|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja 2021
spanian - 2021-07-01, 17:14 Temat postu: Grecja 2021 Witam serdecznie. Jeszcze nigdy nie było takiego niezdecydowania w odpowiedzi na pytanie gdzie i czy w ogóle gdziekolwiek pojechać poza granice kraju. Zmienność sytuacji w Europie podcina skrzydła. Kraje nieunijne spoza Shengen gwarantują kwarantannę niezaszczepionych po powrocie do Polski. Unijne wymagają szczepień lub testów. My ani szczepieni ani testowani. Przejazd przez Słowację tranzytem 8h. Przez Węgry korytarzem na Rumunię i tutaj chwila wytchnienia bo żadnych obostrzeń nie mają do Bułgarii. Tutaj ciągły tranzyt do Promahonas na granicy z Grecją i pytanie, czy sam kod QR wystarczy czy będą problemy. Jakie macie doświadczenia w tym sezonie. Czy ktoś kto nie jest zaszczepiony i nie miał testów przekraczał ostatnio granicę. Czy w takich okolicznościach kierowali na test czy zawracali z granicy. Proszę o praktyczne informacje. Będę wdzięczny.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-02, 12:09
Fajny z Ciebie gość,ale nawet bym nie pisała że 6 osób w rodzinie nleszczepieni,nawet Ty jako nauczyciel
To nie wymądrzanie a rzeczywistość!!
zbychu - 2021-07-02, 13:07
Nie zaszczepionych powinni na granicy zatrzymać na kwarantannę a potem test.Jestem już miesiąc w Grecji na wyspach tu bardzo tolerancyjnie podchodzą do obostrzeń covidowych.
Woj-tek - 2021-07-02, 14:38
Wybieramy się do Grecji w okolicach 16.07.21 ale mamy szczepienia i paszporty.
Dla własnego spokoju w nadziei udanych wczasów wykonaliśmy te kroki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-02, 16:55
Nie dla własnego spokoju a własnego zdrowia,tak jak pisze również Zbyszek:box
Woj-tek - 2021-07-02, 19:29
Cytat: | Nie dla własnego spokoju a własnego zdrowia, |
Jak zdrowy to i spokojny
spanian - 2021-07-02, 22:36
Kochani, świat w tej kwestii podzielony i skłócony po połowie. Dodam tylko, że jestem ozdrowieńcem, tylko niesystemowym, więc nie łapię się na covidowy paszport. Więcej przeciwciał nie potrzebuję. Może mi nawet zaszkodzą. Co do reszty czas pokaże która połowa podejmowała słuszne decyzje. Wiem tylko, że na dobry produkt namawiać nie trzeba. Jakkolwiek cieszę się, że wasza decyzja wam służy. Nie wszyscy możemy być szczęśliwi. Pozdrawiam serdecznie.
jacek stec - 2021-07-03, 06:57
Przeciwciała mogą zaszkodzić,bo jak nazwa sugeruje są agresywne w stosunku do ciała tego kto je posiada i działają przeciw temu ciału.🙄😂Moje są grzeczne i nie chcą mi szkodzić-dogadałem się z nimi🤣🤣🤣
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-03, 13:17
Myślę ze temat nie jest o Grecji? Lepiej go zakończyć,widać kto po prawwj a kto lewej stronie?
Szkoda by po tylu latach dostać czerwoną kartkę!!!,
mmf - 2021-07-03, 13:46
Witam serdecznie i chciałbym się dołączyć do pytania Kolegi Spaniana, planujemy wyjazd w pierwszych dniach sierpnia i może do tego czasu, ktoś z grupowiczów, będzie miał już jakieś doświadczenia czy wskazówki dla nie zaszczepionych. Rok temu odpuściłem, bez żadnych problemów pojechaliśmy spędzić wakacyjny urlop w Toskanii, lecz serce jednak tęskni za Helladą.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam
bodzio71 - 2021-07-03, 14:13
Witam.też się dołączę. interesuje mnie informacja odnośnie testow PCR lub antygenowych. Czy na granicy Bułgarsko Greckiej da się je zrobić w jakimś punkcie i ile czasu trzeba czekać na wynik???
spanian - 2021-07-03, 15:39
Panowie, śledzę naszą (nieszczepionych) sytuację od ponad miesiąca. Na chwilę obecną z której strony byśmy nie wracali mamy kwarantannę 10 dni. Chyba, że z Unii lub Shengen to po 7 dniach test skraca kwarantannę o 3 dni. Pozostaje kwestia procedur sprawdzania. Ja czytałem na gov.pl o samodoniesieniach na siebie po powrocie bo jak niby sprawdzą gdzie byłeś. To tak jedynie w ramach rozważań. Testy robią w Macedonii. Gdzie dokładnie to nie wiem ale na granicy ponoć bilboardy z reklamami punktów testowania. W zeszłym roku również przy granicy z Grecją można było zrobić. Akceptują antygenowe (dużo tańsze). Z doniesień wiem, że jak masz kod QR to często machają by jechać dalej. Byli tacy co nie mieli i czekali aż dojdzie bo nie wypełnili formularza plf w ogóle. Ja odpuściłem temat choć dalej śledzę może coś się zmieni. Prowadzę też grupę otwartą na FB gdzie pierwszy post to sytuacja covidowa w Europie. Zaraz podlinkuję. Kto chce może zerkać.
