Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - O co pytać?

Wanderer - 2021-06-10, 10:26
Temat postu: O co pytać?
Witam
Chcę kupić pierwszego kampera. O co pytać sprzedawcę?
Mam być na dwie osoby i nocowanie głównie na dziko.
znalazłem taki:
www.otomoto.pl
Ktoś coś? :spoko

Bazyli - 2021-06-10, 10:30

Weź kogoś znajomego kto ma pojęcie/doświadczenie albo zapłać komuś kto się zna żeby z Tobą pojechał. Jak jesteś zielony możesz się srogo władować. Nawet jak Ci napiszemy "Check-listę" na niewiele Ci się ona przyda :spoko Możesz też spróbować pogadać z kimś z CT telefonicznie - kto chce daje namiary w avatarze :spoko
zbyszekwoj - 2021-06-10, 13:17

Przede wszystkim jaki motor?
grzegorz_wol - 2021-06-10, 13:42

Bardziej ciekawa mi się wydaje nieco bielsza a wyjątkowo nieoklejona blacha z tyłu...
Wanderer - 2021-06-10, 18:07

Silnik jest 1,9 TDI rozrząd wymieniony 2 lata temu po sprowadzeniu.
Tył był przemalowany i "tak już było" narożnik prawy tył ma jeszcze jakieś "wgniotki" do poprawy.
Tam jeszcze widzę jakąś zaślepkę obok okna z tyłu, gość nie wie od czego to i czy tak było od nowości.

Monter - 2021-06-10, 19:56

Tył był prawdopodobnie remontowany (albo tylko zasypano syfa pudrem) - tam jest łazienka więc resztę sobie dopisz.
Wszelkie "tak już było" wsadź do szuflady z bajkami, obok tych ze smokami ;)
Silnik najsłabszy z możliwych. Widzi górki zanim Ty je zobaczysz :) nic nie wiadomo o jego stanie technicznym.
Spasowanie lewego przodu (maska-błotnik-lampa) do weryfikacji.
Jakieś blaszki w narożnikach nad drzwiami kabiny po obu stronach - wątpię czy oryginalne.
Meble mają różne kolory i uchwyty - dziwne.
Na suficie nad szafkami przednimi przy dużej szafie te plamy to tylko kiepska jakość zdjęć, czy faktycznie coś tam jest?
Trzy różne numery telefonu w ogłoszeniu - to aby na pewno oferta prywatna?

grzegorz_wol - 2021-06-11, 10:20

Dokładniejsza jakość fotek jest tu:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/fiat-ducato-kamper2001r

Monter chyba ma rację z tymi plamami na suficie koło szafy.

:spoko

Wanderer - 2021-06-11, 11:11

Dziękuję wszystkim za rady a Grzegorz_wol za linka. wiele rozjaśnił. Sprzedający mało komunikatywny, niewiele się można dowiedzieć (nawet o tym drugim ogłoszeniu z lepszymi zdjęciami nie wspomniał).
Entuzjazm nieco opadł ale mimo wszystko się zastanawiam czy nie zaakceptować wad i sobie później dłubać bo ceny z tego rocznika są jednak wyższe :?:
Czy dołożyć na coś w lepszym stanie. (To chyba odwieczny dylemat) :)

Banan - 2021-06-11, 12:31

Wanderer, zawsze możesz poprosić na forum kolegów mieszkających w pobliżu takiego kamperka, którzy mają go po sąsiedzku, obejrzą i obwąchają...
Sam rok temu oglądałem jednemu z forumowiczów - na zdjęciach wyglądam elegancko - jak go "obwąchałem" na żywo, to wyszły takie kwiatki, że darmo bym go nie chciał... :haha:
A człowiek zaoszczędził sobie rozczarowania, pieniędzy i ponad 400km trasy :spoko

zbyszekwoj - 2021-06-11, 20:04

Wanderer napisał/a:
czy nie zaakceptować wad i sobie później dłubać bo ceny z tego rocznika są jednak wyższe

Silnik jednak słaby , no i prawa strona mocno sponiewierana, :chacha2

Andrzej 73 - 2021-06-12, 22:51

Tylna ściana to jakiś dramat , nie dość że naprawiana , to chyba robiona w stodole na klepisku.
Dawno czegoś takiego nie widziałem. Zero znajomości napraw zabudowy.
Osobiście nie poświęciłbym temu kamperowi ani chwili. Odpuść i szukaj dalej , bo na ten egzemplarz szkoda czasu.
:spoko