|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Węgry - Jednorazowy wypad do Budapesztu 27.07 - 2.08 (pytania laika)
wojciuuuuuuu - 2021-07-07, 08:21 Temat postu: Jednorazowy wypad do Budapesztu 27.07 - 2.08 (pytania laika) Witam Was!
Pod koniec miesiaca wybieramy sie kamperem z Berlina do Budapesztu. Jedziemy na wyscig F1
Nie jestem doswiadczonym kamperzysta i chcialbym sie tutaj poradzic.
Najwazniejsze to jaka mapa? Co prawda bedziemy jechali autostradami ale jednak wole wiedziec co mnie czeka. Nie chce kupowac specjalnie na jeden wypad nawi za 1500zl. Macie jakies sprawdzone aplikacje? Chodzi mi bardziej o wysokosc kampera czyli wiadukty itp
Co z winietami? Musze wykupic w kazdym panstwie przez ktore przejezdzam?
Sa jakies dodatkowe koszta z przejezdzaniem przez Niemcy, Czechy, Slowacje lub Wegry procz platnych autostrad? Jakies dodatkowe dokumenty itd
Nie wiem co jeszcze powinienem wiedziec..
Licze na wasza pomoc
Pozdrawiam caly CamperTeam ! 😎
andrzej627 - 2021-07-08, 10:55
wojciuuuuuuu napisał/a: | Co z winietami? |
Winiety możesz kupić tutaj: Czechy, Słowacja, Węgry.
wojciuuuuuuu - 2021-07-08, 20:39
W kazdym panstwie przez ktore przejezdzam musze kupic winiete? D2 na 10dni w kazdym panstwie?
ZEUS - 2021-07-08, 21:02
Winiety musisz wykupić jedynie gdy korzystasz z dróg płatnych ale są możliwości przejazdów z pominięciem takich dróg (na chwilę obecną nie ma wyznaczonych obowiązkowych tras tranzytowych dlatego są możliwości przejazdów drogami alternatywnymi)...
@ndrzej - 2021-07-08, 21:11
Skoro nie chcesz kupować drogiej nawigacji, zainstaluj sobie w smartfonie darmową nawigację HereWeGo. Musisz jedynie ściągnąć mapy państw przez które zamierzasz jechać.
Bardzo szybko sprawdziłem polecane przez tę nawigację trzy trasy z Berlina do Budapesztu - dwie krótsze (Niemcy, Czechy, Austria, Węgry) - 875 i 959 km, oraz dłuższą przez Niemcy, Austrię i Węgry 1144 km.
Ponieważ chcesz jechać autostradami nie musisz martwić się o specjalne warunki dla kamperów. Autostrady je spełniają w 100 procentach.
Musisz mieć winietki na Czechy, Austrię i Węgry przy dwóch krótszych trasach, albo tylko na Austrię i Węgry przy dłuższej.
Winietki możesz kupować bezpośrednio na granicy państw lub na pierwszej stacji benzynowej za granicą. Prócz winietek na tej trasie nie żadnych dodatkowych opłat (oczywiście nie licząc paliwa )
dziwaczek - 2021-07-09, 18:20
do 3.5 t
D2 - tylko Węgry (wineta elektroniczna - nie nakleja się), reszta normalne winety, stacje benzynowe, bary restauracje - jest oznaczone. Czechy, Słowację, Węgry można objechać bez płatnych odcinków - tylko czy jest sens? winety są tanie
Camper Diem - 2021-07-09, 19:19
dziwaczek napisał/a: | do 3.5 t |
Słowacja i Węgry winiety dla wszystkich kamperow i zestawów takie same (D2) dziwaczek napisał/a: | D2 - tylko Węgry (wineta elektroniczna - nie nakleja się), reszta normalne winety, |
w żadnym z tych krajów nie ma winiet naklejanych
ZEUS - 2021-07-09, 19:41
Camper Diem napisał/a: | ..... |
potwierdzam w całym zakresie...😄
|
|