Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - pobór prądu przez urządzenia 230v

VincentVan - 2021-06-27, 23:31
Temat postu: pobór prądu przez urządzenia 230v
Nagrałem filmik, w którym zmierzyłem pobór prądu: czajnika elektrycznego, indukcji, ekspresu do kawy, zmywarki, lodówki hotelowej 42l, pralki, piekarnika elektrycznego, laptopa, laptopa z monitorem, telefonu.

https://www.youtube.com/watch?v=aEIcf_FMwzs

Może przyda się komuś przy planowaniu instalacji.

zbyszekwoj - 2021-06-28, 09:10
Temat postu: Re: pobór prądu przez urządzenia 230v
VincentVan napisał/a:
Nagrałem filmik, w którym zmierzyłem pobór prądu: czajnika elektrycznego, indukcji, ekspresu do kawy, zmywarki, lodówki hotelowej 42l, pralki, piekarnika elektrycznego, laptopa, laptopa z monitorem, telefonu.

Wiekszość to wszystko chce miec w busiku i zasilać z solara. :diabelski_usmiech

MaxL - 2021-06-28, 10:28

Przy planowaniu instalacji poza oczywiście mocą energią ważny jest prąd po stronie 12V i nie przekraczanie granicznych wartości dla danego typu akumulatora 0.3C AGM i 0.5C lifeso4 ...
Dodatkowo też przy takich upałach jak teraz włączenie odbiornika 1kW ~100A DC spowoduje osiągniecie temperatury krytycznej przez akumulator w przeciągu 10 minut więc taki przenośny klimatyzator to słabo widzę.

VincentVan - 2021-06-28, 11:27

U siebie w vanie mam 8kwh lifepo4, zmywarki używam codziennie, więc klimatyzator też powinien dać radę :)
reaven22 - 2021-06-28, 13:42

MaxL napisał/a:
Przy planowaniu instalacji poza oczywiście mocą energią ważny jest prąd po stronie 12V i nie przekraczanie granicznych wartości dla danego typu akumulatora 0.3C AGM i 0.5C lifeso4 ...

To zależy od ogniwa, mam 2 akumulatory LFP na różnych ogniwach, z jednego mogę ciągnąć prąd ciągły 1C, drugi z nowszymi ogniwami na prąd znamionowy 2C. Więc nie ma reguły, tylko dokumentacja producenta jest tu wyznacznikiem.

MaxL napisał/a:
Dodatkowo też przy takich upałach jak teraz włączenie odbiornika 1kW ~100A DC spowoduje osiągniecie temperatury krytycznej przez akumulator w przeciągu 10 minut więc taki przenośny klimatyzator to słabo widzę.

LFP się tak łatwo nie grzeją. Dodatkowo ze wzrostem temperatury spada opór wewnętrzny ogniwa, więc nie tak prosto je zagotować.

VincentVan napisał/a:

Piwko leci :) sam miałem robić podobne pomiary ale już nie muszę :)
I już wiem, że w kolejnym kamperze gazu nie będzie w ogóle tylko indukcja :)

Zbynek - 2021-06-28, 15:26

VincentVan napisał/a:
U siebie w vanie mam 8kwh lifepo4, zmywarki używam codziennie, więc klimatyzator też powinien dać radę :)

Masz akumulatory Green Cell?

VincentVan - 2021-06-28, 17:07

Nie, mam aku zlozony z ogniw winston.
https://vincentvan.org/recommends/baterie-winston/

MaxL - 2021-06-29, 19:03

reaven22 napisał/a:
MaxL napisał/a:

To zależy od ogniwa, mam 2 akumulatory LFP na różnych ogniwach, z jednego mogę ciągnąć prąd ciągły 1C, drugi z nowszymi ogniwami na prąd znamionowy 2C. Więc nie ma reguły, tylko dokumentacja producenta jest tu wyznacznikiem.

MaxL napisał/a:

LFP się tak łatwo nie grzeją. Dodatkowo ze wzrostem temperatury spada opór wewnętrzny ogniwa, więc nie tak prosto je zagotować.

To akurat jest łatwe do sprawdzenie - przetwornica i odkurzacz - po 10 minutach przy temperaturze 30stopni u mnie aku osiągnął 65 i się wyłączył. Ale zanim sprawdzisz to zweryfikuj gdzie jest sonda temperatury bo jak gdzieś z boku obudowy to może za późno zadziałać