Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Dokładam trzeci solar

zbychu - 2021-05-19, 13:44
Temat postu: Dokładam trzeci solar
Przyszła potrzeba większej mocy , bo montuję lodówkę kompresorową 12V, chcę dołożyć trzeci solar sztywny, teraz są od kilku lat na dachu dwa 100W elastyczne , i chyba muszę dołożyć trzeci akumulator żelowy 100Ah jest Traker MPPT 30A. Może ktoś mi uświadomi , czy to dobry pomysł?
chemik - 2021-05-19, 17:09

Witaj!
My mamy na dachu 600 Wp ~, regulkator 50 A oraz używamy od 300 do 400 Ah akumulatorów kwasowych, co daje samowystarczalnośc nawet przy słabszej pogodzie. posiadamy zamrażarke 220 V - o mocy 90 W. Pracuje około 1/4 czasu., utrzymując temperaturę około - 10 c nawety w największe upały. Prądu nigdy za wieler- zawsze coś można podłączyć ! na dziś starczy, jutro będzie za mało!
Montuj jak największe !

Banan - 2021-05-19, 17:25

zbychu napisał/a:
Może ktoś mi uświadomi , czy to dobry pomysł?

Podkreślam - JA bym wywalił te dwa elastyki, a położył dwa sztywne po ok 350W lub większe. A dlaczego? Te elastyczne mają tylko po 100W i tylko zabierają miejsce, ich dni są już i tak policzone, jeszcze jak je sprzęgniesz ze sztywniakiem mogą się dziać cuda :diabelski_usmiech
Zrobić raz i zapomnieć na kilka ładnych lat, nawet jak masz w tym roku położyć jeden panel, a w przyszłym dołożyć drugi identyczny.
chemik napisał/a:
Montuj jak największe !

I o to chodzi :bigok
:spoko

Wyjście numer 2
Zrobić osobny panel sztywny z akumulatorem 100Ah i Tracerem tylko do lodówki i czekać aż elastyczne dokonają żywota :-P

zbychu - 2021-05-19, 18:56

Ten drugi sposób właśnie rozważałem , dzieki Banan :spoko
zbychu - 2021-05-19, 19:00

I jeszcze pytanko czy lepiej jeden a duży solar ,czy dwa mniejsze?
007jędruś - 2021-05-19, 19:03

Lepiej dwa większe :szeroki_usmiech
darek 61 - 2021-05-19, 19:43

Może nie do końca na temat,a może nie.
https://innpoland.pl/168501,panele-fotowoltaiczne-przyczyny-pozarow-brak-regulacji-w-prawie

Socale - 2021-05-19, 21:07

Trochę mnie dziwi, że na potrzeby lodówki/zamrażalnika montujecie elektrownie, regulatory ect byleby chłodziło.
Przecież taniej i lżej jest zamontować lodówkę kamperową, zasilać w dziczu gazem i mieć -14stC w zamrażalniku ustawionym na 80% i spać spokojnie. Słoneczne awaryjności są nieporównywalne na korzyść gazu...
Ciągle czytam takie obawy. A to panel zdechnie, a to regulator zewrze i pozamiata cały słoneczny prąd, a to inna awaria rozładuje akumulator... niepotrzebne dociążanie dachu i wydawane złotówki byleby ze słońca zimne piwo czy inna zawartość lodówki była :idea
Mam panel, no bo jak żebym nie miał, 6 dni ostatnio bez słupka, lodówka swoje z gazu a prądu pełne cele do dyspozycji, nawet wentylacja całą noc latała (na 12V) ale te zużycia w godzinę po wschodzie słońca były rekompensowane wzrostem napięcia z 12,7 do 13,2V
Tu przypominam i zapodaję radę: nie kontrolujcie amperów tylko napięcie na akumulatorze. Napięcie im wyższe tym mniej amperów akumulator potrzebuje do pożarcia, stąd wydaje Wam się że solar nie nadąża bo za mało amperów upycha.
To tak jakby ktoś na siłę karmił kotletami (dla aku amperami) mimo sytości.

Banan - 2021-05-19, 21:09

zbychu napisał/a:
I jeszcze pytanko czy lepiej jeden a duży solar ,czy dwa mniejsze?

