Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Zabudowa z gotowych lamnatów?

necik - 2021-07-04, 19:13
Temat postu: Zabudowa z gotowych lamnatów?
Co myślicie o pomyśle aby zrobić zabudowę całego kampera z gotowych laminatów (zamiast bawić się sklejką)? Ktoś już przerabiał to w praktyce? Czy te laminaty "nie trzeszczą"?
SlawekEwa - 2021-07-04, 21:18

necik napisał/a:
Czy te laminaty "nie trzeszczą"?

Mam parę elementów z tego laminatu w zabudowie i" nie trzeszczą" ale " kieszeń" tak. :zimno

necik - 2021-07-04, 22:12

SlawekEwa napisał/a:
Mam parę elementów z tego laminatu w zabudowie

Które elementy użyłeś do budowy?

Roberto - 2021-07-04, 22:28

Dzwoniłem do nich.
Niestety nie robią do trojaczków w wysokości H3, więc nie wszystko da się wykorzystać.
Ceny faktycznie kosmos... i jeszcze 3 tygodnie na realizację zamówienia :evil:
Ale coś na pewno u nich zamówię :wyszczerzony:

tolo61 - 2021-07-05, 06:40

Stosuje od nich elementy zabudowy slupkow tylnych i góry oraz
Obudowy drzwi tylnych Niestety dopasowanie obudowy drzwi tylnych pozostawia dużo do zyczenia Jest trochę rzeźbienia A i tak nie Jest to to czego bym oczekiwal Poza tym ciężar... nie jest lekkie
Plusem że wygląda fajnie A po zaflokowaniu zacnie :spoko

Darek Szczecin - 2021-07-05, 06:41

Laminaty ZLP petarda, jedno auto kolega już podkładał na ich komponentach , ja mam już nabyty cały set na L4H2 , baza Jumper 3.0 2015 tok też już jest i jeszcze udało się przed 01/07 zmienić przeznaczenie , więc jesienią coś zacznę dłubać :ok
necik - 2021-07-05, 19:58

Darek Szczecin napisał/a:
Laminaty ZLP petarda, jedno auto kolega już podkładał na ich komponentach ,

Wiesz może których elementów kolega użył? Tylko wybranych (jak @tolo61), czy całego kampera poleciał laminatem? Możesz załatwić zdjęcia i pokazać jak wyszło?

ja mam już nabyty cały set na L4H2 , baza Jumper 3.0 2015 tok też już jest i jeszcze udało się przed 01/07 zmienić przeznaczenie , więc jesienią coś zacznę dłubać

Które elementy kupiłeś?

Darek Szczecin - 2021-07-06, 06:14

necik napisał/a:
Laminaty ZLP petarda, jedno auto kolega już podkładał na ich komponentach ,

Wiesz może których elementów kolega użył? Tylko wybranych (jak @tolo61), czy całego kampera poleciał laminatem? Możesz załatwić zdjęcia i pokazać jak wyszło?

ja mam już nabyty cały set na L4H2 , baza Jumper 3.0 2015 tok też już jest i jeszcze udało się przed 01/07 zmienić przeznaczenie , więc jesienią coś zacznę dłubać

Które elementy kupiłeś?

Kolega chciał mieć takie auto uniwersalne , 4 osoby do jazdy i jakieś wyrko demontowane
Tak więc nie nasza bajka
Ja kupiłem od ZlP wszystko co było dostępne do auta L4H2 ,
Jeszcze nie maja gotowej formy na ostanie pole szyb L4
Ale to nie problem ponieważ prawdopodobnie będę montował kiblo -prysznic od tolo i łóżka wzdłuż, więc prawe pole ostatnie góra i dół odpadają .
A z lewej strony wzdłuż wyrka zastosuje poszerzacz nadwozia swojego pomysłu , co by wyrko miało szerokość 130 cm , :spoko

necik - 2021-07-06, 07:27

A z lewej strony wzdłuż wyrka zastosuje poszerzacz nadwozia swojego pomysłu , co by wyrko miało szerokość 130 cm ,

Jakie to poszerzenie? Bo też zastanawiam się nad łóżkiem francuskim z łazienką obok.

reaven22 - 2021-07-06, 08:13

Przybliżysz cenę za całość co jest dostępne ?

Darek Szczecin - 2021-07-06, 09:52

reaven22 napisał/a:

Przybliżysz cenę za całość co jest dostępne ?

Jest dostępny cały set do L1,L2,L3,L4 wszystko łącznie z podsufitkami cala komletna tapicerka laminatowa , do L4 nie mają jeszcze ostatniego pola gdzie teoretycznie montujemy ostanią boczną szybę . Mają już ten element w projekcie . Za dwa pełne sety na dwa auta L4 H2 wyszło coś około 13k brutto . Foki poszerzeń wrzucam jak to wychodzi na PSA te + 10 cm , będzie ratować problem z wąskością wyrka

Tomek84 - 2023-03-15, 15:13

Myslę, że tutaj będzie to pasować, bo nie wiem gdzie wrzucić.

Spotkałem taki patent.
Westfalia na MANie TGE.
Przyznam, że bardzo ciekawe. W zimie pewnie mogą nogi zmarznąć, ale ja zimą nie jeżdżę, więc dla mnie by się to awaryjnie sprawdziło na poszerzenie auta, jeśli by trzeba było.

sapero - 2023-03-17, 19:37

W jaki sposób są zamontowane laminaty okalające szoferkę? Te z pierwszego zdjęcia z wątku.
Darek Szczecin - 2023-03-18, 08:50

sapero napisał/a:
W jaki sposób są zamontowane laminaty okalające szoferkę? Te z pierwszego zdjęcia z wątku.

Kołki , wkręty, zależy jaki efekt chcesz osiągnąć :spoko

sapero - 2023-03-18, 08:53

No ... jak najlepszy. Czyli trwały ale demontowalny i estetyczny. Najlepiej, żeby mocowań nie było widać. Jakie kołki ?
zaratustra - 2023-06-14, 16:27

Takie poszerzenie z laminatu super sprawa, ale czy nie przeszkodzi w przejściu przeglądu? W końcu zmieniają się wymiary samochodu
reaven22 - 2023-06-14, 20:55

zaratustra napisał/a:
Takie poszerzenie z laminatu super sprawa, ale czy nie przeszkodzi w przejściu przeglądu? W końcu zmieniają się wymiary samochodu

Nikt się o nic nie czepia.
Możesz nawet założyć gotowe szersze lusterka do ducata. Takowe występują np, w wersji z plandeką.