| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Czerwona lampka
darek 61 - 2021-06-02, 12:55 Temat postu: Czerwona lampka Zapewne ma to związek z niedawną wymianą rozrządu.Coś zepsułem ,albo czegoś nie zrobiłem.Po odpaleniu nie zawsze gaśnie czerwona kontrolka sygnalizująca awarie systemu wtryskowego.Po następnym odpaleniu gaśnie i jest jakby wszystko w porządku.Była wykręcana pompa wysokiego ciśnienia do regeneracji.Do niej dochodzą dwa złącza elektryczne,odłączyłem je i ponownie podłączyłem,ale bez zmian.Silnik odpala na dotyk ,wchodzi na obroty jak dawniej,ale coś nie tak.W instrukcji wyczytałem że można jechać nawet gdy ta kontrolka nie zgaśnie lecz należy unikać przeciążania silnika.Silnik 2,8 Common rail, układ paliwowy.Na tym moja wiedza się skończyła,może coś zasugerujecie a jak nie, to trzeba odwiedzić elektryka.
SlawekEwa - 2021-06-02, 14:15
Podepnij do złącza diagnostycznego jakiegoś fejsa i coś tam Ci powie.
Socale - 2021-06-02, 20:34 Temat postu: Re: Czerwona lampka
| darek 61 napisał/a: | ...
może coś zasugerujecie a jak nie, to trzeba odwiedzić elektryka. |
Daruś, elektryk to będzie mógł jedynie odciąć kabelki od tej kontrolki albo wyjąć żaróweczkę i udawać że swoje zrobił. Tu diagnostyk/mechanik jest potrzebny taki, co potrafi kojarzyć wykryte błędy i ich przyczyny.
darek 61 - 2021-06-02, 20:59
| Socale napisał/a: | | wyjąć żaróweczkę i udawać że swoje zrobił |
To tak jak kiedyś w maluchu kontrolka ciśnienia oleju podpięta pod kontrolkę ładowania.Mogło nie być ciśnienia a lampeczka gasła.Tu gorzej bo lampeczka musi świecić po przekręceniu kluczyka a potem gasnąć.
Jak przekręcam kluczyk i poczekam aż kontrolki pogasną to jest okej.Ale jak odpalę zanim zgasną to ta franca nie zawsze zgaśnie.
A pisząc o elektryku miałem na myśli kogoś co się zna.
darek 61 - 2021-06-07, 08:28
Odłączyłem klemę i chyba po problemie.
MILUŚ - 2021-06-07, 16:16
Od ponad pięciu lat jeżdżę z zapalająca się podczas jazdy tą kontrolką
Zapala się bez powodu na wybojach. Gdzieś łapie masę.
Układ wtryskowy działa bez zarzutu.
Już dwóch mechaników nieznalawszy przyczyny kazało odłączyć kontrolke w pi...u
kimtop - 2021-06-07, 19:58
| darek 61 napisał/a: | | Odłączyłem klemę i chyba po problemie. |
Qwa ,jak odpalasz?
darek 61 - 2021-06-07, 20:05
| kimtop napisał/a: | | darek 61 napisał/a: | | Odłączyłem klemę i chyba po problemie. |
Qwa ,jak odpalasz? |
Myślałem że każdy zrozumiał że w ten sposób chciałem zresetować.Ale widać nie każdy
Gewehr - 2021-06-07, 22:42
| darek 61 napisał/a: | | Odłączyłem klemę i chyba po problemie. |
Problem wróci. Pamięć błędów jest zapisywana w EPROMie i nie ulega skasowaniu po zaniku napięcia. Zaświecenie się kontrolki, może być spowodowane wszystkim i bez podłączenie kompa, to wróżenie z fusów. Radzę podłączyć i odczytać, bo może się trafić niespodzianka w postaci okna kontrolnego w tłoku, przez niewłaściwą dawkę
|
|