https://m.facebook.com/groups/461211064857359/permalink/561082624870202/
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-03, 17:21
Ale macie w nosie czytanie forum
W zeszłym roku tylu kamperowcow robiło badania w Bułgarìi,wszystko jest na forum,nawet jak koledzy mnie i Zbyszkowi pomagali,Big Stan nawet pisał jak go wrocono z granicy.0j,oj troche pogapić się na wpisy nawet z moim udziałem,szczęscie też pomaga
ufolz - 2021-07-06, 14:48
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ale macie w nosie czytanie forum
W zeszłym roku tylu kamperowcow robiło badania w Bułgarìi,wszystko jest na forum,nawet jak koledzy mnie i Zbyszkowi pomagali,Big Stan nawet pisał jak go wrocono z granicy.0j,oj troche pogapić się na wpisy nawet z moim udziałem,szczęscie też pomaga |
Właśnie przez takie Twoje wpisy odechciewa sie czytania tego forum. Tylko wrzutki, a nie konkrety.
spanian - 2021-07-07, 22:58
Jestem w Rumunii
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3875410775918048&id=100003474917946
spanian - 2021-07-07, 23:01
W wolnej chwili podeślę dalszy ciąg.
spanian - 2021-07-08, 00:10
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3877592545699871&id=100003474917946
spanian - 2021-07-08, 09:06
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3878997908892668&id=100003474917946
LukF - 2021-07-08, 12:35
spanian,
Szkoda, że nie piszesz tutaj. Nie mam i nie zaglądam na FB.
Janusszr - 2021-07-08, 13:50
LukF napisał/a: | spanian,
Szkoda, że nie piszesz tutaj. Nie mam i nie zaglądam na FB. |
Ja tak samo
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-08, 15:06
ufolz napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ale macie w nosie czytanie forum
W zeszłym roku tylu kamperowcow robiło badania w Bułgarìi,wszystko jest na forum,nawet jak koledzy mnie i Zbyszkowi pomagali,Big Stan nawet pisał jak go wrocono z granicy.0j,oj troche pogapić się na wpisy nawet z moim udziałem,szczęscie też pomaga |
Właśnie przez takie Twoje wpisy odechciewa sie czytania tego forum. Tylko wrzutki, a nie konkrety. |
Szkoda ze sam nie piszesz konkretów od 2011
Tyle co ja napisałam o Grecji,widać właśnie, że nie czytasz forum i nie wiesz kto to jest Basia
Właśnie od jakiegoś czasu za takie niefajne wpisy część kolegów może ogladać moje na faceboku
Camper Diem - 2021-07-08, 16:18
spanian napisał/a: | Testy robią w Macedonii. Gdzie dokładnie to nie wiem ale na granicy ponoć bilboardy z reklamami punktów testowania. |
na stacji Detoil przed Kumanovo robią testy covid
zbyszekwoj - 2021-07-08, 16:32
ufolz napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ale macie w nosie czytanie forum
Właśnie przez takie Twoje wpisy odechciewa sie czytania tego forum. Tylko wrzutki, a nie konkrety. |
To sa pretensje kogos co przez 10 lat nie napisał nawet setki postów do starszej kolezanki , która jest wielką podrózniczką i znawczynia Grecji jak nikt na tym forum. Jak się chlapnie piwo to lepiej nie zabierac glosu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-08, 16:57
Dzieki Zbyszek,ja juz nie moge sie doczekac.
Troche pobedziemy w Bulgarii bo w sierpniu może tam chlodniej,szlak przeciera rodzina ale wynajmując kwatery.
Myśle że to QR zrobimy przed sama Grecja przy pomocy ziecia bo moja znajomość elektroniki nie wystarcza.Mial z nami jechać J 49 ale cos nie bardzo mi sie widzi,czy on pojedzie przepraszam za brak ę,ą itd.
Oczywiście już na forum mało pisze beda foty dawać na fejsie,a może moi koledzy starym zwyczajem dadza je na CT.
ufolz - 2021-07-08, 17:52
zbyszekwoj napisał/a: | ufolz napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ale macie w nosie czytanie forum
To sa pretensje kogos co przez 10 lat nie napisał nawet setki postów do starszej kolezanki , która jest wielką podrózniczką i znawczynia Grecji jak nikt na tym forum. Jak się chlapnie piwo to lepiej nie zabierac glosu. |
No właśnie.. jak sie rejestrowalem to mialem pytania i pyta nia. Nigdy odpowiedzi tylko jakieś wstawki. Wiec niezaglądałem. Lepiej pisac raz a dobrze, a nie jak "wielka , mała podrózniczka", co 2 minuty posty byle nabijać. No coz. Odpuszczam to kółko wiejskie bo szkoda czasu..Tomasz super ze piszesz na FB. Dobry wybór.
Janusszr - 2021-07-08, 18:15
Jestem pełen podziwu dla "wielkiej małej podróżniczki".
Mam nadzieję, że nigdy nie skapcanieję jak niektórzy z nas. Mam również nadzieję, że nawet za kilka lat będzie mi się chciało odwiedzać to forum i nabijać posty co dwie minuty
ZbigStan - 2021-07-08, 19:13
Wiele osób pisało o Grecji, ale relacje Basi najbardziej zachęcały do jej odwiedzenia.
Basiu, Zbyszku serdeczne pozdrowienia i do zobaczenia w Grecji.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-08, 19:25
ufolz,jesteś nie powiem jaki
Wogóle nie znasz ludzi z forum CT.
Nigdy pewnie nic nie napisałeś,nawet mi sie nie chce sprawdzać
Moje pisanie i podróże trwają bez przerwy od Grecji przez Albanie rok 2009.
