| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - W którym momencie dostawczak staje się camperem
Marek Ujsoły - 2009-01-22, 16:07 Temat postu: W którym momencie dostawczak staje się camperem Jak w tytule. Mam przed sobą czystą kartę w postaci dostawczaka /Iveco Dailly 49-10/ Ile minimum zmian powinienem wprowadzić abym mógł przedstawić go rzeczoznawcy do skutecznego przeklasyfikowania? Nadmieniam że z czymś na kształt wersalki już podróżowałem, było bosko. Obawiam się wszakże że rzeczoznawcy to nie wystarczy! Pozdrawiam Marek
Marek Ujsoły - 2009-01-22, 22:49
Pytanie może wydawać się durnowate,bo dla jednego full wypas, a dla drugiego luxem może być pusta blaszanka.Mnie chodzi głównie o to by uciec od równie durnowatych opłat związanych z posiadaniem furgonu o DMC 5t. Oczywiście chodzi również o to aby pojazd użytkować w sposób camperowy, bo jak wspomniałem w powitaniu, wozić furgonem już nie bardzo jest co. Pozdrawiam Marek
robert_smoldzino - 2009-01-23, 15:49
Sugerowalbym rozmowe z rzeczoznawca i ustalenie z nim konkretnie czego oczekuje (nie liczac $$$) zeby wystawic potrzebne zaswiadczenie/ocene/cokolwiek.
Rzeczoznawcy motoryzacyjni w naszym kraju sa bardzo liberalni ;-)
Aulos - 2009-01-23, 19:04
Zdaje się, że przeróbka powinna być wykonana (a przynajmniej firmowana) przez uprawnioną firmę. Ale powtarzam tylko gdzieś usłyszaną wiadomość, nie wiem jaki jest stan prawny.
Marek Ujsoły - 2009-01-23, 19:22
Poradzę się rzeczoznawcy, a zdobytą wiedzą nie omieszkam się podzielić. Jednakowoż jeśli ktoś wie to bardzo proszę o info. Pozdrawiam Marek
bonusik - 2009-01-24, 10:04
| Aulos napisał/a: | | wykonana (a przynajmniej firmowana) przez uprawnioną firmę |
Tak jest w przypadku przeróbki na ciężarowy i odwrotnie a jak jest z kamperkami to chyba sam Pan Bócek wie.....
Skorpion - 2009-01-24, 10:08
Musza byc udokumentowane fakturami zakupy wyposazenia pojazdu oraz udokumentowana przerobka przez wyspecjalizowany do tego warsztat ,pozniej ocena i opis rzeczoznawcy i chyba to juz wszystko ale nie moge za to dac glowy uciac sobie
|
|