Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Pompa wody .

zbyszekwoj - 2021-05-25, 08:05
Temat postu: Pompa wody .
Moja pompa pod koniec uzupelniania wody zaczyna glośno stukać. Niby sama pracuje cicho , ale odglosy dobiegaja z okolicy trumy. Nie moge zlokalizować tego miejsca w warunkach kempingowych. Moze ktos mial podobny problem? Jakies zapowietrzenie czy" cuś"?
Kazik II - 2021-05-25, 10:41

zbyszekwoj napisał/a:
Moja pompa pod koniec uzupelniania wody

Możesz bliżej sprecyzować co to znaczy? Czy przed zadziałaniem wyłącznika ciśnieniowego czy przy napełnianiu trumy wodą?

zbyszekwoj - 2021-05-25, 13:57

Kazik II napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Moja pompa pod koniec uzupelniania wody

Możesz bliżej sprecyzować co to znaczy? Czy przed zadziałaniem wyłącznika ciśnieniowego czy przy napełnianiu trumy wodą?

Normalnie za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe. :diabelski_usmiech

MILUŚ - 2021-05-25, 14:17

zbyszekwoj napisał/a:
.............

Normalnie za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe. :diabelski_usmiech

Może ostatnio tankowałeś z rzeki i masz ryby w zbiorniku :diabelski_usmiech

SlawekEwa - 2021-05-25, 16:19

zbyszekwoj napisał/a:
stuki jak młotkiem w szafe.

Zapłon jej się przestawił :-P

zbyszekwoj - 2021-05-25, 16:26

SlawekEwa napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
stuki jak młotkiem w szafe.

Zapłon jej się przestawił :-P

Wracam przez Biłgoraj. :box

SlawekEwa - 2021-05-25, 16:29

zbyszekwoj napisał/a:
Wracam

Na własne ryzyko , wiesz dlaczego :bajer

robba - 2021-05-25, 19:47
Temat postu: Re: Pompa wody .
SlawekEwa napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Wracam

Na własne ryzyko , wiesz dlaczego :bajer

bo w Biłgoraju odwraca się grawitacja? :diabelski_usmiech

zbyszekwoj napisał/a:
Moja pompa pod koniec uzupelniania wody zaczyna glośno stukać. Niby sama pracuje cicho , ale odglosy dobiegaja z okolicy trumy. Nie moge zlokalizować tego miejsca w warunkach kempingowych. Moze ktos mial podobny problem? Jakies zapowietrzenie czy" cuś"?

szczerze przyznam że tak jak Kazik nie kumam o czym piszesz...
Wynika z tego, że Twoja pompa uzupełnia w CZYMŚ wodę i jak to COŚ
jest już prawie pełne to pompa stuka.
Jaka to pompa? ciśnieniowa? Shurflo? co ona napełnia gdy stuka?
czy jak "normalnie" pracuje to nie stuka?

Kazik II - 2021-05-25, 21:54

zbyszekwoj napisał/a:
Normalnie za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe.

Na moje oko to jakiś problem z niestabilnym wyłącznikiem ciśnieniowym. Kiedy już dobija ciśnienia to pompa zaczyna szaleć, bo wyłącznik ciśnieniowy nie może się zdecydować - rozłączyć czy nie.

Socale - 2021-05-25, 22:08

zbyszekwoj napisał/a:
...
za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe. :diabelski_usmiech

Pompa ciśnieniowa podczas pompowania gdy ciśnienie wzrasta, ulega wzrastającym proporcjonalnie wibracjom.
Czyli wraz ze wzrostem ciśnienia owe wibracje narastają i w końcowej fazie pompowania są już tak duże, że gumowo silikonowe tłumiki drgań w mocowaniach pompy rezonują na ścianę na której owa pompa jest zamontowana.
Podejrzewam że tłumiki są wypracowane i nie spełniają już swojej roli.
Podczas tych hałasów chwyć pompę w dłoń i podtrzymaj ją, jak rezonans ucichnie to potwierdzi moją diagnozę.

zbyszekwoj - 2021-05-26, 07:07

Socale napisał/a:
Podczas tych hałasów chwyć pompę w dłoń i podtrzymaj ją, jak rezonans ucichnie to potwierdzi moją diagnozę.

Szedłem tym samym tokiem myslenia. Pompa zamocowana jest na zbiorniku , nie dotyka żadnych mebli. Przyciskalem ja podczas pracy i nic. Podejrzewam ,ze moze sam zbiornik rezonansuje i oddziaływuje na meble. Jak czas pozwoli poodkrecam trochę mebli lub sama pompe i będe szukał miejsca rezonansu.
Ale jak tu mozna znaleźć czas jak codziennie ktos nowy dojeżdza i "powitania"nie maja końca. :hello :hello

Socale - 2021-05-26, 09:11

zbyszekwoj napisał/a:
...
codziennie ktos nowy dojeżdza i "powitania"nie maja końca. :hello :hello

A gdzie jesteście?

SlawekEwa - 2021-05-26, 09:17

Socale napisał/a:
gdzie

W Zatonie 20 euro na ACSI :chytry

zbyszekwoj - 2021-05-26, 12:32

SlawekEwa napisał/a:
Socale napisał/a:
gdzie

W Zatonie 20 euro na ACSI :chytry

Dla Wojtka zakaz wjazdu, a dla SlawekEwa tylko ładniejsza część załogi. :haha:

SlawekEwa - 2021-05-26, 12:43

zbyszekwoj napisał/a:
a dla SlawekEwa

To się dowiedz czy w Ninie od Was 3,5 km na kempingu "Ninska Laguna" akceptują w tym roku ACSI :bajer