A Ty czym sie pochwalisz ,to że jesteś mało uprzejmy
Nie dam się zobaczymy jak bedziesz kamperował 13 lat,udzielał sie na forum i bedziesz w moim wieku tzn.wrzesien konczymy z moim muzyczkiem i wspaniałym kierowca 75lat
Z pamieci moge Ci podac trasy płd. europy,Hiszpanii też
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-08, 19:27
Czy za takie pisanie UFOLZA nie ma czerwonej kartki
spanian - 2021-07-08, 19:35
Jestem w Bułgarii. Granicę przekraczałem na Dunaju. Testy zrobiliśmy w Rumunii w Pitesti. 99 lej za osobę na 48 h. Zamieszczam zdjęcie z adresem i nazwą instytucji, która robi testy w całej Rumunii. Kolega robił w Konstancji. Prom drogi 44 EUR i 6 na stronie bułgarskiej jakieś koszty manipulacyjne. Dezynfekcja po stronie Bułgarskiej i sprawdzanie paszportów z zapytaniem o tranzyt. Wtedy nie wołają testów. Mam 320 km do Promachonas. Jadę na Grecję. Zrobiłem wyjątek bo szanuję to forum i was.
spanian - 2021-07-08, 19:47
Nie załączają mi się zdjęcia. I stytucja nazywa się OK Medical Recoltare. Szukać w pobliżu w razie przejazdu do Grecji przez Rumunię i potrzeby zrobienia testów.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-08, 20:04
Nie wiem ale do Konstancy jest piekny most w wekendy darmo,sliczna trasa,a prom nie wiedzialam.
Ale oprócz badań potrzebny jest QR Ty z tym nie bedziesz miał problemu,my tak,ale zobaczymy co słychać na bułgarskich plażach,gdzie jest teraz moja rodzina,ale przyczepa stoi na podworku a oni apartaamenty,a pies u nas
Co znaczy przyzwyczajenie
smok_wawelski - 2021-07-08, 20:11
ufolz napisał/a: | .....No coz. Odpuszczam to kółko wiejskie bo szkoda czasu..Tomasz super ze piszesz na FB. Dobry wybór. | Ufolz - nie jest problemem to że wyrażasz krytykę, natomiast jest problemem to w jaki sposób ją wyrażasz.
Na pierwszy Twój kąśliwy post w kierunku Basi przymknąłem oko - ponieważ ciągniesz to dalej i usiłujesz deklasować forumowiczki i forumowiczów zwrotem "wiejskie podwórko" - owszem to Twój wybór czy tu jesteś jednak: Regulamin Forum napisał/a: | Administracja forum ma prawo oceniać zachowanie poszczególnych członków Camperteam.pl i wyciągać odpowiednie konsekwencje za naruszenia zasad tego regulaminu lub postawę szkodliwą dla naszego forum. | Owszem Basia nie stoi tu ponad wszystkimi ale jednak na forum ma panować wzajemny szacunek - Twoja ufolz postawę uważam za negatywną i szkodliwą ponieważ krytyka jest prowadzona nie z podaniem rzeczowo uzasadnionych argumentów a w sposób kąśliwy i prowokujący do kłótni oraz przeradza się w pyskówkę- wiec leci symboliczne ostrzeżenie.
Basię natomiast proszę o nie zniżanie się do takiego poziomu dyskusji.
andrzej627 - 2021-07-09, 00:18
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Z pamieci moge Ci podac trasy płd. europy,Hiszpanii też |
Potwierdzam, że masz mapę w głowie.
Często rozmawiamy o trasach. Ja wtedy zawsze patrzę na mapę na ekranie komputera, a Ty mówisz z głowy.
emek - 2021-07-09, 05:39
Jak co roku kierunek Grecja start 16.07 i teraz czytając posty sam nie wiem którędy jechać? Zawsze było Serbia - Macedonia a myślę nad Rumunia - Bułgaria możecie podrzucić trasę? Może jednak warto zmienić nawyki i zobaczyć coś nowego po drodze.
spanian - 2021-07-09, 13:36
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3883610201764772&id=100003474917946
andrzej627 - 2021-07-09, 15:38
spanian, wstawiaj chociaż goły tekst z FB, bo nie wszyscy tam mają dostęp. Wstawianie zdjęć na forum jest, jak wiadomo, trudniejsze.
Wklejam tekst z ostatniego linku:
Cytat: | Serdeczne pozdrowienia z przepięknej Grecji. Kilka kilometrów plaży na własność. Zrezygnowaliśmy z wyjazdu do Azji, (choć do granicy z Turcją mamy zaledwie 150 km) na rzecz zdrowego odpoczynku. Objedziemy trzy palce płw. Halkidiki bo tam jeszcze nie byliśmy. Formularz PLF (wymagany w Grecji) wypełniłem profilaktycznie jeszcze w domu. Testy antygenowe robiliśmy w Rumunii w miejscowości Pitesti (około 100 PLN na osobę. Potrzebowaliśmy 4 bo dzieci poniżej 12 roku życia nie wymagają). Jesteśmy negatywni (zdrowi) ale pozytywnie nastawieni. Granicę rumuńsko bułgarską przekraczaliśmy promem na Dunaju 160 PLN + 24 kosztów manipulacyjnych (drogo). Na granicy po obydwu stronach rzeki testów nie sprawdzają jeśli tranzyt. Sprawdzali skrupulatnie w Grecji (paszporty, dowód rej., Kod QR z zapisu elektronicznego) i życzyli miłego wypoczynku. Winieta na autostrady w Bułgarii 7 dni 40 PLN. W Grecji Pusto. Rozmawiałem z młodym chłopakiem na stacji benz. Narzekają na politykę rządu. Żyją w znacznym stopniu z turystyki. Około 50% Greków zarabia średnio 550 EUR i z tego muszą wyżyć (info nie sprawdzałem w źródłach). Napełniłem zbiornik z wodą (około 100 litrów) i zostawiłem drobny napiwek. Ucieszył się. Rekomenduję taką postawę. Na bułgarskim wybrzeżu nie zostaliśmy bo mają krótką linię brzegową i wszyscy Rumuni, Romowie i inne mniejszości tam wypoczywają. Ponoć bardzo drogo. W Bułgarii i u nas należy się spodziewać podobnego scenariusza. Do usłyszenia. |
spanian - 2021-07-09, 17:20
Dziękuję Andrzejku i pozdrawiam (-;
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-09, 22:04
Dla mnie najgorszy PLF, ale zrobię w istatmiej chwili z zięciem a nie jak rok temu 4 dni w upalnym Rupite.Pozdrawiam
andrzej627 - 2021-07-09, 22:23
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Dla mnie najgorszy PLF |
Basiu, nie stresuj się takimi drobiazgami.