Ja mam już w garażu na podmiankę jeden sztywny 375W, czekam tylko na pogodę i odrobinę czasu. Stary co prawda jeszcze działa, ale to zaledwie 100W. Póki co walczę z wymianą markizy, po zdjęciu starej zostały całe połacie glutów z silikonu do usunięcia :evil:
007 napisał/a:
Lepiej dwa większe

Też jestem za :mrgreen:
Ale u mnie niestety zmieści się tylko jeden :placze2

Banan - 2021-05-19, 21:12

Socale napisał/a:
Trochę mnie dziwi, że na potrzeby lodówki/zamrażalnika montujecie elektrownie, regulatory ect byleby chłodziło.

Wojtuś, to ma być lodówka kompresorowa na 12W... gdyby to miała być w układzie z przetwornicą bym z całą pewnością odradzał.
Sam myślę o wymianie na kompresorową po zmianie elektrowni :diabelski_usmiech

Socale - 2021-05-19, 21:59

Dobrze, ale dlaczego kompresorowa, skoro gazowa zrobi podobną robotę bez znaczącego obciążenia elektrycznego?
Policzmy koszty, awaryjność i kilogramy na marginesie.
Troszkę mi się to kojarzy z klimatyzacją koniecznie zasilaną z paneli.

Banan - 2021-05-19, 22:54

Socale napisał/a:
Dobrze, ale dlaczego kompresorowa, skoro gazowa zrobi podobną robotę bez znaczącego obciążenia elektrycznego?

No i tu się z Tobą zgodzę :bigok
Ale za gazową trzeba dwukrotnie więcej zapłacić :-P
adaml61 już kupę czasu w swoim wozi kompresorową i temat przetestowany, więc dlaczego nie? Żre prądu co kot napłakał, a gabaryt sobie dobierasz do miejsca, a nie odwrotnie :diabelski_usmiech
A chcę zamontować duużo większą jak mam - lubię zimne piwo :haha:
Za taką na gaz bym musiał zapłacić z 12 tysi...

Robert-4 - 2021-05-19, 23:04

Socale napisał/a:
Troszkę mi się to kojarzy z klimatyzacją koniecznie zasilaną z paneli.

A może być zasilana inaczej?

Banan - 2021-05-19, 23:18

Robert-4 napisał/a:
A może być zasilana inaczej?

Z sieci 230V...? :roll:
Z paneli można jedynie puścić budkę z dymem :diabelski_usmiech

zbychu - 2021-05-20, 08:22

Lodówkę na gaz zostawiam , ale jest mała, wyjazd do Grecji mnie czeka przynajmniej na miesiąc i potrzebuję alternatywy, a te obecne solary nie dają rady ładować aku chyba z powodu temperatury :?:
adaml61 - 2021-05-20, 09:32

Banan napisał/a:
adaml61 już kupę czasu w swoim wozi kompresorową i temat przetestowany, więc dlaczego nie? Żre prądu co kot napłakał,
Może nie co kot , tak ok. 40 Ah na dobę .
Socale napisał/a:

Dobrze, ale dlaczego kompresorowa, skoro gazowa zrobi podobną robotę bez znaczącego obciążenia elektrycznego
Ty masz nowego kampera i lodówka chodzi ,stare lodówki , masa tematów , lodówka nie działa o kompresorach niema tematów .
zbyszekwoj - 2021-05-20, 12:23

zbychu napisał/a:
Lodówkę na gaz zostawiam , ale jest mała, wyjazd do Grecji mnie czeka przynajmniej na miesiąc i potrzebuję alternatywy, a te obecne solary nie dają rady ładować aku chyba z powodu temperatury :?:

Taniej bedzie dokupywać jedzenie na miejscu. :ok

adaml61 - 2021-05-20, 16:12

zbyszekwoj napisał/a:
Taniej bedzie dokupywać jedzenie na miejscu
Nawet na miejscu na 3 -5 dni trzeba jakoś przechować ,chyba że ktoś stoi nie daleko od sklepu to inna sprawa .
zbyszekwoj - 2021-05-20, 20:05

adaml61 napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Taniej bedzie dokupywać jedzenie na miejscu
Nawet na miejscu na 3 -5 dni trzeba jakoś przechować ,chyba że ktoś stoi nie daleko od sklepu to inna sprawa .

Przeciez Zbychu lodówkę ma taka jak moja. Mnie wystarczyła na 9 m-cy ciągłego kamperowania.

Ceny zywności w Europie wyrównuja się. Za kalafior dzisiaj zapłaciłem 10 zl. W Hiszpanii 4 zł., w Maroku niecałe 2zł.

Socale - 2021-05-20, 22:32

adaml61 napisał/a:
...
Ty masz nowego kampera i lodówka chodzi ,stare lodówki , masa tematów
...

