydajności rozładowałem aku do zera - po uruchomieniu silnika ładowanie ponad 50A i co ciekawe włączenie lodówki zmniejszyło tylko o 10A.
...
chyba zostanę już przy tym rozwiązaniu bo te 50A już chyba wystarczy - nie ma co katować akumulator. |
Toć bazgrałem:
Socale napisał/a: | MaxL, z alternatora priorytetem jest ładowanie akumulatora rozruchowego, część prądu na akumulator zabudowy
...
Myślę że masz wszystko w porządku
... |
A że rozruchowy miałeś naładowany to cała para szła w rozładowany
MaxL - 2021-05-23, 10:38
Wcześniej też miałem rozruchowy naładowany ma max - różnica w prądzie jest spowodowana niższym napięciem - 12V na aku zabudowy. Praktycznie każdy akumulator jak startuje od zera to przyjmuje o wiele większy prąd.
|
|