spanian - 2021-07-10, 00:02
Dajcie w wolnej chwili namiary na miejscówki z wodą. Dzisiaj miałem ciężki dzień. Jestem na samym początku 2 palca.
aviator - 2021-07-10, 08:24
https://www.google.com/ma...60452230323&z=8
Spax - 2021-07-10, 08:38
spanian
Tu z podziałem »»» https://www.google.com/ma...fs0&usp=sharing
andi at - 2021-07-10, 12:29
co zaznaczysz to masz http://openpoimap.org/
spanian - 2021-07-11, 15:45
Jestem w zatoce pagasyjskiej. Jadę na Peloponez. Jeśli macie sprawdzone piękne miejscówki z natryskami przy plaży, proszę bardzo.
spanian - 2021-07-12, 10:21
Coraz częściej docierają do mnie informacje o mandatach dla kamperowców. Być może nadrabiają turystyczną absencję. 300 EUR. Rozmawiałem z Francuzami, którzy sprzedali dom i podróżują T4 przerobionym pod siebie. Dostali mandat, ale już nie mieszkają pod tym adresem więc się nie przejmują. Kolega jest w Napflio i od niego też dostałem taką informację. Pozdrawiam. Francuzi wyjęli tylko dwa krzesełka jak inni turyści. To wystarczyło.
Woj-tek - 2021-07-12, 13:55
spanian napisał/a: | Coraz częściej docierają do mnie informacje o mandatach dla kamperowców. Być może nadrabiają turystyczną absencję. 300 EUR. Rozmawiałem z Francuzami, którzy sprzedali dom i podróżują T4 przerobionym pod siebie. Dostali mandat, ale już nie mieszkają pod tym adresem więc się nie przejmują. Kolega jest w Napflio i od niego też dostałem taką informację. Pozdrawiam. Francuzi wyjęli tylko dwa krzesełka jak inni turyści. To wystarczyło. |
To się zaczęło.
zbyszekwoj - 2021-07-12, 14:00
spanian napisał/a: | Francuzi wyjęli tylko dwa krzesełka jak inni turyści. To wystarczyło. |
A czy przypadkiem na nich nie siedzieli? To juz kamperowanie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-12, 18:40
Mój telefon na forum od lat ten sam,nie mogę znaleźć Ciebie na fejsie ,tel.nie mam a wydawalo mi sie że czytałam twoje wpisy.Daj jakieś namiary.
Zat.o tej nazwie też nie wychodzi na maps-me.Pozdrawiam
Pakowanie to bardzo ciężka sprawa
Wyslalam jeszcze na mejla przez
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-12, 18:59
czy to w rejonie Volos?tam tyle pieknych ,
no wreszcie zapomnialam jak sie na fejsie nazywasz,ten spanian mnie zmylił
spanian - 2021-07-12, 20:51
W wolnej chwili napiszę więcej ale jestem 50 km od Aten i zastanawiam się czy dzieciom Akropol pokazać. Macie jakąś sprawdzoną miejscówkę na postój przed zwiedzaniem? Jutro jadę na Peloponez Monemvasja i elafonisos mi po głowie chodzi.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-12, 21:28
Koniecznie Akropol,szukaj na forum Marekoliwa,oni 3 lara temu stali na parkingu dla autobusów,ja poczekam do pażd,iernika niedziele gratis.Wyspa E.....tylko kemping,ale przepiękna plaża w Poundzie tam skąd płynie prom.
rjas - 2021-07-13, 12:42
spanian napisał/a: | elafonisos mi po głowie chodzi. |
Oj będzie się Wam podobać. Ktoś gdzieś pisał, że można na dzikusa, ale to tylko zasłyszana informacja.
Istotna rzecz - tam nie ma słodkiej wody - tylko odsalana, przynajmniej tak jest na kempingu Simos. Więc zbiornik do pełna przed promem.
spanian - 2021-07-14, 22:41
Monemvasia Peloponez.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-15, 12:53
Myśle że doszliście schodami na sama góre która jest po duzym remoncie,my w zeszłym roku byliśmy już 3ci raz
andrzej627 - 2021-07-16, 15:20
Spanian jest już na wyspie Elafonisos.