Tak mam nowego, ale przygodę zaczynałem od przyczepki angielskiej z 1988r. Od tamtej pory zawsze radziłem sobie z niedomaganiami lodówek, poznając zależności ich działania i skuteczności.
Dziś każdemu kto rusza w podróż, polecam by w domu zamroził na maxa butelkę wody 1,5l lub dwie i wstawił do zamrażalnika pokładowej lodówki tuż przed odjazdem, będzie to buforem termicznym i pozwoli na 12-24h utrzymanie temperatury ujemnej w zamrażalniku, mimo nie działającej/wyłączonej chwilowo lodówki.
Dobrze jest też wstawiać produkty schłodzone by nadal były chłodne w mobilnej lodówce i zamrożone do zmrożonego zamrażalnika, a nie ciepłe do schłodzenia czy zamrożenia bo proces będzie trwał kolejne pół doby. To jest sprawdzona metoda.

SlawekEwa - 2021-05-21, 07:05

zbyszekwoj napisał/a:
Za kalafior dzisiaj zapłaciłem 10 zl. W Hiszpanii 4 zł., w Maroku niecałe 2zł.

bo kupiłeś kalafior marokański, a transport kosztuje. /z Maroka do Hiszpanii 2 zł/ :-P

adaml61 - 2021-05-21, 08:08

Socale napisał/a:
Dobrze jest też wstawiać produkty schłodzone by nadal były chłodne w mobilnej lodówce i zamrożone do zmrożonego zamrażalnika, a nie ciepłe do schłodzenia czy zamrożenia bo proces będzie trwał kolejne pół doby. To jest sprawdzona metoda.
. Jednak sprawność absorpcyjnej jest słaba , wszyscy kombinują jak ją poprawić . Przy kompresorowej takich zabiegów nie muszę wykonywać , wkładam i zapominam .
wędrowiec - 2021-05-21, 09:01

Adam to nie jest tak zupełnie jak piszesz. Jak w domu do zamrażarki władujesz 20 kg świeżego mięsa to ona też potrzebuje dobę żeby to przerobić. W kamperze masz lodówkę małą i ciągnie 40 Ah, to przy takiej 140 litrów wyjdzie z 60 Ah. To już są jakiejś wartości. Trzeba by mieć cały dach w solarach i na słoneczku latem stać. Ja tam wolę w cieniu piwo pić. :diabelski_usmiech
adaml61 - 2021-05-21, 12:39

Przemek ale poco Ci w kamperze 20 kg mięsa . Druga sprawa jak nawet bym zapakował , to bezpośrednio przed wyjazdem i o prąd nie muszę się martwić . Jak ja uruchomię moją lodówkę to po 2 godzinach mam zimne :piwo: ty na drugi dzień .A dach mam prawie cały w solarach .
wędrowiec - 2021-05-21, 12:52

Fakt 20 kg mięsa to dużo, ale 40 piw to na dwóch już tak dużo nie jest. A ja lubię zimne, w cieniu. :haha:
Banan - 2021-05-21, 12:59

wędrowiec napisał/a:
A ja lubię zimne, w cieniu.

Markizę ktoś Ci podharcerzył? :shock:
:haha:

Socale - 2021-05-21, 20:29

Banan napisał/a:
wędrowiec napisał/a:
A ja lubię zimne, w cieniu.

Markizę ktoś Ci podharcerzył? :shock:
:haha:

... w cieniu markizy :bigok
.
Takim piwnym przykładem ja to widzę tak:
Wstawiam 8 piw, na rano są zimniutkie, przychodzi qmpel pod markizę, wyciągam 8 piw i wstawiam kolejne 8 do schłodzenia.
Wyjęte zimne 8 wypijamy w try miga bo to piwo...
Wstawione 8 ciepłych jeszcze się nie schłodziło a lodówka się męczy.
.

Wymieniając co kwadrans po 2 piwa, pozostałe 6 robi za bufor i wspomaga schładzanie 2 dostawionych, lodówka mniej się zastanawia o co chodzi mojemu Panu i pracuje swobodniej.
Po 2 godzinach wypite 8 zimnych piw nadal wywołuje niedosyt i co? Mamy w lodówce nadal 8 zimnych piw :bigok
I dzięki temu końca nie będzie, qmpel już gaworzy... "Ty to masz f... f... fyjnie... jach ja si zastraszczam qmplu..." - żony.
A ta marchiza to ile ma? :bigok :mrgreen:

zbychu - 2021-05-21, 20:38

Brawo Socale :bigok I po to montuję większą lodówkę