| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Pompa wody .
zbyszekwoj - 2021-05-25, 08:05 Temat postu: Pompa wody . Moja pompa pod koniec uzupelniania wody zaczyna glośno stukać. Niby sama pracuje cicho , ale odglosy dobiegaja z okolicy trumy. Nie moge zlokalizować tego miejsca w warunkach kempingowych. Moze ktos mial podobny problem? Jakies zapowietrzenie czy" cuś"?
Kazik II - 2021-05-25, 10:41
| zbyszekwoj napisał/a: | | Moja pompa pod koniec uzupelniania wody |
Możesz bliżej sprecyzować co to znaczy? Czy przed zadziałaniem wyłącznika ciśnieniowego czy przy napełnianiu trumy wodą?
zbyszekwoj - 2021-05-25, 13:57
| Kazik II napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | Moja pompa pod koniec uzupelniania wody |
Możesz bliżej sprecyzować co to znaczy? Czy przed zadziałaniem wyłącznika ciśnieniowego czy przy napełnianiu trumy wodą? |
Normalnie za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe.
MILUŚ - 2021-05-25, 14:17
| zbyszekwoj napisał/a: | .............
Normalnie za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe. |
Może ostatnio tankowałeś z rzeki i masz ryby w zbiorniku
SlawekEwa - 2021-05-25, 16:19
| zbyszekwoj napisał/a: | | stuki jak młotkiem w szafe. |
Zapłon jej się przestawił
zbyszekwoj - 2021-05-25, 16:26
| SlawekEwa napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | stuki jak młotkiem w szafe. |
Zapłon jej się przestawił |
Wracam przez Biłgoraj.
SlawekEwa - 2021-05-25, 16:29
| zbyszekwoj napisał/a: | | Wracam |
Na własne ryzyko , wiesz dlaczego
robba - 2021-05-25, 19:47 Temat postu: Re: Pompa wody .
| SlawekEwa napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | Wracam |
Na własne ryzyko , wiesz dlaczego |
bo w Biłgoraju odwraca się grawitacja?
| zbyszekwoj napisał/a: | | Moja pompa pod koniec uzupelniania wody zaczyna glośno stukać. Niby sama pracuje cicho , ale odglosy dobiegaja z okolicy trumy. Nie moge zlokalizować tego miejsca w warunkach kempingowych. Moze ktos mial podobny problem? Jakies zapowietrzenie czy" cuś"? |
szczerze przyznam że tak jak Kazik nie kumam o czym piszesz...
Wynika z tego, że Twoja pompa uzupełnia w CZYMŚ wodę i jak to COŚ
jest już prawie pełne to pompa stuka.
Jaka to pompa? ciśnieniowa? Shurflo? co ona napełnia gdy stuka?
czy jak "normalnie" pracuje to nie stuka?
Kazik II - 2021-05-25, 21:54
| zbyszekwoj napisał/a: | | Normalnie za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe. |
Na moje oko to jakiś problem z niestabilnym wyłącznikiem ciśnieniowym. Kiedy już dobija ciśnienia to pompa zaczyna szaleć, bo wyłącznik ciśnieniowy nie może się zdecydować - rozłączyć czy nie.
Socale - 2021-05-25, 22:08
| zbyszekwoj napisał/a: | ...
za każdym razem jak sie załacza to pod koniec stuki jak młotkiem w szafe. |
Pompa ciśnieniowa podczas pompowania gdy ciśnienie wzrasta, ulega wzrastającym proporcjonalnie wibracjom.
Czyli wraz ze wzrostem ciśnienia owe wibracje narastają i w końcowej fazie pompowania są już tak duże, że gumowo silikonowe tłumiki drgań w mocowaniach pompy rezonują na ścianę na której owa pompa jest zamontowana.
Podejrzewam że tłumiki są wypracowane i nie spełniają już swojej roli.
Podczas tych hałasów chwyć pompę w dłoń i podtrzymaj ją, jak rezonans ucichnie to potwierdzi moją diagnozę.
zbyszekwoj - 2021-05-26, 07:07
| Socale napisał/a: | | Podczas tych hałasów chwyć pompę w dłoń i podtrzymaj ją, jak rezonans ucichnie to potwierdzi moją diagnozę. |
Szedłem tym samym tokiem myslenia. Pompa zamocowana jest na zbiorniku , nie dotyka żadnych mebli. Przyciskalem ja podczas pracy i nic. Podejrzewam ,ze moze sam zbiornik rezonansuje i oddziaływuje na meble. Jak czas pozwoli poodkrecam trochę mebli lub sama pompe i będe szukał miejsca rezonansu.
Ale jak tu mozna znaleźć czas jak codziennie ktos nowy dojeżdza i "powitania"nie maja końca.
Socale - 2021-05-26, 09:11
| zbyszekwoj napisał/a: | ...
codziennie ktos nowy dojeżdza i "powitania"nie maja końca. |
A gdzie jesteście?
SlawekEwa - 2021-05-26, 09:17
W Zatonie 20 euro na ACSI
zbyszekwoj - 2021-05-26, 12:32
| SlawekEwa napisał/a: |
W Zatonie 20 euro na ACSI |
Dla Wojtka zakaz wjazdu, a dla SlawekEwa tylko ładniejsza część załogi.
SlawekEwa - 2021-05-26, 12:43
| zbyszekwoj napisał/a: | | a dla SlawekEwa |
To się dowiedz czy w Ninie od Was 3,5 km na kempingu "Ninska Laguna" akceptują w tym roku ACSI
|
|