Cytat: | "Gdzie jesz, tam śpisz". Taka nieformalna zasada przyjęła się w barach, restauracjach, pubach przy pięknych plażach. Dla nas to rewelacyjne rozwiązanie, ponieważ śpimy w bezpośrednim sąsiedztwie najpiękniejszej plaży na wyspie Elafonisos. Za 26 EUR można nakarmić 6 osobową rodzinę i najeść się do syta porcjami ze świeżych produktów (porcje są duże). Zastanawiam się jak to wygląda nad Bałtykiem czy w Zakopanem. Alternatywą był kemping Simos, ale koszt jest wysoki (około 45 EUR) i znacznie dalej do plaży. Covidowo Grecja jest zielona (Peloponez również). Problem ma Creta, gdzie w najbliższym czasie mogą pojawić się obostrzenia. Coraz częściej docierają do nas informacje, że również w Polsce sytuacja zaczyna się zmieniać. To jednak przewidywałem jeszcze pod koniec maja, kiedy sytuacja się stabilizowała. Od kilku dni jesteśmy z przyjaciółmi z Łodzi, których poznaliśmy rok wcześniej na Lefkadzie. Temp. 36 stopni. Diesel drogi 1.35 Peloponez, 1.50/60 stały ląd. Prom 27 EUR. Podejście Greków do problemu zróżnicowane jak wszędzie. Korzystamy, bo nie wiemy co będzie jutro. |
Wybiera się tam jeszcze jeden forumowicz. Przyda się ten link:
https://goo.gl/maps/hRvetCZKXfdwrhsm9
Woj-tek - 2021-07-16, 16:11
Może za tydzień też tam się znajdziemy.
Camper Diem - 2021-07-16, 19:24
Na Elafonissos jesli szkoda pieniedzy na kemping to mozna stanac kamperem na innej plazy po drugiej stronie wyspy, Kato Nisi. Bylismy tam co prawda 10 lat temu, ale i tak wjechaliśmy pozniej na kemping Simos
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-16, 20:04
Prom 27 euro ale chyba w jedna stronę no i chyba nie jedna noc,my lubimy port Pounda,tez przepiekny piach,ale musimy jednak pojechać skuterem,teraz już nie mamy problemu psa,chociaż
rjas - 2021-07-18, 13:44
Patrząc na googlową mapę znalazłem takie oto zdjęcie. Ktoś Spaniana uwiecznił przy barze:)
Chyba też zawitamy w okolicach tego baru.
Spanian - a jak z wodą czy jakimś prysznicem ? Z tego co pamiętam to tam było raczej słabo w tym temacie
andrzej627 - 2021-07-18, 17:24
rjas napisał/a: | znalazłem takie oto zdjęcie. Ktoś Spaniana uwiecznił przy barze:) |
Obok stoi kamper jeszcze jednego forumowicza.
spanian - 2021-07-20, 22:58
Za barem jest natrysk i należy do baru. Można korzystać. Woda tylko do mycia. Na całej wyspie uzdatniana. Kota lepiej wyprowadzić przed wjazdem bo rury pewnie mają wąskie i nawet papier proszą by nie wrzucać do kibelka. My opróżniliśmy na kempingu Simos ale zrezygnowaliśmy z niego ze względu na odległość od plaży. Obecnie jestem na ostatnim przystanku przed autostradą do Salonik. Materiału filmowego mam długie godziny. Filmy będę montował w domu po powrocie i tutaj udostępnię. Dużo by opowiadać. Wszystko będzie. Tak, dojechał poza Maciejem, z którym spędziłem 3 dni również Alex, którego w zeszłym roku spotkałem na Lefkadzie.
spanian - 2021-07-20, 23:04
No i jeszcze miijaliśmy się z Janem w górach Parnonas koło monastyru Elonis. Droga bardzo ciężka, trudna. W miasteczkach na żyletki z każdej strony. Również alkowę można stracić ale potem tylko pięknie. No i wschodnią ściana Peloponezu. Piękna.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-22, 17:41
Pewnie Kosmas,ile tam mieliśmy przygód,cofania,moje chodzenie na pichote ze strachu,szkoda że nie byłeś w Rihei,na cudownej plaży Wyhlada,to dopiero jazda chociaż nowy asfalt,polecam całe wschodni Peloponez,az do Monenvazji.
Starzy wyjadacze Grecji wiedza co to droga przez Kosmas,chociaż przepiekna
przemo.d - 2021-07-25, 10:16
Witam, wieści z trasy .
Wyjechaliśmy 22.07 załoga 6 osób bez szczepień.
Do Grecji dojazd wygląda jak dawniej , czyli nic się nie dzieje jedynie na Węgrzech są niektóre parkingi (not vor transit) choć przestrzeganie tego jest powidzmy że umowne.
Na Greckiej granicy spytał Grek jedynie o to czy wszyscy są na tym druku PLF i tyle. Nic więcej go nie interesowało a więc cokolwiek trzeba mieć i po temacie . Dalej jak to w Grecji jest pięknie. Do zobaczenia.
mmf - 2021-07-25, 10:50
Dobra wiadomość Przemo, wielkie dzięki
A testy w razi draki mieliście zrobione?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-07-25, 11:28
[quote="przemo.d"]Witam, wieści z trasy .
Wyjechaliśmy 22.07 załoga 6 osób bez szczepień.
Do Grecji dojazd wygląda jak dawniej , czyli nic się nie dzieje jedynie na Węgrzech są niektóre parkingi (not vor transit) choć przestrzeganie tego jest powidzmy że umowne.
Na Greckiej granicy spytał Grek jedynie o to czy wszyscy są na tym druku PLF i tyle. Nic więcej go nie interesowało a więc cokolwiek trzeba mieć i po temacie . Dalej jak to w Grecji jest pięknie. Do zobaczenia.[/quote
Które granice przekraczaliście.Nam uda sie dzis dojechać za Poprad,jedziemy przez Bułgarie,bo może ich plaże.
Plf podam termin zieciowi na razie nie wiemy bo nam sie nie spieszy
andrzej627 - 2021-07-25, 11:34
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Nam uda sie dzis dojechać za Poprad |
Życzę szerokiej drogi.
spanian - 2021-07-25, 13:00
Zgodnie z obietnicą pierwsza część podróży. Rezerwat przyrody w Rumunii - Rapa Rosie. Wieczorem dodam drugą część.
https://m.youtube.com/watch?v=ePuDoR_5-LQ
spanian - 2021-07-25, 16:05
Cz. 2 Przepiękne Fogary.
https://youtu.be/KgZnoxcxNPo
uhuprzem - 2021-07-25, 21:56
Właśnie stoimy 3 kamperkami dokładnie w tym samym miejscu :D
rakro1 - 2021-07-25, 22:45
Za mała ta Europa dla CT się robi. Niedługo w każdym pięknym miejscu będziemy mieć swoich ludzi. Piękne miejsce !!
przemo.d - 2021-07-27, 00:09
mmf napisał/a: | Dobra wiadomość Przemo, wielkie dzięki
A testy w razi draki mieliście zrobione? |
Coś tam mieliśmy oczywiście:) jakis wydruk , wszystko razem z tym ich drukiem dostał na granicy w koszulce podane ale miał to gdzieś jak to Grek. Życzył udanego urlopu i tyle.
przemo.d - 2021-07-27, 00:17
[quote
Które granice przekraczaliście.Nam uda sie dzis dojechać za Poprad,jedziemy przez Bułgarie,bo może ich plaże.
Plf podam termin zieciowi na razie nie wiemy bo nam sie nie spieszy [/quote]
Trasa na Chyzne , Słowacja, Węgry , Serbia , Macedonia , Grecja. Czyli standard najkrótszy. Najwięcej czasu straciłem w Belgradzie i w korkach za nim a przed Niś , bo było kilka wypadków. W sumie 31h i Grecja od wyjazdu z okolic stolicy w tym spanie na Węgrzech. 2 kierowców oczywiście
spanian - 2021-07-27, 09:19
Kemping w Rumunii, testy, przeprawa promowa na Dunaju, przekraczanie granicy z Grecją w Promahonas i dojazd do Halkidiki na Sithonię.
https://youtu.be/Fmh2xqPo2IM
rakro1 - 2021-07-27, 13:41
Piekielnie trudny zjazd wybrałeś - to było przy ujściu rzeczki z Loutra Eleftheres. Ominęliście źródła chyba a to było bliziutko. Po przejechaniu mostu, przed którym zjechałeś na plażę jest zaraz za mostem skręt w lewo i pod mostem na plażę. Dużo dużo łagodniejszy i bezpieczniejszy. Pozdrawiam.
spanian - 2021-07-27, 14:03
Przejechałem się rowerem pod most. To był jedyny zjazd. Może to inne miejsce.
rakro1 - 2021-07-27, 15:52
Nie inny. Tamte tereny znam jak swój ogródek. teraz jestem w pracy ale później w domu znajdę zdjęcia i wkleję. rzeka wpływająca w sezonie ginie. okoliczne plantacje wypompowują z niej wodę. Najbliższe miasteczko w stronę Salonik, bo tam pojechaliście to Ofrynio.
szacunek i gratulacje, że się udało. Ja bym narobił w portki, gdyby ktoś mnie zmusił do zjazdu tam
rakro1 - 2021-07-27, 15:59
Nawet na Twoim filmiku w ok.7.46 minucie jest nagrany początek Twojego zjazdu a w tle widać dobrze drogę dojazdową do plaży, do której dojeżdża się z pod mostu. Przy zjeździe jest domek z dwójką staruszków. Pani nie chodzi prawie; jej mąż przywozi ją na brzeg czerwonym Suzuki Jimmy i doprowadza do wod, w której ona pluska godzinami a on zbiera muszle i z kuszą łowi ryby. Wielokrotnie otrzymywaliśmy muszle w prezencie rewanżując się jakimiś drobiazgami.
andrzej627 - 2021-07-27, 17:22
spanian napisał/a: | przekraczanie granicy z Grecją w Promahonas |
Też mam w planie wjechać tędy do Grecji i dojechać do morza do punktu, o którym pisał Roberto:
"100 km przed Salonikami macie szeroką piaszczystą plażę z prysznicem i kranikiem z wodą - 100m w prawo od zjazdu z asfaltu", a który ja nazwałem B.CT Nea Kerdylia.
Spax - 2021-07-27, 18:01
rakro1 napisał/a: | Nawet na Twoim filmiku w ok.7.46 minucie jest nagrany początek Twojego zjazdu a w tle widać dobrze drogę dojazdową do plaży, do której dojeżdża się z pod mostu |
»»» 40.72668106671354, 24.0983419869407
spanian - 2021-07-27, 18:18
Zgoda, ale to jest po drugiej stronie mostu i wyschniętego koryta rzeki. Wychodzi na to, że od lewej strony nie mogłem znaleźć tego zjazdu. Byłem pod mostem ale mocno zarośnięty teren nie pozwolił mi tego zobaczyć. Żona była spacerkiem wzdłuż plaży, ale ona ma swój świat. Jakkolwiek dobrze wiedzieć.
spanian - 2021-07-28, 08:55
Zatoka pagasyjska. Lepiej jechać przez przełęcz niż pchać się od strony zachodniej przez miasteczka. Ja musiałem zawrócić. Dobrze, że była taka wątpliwa możliwość. Jedna osobówka stanie w miasteczku i nie przejedziesz. Spotkaliśmy również parkę z Francji, która sprzedała dom i od 1,5 roku jest w podróży z ambitnymi planami okrążenia Afryki.
https://youtu.be/2iqFyOCX3r4
spanian - 2021-07-29, 17:09
Monemvasia o wschodzie słońca i spotkanie z super ekipą UFOLZ. Serdeczni i bardzo uczynni ludzie. Dlatego zostaliśmy razem z nimi kilka dni.
https://youtu.be/s0Kd6y4EUMI
andrzej627 - 2021-07-29, 22:39
Dzięki za reportaż filmowy. Mam nadzieję też tam być we wrześniu.
spanian - 2021-07-30, 09:12
Miło z twojej strony Andrzeju. Dzisiaj będzie wyspa Elafonisos i plaża Simos. Z racji wielkiego wysiłku psychofizycznego i niemożności poświęcenia dzieciom wystarczającej ilości czasu podczas podróży, ta relacja filmowa jest ostatnią. Kolejne, jeśli będą, dopiero kiedy dzieci dorosną i nie będą nas już potrzebować. Pozdrawiam serdecznie.
spanian - 2021-07-30, 15:49
Z tego miejsca jest przeprawa promowa na wyspę. My wjechaliśmy na prom z marszu bo akurat kończył załadunek. Dlatego nie cofaliśmy na pokład tyłem, jak zwykle.
Κεντρο Εκπομπης Ελαφονησος
https://maps.app.goo.gl/iHUMBj6auozUCVSv7
Koszt dla nas 20/23 eur. W jedną stronę policzyli 23, a powrotnie 20 eur. Istotna jest długość zestawu i ilość osób. Promy kursują co pół godziny. Na wyspie jest kemping (drogi i dalej do plaży niż przy barze w którym spaliśmy dwie noce. Jak wspominałem, bez opłat w zamian za bycie klientem. Jakkolwiek układ uczciwy bo za cenę kempingu można dobrze zjeść i jeszcze zostanie. Plaża widoczna z pubu. Około 80/100 metrów. Ciężko będzie tam wjechać długim zestawem z przyczepą, ale nie jest to niemożliwe.
W drodze powrotnej zupełnie nieświadomie wpakowałem się w piekielnie trudną trasę w górach Parnonas. W miasteczku Kosmas doznałem szoku bo uliczki tam potrafią sprawić problem osobówkom, a co dopiero kamperom czy zestawom z przyczepą. Mijanie na żyletki, można stracić alkowę etc. Był moment, że chciałem zawracać. Na mapie jest też łatwiejsza trasa. Ta od strony wschodniej. My w ostatniej chwili zdecydowaliśmy, że jedziemy na wschodnie wybrzeże. Dlatego niespodziewanie trudna trasa. Za późno się odbiliśmy. Droga prowadzi do nadmorskiej miejscowości Leonidio. Tam są kempingi ale my pojechaliśmy dalej.
Kosmas
https://maps.app.goo.gl/jbw2z6hK7gaqexui9
Trasa przepiękna widokowo, ale drugi raz już bym tamtędy nie pojechał. Potem już tylko pięknie i karuzela wzdłuż wybrzeża aż do Nafplio, ale o tym w następnej części. Wyspę Elafonisos objechaliśmy dookoła bo jest na tyle mała, że zajęło to około 20 minut. Z każdej strony jest piękna. Film niech będzie dopełnieniem opisu.
Zaraz dodam film.
spanian - 2021-07-30, 15:56
Elafonisos, pub i plaża Simos oraz góry Parnonas.
https://youtu.be/0wzuHiZqL8Y
rjas - 2021-07-31, 20:43
Cholera, miałem odpuścić Elafonisos, ale jak zobaczyłem Wasz filmik to wspomnienia odżyły i chyba też tam dotrzemy za jakąś chwilkę.
Piwko poszło jako podziękowanie za odświeżenie mojej krótkiej pamięci
spanian - 2021-07-31, 22:48
To już ostatnia część podróży. Mam nadzieję, że udało mi się kolejny raz pokazać piękno greckiego krajobrazu i przybliżyć nieco inną alternatywę podróżowania. Zdaję sobie sprawę z różnego odbioru tej formy przekazu, ale albo być sobą, albo nie być wcale.
Kilka słów o końcowym etapie, bo wiem, że czytają mnie ci, którzy byli, są i będą w Grecji. Ostatnie miasteczko na Peloponezie to Turza. Piękne, ale przypadkiem jedynie (los nam sprzyjał) udało nam się stanąć na noc w porcie, tuż przy deptaku, bo zajechaliśmy kilka minut przed 21:00, a wtedy do 6:00 rano zamykają promenadę dla ruchu pojazdów. Po południu byliśmy już w zatoce korynckiej. Nocowaliśmy na plaży w Akrata, a rankiem ruszyliśmy do Diakopto. Proszę zachować czujność, ponieważ dochodzi tam do śmiałych kradzieży z udziałem obcych kulturowo osobników (z całą pewnością to nie byli Grecy). My intuicyjnie po chwili postoju odjechaliśmy na kolejną, pobliską plażę. W zasobach sieciowych doszukałem się opisów kilku ekip, które zostały okradzione właśnie w tym miejscu. Potem promem w Patras (11 eur) na stały ląd i ostatni postój nad Morzem Jońskim i w kierunku Salonik, skąd wiedzie autostrada w kierunku ojczyzny. Trzy razy przymierzałem się do Meteorów i wreszcie mimo zmęczenia... Jakkolwiek dziękuję wszystkim, którzy dotarli do końca. Tym, którzy czekali na dalsze części podróży i tym, którzy musieli skrolować mało interesujący materiał na FB-kowych stronach. Serdeczne podziękowania dla wszystkich, dzięki którym ta podróż dobiegła do szczęśliwego końca. Maciejowi Przybł za kilka wspólnie spędzonych chwil, wsparciu członków grupy Camper Team, gdzie wymienialiśmy się informacjami praktycznymi i wielu innym osobom, a było takich wiele. No i ta najważniejsza, moja najwierniejsza towarzyszka podróży. Dziękuję za poświęconą uwagę. Zaraz udostępnię film
spanian - 2021-07-31, 23:24
Ostatnia część podróży https://youtu.be/CKotXf5Qjw4
MAZUREK - 2021-08-01, 15:10
świetnie nakręcony film, nie można się oderwać od oglądania
rakro1 - 2021-08-01, 19:44
Pięknie !!!!
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-08-02, 21:38
Tomek to ile trwała ta Twoja podróż,tępo niesamowite,my od 25 lipca jesteśmy na drugiej plaży w Bułgarii,a mamy nową winetę do 1 września,poczekamy jak spadnie temp.no i te Pożary??
Krzysztofnmr - 2021-08-03, 11:02
Piękna podróż, piękne miejsca, piękne widoki, piękna muzyka i przepiękna rodzinka
przemo.d - 2021-08-03, 13:10
Witam, odniosę się do Elafonisos.
W tym samym okresie przebywałem na wyspie co kolega i dorzucę kilka uwag . W obecnym czasie jest tam b. gorąco .To, że woda i plaże są zjawiskowe to nie podlega dyskusji:)
Faktycznie możliwe jest tam zatrzymanie się na "dziko" lub pod jakimś bich barem ale jest tam duży problem z wodą, cieniem i toi-toiem np.
My wybraliśmy po rozejrzeniu się camping simos, ponieważ wszystkie parcele były zacienione /daszki/ oraz w cenie prąd do Klimki:) I z mordowni w nocy zrobił się Super komfort.
Polecam brać to pod uwagę! Temperatury nocą obecnie przekraczly 30 stopni !
Wrzucę ceny :
Prom około 25 euro w jedną stronie od poniedziałku podnieśli cene za osobę na 2 euro:( ale długość kampera to u nich sprawa powiedzmy umowna a więc 6 m przechodzi..
Kemping simos : 16 euro camper i 8 euro os. Dorosła. Kemping jest raczej z tych na bogato ... dużo Greckiej młodzieży ale jest cicho w nocy .
spanian - 2021-08-03, 15:53
Basiu, podróż trwała 3 tygodnie. Zawsze sobie obiecuję, że ten maraton to już ostatni raz, że jedno piękne miejsce wystarczy, a potem wszyscy nie mogą usiedzieć w jednym miejscu. Tworzenie filmów jest niemiłosiernie czasochłonne i absorbuje w stopniu uniemożliwiającym zajęcie się rodziną na satysfakcjonującym poziomie. Jedziesz i zamiast przeżywać, zastanawiasz się z której strony uwięzić ten widok. Dronem, aparatem czy kamerą. Dlatego obiecałem sobie, że to ostatni raz. Dopóki dzieci nie podrosną. Nie da się tego pogodzić ze sobą. Uwielbiam tę pasję tworzenia filmów, ale są priorytety. Chciałem się tą wyprawą pożegnać na poziomie. Cieszę się niezmiernie, że się podobało. Za chwilkę odniosę się do wypowiedzi kolegi o Elafonisos.
spanian - 2021-08-03, 16:11
Tak, dało się odczuć, że im dalej na południe, tym temperatury wyższe i bardziej odczuwalne. Ale był okres przystosowawczy. Dlatego było lżej. Właściciele baru nie mieli nic przeciwko siedzeniu w zacienionym miejscu przy stolikach. Zamawiasz piwo czy kawę i siedzisz ile chcesz. Rzecz jasna z przyzwoitości nie w weekend kiedy nieco więcej klientów mają. W zasadzie nie było z tym problemu. Faktem jest, że woda na wyspie uzdatniana, dlatego zbiorniki napełniliśmy wcześniej. Nieczystości opróżniliśmy na kempingu, wypełniliśmy formularz, po czym zrezygnowaliśmy, kiedy okazało się, że miejsce dla kamperów jest najdalej od plaży. Ja mam problem z biodrem, dlatego nie było to do zaakceptowania. Cenę byliśmy w stanie przełknąć, ale nie tę odległość. W recepcji nie robili z tego problemu. Wyjaśniłem o co chodzi. My zapłacilibyśmy około 45 EUR, Maciek 50 bo mu nie chcieli zniżki uznać. Jakkolwiek to była trafiona decyzja. Przy barze kota nie opróżnisz bo mają wąskie rury od kanalizacji i nawet papieru proszą aby nie wrzucać do toalety. Jest kosz obok. Ale bardzo schludne. Jest za to prysznic (natrysk) i pyszne jedzenie za mniej niż cena kempingu. To czyniło naszą decyzję trafioną. Z upałami radziliśmy sobie częstym przebywaniem w wodzie. Tak, że przy właściwej organizacji można mieć przyjemne wspomnienia.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-08-04, 18:48
Dzięki ale podziwiam twoja rodzinę ja bym zwariowała w takim tempie,ale juz jestem stara i jak cos mnie sie podoba to zostajemy nie na 1 dzien,najgorszy dojazd i powrót,dlatego bywamy troche dłużej by mieć prawdziwy odpoczynek
MIREK1956 - 2021-08-08, 23:02
pozdrawiam wspaniała relacja.
Pozdrawiam Mirek
rychard3 - 2021-08-11, 19:47
Mnie tez sie podobala relacja dzieki.
|
|